Slovenija

Na vidiku je nov protikorupcijski zakon

Ljubljana, 16. 03. 2009 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
8

Na ministrstvu za javno upravo so predstavili osnutek zakona o integriteti v javnem sektorju. Zakon, ki bo od tokra naprej v javni razpravi, med drugim na novo opredeljuje delovanje protikorupcijske komisije.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Branko Lobnikar
Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Branko Lobnikar FOTO:

Na simbolni ravni se nov zakon komisije tudi preimenuje v komisijo za integriteto in preprečevanje korupcije. Zakon je danes predstavil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Branko Lobnikar, ki je dejal, da uvaja rešitve, ki presegajo klasično pojmovanje preprečevanja korupcije.

Ob rešitvah glede komisije, ki bi še vedno delovala kot neodvisni državni organ za krepitev integritete in preprečevanje korupcije, prinaša še druge novosti. Lobnikar je med njimi omenil zahtevo za učinkovito zaščito prijaviteljev korupcije in drugih nezakonitih ravnanj, nadzor lobiranja ter financiranja političnih strank in volilnih kampanj.

Pojasnil je, da so pri pripravi predloga sodelovali s komisijo za preprečevanje korupcije. Predsednik slednje, Drago Kos, je na novinarski konferenci menil, da bo zakon, če bo takšen sprejet, predstavljal enega najboljših v Evropi. Poudaril je, da predlog zakona prinaša vrsto velikih novosti.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos
Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos FOTO: Tomaž Ungar

Med drugim pri sestavi komisije ni več petih, ampak le še trije funkcionarji: predsednik in dva namestnika. Sedanji predsednik in njegova namestnica pa ne smeta več kandidirati za funkciji v komisiji. "To pomeni, da se s 30. septembrom 2010 delovanje mene in moje namestnice v komisiji kot funkcionarjev nepreklicno izteka," je dejal Kos.

Predsednika komisije bo izbral predsednik republike

Po navedbah Lobnikarja bo predsednika in namestnika komisije za petletni mandat imenoval predsednik republike. Izbiral pa bo med kandidati, ki mu jih bo v odločanje posredovala posebna izbirna komisija, sestavljena iz predstavnikov vlade, največje opozicijske stranke v državnem zboru, varuha človekovih pravic, računskega sodišča in sodnega sveta. Nadzor na delom komisije bo še vedno izvajala pristojna komisija DZ.

Predlog zakona predvideva tudi nezdružljivost poslanske funkcije s funkcijo župana ali podžupana, pri čemer je Lobnikar povedal, da so tovrstno rešitev v neformalnih koalicijskih razpravah podprle SD, LDS in Zares, medtem ko se v DeSUS o tem še niso izjasnili.

korupcija
korupcija FOTO: POP TV

Novost predloga zakona so tudi določbe o lobiranju. V posebnem poglavju se ureja zaščita prijaviteljev nezakonitih ravnanj. "Če bo kdo obvestil ne le pristojne organe, ampak tudi javnost o dejanju, ki ima znake korupcije ali druge nezakonitosti, in bo to storil v dobri veri, potem bo takšna oseba deležna zakonske zaščite, ki jo bo uresničevala komisija," je pojasnil Kos.

Okrepili naj bi tudi nadzor nad financiranjem političnih strank. Po Kosovih besedah je predvideno, da bo računsko sodišče svoja poročila poleg državnemu zboru posredovalo tudi komisiji, ki bo opravila vsebinsko analizo stroškov političnih strank ali kandidatov na volitvah in pri referendumih.

Besedilo predloga zakona bo javnosti dostopno od torka od 9. ure na spletnih straneh ministrstva za javno upravo, spletni strani e-uprave ter e-demokracije. Vsi zainteresirani pa bodo lahko svoje predloge, mnenja in stališča poslali na poseben elektronski poštni predal integriteta.predlogi@gov.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
17. 03. 2009 12.51
kdo se ( še vedno ) boji skorumpiranih zdravnikov ? _ _ _
Buena Vita
16. 03. 2009 17.11
ORKO DIO TA VLADA JE PRAVI FENOMEN V PROIZVODNJI KOMISIJ ŠE PAR MESECEV IN ZA VSAKEGA SLOVENCA BODO DVE TRI KOMISIJE KAJ IMA PUHEC TOLIKO ŽLAHTE
deyvi.edini@gmail.com
16. 03. 2009 16.43
-------- Kos bo dobil nagrado za minulo delo. ----------
_metatron_
16. 03. 2009 15.01
Zastonj bilo kakšni zakoni v državi kjer čez 60 let ne zmorejo obsodit znanih komunističnih zločincev in dostojno pokopat njihovih žrtev! Poserjem se na tako "državo" in njene "zakone"!
Libra77
16. 03. 2009 14.49
...in spet stara zgodba od včeraj, nov zakon, katerega luknje ali takoimenovane stranske poti pozna trenutni odločilni ali pisci zakona, ostali bodo pa malo doplačali. Zakon velja samo za nepolitike!!!!
_BUTO_
16. 03. 2009 14.00
sunny80
16. 03. 2009 13.59
Škoda, tudi če bo nova komisija, nobena ne bo več tako dobro delovala kot Kosova.
kripo5
16. 03. 2009 13.56