Slovenija

Na vas in vaše domove za praznike ne preži le Božiček z darili

Kranj, 24. 12. 2015 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da se prazniki ne bi spremenili v nočno moro, policisti znova opozarjajo, da te dni na delu ne bo le dobrohotni Božiček, ki darila prinaša, prav prazniki so namreč čas, ko so na delu tudi nepridipravi, ki raje kaj odnesejo ...

Tatinski božiček
Tatinski božiček FOTO: Thinkstock

Praznični  december  je  zaradi  prireditev  in odsotnosti lastnikov hiš in stanovanj lahko varnostno bolj problematičen tudi na področju kriminalitete, saj je takrat več priložnosti za vlomilce, tatove in druge nepridiprave, opozarja Bojan Kos s PU Kranj.

Policisti zato svetujejo  previdnost  in  ustrezno samozaščitno obnašanje z vsaj osnovnimi ukrepi: "Pri  varovanju  nepremičnin so to zaklepanje vrat, zapiranje oken, odstranitev  vrednejših  predmetov  z vidnih površin, ustrezno shranjevanje predvsem  dragocenosti  in  denarja,  pospravljanje  vrednejših predmetov z okolice  bivališč ..."

Ustrezno zavarovana naj bodo tudi vozila, svetujejo policisti. Tudi v vozilih tako ne puščajte vrednejših predmetov.

Ko se boste zadrževali na javnih krajih pa naj bodo stvari, ki jih imate s seboj, spravljene dovolj varno, da dolgoprsti tatovi ne bodo mogli seči po njih.  

Policisti še opozarjajo na previdnost pri prazničnih nakupih. Priporočajo izogibanje nakupu  izdelkov  sumljive  kakovosti in izvora na neobičajnih  mestih  ali  pri  neregistriranih  prodajalcih.  "Pri  stikih z ljudmi,  ki  jih  ne poznamo pa je treba biti zaradi morebitnega odvračanja pozornosti  in  s  tem  izkoriščanja priložnosti za tatvine zelo pozoren in pazljiv."

Na javnih krajih, predvsem na prireditvah, naj starši ustrezno poskrbijo za otroke  in  jih  poučijo,  kako naj ravnajo če se izgubijo v množici ter za živali,  ki  naj  bodo  na  javnem mestu vedno na povodcu. Vodenje živali v množico  policisti odsvetujejo,  uporabnike  pirotehnike  pa  pozivajo, naj ji s svojim početjem ne vznemirjajo in nikakor ne ogrožajo.

Ljudem policisti še svetujejo, naj se izogibajo neosvetljenih in   zapostavljenih   ulic,   razkazovanju   dragocenosti  in  denarja  ter prekomernemu  uživanju  alkohola, ki naj se v nobenem primeru ne preseli na cesto: "Alkohol namreč bistveno slabi voznikovo sposobnost za varno udeležbo v  prometu  in  zmožnost  upravljanja vozila. Zato povzroča posledice, tudi tragične."

Policisti bodo tudi v času praznikov na delu kot vse druge dni v letu, zato se lahko tudi v tem času nanje obrnete s klicem na 113.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
24. 12. 2015 20.19
-1
jst ma burko za rodeta in pa tangice če mu jih kdo ponese dol v vukojebino
Ramzess
24. 12. 2015 17.10
Če tak kaj upa, bo gotovo nekaj odnesel, samo ne tega kar misli.
MavritoGazarinni
24. 12. 2015 17.04
+4
v mislih imate davčno inu ostalo zajdeavsko zale.go?
nesre?ko
24. 12. 2015 17.03
Župani ne bodo dobili od vlade in se bodo nemaskirani spravli ljudstvu žepe praznit.Po novem letu, novi davki.Aparat je požrešen,če ni delaven!!!
nevica
24. 12. 2015 16.38
+2
Če kdo hoče moj 15 let star tv, ga naj kar odnese, pa če mu je kakšna moja kikla prav, mu jo kar dam....
flojdi
24. 12. 2015 17.50
+1
.sj..kera panika enih..( meni je prav všeč, da nimam ničesar za kar bi me bilo strah da kdo odnese...
joze drugi
24. 12. 2015 18.55
odnese ti komp z vsemi podatki pa se ti pol znajdi
upornik22
24. 12. 2015 15.10
se bojim da mojih položnic bo pustil na miru........bo kaj drugega odnesel
Anton001
24. 12. 2015 14.32
+4
Bojim se bolj obih v kravatah,ki kradejo vsevprek in ne odgovarjajo za svoja umazana dejanja medtem,ko kurji tatovi nasankajo še za one druge taka je realnost v Slo pa vesele praznike želim onim bolj poštenim seveda
proofreader
24. 12. 2015 13.45
+18
Na nas prežijo tudi nepridipravi, ki bi nam radi v prihodnje pobirali višje davke. Da bodo oni dobili 35% več.