Slovenija

VIDEO: Zaradi gripe odprli novo ambulanto. Staršem svetujejo, naj otrok ne izpostavljajo okužbam in jih imajo doma

Ljubljana, 25. 01. 2017 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi gripe in drugih okužb dihal so v zadnjih dneh na urgenci zabeležili izredno veliko bolnikov, ki so potrebovali nujno obravnavo. Posledično so morali manj bolni na pregled čakati več kot devet ur. Sprožili so zeleni alarm in odprli dodatno ambulanto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V UKC Ljubljana zaradi gripe zasilna ambulanta
    02:44
    Iz 24UR: V UKC Ljubljana zaradi gripe zasilna ambulanta
  • V UKC svetujejo, naj bodo otroci doma, da se ne nalezejo
    01:51
    V UKC svetujejo, naj bodo otroci doma, da se ne nalezejo
  • Možina o tem, da večinoma bolniki prihajajo v večernih urah
    01:49
    Možina o tem, da večinoma bolniki prihajajo v večernih urah
  • Fras o povečanem številu bolnikov in aktivaciji zelenega alarma
    01:44
    Fras o povečanem številu bolnikov in aktivaciji zelenega alarma
  • Iz SVETA: Svet od blizu: bolniške
    14:36
    Iz SVETA: Svet od blizu: bolniške
Na urgenci so beležili veliko bolnikov, zato so morali nekateri na pregled čakati več kot devet ur.
Na urgenci so beležili veliko bolnikov, zato so morali nekateri na pregled čakati več kot devet ur. FOTO: Thinkstock

V zadnjih dveh dneh zvečer so na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana (urgenca) beležili izredno povečano število bolnikov, ki so potrebovali nujno obravnavo. Šlo je za bolnike z boleznimi dihal in gripo. Posledično so morali manj bolni na pregled čakati več kot devet ur.

Zato so morali aktivirati ''Načrt za delovanje UKC Ljubljana ob množični nesreči ali nenadnem prihodu večjega števila poškodovanih ali obolelih'' oziroma tako imenovani zeleni alarm. 

Običajno imajo 75 primerov bolnikov na dan na urgenci, zdaj jih je 20 več na dan, večinoma prihajajo popoldne in zvečer. V določenih dneh so imeli tudi do 40 bolnikov visoke stopnje nujnosti, ki morajo biti pregledani v štirih urah, kar je onemogočalo, da bi v doglednem času pregledali tudi druge paciente, je pojasnil Zlatko Fras, strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana.

V večini primerov gre za starejše ljudi z gripo, ki imajo že kronične bolezni, pa se jim je stanje poslabšalo. V mesecih, ko ne razsaja gripa, praviloma obravnavajo do okoli 1800 bolnikov, zdaj pa tudi do 2500, je dodal Hugon Možina,vodja Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana.

Odprli novo ambulanto

Sprožili so zeleni alarm in na podlagi tega so odprli novo ambulanto in da bodo tako ublažili pritisk.

Precepljenost zdravstvenih delavcev proti gripi je 14-odstotna, kar je nekoliko več kot lani.

Dodatna ambulanta bo delovala okoli 100 metrov stran od urgence na oddelku za nefrologijo – v prostorih, ki so sicer namenjeni dializi, saj na urgenci dodatnega prostora ni. Tam bodo obravnavali paciente, za katere bodo menili, da ne potrebujejo zdravljenja v bolnišnici. Delovala bo od 15. do 23. ure. To pomeni tudi dodatne okrepitve ekipe. 

Nova ambulanta bo po Frasovih besedah delovala na "zelo improviziranem mestu", saj znotraj urgence ni nobenih rezerv. "Upamo, da bomo s tem vsaj do določene mere ublažili izredno stanje na internistični prvi pomoči, kjer je pritisk zelo velik," je povedal Fras in vse državljane pozval, naj ne prihajajo na urgenco, če njihovo stanje ni takšno, da ga ne bi mogli uspešno obravnavati v domači oskrbi.

Ob tem zdravniki pozivajo, da bolezni najprej obravnavajo v domačem okolju in se ne odpravijo takoj na urgenco. 

Pričakujejo naval bolnih otrok

Tatjana Mrvič, vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana, je povedala, da je v naslednjih tednih mogoče pričakovati tudi ogromen naval na pediatriji. Kar se tiče otrok, predvsem dojenčkov, svetuje, naj jih imajo starši doma, da jih tako ne izpostavljajo okužbam, prav tako naj doma ostanejo mlajši sorojenci, ki si se lahko nalezli v vrtcu. "Prosimo starše, da če se le da, naj obdržijo dojenčke in otroke pod enim letom starosti doma, naj ne hodijo z njimi v trgovine, velike trgovske centre, naj se ne zadržujejo v zaprtih prostorih z velikim številom ljudi," je dejala Mrvičeva.

Starejšim svetuje, da se cepijo, če se še niso, čeprav pričakuje, da je predvsem v domovih za starejše precepljenost dobra. 

Vodja internistične prve pomoči interne klinike UKC Ljubljana Možina je poudaril, da zdravstveno osebje pričakuje še poslabšanje trenutnih razmer, saj je takrat, ko so izdali prva opozorila glede gripe, ta šele prihajala, "zdaj pa je tukaj". Število dnevno pregledanih se je zvišalo na 90 in več, težavo pa osebju predstavlja tudi dejstvo, da pride večina obolelih v popoldanskih in večernih urah.

Zeleni alarm že zaradi padcev 

Očitno se jim je ponovil scenarij izpred slabih dveh tednov (z razliko, da gre tokrat za obolele z gripo in podobnimi boleznimi), ko ob večjem sneženju beležili večje število padcev in so v 24 urah obravnavali prek 300 pacientov, običajno pa jih do 200. Tudi takrat so aktivirali tako imenovani zeleni alarm v primeru množične nesreče, pri katerem preverijo razpoložljivost v drugih bolnišnicah in vpokličejo dodatne ekipe.

Prepoved obiskov tudi v drugih bolnišnicah

Glede na veliko število respiratornih okužb in vse večje število obolelih za sezonsko gripo obiski bolnikov v Splošni bolnišnici Novo mesto do nadaljnjega niso mogoči. V bolnišnici prosijo vse, da navedeno upoštevajo in jim tako pomagajo pri obvladovanju širjenja respiratornih okužb, so danes sporočili iz te bolnišnice.

Zaradi sezonskih okužb so obiski prepovedani v več slovenskih bolnišnicah. Tako so zaradi povečanega števila respiratornih okužb že v ponedeljek do nadaljnjega prepovedali obiske bolnikov na oddelku kliničnega oddelka za nefrologijo v Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Omejitve ali prepovedi obiskov veljajo tudi v UKC Maribor ter v bolnišnicah v Celju, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah.

Število obolelih za gripo narašča od začetka leta

Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je v minulem tednu število obiskov tako naraslo na približno 120 na 100.000 prebivalcev, potem ko je bilo teden pred tem okoli 40 na 100.000 prebivalcev.

Kot je NIJZ še objavil na spletni strani, se je v tednu od 16. do 22. januarja povečal tudi priliv vzorcev za testiranje, medtem ko je delež vzorcev, pozitivnih na gripo, ostal približno enak kot v tednu pred tem, malo pod 40 odstotki. V kar 75 odstotkih primerov je šlo za virus tipa A, v četrtini primerov pa so ugotovili tip B.

Število primerov gripe je začelo v Sloveniji izrazito naraščati v začetku leta. Hkrati narašča tudi število obiskov v ambulantah zaradi drugih akutnih okužb dihal. To je v tretjem januarskem tednu doseglo 1800 primerov na 100.000 prebivalcev, potem ko jih je bilo v tednu pred tem 1600 na 100.000 prebivalcev.

Podobno stanje je tudi drugod po Evropi

V Evropi je sicer v drugem januarskem tednu po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) delež vzorcev, pozitivnih na virus gripe, dosegel 47,6 odstotka, v prvem tednu januarja pa 51,9 odstotka, torej več kot v Sloveniji. Tudi v Evropi prevladuje influenca tipa A, podtip H3N2, ki v večji meri prizadene starejše.

Intenziteto pojava gripe v Sloveniji so pri ECDC ocenili kot srednjo. Kar zadeva sosednje države, so v Avstriji in na Hrvaškem intenziteto v drugem januarskem tednu ocenili kot visoko, medtem ko je bila na Madžarskem in v Italiji srednja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
26. 01. 2017 18.44
Cepite se, da dobite potrebno dozo živega srebra, ki ubija živčne celice. "mercury neuron". Cepite se, da dobite potrebno dozo formaldehida v telo. Dr. Mark Geier: "Nisem proti cepljenju, sem za varno cepivo. "
slovenc001
26. 01. 2017 10.19
+1
Slovensko zdravstvo v tem trenutku je pod vsakim nivojem. Nesposobna ministrica in njen šef, halo ustavni pravnik, nista naredila NIČ. Samo proučujeta in držita štango lobijem, da gre naš davkoplačevalski denar v prave zasebne žepe. Korupcija in njeni vzdrževalci so krivi za to kar imamo - totalni kaos. Ni zadosti in ustreznih zdravstvenih pripomočkov, ni zadosti kadra... - ministrica in njen šef pa proučujeta. Sprenevedanje in norčevanje iz davkoplačevalcev! Do kdaj še???
Julijann
25. 01. 2017 19.25
+4
Ob našem zdravstvu, ki je v samem svetovnem vrhu --Bog nas čuvaj epidemije ali pandemije ; )))
bakiras
25. 01. 2017 19.06
+3
Pa so normalni? Zaradi gripe na urgenco? Domov bi jih poslali lezat, ne pa da delajo guzvo na urgenci. Ali veste kaj je urgenca. Tja se pride z resilcem, ne pa tako.
ochi
25. 01. 2017 17.09
-1
Tole kar plava med nami ni gripa. Vročina 7 dni in več..
METKA102
25. 01. 2017 18.26
+2
To je gripa. V letih 1918-1920 je gripa pobila cca 100 mio ljudi. Več kot I. sv. vojna. Mi večkrat rečemo, imam gripo, pa ni res, imamo eno virozo, en prehlad, kar pa še zdaleč ni isto.
Mali medo
25. 01. 2017 17.09
+9
pri nas gre tko narod že zaradi mozolja na urgenco
Mali medo
25. 01. 2017 17.11
+5
pizzamargerita
25. 01. 2017 17.02
+11
Ste opazili v članku zelo zanimiv podatek??? "Precepljenost zdravstvenih delavcev proti gripi je (celih!!) 14-odstotna." In obenem taisti zdravstveni delavci svetujejo ljudem, naj ne bodo egoisti in naj se cepijo. Kovačeva kobila... pa to?
ochi
25. 01. 2017 17.11
-4
Precepljenost pomeni da si dobil večkratno dozo po mojem.
laycan
25. 01. 2017 19.13
+1
laycan
25. 01. 2017 19.17
+2
precepljenost pomeni,izkoreninjenost,odstranitev neko bolezen.kot so bile črne koze.
tedoVV2HCmedo
25. 01. 2017 16.51
+7
V našem zdravstvu ni prave urgence. Npr, če je tvoj osebni zdravnik na dopustu in ni začasno drugega zdravnika v ambulanti. greš lahko na urgenco.
pizzamargerita
25. 01. 2017 16.38
+7
Tole ste mi izbrisali, 24 ur? Je to mogoče sovražno govor, če napišem KAR SEM SAMA SLIŠALA IN VIDELA KO SEM BILA TAM S SINOM?! Pojdite sami tja, raziskovalni novinarji in pol in boste slišali še vi!! Izbrisan komentar: Stanje na urgenci je kot bolnica Franja, dobesedno. Ena sestra sprašuje drugo... maš kej rokavic?... druga reče.. sori nimam, pred 1 uro sem sem Miladi dala zadnje kar se mela... Druga išče prosto posteljo, tretja ji svetuje, da mogoče je pa gor v 3. štuku una že prazna, k jo je prej gor peljala... Kaos skratka.
dr.dare
25. 01. 2017 16.29
+11
Kdo je tok nor da 10 ur na urgenci čaka? v 1 uri si v Avstriji kjer takoj na vrsto prideš...
pizzamargerita
25. 01. 2017 16.40
+4
si sprobal ( s slovenskim zavarovanjem in rezidentstvom) ali samo nabijaš?
dr.dare
25. 01. 2017 16.43
+6
če si nujen primer te morajo vzeti, še posebej z evropsko kartico ki jo zastonj dobiš na dom... vprašanje sedaj je samo ali si na urgenco prišel ker je tvoje stanje urgentno ali ne
pizzamargerita
25. 01. 2017 16.57
+2
hja, že če bojo videli, da si se spravil cjazit 200 km namesto šel v domači UKC, bojo zaključili, da nisi ravno nujen primerek? Aja, mogoče je treba naložit, da si bil pa glih slučajno v ikei, ko te je zvilo...
dr.dare
25. 01. 2017 17.06
+4
nobenemu ti nisi dolžan povedat kaj v avstriji delaš... česa se bojiš? da kot 95% ostalih nisi nujen primer?
pogan
25. 01. 2017 14.58
+13
polovica pacientov sploh ne ve kaj je to urgenca
fihner
25. 01. 2017 16.05
-1
Ramzess
25. 01. 2017 17.13
+1
najpametnejša
25. 01. 2017 14.53
+12
povsod sam led...katastrofa..nič spucano...pol se pa čudijo, da je urgenca polna...kaj se zdaj bolj splača
nevica
25. 01. 2017 15.03
+4
Tudi to je res - nihče ne puca pločnikov, pa je že tako dolgo mraz in jasno, da še kar ne bo odjuge....
pizzamargerita
25. 01. 2017 16.05
+3
šerif Zoki pravi, da se ledu ne da spucat in da bo treba počakat na odjugo :) glej naslednji članek.
nevica
25. 01. 2017 14.45
+6
Saj ponoči se vedno čaka po deset in več ur, tudi, če si ves polomljen...Je bilo kdaj bolje? jaz sem bila poškodovana v prometni nesreči, res k sreči nisem bila v življenjski nevarnosti, ampak tega ni nihče vedel - da se razumemo, ker dokler človeka ne pogledaš, pač ne več ali ima možgansko krvavitev ali ne.... toliko časa sem bila na urgenci, da sem izgubila očutek za čas, jaz sem mislila, da sem tam že dva dni....Pa kaj še nimamo nove urgence? Sedaj že nekaj časa nisem bila tam, pa sem vseeno mislila, da je zadeva po novem kaj boljša....
nevica
25. 01. 2017 14.56
+5
Sem bila pa vseeno težko zelo težko poškodovana in je rehabilitacija trajala 6 mesecev.
pizzamargerita
25. 01. 2017 16.07
+6
z otrokom, ki je zaradi padca na glavo pri telovadbi izgubil zavest, sem čakala pred 1 mesecem dobri dve uri, pa je bil je med prednostnimi "zelenimi". "rumeni" so čakali takrat že 8 ur...
dr.dare
25. 01. 2017 17.08
-3
zakaj si pa čakala... jaz sigurno ne bi in bi poskrbel da bi bil obravnavan takoj.. če si pa ovčka....
ochi
25. 01. 2017 17.14
+3
Die einemaister
25. 01. 2017 14.35
+5
glede na slike je ta ambulanta že 40 let odprta
feren?ek
25. 01. 2017 14.16
-7
Če kdo rabi koloidno srebro naj pokliče na bolhi vse najdeš.....za vse viruse bakterije in ostalo.lp
sagesse
25. 01. 2017 13.55
+7
Urgenca je za urgentne primere.Če pride nekdo,na urgenco,ker je 2 X kihnil, se mu kljub zavarovanju zaračuna 20 eu...pa da vidimo junake.Tisti,kateri ima gripo-prehlad se pozdravi v parih dneh z antibiotiki ali brez.Večina pomagal dobil v lekarni brez recepta,, daleron,lekadol plus C in podobno.pa še nekaj je res... večina iz gospodarstva,če le more ne gre na bolniško,medtem ko javni sektor ..katastrofa imajo v povprečju 1 mesec bolniške na leto... jaz sem bil v 30 letih mogoče vse skupaj na bolniški 3 tedne,,neplačane seveda, ker imam svoje podjetje.......
enakatalena
25. 01. 2017 14.15
+7
Ti se pa res spoznaš na vse! To, da si se odločil, da boš imel svoje podjetje, je tvoja svobodna odločitev. To, da ne moreš na bolniško, je del nje. Dejstvo pa je, da če bi bil RES bolan, niti ne bi mogel prav dosti izbirati. Ali pametovati. Ti želim obilo zdravja še naprej.
nevica
25. 01. 2017 14.48
+12
REcimo,d a si v pokoju in težko kupuješ zdravila iz proste prodaje, ali pa imaš že toliko zdravil, da bi se lahko z dodatnim zastrupil......Starejše ljudi tudi kihanje ogroža, še posebno srčne bolnike. Takim ljudem je treba pomagat - je pa treba urediti geriatrično urgenco. Ne vem zakaj je nimamo, ker so to skupina ljudi, ki imajo specifičen težave....
balasena
25. 01. 2017 14.53
+14
Strejše lahko ena takšna gripa spravi na drug svet... Nekdo, ki je sicer zdrav, verjetno ne leti takoj na urgenco.
nevica
25. 01. 2017 14.57
+9
Seveda ne, kdo bi se tam dodatno mučil, če je pa lažje doma obležati v postelji kot pa tam na hodniku, kjer še stolov zmanjka...
weinheim
25. 01. 2017 13.45
+7
Klinični center je zastarela bolnišnica in vsekakor ne more več optimalno oskrbeti bolnikov, v primeru izrednih razmer. Kaj bi bilo, Bog ne daj,da bi se zgodila kakšna naravna nesreča, npr. potres.....Čim prej nova Urgenca ...
nevica
25. 01. 2017 14.48
+3
Nova urgenca je pa z vidika gradbeništva totalno zastarela...
nevica
25. 01. 2017 14.49
+1
pizzamargerita
25. 01. 2017 16.44
+6
hotel s 5* na Bavarcu bodo zgradili v enem letu, bazen v 19. nadstropju, ni da ni. Urgenca se "gradi" že 20 let, onkološki je bil 3x preplačan, 100x popravljan, pediatrična isto. Čar javnih razpisov :( Korupcija in nesposobnost.
MsPikapiki
25. 01. 2017 13.35
+22
Tako je, ko ljudje za vsako povišano temperaturo gredo k zdravniku namesto, da bi doma legli, si skuhali čaj z medom in limono, vzeli lekadol in čez dva dni bi ozdraveli brez tega, da hodijo povzročat gužvo na urgenco. Eni res nimajo trohice soli v glavi.
pat77
25. 01. 2017 13.52
+6
MsPikapiki se strinjam!!ne pomnim včas(ja ok vem,da so dons drugi cajti) da bi folk prec rinu k dohtarju..
pizzamargerita
25. 01. 2017 16.11
+2
problem je, ker se na istem mestu čaka za vse. Od zvinom gležnja, do dihalnih stisk.
akmt
25. 01. 2017 13.32
+15
Pa kaj je folku???? Kar naj cakajo tam, naj se se cesa nalezejo, prav jim je.Viroze in gripa- to pa res ni za na.urgenco.Razen v primeru zapletov! Kot tudi niso obiski pri specialistih ce imamo 38C ali virozo ali kaj drugega.Folk se naredi.neumnega.Delam v spec.ambulanti.Vsak dan pridejo vsaj 3-4 z virozo, v sredo so pa prisli VSI naroceni bolani k specialistu! Drug datum.bi dobili v 1 tednu.Ampak.bedaki recejo: sem.mislil, da boste jezni, ce me.ne bo.... Jezni smo, ce pridejo bolani!!!!! Ker potem mi iz ambulante cele vikende prelezimo.doma.bolani.Folk je max egoisticen.In tudi neumen Me sploh
nevica
25. 01. 2017 14.49
+3
nevica
25. 01. 2017 14.51
+7
Ja seveda, bolni ljudje naj bodo doma, kaj bodo hodili k zdravniku, kje ste pa še to videli???? Pa res, zdravi pa dohtarja ne rabijo - BRIHTA!!!!
METKA102
25. 01. 2017 15.22
+2
Gripa je smrtno nevarna bolezen, kar je res. Z
METKA102
25. 01. 2017 15.27
+0
...Zakaj se pa potem ljudje ne cepijo? Ja, saj res, cepivo ima stranske učinke.
Zentrum
25. 01. 2017 12.33
+20
To je pa to, ko ljudje ne vedo, kaj pomeni URGENCA.
nevica
25. 01. 2017 15.00
+6
Če bi bili vsi ljudje tako dobri diagnostiki, bi šli lahko direkt v lekarno, pa dohtarjev rabili ne bi. Ljudje se tudi prestrašijo kakšnih znakov, ki so lahko tipični za resne bolezni. Mojo teto je bolela rama in ključnica - ženska je medicinska sestra, pa je rekla aha, vratna hrbtenica me daje - pa ni šla nikamot, pa jo je infarkt skoraj ubil....sedaj je pa senca od človeka.