Slovenija

Humanitarne organizacije še naprej zbirajo pomoč: begunci potrebujejo obutev, odeje, plenice, hrano ...

Ljubljana, 26. 10. 2015 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pri obvladovanju toka beguncev na terenu pomaga vse več prostovoljcev, humanitarne organizacije pa pozivajo k zbiranju pomoči. V RKS pravijo, da trenutno potrebujejo majhne šotore, spalne vreče, tople odeje, hrano in izdelke za higieno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Delo prostovoljcev
    02:57
    Iz SVETA: Delo prostovoljcev
  • Iz 24UR: Humanitarna pomoč beguncem
    02:39
    Iz 24UR: Humanitarna pomoč beguncem
Begunski kamp v Šentliju - 6
Begunski kamp v Šentliju - 6 FOTO: Reuters

Beguncem, ki še vedno prihajajo v Slovenijo, so na pomoč priskočili številni prostovoljci. Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana poziva javnost k zbiranju humanitarne pomoči za njihovo oskrbo. Pravijo, da glede na razmere potrebujejo:

- OBUTEV: športna in pohodna obutev - moška, ženska, za otroke
- OBLAČILA: nogavice, kape, šali, rokavice, hlače, jakne, topla oblačila (jesenska in zimska oblačila) - moška, ženska, za otroke in dojenčke
- HRANA: hrana za dojenčke (kašice) in otroke; sir (manjša pakiranja, topljeni sir), namazi, ribje konzerve, prepečenec, mleko v manjši embalaži (0,5 L), energijske ploščice, piškoti;
suha hrana v manjši embalaži, ki ne potrebuje priprave
- IZDELKI ZA HIGIENO: higienski vložki, plenice za otroke, robčki, dezinfekcijski robčki
- DRUGO: deke, odeje, pregrinjala, manjše šotore, spalne vreče, ležalne podloge

Materialno pomoč zbira vseh 56 območnih združenj Rdečega križa Slovenije. Na spletnih straneh območnih združenj so objavljeni kontaktni podatki in ure zbiranja pomoči.

KONTAKTNI PODATKI

Vsi posamezniki in pravne osebe še vedno lahko nakažejo prostovoljne prispevke za akcijo "RKS-Pomoč beguncem 2015" na:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
sklic: 00 96868
BIC banke: SKBASI2X,
Koda namena: CHAR.

Pomagate lahko tudi s SMS donacijo na številko 1919, pošljete ključno besedo BEGUNCEM za donacijo 1 evro ali BEGUNCEM5 za donacijo 5 evrov. 

Prostovoljci Adre Slovenija in ostalih organizacij na mejnem prehodu Obrežje in sprejemnem centru Brežice oskrbujejo prihajajoče skupine beguncev.
Prostovoljci Adre Slovenija in ostalih organizacij na mejnem prehodu Obrežje in sprejemnem centru Brežice oskrbujejo prihajajoče skupine beguncev. FOTO: Adra Slovenija

Sodelavci RKS iščejo pogrešane osebe in združujejo družinske člane

RKS je na terenu tudi z okrepljenim številom prostovoljcev. Skupno je aktiviranih 25 območnih združenj te organizacije, na terenu je skupno 250 zaposlenih in prostovoljcev RKS, od tega je 15 ekip prve pomoči. Prostovoljci pomagajo na sprejemnih, nastanitvenih in logističnih centrih, pri tem pa ekipe sproti preusmerjajo na najbolj obremenjene, hkrati pa v organizaciji skrbijo, da prihaja do rednih menjav ljudi na terenu.

V okviru RKS so v pripravljenosti vse ekipe prve pomoči, ki jih je skupaj 91, in tudi več kot 900 prostovoljk in prostovoljcev, med katerimi so večinoma mladi.

Kot je povedal strokovni sodelavec RKS Boris Plavšič, odgovoren za področje pripravljenosti in ukrepanja ob nesrečah in za prvo pomoč, so sodelavci RKS močno vključeni tudi v iskanje pogrešanih oseb oz. združevanje družinskih članov, ki so bili nekje na poti ločeni. Sicer pa je delo na terenu po njegovih besedah v primerjavi s prejšnjimi dnevi oteženo zaradi vse večjega števila beguncev. Če se bo ta trend nadaljeval, bodo morali aktivirati še več prostovoljcev in zaposlenih v območnih združenjih RKS tudi z zahodnega dela države.

Begunski kamp v Šentliju - 4
Begunski kamp v Šentliju - 4 FOTO: Reuters

Karitas: Na terenu 40 do 50 prostovoljcev

Na terenu po Sloveniji je več deset prostovoljcev iz lokalnih organizacij Karitasa, je povedal koordinator za begunsko problematiko Danilo Jesenik. Prostovoljci se glede na potrebe menjujejo, kot pravi Jesenik, skrbijo za to, da ne bi bili preobremenjeni. V ta namen so naredili poseben načrt, pri čemer se sproti prilagajajo.

Več kot sto prostovoljcev, pripravljenih pomagati v trenutni situaciji, se je Karitasu doslej javilo tudi prek spletnega obrazca, vseh tako niti še niso angažirali. "Razmere glede prostovoljcev so pri nas trenutno obvladljive," je dejal Jesenik.

Največ hrane po njegovih besedah trenutno potrebujejo v nastanitvenem centru na Šentilju. Hrano stalno dovažajo, nekaj je dobijo iz državnih blagovnih rezerv, nekaj je zberejo sami oz. jo kupijo. Kot je pojasnil Jesenik, denar črpajo iz donacij Slovencev, nekaj donacij so dobili tudi od nemške Karitas.

Materialno pomoč zbirajo na lokacijah:

Župnijska karitas Šentilj, Slovenska 28

- vsak delovnik med 16.00 in 17.30
- v soboto med 7.30 in 8.00
- v nedeljo 9.30 do 10.00

Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23

Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec

Skladišči v Mariboru in Žalcu sta odprti vsak delovnik med 7. in 15. uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih.

Humanitarni zbirni center Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19 v Ljubljani v sklopu Mercatorjevih skladišč

- odprt vsak delavnik od 10. do 15. ure

Župnijska karitas Kranj – center, Tavčarjeva 39

- zbirajo ob pon., tor. in petkih od 15. do 18. ure

Vsi centri oziroma dekanijske karitas Karitas Škofijske karitas Koper

Zbirajo plastenke pitne vode, ribje konzerve, zapakirano suho sadje, oreščki, sadne in žitne ploščice, higienski pripomočki: milo, zobna pasta, zobna ščetka, damski vložki, otroške plenice, higienski robčki. Potrebujejo tudi novo spodnje perilo in nogavice, odeje, spalne vreče, trenerke, topla športna oblačila, športno obutev (zelo ohranjeno ali novo).

Reševalci pomagajo nosečnici
Reševalci pomagajo nosečnici FOTO: Tanja Volmut

Slovenska karitas nadaljuje tudi z zbiranjem finančne pomoči na transakcijskem računu:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč beguncem; Sklic: 00 628.

Do sedaj je Slovenska karitas z donacijami zbrala nekaj več kot 60.000 EUR, od tega so posamezniki v denarnih sredstvih prispevali preko 40.000 EUR, podjetja pa so v materialu daroval nekaj več kot 20.000 EUR.

Vabi pa tudi k darovanju preko humanitarnega SMS sporočila KARITAS5 na 1919, s katerim je mogoče prispevati 5 EUR za hrano in vodo za pomoč beguncem.

Adra Slovenija začasno ustavila zbiranje materialnih donacij

S humanitarne organizacije Adra Slovenija sporočajo, da so začasno zaustavili zbiranje materialnih donacij. "Po pozivu za zbiranje ste nas dobesedno zasuli s hrano, oblekami in čevlji, zato moramo trenutne zaloge razdeliti, saj nimamo več prostora v skladišču. Ko bodo zaloge pošle, vas bomo ponovno zaprosili za pomoč. Hvala za vašo dobrodelnost," pravijo. 

Še vedno lahko pomagate z denarnimi sredstvi. Ta lahko nakažete na Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana, št. transakcijskega računa: SI 56 6100 0000 7360 804, koda namena: CHAR, namen plačila: BEGUNCI, BIC banke prejemnika: HDELSI22, sklic: ni reference.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3