Slovenija

FOTO: Papež Frančišek: Kristjani morajo na zlo odgovoriti z dobrim

Ljubljana, 29. 03. 2013 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papež Frančišek je v okviru praznovanj ob velikem petku v rimskem Koloseju vodil tradicionalni križev pot. Poudaril je, da je Jezusov križ beseda, s katero je Bog odgovoril na zlo sveta in dodal, da morajo kristjani odgovoriti na zlo z dobrim.

Verniki na veliki petek pred praznikom velike noči po cerkvah berejo evangelijska poročila o Jezusovem trpljenju, imenovana pasijon. Za bogoslužja tega dne je v Katoliški cerkvi značilno tudi čaščenje križa v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, med obredom pa posvečeno hostijo, ki simbolizira Jezusovo navzočnost, simbolno postavijo v grob. Po evangeličanskih cerkvah pa pri bogoslužjih na današnji dan oltar pogrnejo s črnim prtom in nanj postavijo trnjevo krono.

Obred velikega petka je popoldne v vatikanski baziliki sv. Petra vodil tudi papež Frančišek. Kasneje pa je v rimskem Koloseju vodil tradicionalni križev pot. "Nočem dodajati številnih besed, to noč mora ostati le ena beseda in to je sam križ," je dejal papež in dodal, da se včasih zdi, da Bog ne odgovarja na zlo, da ostaja v molku.

"V resnici pa je Bog spregovoril in njegov odgovor je Kristusov križ, beseda, ki je ljubezen, usmiljenje, odpuščanje. In tudi sodba. Bog nas sodi tako, da nas ljubi," je vernikom sporočil papež.

Beseda križa je tudi odgovor kristjanov na zlo, ki je še vedno dejavno v nas in okrog nas, je poudaril. Zato je vernike pozval, naj nadaljujejo križev pot v vsakdanjem življenju in nosijo v srcu besedo ljubezni in odpuščanja.

Premišljevanja ob posameznih postajah križevega pota je letos pripravila skupina mladih iz Libanona, v molitvah pa so prosili predvsem za mir na Bližnjem vzhodu, ki so ga razdejali. 

Papež Frančišek med obredom velikega petka
Papež Frančišek med obredom velikega petka FOTO: Reuters

Filipinski verniki z bičanjem in križanji obeležili veliki petek

Številni filipinski katoliški gorečneži so z bičanjem in pribijanjem na križ v mestu San Fernando že uprizorili zadnje ure Jezusa Kristusa. Na obredu v filipinskem mestu, ki je privabil množico turistov, so na križ pribili vsaj 24 moških, več sto pa se jih je odločilo za bičanje z bambusovo palico.

Križanja na Filipinih kljub nasprotovanju filipinskih škofov potekajo že desetletja. Rimskokatoliška Cerkev sicer vernike poziva, da naj se namesto krvavih ritualov raje udeležijo maš in drugih uradnih praznovanj največjega krščanskega praznika.

Tudi v baziliki Božjega groba v Jeruzalemu, ki v skladu s prepričanjem stoji na mestu, kjer so križali in pokopali Jezusa Kristusa, so kristjani začeli verske slovesnosti. Obred je vodil latinski patriarh Fuad Tval.

Na tisoče vernikov in drugih radovednežev z vsega sveta se je v Jeruzalemu udeležilo tradicionalne procesije križeve poti po Vii Dolorosi s 14 postajami, ki označujejo mesta, na katerih je Jezus omagal med nošenjem težkega lesenega križa. Nekateri so del poti, ki so jo vodili frančiškanski menihi, nosili težke križe.

Križanje vernika na Filipinih
Križanje vernika na Filipinih FOTO: Reuters

Veliki petek je del velikonočnega tridnevja, ki ga sestavljata še veliki četrtek in velika sobota. Ti dnevi kristjane uvedejo v veliko noč – praznik Jezusovega vstajenja, ki bo v nedeljo. Priprave na praznik se začnejo z začetkom postnega časa, to se zgodi dan po pustu. Na ta dan, ki se imenuje pepelnična sreda, in na veliki petek pa za vernike velja strogi post.

Velik del pravoslavnih kristjanov bo zaradi uporabe drugačnega koledarja in načina izračuna datuma veliko noč, ki je največji krščanski praznik, letos praznoval pet tednov pozneje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
30. 03. 2013 15.39
+1
Kristjani morajo tpeti, že Kristus jim je tako dejal. Verniki bodo vednod eležni zaničevanaj, preganjanja, žalitve, zato ap sledi nagrada. Ne boreš biti nedelsjki katolik, jesti šunko in jajca ter se veseliti vstajenja in odrešitve ter nebes. Tja se ne pride le preko trnja, ne po rdečem tepihu, v slavi in časti, kot si to predtavlajjo razni slovenski salonski katoliki! Le ponižani in razžaljeni bodo nekoč povišani ter bodo sedeli na Njegovi desnici!
pravica00
30. 03. 2013 07.22
+5
Blagoslovljeno Velikonocno soboto mir v srcih in strpnost do drugace mislecil. Ostalim pa zelim lep podaljsan vikend.
Boschtjan Zupanchich
30. 03. 2013 07.15
-1
Hmmm, zanimivo, ... še kar dobro dela, ... čeprav tistale ležeča molitev zna biti znak zaspanosti oziroma lenobe , ... drugače pa še kar dober, ... vsaj glede na predhodnike , ... :-)
Masssssd
30. 03. 2013 07.03
+1
Papa vas ima rad. Molimo
tedomedo_7
30. 03. 2013 07.00
+1
"Papež Frančišek: Kristjani morajo na zlo odgovoriti z dobrim" Dragi papež, tvoja ustanova dela od vedno obratno, ljudje ji dajejo svoj čas in denar, Vatikan pa izvaja več slabega, kot dobrega, svete vojne, posilstva in še marsikaj. Saj vera je še v redu in biblija je dobro napisala, sam Vatikan je pa ena najslabših organizacij na tem planetu.
Boschtjan Zupanchich
30. 03. 2013 07.17
+1
Podpis !!! Čeprav so pa tudi že Biblijo že takooo osiromašili, da je skoraj neuporabna !
Ataaufbix
30. 03. 2013 06.40
-2
RKC je kriminalna združba in bi jo morali razpustiti!
terra luna
30. 03. 2013 07.04
+2
hubertfast
30. 03. 2013 05.31
+2
Cerkev je zadnja institucija, ki lahko narodu moralizira. Zaostala organizacija, ki krepi svojo moč na čim večji podložnosti svojih vernikov.
DrugaŠvica
30. 03. 2013 05.03
+6
Tako, kot Kristusa opisuje cerkev, je moral biti socialist, San Francesco d'Assisi pa čisti komunist.
DrugaŠvica
30. 03. 2013 05.07
+4
(Frančiškani ne poznajo zasebne lastnine)
Castro*
30. 03. 2013 04.11
+8
tudi v sloveniji bi lahko koga križali. simbolično ali pa tudi zares. :)
Darch Lp
30. 03. 2013 02.16
+1
reenkrnacija janeza pavla drugega pa ateist to prav pol neki more bit na tem ;)
F-5
30. 03. 2013 01.20
+10
Larifari. Zdej mi bo ena institucija, ki je grešila 2.000 let govorila o odpuščanju.
Pivojevoda
30. 03. 2013 00.52
+0
Iz pip nam teče okužena voda, v kateri plava vse več kemičnih odplak, gnojil ter pesticidov, voda v vinu pa zraste skupaj z grozdjem in je popolnoma čista, mar ni to čudež? Mene spomni na star pregovor, zanemarjena, smrdljiva prostitutka se lahko umije in je spet popolnoma čista, pokvarjena baraba pa nikoli.
OBK
30. 03. 2013 00.26
+4
Katoliška vera zavira človeško duhovnost. Ljudje bi lahko bili veliko bolj duhovno razviti brez cerkve.
KIKIŠVAC
30. 03. 2013 00.44
-5
tebi očitno neki pamet močno zavira.. in glede na to da vse kaže da nisi veren (nimam nič proti ateistom da nebo pomote) razlog zgleda ni v veri..
OBK
30. 03. 2013 02.04
+4
Zakaj bi človek za svoje verovanje potreboval institucijo? Boga lahko najdeš pri sočloveku in v svojem srcu. Vem pa, da zagriženci ne znate drugo kot žaliti...
pe?navodo
30. 03. 2013 06.46
-1
Bi DEMONSKO OBK. Spoznanje Boga je pa edino možno po jezusu Kristusu. Zato NIKOLI NE BODO vrata pekla premagala Gospodove cerkv.
KIKIŠVAC
30. 03. 2013 13.41
OBK hotel sem povedati da se katoliška vera in cerkev razlikujeta.. res da hodijo verni ljudje v cerkev.. Je pa tudi res da je veliko vernikov ki v cerkev ne hodijo. Za vero ne potrebuješ cerkve. In vera NE zavira človeške duhovnosti. Cerkev je pač druga zgodba..
Pivojevoda
30. 03. 2013 00.04
-5
Jezusu ni nihče storil nič žalega, noben človek ga ni izdal, niti ubil, sam je umrl, ko je s tem premagal nižjega boga hudiča. Gre namreč za spor med njim in edinim Bogom, karkoli že to v tem konceptu pomeni, ljudje smo zgolj lutke in koleteralna škoda. Ne razumemo, nimamo pojma in se ne znamo obnašati, smo pa edina vrsta na planetu, ki se lahko biglje po vsakem terenu in je praktično vse. Pravzaprav je prav to največji fizikalni čudež, kako neverjetno učinkovito je človeško telo, s pestjo riža lahko opravimo delo nekaj litrov bencina, ki poganja naše mehanske konstrukte. Vprašajmo se tudi, iz česa je zgrajena človeška zavest, ta namreč ni računalnik, v nas ni zapisanih nobenih matematičnih podatkov, ne gre za neke nevrone ali kaj takega, vsak atom in molekula v naših glavah ukrivlja tok energije tako, da se zavedamo sebe, okolice in spomina. Ne spomnimo se le to, kar smo videli temveč skoraj sleherne podrobnosti, vsake posamezne besede, misli in trenutka, pa to ni nikjer zapisano v fizični obliki kot neka zbirka podatkov. Ljudje smo socialna bitja, zgolj občutek, da obstajamo, tok energije lahko spremenimo v spomin in postanemo ljudje edino tako, da nas nekdo nauči ločiti ter poimenovati stvari. Če se ne motim, je prav to naloga Kristusa, ne le Jezusa, ki je bil ob enem tudi eden od Kristusov ali Božjih preprokov, ki so spremenili človeštvo. Mi pravimo temu črke, besede in jezik, v resnici pa gre zato, kako si jih predstavljamo, kaj nam ti simboli in zvoki osebno pomenijo. Ko govorimo o Jezusovi smrti, bi lahko mogoče pomislili tudi na smrt človeške zavesti in upanje, da v neznanem obstaja tudi možnost večnega življenja ter smisla. Prej sem vprašal, kje je bil Jezus med smrtjo, preden je vstal od mrtvih, zdaj me zanima še, ali je Bog sanjal?
KosezVeliki
30. 03. 2013 01.00
+0
Ljudje (homo erectus) smo najvišje razvita bitja v hierarhiji evolucijskega procesa. Življenje je bitka za obstanek, in je zasnovano na najokrutnejših Darvinističničnih principih delovanja. Ljudje nismo živali in smo po naravi sposobni kompleksnega razmišljanja, zato si lahko podredimo zakone narave. Odkdar je človek osvojil tehniko uporabe orodja in tehnologije je pričel živeti kvalitetnejše in boljše življenje. Človek je sposoben razvoja znanosti in umetnosti, izključno to pa nas lahko ponese v boljši in lepši svet. V družbo kjer ne vladajo kruti zakoni narave, kjer ne zmaga izključno najmočnejši in najokrutnejši. V družbo, ki bo pravičnejša, kjer bo vladala solidarnost in pravična porazdelitev dobrin. Do te faze pa mora človek še priti (skozi svojo evolucijo razvoja).
KosezVeliki
30. 03. 2013 02.03
+0
Človeku dajmo ca. 1000 + let evolucije (kar je zanemarljiv čas v primerjavi z njegovo zgodovino). Človek bo prerasel naravo oz. svojega stvaritelja (kakor kdo želi). Kmalu bo prodrl v skrivnosti najelementarnejših gradnikov, delcev našega osončja ter jih s pomočjo svojih inženerskih sposobnosti in tehnologije uporabil v lastno korist. Lahko bo izdeloval tako kompleksne stroje, naprave in žive organizme, da si to ne moremo predstavljati ! Človek bo postal stvaritelj-kreacionist !
KosezVeliki
30. 03. 2013 02.26
+1
Človeku dajmo ca. 1000 + let evolucije (kar je zanemarljiv čas v primerjavi z njegovo zgodovino). Človek bo prerasel naravo oz. svojega stvaritelja (kakor kdo želi). Kmalu bo prodrl v skrivnosti najelementarnejših gradnikov, delcev našega osončja ter jih s pomočjo svojih inženerskih sposobnosti in tehnologije uporabil v lastno korist. Lahko bo izdeloval tako kompleksne stroje, naprave in žive organizme, da si to ne moremo niti predstavljati ! Človek bo postal stvaritelj-kreacionist ! Živimo v času, krutem času, kjer prevladuje katekizem tržne ekonomije in potrošnje surovin. Morda se bodo s pomočjo tehnologije in znanosti s časoma potrebe spremenile. Morda bodo postale dobrine tudi javno dobro. Tako kot sta danes zrak in voda. Morda bomo z novo tehnologijo pridelali toliko hrane na svetu, da bodo cene le te smešno nizke. Morda bodo mobilne tehnologije in računalniki postali tako dostopni in poceni kot o tem razmišlja Bill Gates. Morda bodo roboti in računalniki opravljali namesto ljudi najzahtevnejše naloge in operacije. Morda bodo prevozna sredstva čedalje bolj izpopolnjena in dostopna človeku...morda bo naše življenje veliko bolj kvalitetno, lepše in zdravo, saj bomo imeli visoko razvito medicino, ki bo za mali denar proizvajala vrhunske farmacevske izdelke !
Pivojevoda
30. 03. 2013 09.47
+1
Mene še vedno zanima, če tudi Bog sanja, ker si ne znam predstavljati omnipotentnih sanj. Ne razumem namreč, če človeštvo vodi Božji duh, kaj je potem domišljija?
KosezVeliki
30. 03. 2013 00.00
-6
V kolikor je nek mizar iz Nazareta, ki je zdravil slepe in bolne, spreminjal vodo v vino in hranil lačne ljudi s kruhom, ki ga je pričaral iz zraka...zakaj se potem ne oglaša na molitve tistih, ki v trpljenju in peklenskih mukah častijo njegovo podobo na križu ? Zakaj ne odgovarja tistim, katerim pravica ni zadoščena ? Zakaj molči ob trpljenju in agoniji žrtev nasilja in zlorab ? Zakaj božji sin ne odgovarja na molitve ljudi, ki so v stiski, so osamljeni in nemočni ? Zakaj nekdo, ki je bil križan, umrl in bil v grob položen. Nekdo, ki je umrl za vse nas, saj nas tako neizmerno ljubi sedaj molči ? Obstajajo dve možnosti. Ali je božji sin pokvarjen sadist, ki mu je človeško trpljenje fetiš s katerim zadovoljuje svoje izpirjene fantazije. Ali pa preprosto ne obstaja !
Pivojevoda
30. 03. 2013 00.06
-2
Mogoče spet umira na križu in se je tokrat nekoliko zavleklo.
findTruth1
30. 03. 2013 00.45
+0
[Rimljanom 8:35] Kdo nas bo ločil od Kristusove ljubezni? Mar stiska ali nadloga, preganjanje ali lakota, nagota ali nevarnost ali meč? Prav kakor je pisano: Zaradi tebe nas ves dan pobijajo, imajo nas za klavne ovce. Toda v vseh teh preizkušnjah zmagujemo po njem, ki nas je vzljubil. Kajti prepričan sem: ne smrt ne življenje, ne angeli ne poglavarstva, ne sedanjost ne prihodnost, ne moči, ne visokost, ne globokost ne kakršna koli druga stvar nas ne bo mogla ločiti od Božje ljubezni v Jezusu Kristusu, našem Gospodu. [Pismo Hebrejcem 12] Ko vas vzgaja, zdržite, saj Bog ravna z vami kakor s sinovi. Kje je namreč sin, ki ga oče ne bi strogo vzgajal? Če vi ne bi bili deležni vzgoje – in te so deležni vsi –, bi bili nezakonski otroci, ne pa pravi sinovi. 9 Sicer pa, svoje telesne očete smo imeli za vzgojitelje in smo jih spoštovali. Kaj pričakuješ od njega, da bo postavil zid med nekim poštenim in krivičnim? Saj piše v Svetem pismu, da je Satan vladar tega planeta. On je tisti, ki ljudem zatemnuje misli, na človeku samem pa je ali bo poslušal njega ali Boga, ki je poštenje in je resnica in milost. Večina ljudi bi radi videli Boga kot jeznega ali ljubečega...in ne oboje ali še kaj več. Bog ljubi bolj kot karkoli in hrepeni po tem, da bi odpustil, izkazal milost.. Človek je pač grešnik, to mora sprejeti vsak, zato pa se moraš skesati in odvrniti od teh grehov - po Jezusu, ki je trpel in umrl za naše grehe. Samo tako lahko zadovoljiš Boga. Bog potrpežljivo prenaša krivice, je strpen z ljudmi, vendar njegova strpnost popušča. Ljudje bi to mogli razumeti. Kaj naše potrpežljivosti z ljudmi ne zmanjka? Bog bo nagradil vsakega, ki ga sprejema, in kaznoval vsakega, ki ga zavrača.
boby1
30. 03. 2013 06.05
+2
Sam imam občutek, da je RKC delo Satana. Je neoliberalna, pohlepna, grabežljiva, brez moralnih norm v realnem življenju (to, da so jih polna usta moraliziranja, ne šteje), ... Dejansko popolno nasprotje tistega, kar uči in tistega o katerem uči ... In kot je zapisal nekdo - če kdo, je bil Jezus prvi in največji komunist. Cerkev pa paktira z fevdalci, kralji, nacisti, fašisti, neoliberalci, ... Z roko v roki - vseskozi ... A ljudje jim nasedajo. Nasedajo RKC-ju in nasedajo neoliberalizmu in tistim, ki ga vneto širijo ...
findTruth1
30. 03. 2013 11.25
Kaj ti ni jasno, da je Satan tisti, ki je že davno nazaj pokvaril Cerkev? Kako jo lahko "Jezus paktira z fevdalci, nacisti,..." če je Cerkev, tako kot si napisal popolno nasprotje tega, kar je Jezus učil??? Saj Jezus je celo v naprej povedal, da se bo to zgodilo, da bodo mmnogi zavedeni zaradi takšnih "lažnih prerokov", itd.
HooplaToopla
29. 03. 2013 23.59
+6
"Papež Frančišek: Kristjani morajo na zlo odgovoriti z dobrim" --- Konkretno recimo. Slovenska katoliška cerkev je samo v zadnjih letih sunila Slovencem 800 milijonov evrov. Vatikan bi lahko odgovoril z dobrim in Slovencem vrnil recimo 3 milijarde. Kar pa bi bilo v bistvu še premalo samo za zadnjih 100 let, kar so pokradli in prisleparili pri nas.
Pivojevoda
30. 03. 2013 00.15
+1
En bivalni kontejner za Karitas, ki je v bistvu odslužen kontejner od kakega Gradisa, stane kakšnih 300 evrov, če združijo dva skupaj, kje na kakih cerkvenih rovtih, tam nudijo zavetje kakšnim 7-8 ljudem.
Pivojevoda
30. 03. 2013 00.42
+2
Za 800.000.000 evrov, kolikor nam dolgujejo krščanski podjetniki, bi lahko kupili točno 2.666.666 bivalnih kontejnerjev.
Ataaufbix
29. 03. 2013 23.56
-10
Cesar Neron je bil faca, ker je s kristjanov delal žive bakle!
aleksander bizjak
29. 03. 2013 23.50
+6
Spodnji komentarji so ogledalo družbe v kateri živimo. Polna nestrpnosti, pametovanja in neumnosti. Osebno verujem v Boga in njegovega Sina in tega mi noben ne more vzeti. Kdor pa veruje v denar in oblast.....kakor je Jezus rekel: " nobene oblasti bi ne imel nad menoj, če ti ne bi bila dana od zgoraj" Blagoslovljeno Veliko noč !
Pivojevoda
29. 03. 2013 23.42
-2
Če Jezus v resnici ni obstajal in ni čisto zares vstal od mrtvih, ali imajo katoliška vera ter stroga cerkvena pravila sploh kak smisel?
mrdezan
29. 03. 2013 23.55
-3
Pivojevoda
30. 03. 2013 00.18
+2
Zakaj se mi potem opravičuješ, mar pričakuješ, da ti bom potem odpustil? Bog odpušča, ne človek, zapomni si to že enkrat.
*rozlee
29. 03. 2013 23.07
+8
100x boljše bi bilo ,da se javi Bojan Križaj... ne pa tale kvazi smučar Košir.....