Slovenija

Vlada potrdila reformi pokojninskega sistema in trga dela mimo sindikatov

Ljubljana, 17. 10. 2012 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je brez uskladitve s socialnimi partnerji potrdila predloga pokojninske reforme in reforme trga dela ter jih poslala v parlament. Sindikati menijo, da so postavljeni v slabši položaj, zaradi česar bodo pogajanja težja in ostrejša.

Seja vlade - 4
Seja vlade - 4 FOTO: Miro Majcen

Vlada je na današnji seji določila besedila predlogov treh zakonov, ki spadajo v paket reform pokojninske in delovne zakonodaje. Vlada ob tem poudarja svojo zavezanost k socialnemu dialogu, zato bo dialog s socialnimi partnerji intenzivno potekal naprej, tudi med parlamentarnim postopkom, so sporočili po seji vlade. Tako pokojninska reforma kot reforma trga dela sta neusklajeni s socialnimi partnerji.

Vlada stiska socialne partnerje v časovno zanko

Odpuščanju v javnem sektorju se bomo upirali z vsemi sredstvi in do konca, saj bi s soglasjem k neusklajeni reformi pristali, da vlada naše člane vrže ceneje in hitreje na cesto. Tega pa ne bi storili niti v najbolj morastih sanjah. Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj opozarja, da pogajanja med parlamentarnim postopkom nikakor niso na isti ravni kot pogajanja do trenutka, ko vlada še ni formalizirala svojega predloga. "Doslej so socialni partnerji enakovredno vplivali na vsebino, zdaj pa bo vladni predlog mogoče spreminjati le še z amandmaji, kar pomeni iskanje rešitev med poslanskimi skupinami, to pa ni več usklajevanje v strogo partnerskem procesu," pravi Štrukelj in dodaja, da gre za isto tehniko kot pri pogajanjih glede zakona za uravnoteženje javnih financ. "Vlada socialne partnerje stisne v časovno zanko in jim s tem omeji možnost vplivanja na odločitve. Na koncu pa jim zagrozi s katastrofo, ki bo sledila, če ne bodo pristali na vladne predloge," pravi Štrukelj.

Glede pokojninske ureditve Štrukelj pravi, da je treba sprejeti določene spremembe, ne strinja pa se, da bi bilo treba z zakonom o delovnih razmerjih tako hiteti, saj "ne bo imel nobenega kratkoročnega učinka na izboljšanje ali makroekonomskega položaja ali bonitetnih ocen".


Pogajanja bodo ostrejša

Predlog nove pokojninske zakonodaje sledi cilju, da se vzpostavi pokojninski sistem, ki temelji na zavarovanju in je pravičen, pregleden in posledično tudi finančno učinkovit, pravijo na vladi.
Predlog nove pokojninske zakonodaje sledi cilju, da se vzpostavi pokojninski sistem, ki temelji na zavarovanju in je pravičen, pregleden in posledično tudi finančno učinkovit, pravijo na vladi. FOTO: Thinkstock

"Sindikati smo s tem, ko gresta reformi v zakonodajni postopek, postavljeni v slabši položaj ne glede na to, da gre za redni postopek in se še lahko pogajamo," je o pokojninski reformi povedal Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

"Pogajalski jezik bo bistveno drugačen, moral bo biti bolj oster," je povedal. Prvič se bo namreč po njegovih besedah zgodilo, da gre zakon o delovnih razmerjih v zakonodajni postopek neusklajen. "To je zelo slabo sporočilo sindikatom predvsem na področju urejanja trga dela, kjer gre za izreden napad na starejše osebe, zlasti brezposelne," meni Zorko.

Več optimizma je zaznati v taboru delodajalcev. Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije pravi, da ga hrabrijo besede predsednika vlade na torkovem srečanju socialnih partnerjev in vrha koalicije. "Predsednik vlade je jasno povedal, da si predstavlja, da se bomo pogajali še naprej do dneva, ko naj bi se reformi sprejeli v parlamentu," je dejal Smole.

Lukšič: Prioriteta vlada je razprodaja premoženja

V SD obžalujejo korak vlade, da je obe reformi poslala naprej neusklajeni. Predsednik SD Igor Lukšič meni, da uskladitev očitno ni bila njihova prioriteta. "Na to mesto so namreč postavili razprodajo premoženja in kadrovske menjave," je oster Lukšič.

Prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković pa pravi, da so reforme potrebne in nujne, v PS jih podpirajo, a morajo biti usklajene s socialnimi partnerji.

Pokojninska reforma uvaja informativne osebne račune

Vlada je določila besedilo predloga Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in ga po rednem postopku poslala v obravnavo in sprejetje v državnem zboru.

S predlogom zakona predlagatelj želi povrniti pokojnini, ki temelji na vplačanih prispevkih, status pravice, zaslužene z minulim delom in prispevki, vplačanimi v pokojninsko blagajno, so sporočili po seji vlade in dodali, da je modernizacija obstoječega pokojninskega sistema v Sloveniji nujna zaradi zagotavljanja finančne vzdržnosti sistema v naslednjih letih. Zagotavljanje trenutne ravni pokojnin po letu 2016 brez sprememb ne bo mogoče, pravijo na vladi.

Pojasnili so, da preglednost pokojninskega sistema dodatno krepi uvedba informativnih osebnih računov, ki jih bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije vodil za vsakega zavarovanca, ki je vključen v obvezno zavarovanje. ''Informativni osebni račun bo vseboval podatke o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki, o obračunanih in plačanih prispevkih po posameznih letih ter o priznani delovni dobi. Zavod bo omogočil osebi elektronski vpogled v podatke, ki se o njej vodijo v matični evidenci in v informativnem osebnem računu. Zavod mora možnost vpogleda v informativni osebni račun vzpostaviti najkasneje do 1. januarja 2014,'' predvideva nova pokojninska reforma.

Kakšna bodo merila za upokojitev?

Predlog nove pokojninske zakonodaje sledi cilju, da se vzpostavi pokojninski sistem, ki temelji na zavarovanju in je pravičen, pregleden in posledično tudi finančno učinkovit, pravijo na vladi.

Minimalna starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa bo 60 let ob sočasnem izpolnjevanju 40 let pokojninske dobe (ženske in moški).
Minimalna starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa bo 60 let ob sočasnem izpolnjevanju 40 let pokojninske dobe (ženske in moški). FOTO: Reuters

''Pravičnost je zagotovljena s tem, ko je višina pokojnine v čim večji meri odvisna od višine vplačanih prispevkov, preglednost sistema pa je v tem, da je posameznik skozi svoje aktivno obdobje natančno obveščen o višini vplačanih prispevkov ter tudi o višini pokojnine, ki jo lahko pričakuje iz obveznega pokojninskega zavarovanja. Predlog temelji tudi na načelih vzajemnosti in solidarnosti, saj ohranja intrageneracijsko in medgeneracijske solidarnost,'' so zapisali.

Upokojitvena starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine se bo tako za moške in ženske z najmanj 15 let zavarovalne dobe dvignila na 65 let, minimalna starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa bo 60 let ob sočasnem izpolnjevanju 40 let pokojninske dobe (ženske in moški).

Predlog zakona uvaja bonus za tiste, ki ostanejo v zaposlitvi tudi po dopolnjeni polni pokojninski dobi. Vsako leto po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne pokojnine bodo tako zaposleni ob plači upravičeni še do 20 odstotkov pokojnine, ki bi jim pripadala ob upokojitvi. Hkrati pa se jim bo z vsakim letom, ko bodo ostali v zaposlitvi, povečeval tudi odmerni odstotek za pokojnino. Bonus bo zavarovanec užival vse do prenehanja zavarovanja ali do uveljavitve delne pokojnine, vendar največ do 65. leta starosti, so sporočili.

Delna upokojitev bo po novem omogočena vsem, in ne le osebam, ki imajo sklenjeno delovno razmerje, kar pomeni, da bo delna upokojitev mogoča tudi za druge kategorije zavarovancev (npr. samozaposlene, kmete itd.). Prav tako bo v primeru delne upokojitve omogočen fleksibilen delovni čas ob zakonski ureditvi dnevnega minimuma.

KOMENTARJI (806)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svoboda govora
23. 10. 2012 02.11
Prav je da mladi zapuščajo to sranje saj to ni več država. Skozi študij na naših faksih morajo prenašati razna ponižanja in nepravičnosti (v zadnjem času prednjači strojni fax v ljubljani) potem sledijo ponižanja vsak mesec v obliki plače-mezde in to tako 40 let nakar nastopijo sadovi minulega dela, ko ne dobiš dovolj niti za hiralnico , fuj pa taka država čas je že da crkne mi pa pač pot pod noge in s trebuhom za kruhom, bolje sedaj kot pozneje, ko te tukaj do konca izžemejo!!
stritofs@volja.net
18. 10. 2012 08.36
+1
NA NIZOZEMSKEM, V AVSTRALIJI IN KANADI IMAJO OD DRŽAVE DANO PENZIJO VSI ENAKO. NATANKO TAKO BI BILO LAHKO TUDI PRI NAS, TOREJ VSEM UPOKOJENCEM 605 EVROV NA MESEC, ČE SKUPNI ZNESEK POKOJNIN OSTANE ENAK, KOT DO SEDAJ. TO JE PRAVIČNO IN NI NITI NAJMANJŠEGA RAZLOGA, DA TEGA NE BI UVEDLI. TODA KDO NASPROTUJE TEMU VEČKRAT PREDLAGANEMU ZAKONU. SINDIKATI!!! ZAKAJ? KER SE BORIJO LE ZA TISTE Z NAJVIŠJIMI POKOJNINAMI. UKREP PA BI KORISTIL TUDI DRUGIM SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM, SAJ BI VELIKO VEČ DENARJA OSTALO V BLAGAJNI ZA SOCIALNE TRANSFERJE, KER UPOKOJENCI NE BI BILI VEČ UPRAVIČENCI ZA PREJEM IZ TE BLAGAJNE. TOREJ LE KANČEK POLITIČNE VOLJE IN PROBLEM POKOJNIN JE DOKONČNO REŠEN!!!
MNajram
18. 10. 2012 22.43
Penzije le tolikšne kolikšna je milimalna plača. Od A do Ž. Od delavca do zdravnika! Kdor pa si ne vplačuje pa nič.
iGURT
18. 10. 2012 06.03
+26
Vlada potrdila reformi pokojninskega sistema in trga dela mimo sindikatov - mogoče bi narod kaj sklenil in potrdil, mimo vlade ?
krtaca15
18. 10. 2012 06.40
+7
V parlamentu umamo nase predstavnike ki se kakor igrajo demokracijo...
El Koronito
18. 10. 2012 07.32
+8
HooplaToopla
18. 10. 2012 01.00
+9
"Vlada je brez uskladitve s socialnimi partnerji potrdila predloga pokojninske reforme in reforme trga dela" Kakšne reforme spet!?? Tak način se vendar preverjeno ne obnese! Vlada spet komplicira, in riše krog tam, kjer mora biti ravna črta. Učinka pa ne bo. Vso omenjeno problematiko lahko učinkovito ureja en krovni zakon. - Zakon o prisilnem delu in evtanaziji neproduktivnih osebkov. Sicer pa če kaj poznam J.J.-ja, ima premier kakšnega podobnega aduta že pripravljenega v rokavu.
illy2
18. 10. 2012 00.46
+21
še enkrat hm...... vsi tisti, ki ste zakuhali to zelo neokusno juho zdaj polnite bančne račune v tujini se sončite po raznih otokih, se greste hedonizma in nam nekateri še vladate, slovenskemu narodu, slovenskemu narodu pa je ostalo zniževanje plač, pokojnin, porodniških, dokladov, odpuščanje, 150.000 brezposelnih, mladi, mladi izobraženi pa nam bežijo v tujino...itd tudi sama s punco zelo resno razmišljava o tej možnosti, ampak me še zmeraj drži priklenjena sama ljubezen do domovine, za katero mi ni vseeno, se pa bojim, da se bo ob tem trendu stanje le še poslabšalo in če si bo hotel mlad par načtovati družino, slovenija ne bo primerna !!!! hm........ v porastu so razna anksiozna, depresivna, suicidalna stanja...itd ,kajti ljudje so se začeli bati naslenjega dne !!!!!! dragi državljani nalijmo si čistega vina !!! Vsi tisti, ki tako vnemo obkrožujete njihova imena, vsi tisti, ki se z njimi tako zelo radi poistovetite, jih poveličujete, zagovarjate, ste na nek način soodgovorni za nastalo situacijo v sloveniji !!!! sam sem mnenja, da neke bistvene razlike med bregovi sploh ni, le ljudje sami jo delate, tako, da se v bistvu odločate med nepoštenim in nepoštenim... hm ajaj če ne verjamete, poglejte preteklih 20 let...naša s težkimi mukami pridobljena državica je imela nekje 200 milijard premoženja, zdaj naj bi ga pa bilo za en dober proračun, nekje 10 milijard ajajajajaj...... več razmišljati s svojo glavo
Nina Nubia 1
18. 10. 2012 00.27
+12
vprasanje za mio dolarjev zivite v svobodnem svetu???? odgovor je seveda zivimo v demokraticno svobodnem svetu,hahahahaha pa lahko noc, lunica ze sveti.
M_teorija
17. 10. 2012 23.36
+10
Poleg tega, da bo poskrbljeno za vse tajkune, ki komaj čakajo, da vlagajo ukradeni denar bodo ukrepov te vlade veseli tudi Merklovi vlagatelji, ker bo tudi za njih kaj ostalo za razprodajo, pa poceni delovne sile bo tudi za vse dovolj. Zakaj bi selili proizvodnjo v Afriko, Indijo, Kitajsko, če pa imajo pred vrati delovno silo, poceni, znajo delati, pa še trpežni so ker so že dali skozi eno ero sužnjelastništva!?
M_teorija
17. 10. 2012 23.32
+12
Treba je rešiti nekaj osnovnih problemov. Ves denar, ki je po poosamosvojitvi deponiran v tujini je treba nekako spraviti nazaj v državo. Predpogoj je, da osiromašena podjetja propadejo do konca, dolgove bank je treba pakirati v primene zavitke za katere bo skrbel Holding, in slaba banka, ki bo po ugodnih cenah prodajal lastnikom deponiranega denarja v tujini, ki ga je menda celo 30 miljard!? In ta vlada dela vse v tej smeri! Poleg tega bo brezposelnost tako zelo velika, da ne bo problem novim lastnikom, da nadaljajejo kar so že počeli ko so isesavali denar iz podjetij, to je sužnjelastništvo in izkoriščanje delavcev. Pa še hvaležni bodo morali biti, da lahko delajo!?
M_teorija
17. 10. 2012 23.23
+23
Menda več kot 90 % zakonov bo sprejetih po hitrem postopku. Čisti totalitarizem!?
draghci
17. 10. 2012 23.15
+4
Kaj so to za ene čudne roke na sliki?? Kot prvo niso niti približno od starega človeka, čeprav tekst cika na to, kot drugič, izgledajo ko da imajo neko kožno bolezen, še bolj pa izgledajo kot roke po poštenem pretepu
draghci
17. 10. 2012 23.18
+2
jansa-arms
17. 10. 2012 23.34
+6
al so pa posledice razbijanja kuhinje za katero je urška vzela 380 000 € kredita
AlternativeFacts
17. 10. 2012 23.14
+5
Najbolj da se vsi deklarirate kot Majerjeva "žlahta".. delo bo več kot odlično.Ali boste sedeli in se dolgočasili ob monologih,ali pa boste nadzirali fižolčkovo paro....pa še penzije bodo...
M_teorija
17. 10. 2012 23.08
+13
Reforme trga dela!? Da, ampak ne z JJ-jem! Slabe banke!? Ja ampak ne na način in predvsem ne z JJ-jem na čelu. Pokojninska reforma!? Seveda, pa celo je vseeno kdo jo izvede, ker ne bodo imali sedanji samooklicani vpliva na izvedbo. Kar se tiče pa spornih odvzemov bodo pa itak po sodni poti dobili prej ko slej nazaj z obrestmi. Pa kljub temu dokler je omenjeni samooklicani na čelu NE, ker vsega kar se loti vsega kar se dotakne gre v maloro, predvsem pa Ne zaradi neverodostojnosti, ki jo je že zdavnaj zapravil, ker mu že zdavnaj večina ne zaupa, ker se je že mnogokrat pokazal njegov visoko moralni pristop od limanja dokumentov, do prodaje merkatoraja, do brezplačnikov kot tudi Majerizma.
JežekTekaTeka50
17. 10. 2012 23.03
-13
Evo ... še en dokaz da ne morte ... nimate šans ... šalabajzerji ... ... temu se reče diplomacija dragi moji nevedneži ... čista di-plo-ma-cija ... ... hehehehe ... pa to ...
kleopatra-1
17. 10. 2012 23.16
+11
se strinjam, to je čista diplomacija - je pa treba vedeti, da je diplomacija samo olepšana beseda politikov in dejansko pomeni laž in hinavščino. Ko si iskren, ne potrebuješ diplomacije, poveš direktno.
jansa-arms
17. 10. 2012 23.26
+6
ježku se fajn zdi da smo ljudje tako razviti in bi rad bil tak kot smo mi,ampak še ne dojema smisla nekaterih besed.
HAWX
17. 10. 2012 23.27
+5
Diplomacija in ekonomija sta orodji. Ekonomija je orožje, diplomacija pa občutek kdaj sprožiti. Mario Puzo,Godfather.
M_teorija
17. 10. 2012 22.54
+11
Dejstvo je, da z vsakim ukrepom z vsakim rezom samo še bolj tonemo. Poleg vsega smo deležni ustrahovanja, da če ne sprejmemo asketske pogoje nam bo še slabše, torej rišejo in slikajo nam negotovo skoraj peklensko prihodnost. Pa je res tako črna kot nam jo projecirajo. A smo res tako bogi, da je kolač premajhen za vse!? Kolač je zaenkrat kljub vsem krajam še vedno dovolj velik, le razporeditev na koščke je nesorazmerna. Tisti, ki so že do sedaj imeli največje koščke se borijo za še večje medtem, ko za maso ljudi ostajajo le še drobtinice in prevsem to je problem. Tisti ki odločajo kako naj bi se kolač delil so na strani tisstih, ki imajo že sedaj preveč. Dokler bomo imeli takšno SUPERHIK vlado ne bo nikoli bolje, samo slabše. Tudi za same elite, ker če masa ljudi (od katere je odvisen razvoj, navsezadnje se od te mase napajajo tudi bogati) ne bo imala osnovnih pogojev za šolstvo, zdravstvo in razvvoj nasploh bo šel celoten voz razvoja samo še navzdol. In to se zaradi vseh strašenj, rezanj in zategovanj pasov že dogaja. Gospodarska rast pada, ker so ljudje prestrašeni in v krču samo še razmišljajo o preživetju, še tisto malo kar bi dali za potrošnjo (in posledično za razvoj) ne dajo ker tiščijo za tolikokrat izrečene (od te vlade in JJ-ja) hude čase.
kleopatra-1
17. 10. 2012 23.14
+8
ko ne znaš in se hočeš obdržati na oblasti, groziš. Stara taktika. Še dobro, da na dolgi rok ne deluje.
Nina Nubia 1
17. 10. 2012 22.52
+9
kmalu vsi lacni,vi se pa se naprej kregajte ,ce bi imeli TAPRAVE komuniste,tega danes NE bi dozivljali!! pa zoki.... je dalec od komunista!!!
korintos1
17. 10. 2012 22.54
+6
Bimbo, Zoki ne vlada ampak Janša desnićar, bivši komunist dobrovoljec!
Nina Nubia 1
18. 10. 2012 08.59
vem kdo vlada,sam ne moram,da nekdo povezuje kapitaliste z komunizmom,ker v sloveniji ni tapravih komunistov razen turka,ki zivi skromno,ostalo je pa vse kapitalisticno,vlda nam EU in ne ivan!!!
korintos1
17. 10. 2012 22.46
+5
sedaj pa grem spat. Srečen da sem v penziji in da nisem Janše volil, ne bi mogel zaspati za storjeno norost. Slovenija lahko noč in ne obupajte normalni ljudje, mogoče ga bodo pozdravili!
Paskakvali
17. 10. 2012 22.57
+14
M_teorija
17. 10. 2012 22.39
+9
A v kazenskem zakoniku obstaja kazen za ugrabitev državljanov. Namreć že z blokado Pahorjevih reform smo postali talci ugrabiteljev, ki nas vsak dan bolj stiskajo za vrat, nam vsak dan bolj grozijo, da je z nami konec če ne pristanemo na njihove pogoje, ki pa so predvsem pogoji podobni tistim v Torkovi knjigi o Umiranju na obroke!?
M_teorija
17. 10. 2012 22.57
+5
korintos1
17. 10. 2012 22.37
+6
Sedaj pride za poslanko Janševa sestrična ekonomistka, samo nima še srednje ekonomske končane. Pa baba star 107 let!
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.39
-2
korintos1
17. 10. 2012 22.41
+5
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.42
-3
korintos1
17. 10. 2012 22.44
+4
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.31
+5
Pričakoval sem, da bo janša zarezal tam kjer so priviligiranci, se pravi lažni socialni problemi, ki delajo na črno, da bodo zmanjšali število občin, prenehali financirati RKC in tiste ki niso bili partizani, in dobivajo pokojnine, Pričakoval sem, da bo malo zategnil državne pisune-še bolj jih bo treba, kot so jih zdaj, da bo ukinil Državni svet ( a zato nima podpore v parlamentu ) PREDVSEM PA OD JANŠE PRIČAKUJEM, DA POSTAVI MINIMALNO CENO STORITEV, KER DRUGAČE SE BO TRŽIŠČE SESULO, KER PODJETJA DELAJO POD CENO, IN TO NI DOLGOTRAJNO MOŽNO IZDRŽATI
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.32
-2
Imam roko poškodovano od boksa-členke, zato se opravičujem na pisarskih napakah tekstov
HAWX
17. 10. 2012 22.33
+3
Od kdaj pa se boksa z golimi rokami? Boksam že 7 let pa ne vem od kdaj je ta nova moda?
anja31a
17. 10. 2012 22.33
+0
Lepo..... trening je vedno dobrodošel..... mene šport sprošča....
korintos1
17. 10. 2012 22.34
+4
Si pričakoval ja, jaz tudi, po kom je pa sedaj zarezal? A ti še vedno misliš da Janša dela to kaj govori?
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.34
-1
Imam od prej poškodovane členke, in se hitro obnovi poškodba, si treniral ruski boks, savate ali navaden klasičen boks?
korintos1
17. 10. 2012 22.34
+1
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.35
-3
Hawk si iz Ljubljane, če ni skrivnost? Si pri Anđeliću kot mladec treniral, v Tomahavku?
korintos1
17. 10. 2012 22.37
+2
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.39
-3
Jaz občasno grem malo fante pogledati, trenirali smo vse živo, kot mulci, sedaj ni časa za neko aktivno dejavnost. Pa jaz nisem spadal med najboljše, ampak med povprečne....
M_teorija
17. 10. 2012 22.40
+11
Roko na srce kdor je Majerja spregledal od njega ne pričakuje drugega kot gorje za nas navadne smrtnike!?
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.41
+1
Majerpaša te bo izsledil hibernacija in te zaprl v socialistični pašaluk na Kubo.
korintos1
17. 10. 2012 22.42
+4
jansa-arms
17. 10. 2012 22.42
+6
hajduk daj raje igraj šah,ali pa badminton
HAWX
17. 10. 2012 22.45
Hajduk: Klasični in Maribor. LP Korintos: Jaz. V krizi bo glih potrebna kondicija in pripravljenost kdo pa ve kaj šele pride ;) LP
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.45
+0
Saj imam tudi vroče cevi, sem zbiratelj, dedkovo puško imam še iz partizanov-nemški mauser, ampak imam tudi sodobnejše stvari, se malo spoznam na te reči, rad imam vroče cevi, pač veselje iz mladosti. Morda bi bil bolj normalen, če me ne bi oče kot mulca pretepal kot vola, no od 15 leta ko sem ga položil z enim udarcem v prsni koš, ni več nikdar dvignil roke nad mater in mene- ne upa ker ve, da bo ga v smetarski vreči ven nesli.
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.45
-3
Poznaš FLAJŠERJA delal je za Barada security v diskotekah?
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.46
+0
HAWX
17. 10. 2012 22.49
+1
Poznam sva imela enkrat en skoraj konflikt! Ne dela več tam niti maži nima več securitija tam. Vroče cevi? moral bi videti moje sicer imam vsa dovoljenja za njih in jaz tudi preferiram sodobne in najboljše!
jansa-arms
17. 10. 2012 22.50
+3
HAJDUK, daj še majerja da ne bo ubogo urško kar naprej garbal. ampak njega lahko točno v čelo saj ni tvoj foter!
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.51
-3
Jaz sem Ljubljančan, sem varoval vaše diskoteke, sem se iz Ljubljane vozil v - CELJE TITO BAR -OXYGEN ORMOŽ -CERKVENJAK -TEKSAS TRGOVIŠČE -NIGHT LIFE MARTINJANCI -BELTINCI M3 Pa še marsikje sem delal v tem delu Slovenije.
jansa-arms
17. 10. 2012 22.51
+3
takega tenkiča k ga ma majer pa nima noben!
korintos1
17. 10. 2012 22.53
+5
Ti mater kako ti desničarji babe mlatijo! Lahko noč normalni.
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.54
-3
Poznaš morda Branka, kličejo ga JEŽ, star je okoli 55 let, bivši zapornik, drugače dober človek, visok okoli 170 cm, črni lasje na krtačo postriženi, tetoviran, malo bolj okrogel, njegov brat je bil poklicni kockar. On mi je glavo rešil, ko sem bil mulec, vem da ima težave z srcem, ga nisem videl že nekaj let. pOLICAJA JE V NOGO VSTRELIL, KER MU JE POLICAJ BABO JAHAL. hawx zate je post
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.58
-2
Imel je nočne klube, z prostitutkami, kot neke sobe v motelih, priimek mi je ušel iz glave, zdi se mi da se piše Ježičnik.....
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.59
-1
Ma jaz sem bil vedno malo drugačen, in sem kot mulec rad silil v probleme, in sem raje delal izven Ljubljane, v Trgovišču, ko so slišali da sem SDS volilec, sem takoj bil dobro sprejet. He, he lepi časi mladosti.
HAWX
17. 10. 2012 23.03
+2
To rad silil v probleme .. kolega ki je prišel sem iz zenice sicer hrvat kot predvidevam ti po poreklu je temu enkrat dal dobro ime: "Balkan čip" je rekel "ko ga najmanj rabiš se glih takrat vklopi ;)
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 23.09
-3
Sem se homeopatsko zdravil, da nimam nič v kartoteki, samo zdaj je ok, imel pa sem napade besa in to nenadzorovane, in takrat je bilo hudo, včasih tudi zame, sem jih dobil parkrat po fafi, uf krvavo je bilo.....
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 23.12
-5
Morda. Ampak še bolj pa to, da ne maram Kučana in Stanovnika, ker sta zame, da ne rečem kaj. Bom pa an predsedniških volitvah volil Pahorja, in ne Zvera.
M_teorija
17. 10. 2012 23.43
+5
No pa imamo kako skupno točko. Tudi jaz ne bom volil Zvera!
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 23.46
+1
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.24
-2
Korintos napiši če si še buden, in dam ti malo daljši odgovor na tvoje direktno vprašanje o vladi
MISTERIJMISTERIJ
17. 10. 2012 22.27
-2
korintos1
17. 10. 2012 22.29
+2
Mi upokojenci imamo vedno čas za dobre dečke!