Slovenija

'Čez noč so ostali brez strehe nad glavo'

Sežana, 03. 04. 2011 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Banka Hypo Alpe Adria je zapečatila enega od treh apartmajev v Sežani, v katerih prebiva okrog 30 delavcev Gratima. Delavci v vztrajajo, da bi jim delodajalec izplačal zaostale plače. V Sežani so podprli deložirane delavce.

Delavci so že 23. marca izvedli protestni shod.
Delavci so že 23. marca izvedli protestni shod. FOTO: Rastko Pečar

Hypo banka "s svojim nasilnim dejanjem delavcem onemogoča bivanje v Sloveniji in s tem tudi boj za odvzete pravice", so v pozivu na današnji protestni shod v Sežani zapisali v civilni iniciativi za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja Alternativa obstaja. Kot so pojasnili na protestnem shodu, so delavci Gratima, ki živijo v Sežani, popolnoma odvisni od delodajalca. Trije apartmaji so v lasti podjetja, za katerega so delali, za nastanitev pa so mesečno plačevali po 150 evrov. V apartmaju na 50 kvadratnih metrih površin prebiva kar 12 delavcev.

A lastnik Gratima Mesud Ibričić očitno stanovanj ni plačeval, zato je šest delavcev 31. marca ostalo še brez strehe nad glavo. Tudi 23 delavcev, ki bivajo v dveh sosednjih stanovanjih, utegne v prihodnje doleteti ista usoda.

V ponedeljek se bodo delavci ponovno sestali s predstavniki sežanske občine, sestanka naj bi se udeležili tudi člani vodstva Hypo Alpe Adria banke. Skupno bodo poskušali najti rešitev za delavce, ki so ostali brez stanovanja. Medtem pa je lastnik Gratima že ustanovil novo podjetje v Avstriji in nekatere delavce iz Sežane povabil, naj pridejo delati v novo podjetje.

Delavci od odgovornih državnih institucij zahtevajo, da jim povrnejo odvzete pravice.
Delavci od odgovornih državnih institucij zahtevajo, da jim povrnejo odvzete pravice. FOTO: Rastko Pečar

Spomnimo. Zaradi neizplačila plač je 30 delavcev Gratima v Sežani in deset v Kopru sredi januarja prenehalo delati. Na nevzdržne razmere so opozorili s protestnim shodom že februarja. Tedaj je lačnim delavcem, ki niso imeli nikakršnih sredstev za preživljanje in ki prebivajo v nevzdržnih bivalnih razmerah, priskočila na pomoč sežanska občina, ki jim je pomagala priskrbeti enkratno socialno pomoč. Rdeči križ in Karitas pa sta jim zagotovila pakete s hrano.

Delavci od 16. februarja naprej stavkajo in zahtevajo takojšnje izplačilo plač, regresa, neplačanih nadur in ostalih pravic iz dela, ki jim jih dolguje Gratim, ter plačilo socialnih prispevkov za zaposlene.

Od državnih in občinskih institucij zahtevajo, da jim takoj omogočijo uresničevanje socialnih pravic, da jih zaščitijo pred grožnjami delodajalca in da takoj dosežejo izplačilo vseh zaostalih prejemkov. Od pristojnega ministrstva pa pričakujejo takojšen začetek spreminjanja zakonodaje, ki ureja vprašanje delovnih migracij za enakopravnost delavcev.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kimg
04. 04. 2011 15.54
To kar eni pišete tukaj po forumu ne drži in tudi informacije o tem dogodku so malce skope. Lastnik stanovanj je bilo podjetje Gratim in ker ni podjetje poravnalo obveznosti do Hypo Leasing je bil Hypo Leasing primoran stanovanja podjetju Gratim odvzeti, nikjer pa ni bilo rečeno da se morajo delavci izseliti, to so delavci sami napihnili, da bo tema prišla do pristojnih. Delavcev Hypo sploh ne meče na cesto, ampak so v izjavi tudi rekli, da jim je v interesu da delavci ostanejo v apartmaji. Je pa res da je prišlo do premestitve in da sedaj živijo samo še v dveh apartmajih, saj jih je dovolj le za 2 in ne 3 apartmaje. Delovci so res šibka točka pri nas v Sloveniji, toda za te stvari bi mogla poskrbet država...banke niso dobrodelna ustanova...
kawboy
04. 04. 2011 09.13
Saj tudi slovenski delavci ne dobivamo plač in ostalih dodatkov k plači, pa tudi zaradi tujcev nimamo več nobenih pravic po delavni zakonodaji in tako delodajalci izkoriščajo ter delajo kakor se jim zazdi. Zlorabljajo sistem in zakonodajo, država jim pa pri tem še pomaga. Ni to samo problem migrantov ampak sistemski problem vseh delavcev v gradbeništvu, ki bi ga morale pristojne državne institucije strožje nadzirati in hitreje ukrepati ter kršitelje sankcionirati in kaznovati.
senci
04. 04. 2011 08.55
dunc46 glede na stanje v Sloveniji se lahko tudi tebi kaj takega zgodi.Niso delavci krivi če za pošteno garaško delo ne dobijo plačila. In če se vrnejo nazaj tja od koder so prišli kdo bo delal vsa ta težka dela namesto t.i. južnjakov. Prav zato jih tudi izkoriščajo ker so tujci.
dunc46
04. 04. 2011 08.39
zgleda ,da je slovenija raj za tujo delovno silo ........pr nas ne rabijo delat in plačevat stanovanja!!!!!ja kdo pa mene vpraša a bom imel za poloznice itd......če jih ne plačam me bojo rubli in nikomu ništa ...komu se bom žalil?tile pa kr neki .....non stop če jim ne paše naj gredo nazaj od koder so prišli!!!lastniki teh firm ki v njih delajo so tak po večinii NJIHOVI ZEMLJAKI in naj ne mešajo evrope in slovenije zraven!!!!!!!!!je pa tako ,da pr nas inšpektorji sam plače vlečejo za nedelo in z skorumpiranostjo delajo bedo!!!!!
Alojz Železnik 1
04. 04. 2011 07.22
kleopatra, sram bi moralo biti nas, da smo na oblast izvolil take "poštenjake". Sedaj pa imamo sistem, v katerem ima bogataš pravico do še večjega bogatenja, delavec pa nima osnovne človekove pravice: živeti.
lolipoly
04. 04. 2011 04.22
potem se pa imamo , da smo Slovenci napredni narod.
kleopatra-1
04. 04. 2011 02.00
Slovenski politiki, sram bi vas moralo biti, da dopuščate suženjstvo v tej prelepi deželici v 21. stoletju! 12 ljudi na 50 m2 ?!?! brez plač? Nimam besed ...
soncek78
04. 04. 2011 00.43
Jezek kaj ti si 8 let star ali tako neumen, da ne razumeš določenih stvari ?!? Pa idi ti fizičarit za mizerno plačilo, če ga boš na koncu sploh dobil. Tile reveže so pa na koncu tem gradbenim lopovom še stanovanja kupovali.... saj ne morem verjet no... npr. Odpreš torej gradbeno firmo, zaposliš 12 delavcev iz bivše Juge za mizerno plačilo npr.600 eur na mesec. 'kupiš' stanovanje na leasing. Vanj daš živet teh 12 delavcev, ki ti mesečno plačujejo vsak po 150 eur in ti plačujejo leasing.... ne morem verjet no, na koncu jim pa še plač ne daš
mluna
03. 04. 2011 22.48
Cas je da se slovenijo prijavi zaradi krsenja clovekovih pravic. Taksno sramoto si bomo s taksnimi dejanji nakopali, da se vemo ne. Seveda ne bo nihce za to odgovarjal, slovenceljni pa bomo nosili pecat na cigar zemljo bomo stopili v prihodnosti. Res ni cudno da nas se vedno pol sveta postavi na Balkan, pa se tam so bolj cloveski. In da ni sram vlade...tujci, ki prihajajo z dobrim namenom v slovenijo, ki trdo delajo in placujejo za prispevke (no vsaj tako mislijo) in jih tretiramo kot podgane. SRAMOTA, DOL S TO VLADO DONS, JUTRI BO PREPOZNO!!!!
Buena Vita
03. 04. 2011 21.51
NO,V SLOVENIJI SO LOPOVI V BELIH SRAJCAH S SVETLEČIMI KRAVATAMI
Buena Vita
03. 04. 2011 21.51
LOPOVI TE POKRADEJO V NULO, NIČ NOVEGA,MAR NE
Nauders
03. 04. 2011 21.04
niti s "poceni" delovno silo iz balkana se jim ne shodi jaz ne vem kaj bi radi, sužnje iz madagaskarja ?
pupa_od_anbot
03. 04. 2011 20.58
@mady: med temi 120.000 je dosti takih kot so ti, ki protestirajo, pa kaj je to z vami ljudje? kaj se je prov vse povampirlo?
M-teorija
03. 04. 2011 20.46
morjejeslano03.04.2011, 18:45 Madyy na tak način zdravi nezaceljene rane in frustracije neuslišane ljubezni enega od tistih pa katerih tako vneto pljuva!
prehlad
03. 04. 2011 20.06
JA KATERA VLADA PA JE TO NAREDILA A GADAFIJEVA ,KI NI DALA DENARJA ZIDARJU IN NJIHOVIM POMAGAČEM PA ČEPRAV JIH JE PAHOR VLAČIL OKOLI NJEGA. DENAR SO PA PORAVBALI PRENOVITELJI POŽREŠNI.
morjejeslano
03. 04. 2011 18.48
Madyy 03.04.2011, 17:13 Raje se vprašaj, kje so bile institucije, ki so zato plačane, DURS pa inšpekcije. Imamo zato pristojne, ki hodijo samo po plačke, ki jih tud slučajno ne zaslužijo.
morjejeslano
03. 04. 2011 18.45
faconi 03.04.2011, 17:55 A si ti fašist al kaj? Ljudje so DELALI in imajo ZASLUŽEN denar. Ne zahtevajo čist nič drugega kot poštenje. Pošteno plačilo za delo. Pa kaj misliš, da bomo kar zaradi dolgčasa delal. Očitno si še hudo zelen in bo trajalo, da bo iz tebe kaj. Sram naj bo tebe in tistih, ki so te tako vzgojil. Sem štejem seveda tudi šolstvo, cerkev, sistem, okolje. Fuj, med kakšnimi ljudmi moram živeti.
JEZKE-BLOKIRAT
03. 04. 2011 18.22
JAZ ENOSTAVNO NE VEM ZAKAJ SE SPLOH OBREMENJUJETE CE VESTE DA DOKLER BO TA VLADA NE BO NIC BOLSE TREBA JE ZDRZAT IN POCAKAT SE TO LETO IN POL PA VOLT SDS NAZAJ IN BO VELIKO BOLJE NE TAKOJ BO PA KER SLABSE ENOSTAVNO NE MORE BIT
faconi
03. 04. 2011 17.55
če komu ni všeč naj gre na JUG !!!!!! -----tam se cedi med in mleko ????!
JezekSekaSeka08
03. 04. 2011 17.43
Manjšine se ukinjajo oni bi pa radi eno ... narobe svet ...