Slovenija

Tožilstvo: Pri zaposlitvi ni bilo nepravilnosti

Ljubljana, 08. 12. 2009 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na tožilstvu so pojasnili, da je Špela Brezigar pripravništvo pridobila po javnem razpisu in v skladu s pravilnikom. Nekateri mediji so namreč pisali, da naj bi bila zaposlitev sporna.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar FOTO: Blaž Garbajs

Kot poroča Dnevnik, se je Špela Brezigar, sicer hči generalne državne tožilke Barbare Brezigar, 1. decembra zaposlila na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani na uradniškem mestu višji pravosodni svetovalec. Špela Brezigar je po uradnih podatkih diplomirala leta 2006, pravosodni izpit pa je, po informacijah Dnevnika, naredila konec oktobra. To pomeni, da je zaposlitev dobila le mesec dni po opravljenem pravosodnem izpitu.

Po informacijah omenjenega časnika naj bi na tožilstvu v zadnjih dveh mesecih nepričakovano spreminjali sistemizacijo delovnih mest, in to prav zato, da bi omogočili možnost zaposlitve za nedoločen čas hčerki generalne tožilke. Poleg tega pa naj bi imela otroka Brezigarjeve prednost pri internem izobraževanju.

Zapleti pri imenovanju Jaka Brezigarja

Sicer pa je pred nedavnim prišlo do zapleta tudi med tožilstvom in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem zaradi predloga za zaposlitev sina Brezigarjeve Jaka Brezigarja. Državnotožilski svet ga je predlagal za pomočnika državnega tožilca, minister za pravosodje Aleš Zalar pa je zadevo svetu vrnil v ponovno presojo. Kot je takrat zapisal, se svet namreč ni opredelil do tega, da je Jaka sin generalne državne tožilke. Državnotožilski svet je o zadevi odločal še enkrat in še enkrat sprejel isto odločitev.

Tožilstvo: Pripravnik se je na poziv tožilstva dolžen zaposliti

Namestnica vodje na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani (ODTLJ) Katjuša Čeferin pa je pojasnila, da se je Špela Brezigar 1. septembra 2007 zaposlila kot pripravnica na ODTLJ na podlagi javnega natečaja. O izbiri kandidatov je odločala komisija, v kateri generalna državna tožilka ne sodeluje, pri odločitvah pa upoštevajo kriterije, zapisane v pravilniku.

Vsi pripravniki pa so, v skladu z zavezujočo pogodbo, ki jo z organom sklenejo ob začetku pripravništva, po opravljenem pravosodnem izpitu po pozivu organa dolžni z njim skleniti delovno razmerje, sicer morajo vrniti znesek v višini vseh plač, ki so jih kot pripravniki prejeli. Na ta način sta se dva kandidata, ki sta oktobra opravila pravosodni izpit, 1. decembra zaposlila na tožilstvu.

Glede sistematizacije delovnih mest pa na tožilstvu pojasnjujejo, da se ta spreminja zaradi potreb delovnega procesa in da je bila na ODTLJ že večkrat spremenjena. Zadnja sprememba sistematizacije je bila potrebna tudi zaradi zagotovitve dodatnih mest višjih pravosodnih svetovalcev. Kot še pravijo na tožilstvu, je število pomočnikov na ODTLJ veliko manjše od veljavnega kadrovskega načrta in da zadnja sprememba sistematizacije predstavlja delno rešitev obstoječe kadrovske problematike.

Za pripravništvo na tožilstvu so drugačni pogoji kot za pripravništvo na sodišču

Sicer pa so za pridobitev pripravništva na tožilstvu drugačni pogoji kot pa za pripravništvo na sodišču. Na sodišču obstajata dve čakalni vrsti, ena je po višini ocene, druga pa glede na čas prijave. Tisti z višjimi ocenami tako pridejo prej na vrsto. Če so ocene zelo visoke, lahko tudi v enem letu po opravljenem izpitu. Kot so povedali na vrhovnem sodišču, je povprečno čakalno dobo za pripravništvo težko oceniti, če pa pogledamo po zadnjih objavljenih seznamih, pa so vabili kandidate, ki so prošnjo vložili leta 2002 ali 2003.

Za pripravništvo na tožilstvu pa se kandidati lahko prijavijo le na podlagi javnega razpisa. Pri izboru kandidatov pa komsija upošteva različne dejavnike, kot so povprečna ocena, zanimanje za kazensko pravo, izbor izbirnih predmetov, tema diplomske naloge, interes za zaposlitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

azajsek
09. 12. 2009 11.00
Nepotizem? Velika večina verjetno sploh ne ve, da se danes v veliki meri izrablja ta izraz oziroma se ne upraša kaj pomeni, če se tvoj otrok ne sme zaposlit nekje, kjer so že zaposleni starši. Ali niso ti otroci diskriminirani? Sama sem na lastni koži preiskusila kako izgleda, ko je hči kandidirala na razpisano delovno mesto in bila izbrana kot najboljša kandidatka vendar kasneje ni bila sprejeta, ker sva tam pač zaposlena oba z možem in je še danes brezposelna kljub temu da bo v kratkem mag. znanosti. Menim, da je potrebno več strpnosti saj je jasno, da otroci veliki meri študirajo smeri, ki so jih že pred njimi izbrali njihovi starši in to tudi pomeni, da je tudi zaposljivost omejena.Ga. Brezigar nepoznam več kot iz medijev vendar mi na kraj pameti ne pada, da jo obsojam trdim prav nasprotno torej nehajmo se pretvarjat in obsojat druge raje stopimo skupaj in si medsebojno pomagajmo, kajti danes rabi službo moja hči in verjemite jutri bo jo pa potrebovala vaša. Vsem v razmislek
komarec
09. 12. 2009 10.25
Krasinius 08.12.2009, 18:40 -2 Nič nisem zgrešil bistva, kvečjemu...................... Poznam mlade pravnike, ki so bili odličnjaki pri študiju, diplomirali, dobili so pa službo v kaki bolj švoh firmi. To je še en dokaz, da ima tudi gospa Brezigarjeva veliko masla na glavi.
mac4_m
09. 12. 2009 00.11
vrana vrani ne izkuje oči, jagr jagru stolček.....
Mawsyy
08. 12. 2009 22.31
Krasinus... glede na to, da sem ena izmed mnogih, ki je bla ze na 4ih razgovorih na tozilstvu in izpolnjuje vse njihove kriterije (da ne govorim o ostalih razgovorih, ki sem jih dala cez), ti lahko povem, da nimas pojma kaj sploh govoris. Kot prvo... kar se tice mene... nimam nc proti ljudem, ki dobijo sluzbo, ampak... bistvo je v tem, da vsi kandidati niso enako obravnavani. Ker pac nimajo pravega priimka oz. zvez. Sej ni problem zdaj Brezigarca konkretno... nanjo so se pac spravli trenutno, drugic se bodo spravli na koga drugega. Problem je, da se to pri kadrovanju redno dogaja, pa ne glede na to al so pr koritu levi, desni, gornji ali pa spodnji. Naj ne postavljajo nekih pogojev in kriterijev, ce se jih ne drzijo.
chiri
08. 12. 2009 21.07
krasinius če bi bila Brezigarka levo usmerjena, ma zanima, če bi tvoje izjave bile enake. Šoltes je samo unuk od Kardelja,pa je bilo toliko kritik, ker je postal...... Nipotizem, kaj je že to?
asven
08. 12. 2009 19.41
Ženska na takem mestu si tega nebi smela dovoliti,očitno pa je da dela kar hoče tale Janševka......
Krasinius
08. 12. 2009 19.02
Ja, vsi drugi so krivi, da si brez službe, predvsem so krivi tisti, ki jim gre bolje. Sploh pa so krivi vsi, ki imajo drugačno politično in svetovno nazorsko opredelitev. Tole selektivno udruhanje Dnevnika po drugačemislečih je tako zelo nizkotno, da bi se morala odzvati vsa družba in zaščititi nemočne posameznike pred medijsko aparaturo, oz. zlobnimi interesi njenih urednikov. Še posebej pa kadar gre za žensko, slovensko matero, ki je dala dva študirana otroka.
mamilko01
08. 12. 2009 18.49
Pol pa nej zaposiljo vse pravnike k so trenutno na cesti...sej je dost sposobnih.
Krasinius
08. 12. 2009 18.42
Ta Dnevnik naredi več škode v družbi, kot tristo delov Kmetije na Popu. Predvsem zaradi tega Dnevnika smo Slovenci zaplankani kot temna noč.
Krasinius
08. 12. 2009 18.40
Nič nisem zgrešil bistva, kvečjemu so ga pri Dnevniku izgubili. Kar se tiče omenjenih dveh mladih pravnikov, naj omenim, da zaupam sistemu in profesorjem, ki so ju izobrazili, razloga za dvom ni, če vsi pristojni organi potrdijo njuno imenovanje. Dnevniku nič več ne verjamem, naj se ukvarjajo s pravimi klientelisti, racimo s tistimi, ki so zgradili naše avtoceste, ne pa z neko gospo, za katero vsi vemo, da je zelo sposobna in sploh ni dvoma o njeni poštenosti. To je navadno blatenje, pljuvanje po ženski in njenih otrocih, jejej
coccolinetta@email.si
08. 12. 2009 18.19
Krasinius: Mislim, da si tu zgrešil bistvo... Se povsem strinjam s tabo, da so mediji "levi" in "desni" in da delajo pač v korist svojih "sponzorjev", ampak če gre tu res za nepotizem in pr item poudarjam ČE, potem je to skrajno neokusno in podlo... Sploh pa tega ne bi pričakovala od Brezigarjeve, ki mi je sicer idol sposobne ženske...
Krasinius
08. 12. 2009 18.14
Kakšni plitkeži so komunajzi. Brezigarjeva je kriva, ker je rodila? Sploh pa je kriva, da je poslala otroke na faks in ne v kakšno tovarno, ali na kakčno gradbišče? Kaj pa če bi se otroka zaposlila pri Senici, potem bi Dnevnik spet poročal, da gre za zaroto in klientelizem, da je družina Brezigar kriva za ekonomsko krizo in da so oni v bistvu glavni akterji afere Patria, dajte no mir. Malo več spoštovanja do slovenskih mater prosim, že tako izumiramo.
mamilko01
08. 12. 2009 18.06
To je to, otroc nesposobni, pol pa mamica posrane rite briše, namesto da strašem pokažejo svojo sposobnost brez njihove pomoči, po tolkih letih in šolah.
Krasinius
08. 12. 2009 18.05
Pa Golubovič tudi ni v konfliktu interesov, kje, on ima samo eno delnoco pivovarne laško
Krasinius
08. 12. 2009 18.04
res je mega fido, levuharji so žejni česarkoli slabega, tako za nohte jim gre že. To da je pa Kresalik motranji minister pa ni konflikt interesov in njen partner in mama sta tip top ok
Krasinius
08. 12. 2009 18.03
Poroča Dnevnika? Pol je pa res kredibilna informacija, če jo je udbo-hujskaški cajtung objavil. Če si upajo komunajzarji iz dnevnika udrihati po Janši, zakaj si ne bi po navadni ženski in njeni družini. Dnevnik, sami delikventi, njihove sorodstvene vezi bi morali preučiti, pa bi prišli do samih partijcev
nash.fido
08. 12. 2009 18.02
Levičarji se na vsaki "naj bi", ki je uperjen proti desnici kritizirate vse po prek, ko pa je kakšna utemeljena zloraba na levici, pa seveda to "napako" opravičujte z neverjetnimi izgovori.
coccolinetta@email.si
08. 12. 2009 17.50
Do sedaj sem imela Brezigarjevo za izredno sposobno in moralno žensko...Če je pa to res - potem pa je dokazala, da spada v isti koš kakor vsi ostali pokvarjenci na visokih položajih...Zato pa mi, navadni smrtniki, ne moremo dobiti službe kljub magisteriju in priporočilom... Se je zgodilo tudi že meni, da sem končno prišla v finale za službo in nato nenadoma...ni bilo nič...Čez nekaj dni sem izvedela, zakaj... Nisem imela vez, pač, ena druga oseba pa ja...Tako je, mafijska država, kaj hočemo...
Mawsyy
08. 12. 2009 17.14
Ce se napiflas par tistih vprasanj ki se pojavljajo na razgovorih in jih izves od kolegov, ki so ze dali cez razgovor o kakem znanju tezko govorimo. Kazensko podrocje je zelo obsirno in kompleksno in nekdo z diplomo PF kot zacetnik nima pojma. Teorija je zelo drugacna od prakse.
Prassek
08. 12. 2009 17.11
In komisija je izbirala izključno na osnovi ZNANJA. Kdo pa izbira komisijo? Brezigarjeva jih najbrž ne pozna ker je komisija iz vrst greenpeacea, kajne?