Slovenija

Osnovnošolci ustvarili platformo TurboShue - ko vas namesto turističnih vodnikov po mestu popeljejo domačini

Slovenska Bistrica, 28. 01. 2017 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gordana Stojiljković
Komentarji
6

Osnovnošolci so na vikendu podjetništva na Srednji šoli Slovenska Bistrica že v drugo spoznavali podjetniški svet. Predstavili so pet podjetniških zamisli, zmagala pa je spletna turistična platforma TurboShoe - platforma za organizacijo turističnih dogodivščin po svetu, ki jo je predstavila ekipa osnovnošolcev iz OŠ Oplotnica.

Ta konec tedna se je na Srednji šoli Slovenska Bistrica odvil že drugi podjetniški vikend, na katerem je svoje podjetniške ideje pod okriljem dijakov odkrivalo 40 osnovnošolcev z območja Štajerske. Rdeča nit prvega dne je bil skok v neznano.

"Če si želimo vzgojiti podjetno generacijo, je nujno, da mladim privzgojimo drznost, pogum in iznajdljivost, veščine, s katerimi si bodo lahko sami tlakovali pot do uspeha," je prepričan Matic Breznik, poslovni direktor podjetniškega peskovnika Ustvarjalnika, soorganizatorja dogodka.

Mladi so tako v okviru projekta morali opraviti številne zabavne izzive, s katerimi so zgoraj naštete veščine trenirali v praksi. Med drugim so morali mimoidočega prepričati, da jim zapoje himno, se fotografirati v zaporu, prepričati natakarja, da jim pijačo postreže brezplačno, in doseči, da pridejo v eter lokalnega radia.

Na tak način se skozi igro učijo, kako pristopiti do neznane osebe, kako prepričati sogovornika, da dosežejo cilje, ki so si jih zadali. Trening veščin je predpogoj za uspešno delovanje v prihodnosti, je prepričan Breznik, ki verjame, da so tovrstni pristopi pomembna dopolnitev k ustaljenim učnim praksam in nekaj,  "kar bodo morale v svoj učni proces v prihodnje uključiti vse izobraževalne ustanove v državi".

Namesto turističnih vodnikov kar lokalni ljudje 

Zmagovalna ekipa je prepričala s turistično platformo TurboShoe.
Zmagovalna ekipa je prepričala s turistično platformo TurboShoe. FOTO: Šolski center Slovenska Bistrica

Vodja zmagovalne ekipe Katja Rupnik, sicer devetošolka z OŠ Oplotnica, je svoj koncept predstavila kot "Največjo turistično agencijo na svetu brez turističnih vodnikov, ki omogoča posameznikom, da najdejo lokalne prebivalce, ki se postavijo v čevlje vodičev - super vodičev." Zmagovalna ideja presega lokalne okvirje, komisijo pa je ekipa prepričala z odlično raziskavo trga, zato verjamejo, da bo nadaljevala s svojim delom.

Mlade je na sklepni predstavitvi, ki so se je udeležili starši, učitelji in predstavniki lokalnega gospodarstva, nagovoril tudi župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar, ki se je ob tem zahvalil Srednji šoli Slovenska Bistrica, da igra vodilno vlogo pri spodbujanju podjetnih potencialov lokalnega okolja.

"Srednja šola Slovenska Bistrica je prva šola v državi, ki se je odločila za tovrsten dogodek, verjamem pa, da ne bo zadnja. Če naredimo šolsko okolje manj šolsko, odpremo vrata še večji ustvarjalnosti," je ob sklepu dogodka povedal Breznik. "Ko se srednja šola odpre v lokalno okolje in povabi na obisk okoliške osnovnošolce, je rezultat tudi višji vpis v šolo," še dodaja.

Osip dijakov na srednijh šolah z ekonomskim programom 

Podjetniško opismenjevanje mladih skozi raznovrstne projekte je osnovno vodilo Srednje šole Slovenska Bistrica, ki v prihodnjih dneh k vpisu vabi mlade na štiri programe: Gimnazijo, Ekonomski tehnik, trgovec ter od letošnjega šolskega leta tudi Metalurški tehnik. Ob tem devetošolce in njihove starše, pa tudi predstavnike medijev, vljudno vabijo na informativni dan, ki bo 10. in 11. februarja 2017.

V zadnji letih se je namreč število dijakov, vpisanih v ekonomske in poslovne programe v Sloveniji, zmanjšalo za 75 odstotkov, trend pa gre samo še navzdol, pojasnjuje Breznik. Lanska izvedba podjetniškega vikenda pa je podvojila vpis na ekonomsko šolo in kot ena redkih šol obrnila trend nezanimanja za ekonomske programe.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selector
28. 01. 2017 22.11
+0
To bo Slovenijo popeljalo na tretji tir, na srednjo pot in utrlo pot v prihodnost bodočim generacijam na ameriško-nemški vlak prijateljstva, kjer se cedita špirit in nafta :)
NotMe
28. 01. 2017 21.34
+5
To že obstaja, nič novega, že za 10 e imaš lahko "vodiča", ki pa verjetno ne bo povedal kaj dosti več kot: " tamle vidite kip violinista, v kafiću levo pa kuhajo dober kafe". Razmislijo pa naj še o zakonih, od licenc do dela na črno.
TheNormalOne
28. 01. 2017 19.44
+3
Bravo naši! #SŠSB
SPARKS
28. 01. 2017 19.43
+7
Super, samo malo pozni ste, Showaround in podobne aplikacije že na polno delujejo nekaj let ;)
Eitipatapa
28. 01. 2017 18.52
+7
Naj pazijo na zakon, saj je pri nas prepovedano voditi skupino ljudi menda večje od osmih udeležencev, če niste licencirani turistični vodič. Konec koncev je to pravilno, saj zakaj so potem turistični vodiči morali opravljati posebna šolanja in izpite? Po drugi strani pa spet, če ta platforma oživi in se spremeni zakon, kam s tolikimi certificiranimi vodiči, ki so se zopet namensko šolali za to delo?
Pericapereracirep
28. 01. 2017 18.26
+9
jupiiiii. lahko skupaj iščejo pokemone po pohorju