Slovenija

Na Štajerskem manjka okoli 300 zdravnikov

Ljubljana, 19. 04. 2016 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski prostor bo do leta 2025 potreboval 1800 novih zdravnikov, v zvezi s tem pa se zato postavlja vprašanje reforme slovenskega zdravstva in potrebnih sredstev za zaposlitve teh zdravnikov. Glede razmer v UKC Maribor pa je Možina opozoril, da se bosta v prihodnje morala izboljšati tudi delovno okolje in klima v bolnišnici.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nič o sporni pogodbi
    03:01
    Iz SVETA: Nič o sporni pogodbi
  • Iz 24UR: UKC Maribor: Težavam ni videti konca
    02:42
    Iz 24UR: UKC Maribor: Težavam ni videti konca

Na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije so se danes v UKC Maribor sestali predstavniki zbornice, UKC in ministrstva za zdravje in govorili o kadrovskih težavah bolnišnice. Po besedah državne sekretarke Sandre Tušar ocenjujejo, da v regiji manjka okoli 300 zdravnikov. Konkretno o težavah zaradi pomanjkanja anesteziologov v UKC danes niso govorili.

Zdravniška zbornica Slovenije je po besedah predsednika zbornice Andreja Možine zaznala, da so sistemski vzroki za to, da nastajajo nekatere kadrovske luknje v tako veliki bolnišnici, kot je Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

UKC Maribor zahteva posebno skrb in pozornost tako z vidika kratkoročne popolnitve kadrov kot tudi srednje- in dolgoročnega načrtovanja, je poudaril Možina in pojasnil, da so se pogovarjali prav o tem, kako v prihodnje zagotoviti, da do primanjkljajev, kot je trenutno na področju anesteziologije, ne bo več prihajalo.

Do leta 2025 bi potrebovali 1800 novih zdravnikov

Po njegovih besedah bo slovenski prostor do leta 2025 potreboval 1800 novih zdravnikov, v zvezi s tem pa se zato postavlja vprašanje reforme slovenskega zdravstva in potrebnih sredstev za zaposlitve teh zdravnikov. Glede razmer v UKC Maribor pa je Možina opozoril, da se bosta v prihodnje morala izboljšati tudi delovno okolje in klima v bolnišnici.

Zdravniki stavkajo - 16
Zdravniki stavkajo - 16 FOTO: Miro Majcen

Mimo hrvaških anesteziologov niso mogli

Predstavniki zdravstvenih ustanov, ki so sodelovali na današnjem sestanku, pa se ob podajanju izjav za javnost po sestanku niso mogli izogniti vprašanjem v zvezi s hrvaškimi anesteziologi, ki v UKC Maribor delajo na podlagi sklenjene pogodbe, v zvezi s tem pa se kot pereče izpostavlja tudi vprašanja znanja slovenskega jezika.

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je v zvezi s tem poudaril, da je sklenjena pogodba za delo hrvaških anesteziologov zakonita in da je to bila edina možnost. Dejal je, da ta dolgoletni strokovni problem rešujejo z "managerskimi prijemi" in torej "nakupom storitev, ki jih dobiš trgu", ob tem pa še naprej iščejo nove anesteziologe.

Poudaril je, da so bili prisiljeni v takšno reševanje problema, saj je zaradi nenadnih odhodov več anesteziologov število programskih operacij konec lanskega leta padlo za polovico. Če bi ostalo na tej ravni, bi v letu 2016 ostalo neoskrbljenih od 5000 do 6000 bolnikov, hkrati bi to predstavljalo poslovno škodo za UKC Maribor v višini 5,5 milijona evrov, posledično pa bi to bil tudi problem za sosednje bolnišnice, je dejal Pivec.

Zdaj so raven operacij dvignili skoraj na 90 odstotkov, je še dejal Pivec, ki je natančno poročilo za svet zavoda in druge pristojne državne organe o tem že pripravil, podrobnosti reševanja problematike zagotavljanja anesteziologov pa bo predstavil na novinarski konferenci v sredo.

Možina pa je glede hrvaških anesteziologov ponovil znano stališče zbornice, da se v Sloveniji govori slovensko. Je pa osebno ocenil, da v tem primeru niso bile izkoriščene vse možnosti, da bi pritegnili slovenske anesteziologe, da bi pomagali bolnišnici. "Z malo več potrpljenja in volje in dogovarjanj mislim da bi lahko dobili v ta prostor slovenske anesteziologe in potem bi tudi ta problem jezika odpadel," je še dejal Možina.

Dodal je še, da "posredniki niso zaželeni v zdravstvu", Pivec pa je v zvezi s tem dejal, da je bil posrednik v primeru zagotavljanja hrvaških anesteziologov nujen, saj "drugega na trgu nismo dobili".

Tudi Tušarjeva je dejala, da ministrstvo zagovarja stališče, da dajemo prednost slovenskim zdravnikom in da je v Sloveniji uradni jezik slovenščina.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
20. 04. 2016 13.03
Moralizirati o znanju ali neznanju jezika je v tem primeru nepomembno. Vprasanje je, zakaj je do tega prislo. 100% odgovornost nosijo zdravniska cehovska zdruzenja.
pogan
20. 04. 2016 08.29
+2
Saj med migranti je 3/4 zdravnikov, tako da en hitri tečaj slovenščine in zdravnikov bo na tisoče.
tepee
19. 04. 2016 21.10
+4
glede na plačo nekaterih(26.000 eur) je res čudno,da jih ne dobijo
Danica Krajnc
19. 04. 2016 20.49
+5
Moj sorodnik se je zaposlil kot natakar v Avstriji, pa je obvezno moral znati tekoče govoriti njihov jezik, sicer sploh ne bi bil izbran /tolmač ni prišel v poštev/. Na podlagi Ustave republike Slovenije 11. ČLEN Uradni jezik v Sloveniji je slovenščina. Na območjih občin, v katerih živita italijanska in madžarska narodna skupnost, je uradni jezik tudi italijanščina ali madžarščina.. Je naša ustava in ostali zakoni hec, ali se jih moramo držati. Če jo moramo upoštevati so vse pogodbe v zvezi neizpolnjevanja tega člena neveljavne. Samo toliko o naši zakonodaji.
prekomeje
19. 04. 2016 20.34
+4
So odšli iz Štajerske v Steiermark??? Kaj se čudite, da prmanjkuje zdravnikov?? Tudi vseh ostalih delavcev bo v roku pol leta primanjkovalo!!!!!
blabla33
19. 04. 2016 19.48
+3
Posredniki v zdravstvu so se kako dobrodosli, po celi evropi je to normalna praksa samo mi smo spet najbolj pametni 2miljonska vas na balkanu. Seveda ker potem bi zbornica zgubila del dohodka. Kar se pa tice anestezistov v ukc mb, zanimivo zakaj se ta zbrani svet modrecev raje ne vprasa zakaj so nenadoma sli v tako velikem stevilu kot so rekli...ze to ni normalno. Verjetno iz istega razloga kot 20.000 perspektivne mladine. Kar bo ostalo tle bojo razni podmladki znanih strank pa vulkanizerji.
kajpavzdevek
19. 04. 2016 19.45
+8
Mojim otrokom bom svetoval da se naj učijo in učijo, za zdravnika !! Za službo nebo problem ! Plača bo dohterska, vsak dohter pa še dobi postransko kako salamo in borovničke za usluge. Kelnarca ki ji pustim napitnino me tud lepše pozdravi
yokerxdinterfan
19. 04. 2016 19.27
+14
a ni čudno, čez mesec dni pa novica kako mladi zdravniki ne dobijo posla.
askralj
19. 04. 2016 19.01
+12
Pri nas je preveč brezposelnih raje uvoziti iz hrvaške pokasiral denar za posredništvo in prisilit vse da se učijo hrvaški jezik...
flojdi
19. 04. 2016 18.43
+9
.? pa kaj na zavodu ni niti enega
jan333
19. 04. 2016 18.35
+14
In kdo je za to kriv? Totalno nesposobna politika šolstva in zdravstva v zadnjih 20 letih, oz. vsi predhodni ministri, izmed katerih so nekatere celo kovali v nebo. Marsikdo bi se bil želel vpisat na med. fakulteto, pa za to ni bilo denarja in dovolj razpisnih mest, in sedaj uvažamo zdravnike iz tujine z vprašljivo strokovnostjo. Hkrati pa imamo trume brezposelnih ekonomistov ter raznih FDVjevcev in pravnikov, za kar pa se je našel denar. O tem bi se mediji lahko malo razpisali, torej je o nesposobni politiki, ki je bistvo problema.
adjav
19. 04. 2016 18.29
+1
Kaj ni Pivec z haloz doma ali ima samo haloške korenine?
ina5785
19. 04. 2016 18.37
+1
Ni ih Haloz - tam so kmetje z zdravo kmečko pametjo. Je iz Zrkovc pri Mariboru!
111111112
19. 04. 2016 18.21
+21
A takšna število zdravnikov mainka ? Ne vem zakaj potem slovenski zdravniki nikakor ne dobijo dela v sloveniji in po drugi strani raje odcapljajo v tujino služit kruh, vi pa jih nato še oberete ? Aja..spet se bo nekdo zgovarjal nad zakonodajo, itak, to je najlažje. Osebno še v celjskem zdravstvenem domu nisem imel osebne zdravnice slovenke - pa nimam ničesar proti balkanu - saj to mi sami smo. Pa srečno
ina5785
19. 04. 2016 18.39
+8
Tudi mene čudi, da jih je premalo. V majhni SLO imamo dve MF, mladi s končanim med.faksom so pa na Zav.za zaposl.! Mnogi mladi zdravniki celo volontirajo, samo, da bi jih nekega dne vzeli v službo. Tu je veliko nejasnosti!!!!, ki zagotovo nekomu služijo, mladim zdravnikom zagotovo ne!
kajpavzdevek
19. 04. 2016 19.47
+1
Pretežak študij in država Slovenija bi dala premale plače zdravnikom !!! To dvoje je problem !