Slovenija

Poročilo: Stanje 14-letnika so podcenjevali, smrt bi lahko preprečili

Ljubljana, 31. 03. 2017 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

14-letni deček je na Pediatrični kliniki v Ljubljani umrl zaradi napake zdravnikov, predpisali so mu celo napačno zdravilo. Primer pa je znova pokazal na slabe odnose in komunikacijo med zdravniki. Na UKC sicer pravijo, da program na pediatriji poteka varno in da je bilo lani operiranih 120 bolnikov, od tega so štirje umrli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pretresljivi dokumenti nadzora
    03:47
    Iz 24UR: Pretresljivi dokumenti nadzora
  • Iz 24UR: Kaj je pokazal izredni strokovni nadzor?
    02:04
    Iz 24UR: Kaj je pokazal izredni strokovni nadzor?
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so na pediatriji tako slabi odnosi?
    09:03
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so na pediatriji tako slabi odnosi?
Smrti 14-letnega fanta naj bi botrovali tudi slabi odnosi na otroški srčni kirurgiji.
Smrti 14-letnega fanta naj bi botrovali tudi slabi odnosi na otroški srčni kirurgiji. FOTO: Svet

Smrt 14-letnega bolnika naj bi bila posledica podcenjevanja resnosti primera in slabih odnosov na kardiologiji pediatrične klinike, je razvidno iz poročila o izrednem nadzoru. Slabi odnosti sicer program otroške srčne kirurgije pretresajo že vrsto let. V okviru programa, ki po navedbah UKC Ljubljana poteka varno, je bilo lani operiranih 120 bolnikov, štirje so umrli.

O smrti 14-letnega dečka na oddelku za kardiologijo pediatrične klinike septembra lani, zaradi katere je strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marija Pfeifer predlagala razrešitev strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende, nato pa je bil predlog umaknjen, so najprej opravili varnostno analizo, nato pa še notranji nadzor.

Varnostna analiza je po navedbah današnjega Dela in Dnevnika pokazala, da lečeči zdravnik stanje otroka ni prepoznal kot ogrožujoče in zato ni bil predlagan za hitro kirurško zdravljenje, medtem ko sta druga dva zdravnika med hospitalizacijo prepoznala bolnikovo stanje kot nevarno, a "zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla".

Smrt 14-letnika bi lahko preprečili, resnost bolnikovega stanja podcenili

V poročilu o izrednem nadzoru, ki smo ga pridobili v uredništvu, so jasno zapisali, da je bila resnost srčnega popuščanja pri mladem bolniku podcenjena. Pri 14-letniku je šlo za hudo srčno popuščanje, njegovo stanje pa se je poslabšalo, ko so mu predpisali neprimerno zdravilo, kar je vodilo v srčni zastoj, je pokazal nadzor.

Smrt bi lahko preprečili, so zaključili v poročilu. "Ob ustrezni prepoznavi vzroka poslabšanja in pravočasnem intenzivnem zdravljenju pred srčnim zastojem v enoti za intenzivno medicino, bi bilo verjetno možno pri bolniku preprečiti smrt," ugotavlja izredni nadzor.

Sistemska nedorečenost glede zdravljenja otrok nad 14 let

Pokazala se je tudi sistemska nedorečenost glede tega, v kateri intenzivni enoti bi morali namestiti otroka, ki je star 14 let ali več. Nadzor je izpostavil tudi vodstveno odgovornost Kende, ki je bil takrat v. d. vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki. Nadzorniki so namreč ocenili, da je bil tragičen izid posledica neustreznega vodenja bolnika, to pa je bilo predvsem posledica neurejenih odnosov in sistemskih razmer na pediatrični kliniki.

Pfeiferjeva je za Delo dejala, da je stanje na kardiologiji pediatrične klinike vzorno in povsem drugačno kot prej, odkar jo kot v. d. vodi Tomaž Podnar. Slednji je bil sicer izbran na razpisu za vodjo službe kardiologije, a eno leto po izboru ni hotel podpisati pogodbe, zato je bil v tem času uradni v. d. Kenda. Podnar je sicer decembra 2016 bil vendarle imenovan za v. d. vodje oddelka. Kot je dejala Pfeiferjeva za Delo, se mora vedno "zgoditi kaj tragičnega, da se zadeve uredijo".

Direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je povedala, da sta obe strokovni analizi pokazali, da Rajko Kenda kot v. d. vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki te svoje funkcije praktično ni opravljal.
Direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je povedala, da sta obe strokovni analizi pokazali, da Rajko Kenda kot v. d. vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki te svoje funkcije praktično ni opravljal. FOTO: Damjan Žibert

Pfeiferjeva: Kenda svoje funkcije praktično ni opravljal

Kot je dejala Pfeiferjeva, sta obe strokovni analizi pokazali, da Kenda kot v. d. vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki te svoje funkcije praktično ni opravljal. Analizi sta ji "pomagali videti in razbrati sistemske nepravilnosti, ki so morda botrovale smrtnemu dogodku," je dodala.

Tudi v pooročilo o izrednem strokovnem nadzoru so med drugim zapisali, da "v. d. službe za kardiologijo ni vršil osnovne funkcije  ni se udeleževal jutranjih sestankov na hospitalnem oddelku in ni opravljal nadzornih vizit". Tako se Kenda, ki je takrat zasedal tudi vlogo v.d. vodje tudi ni mogel seznaniti s ključnimi strokovnimi in organizacijskimi težavami na oddelku.

Slabi odnosi na kardiologiji pediatrične klinike niso novost in se vlečejo že dlje časa. Popraviti so jih skušali tudi z mediacijo, a očitno neuspešno.

Zato se tudi ob tem dogodku postavlja vprašanje, kako teče program otroške srčne kirurgije v UKC, ki se je predvsem zaradi slabih odnosov skozi leta skoraj zrušil. Nato so na ravni zdravstvenega sveta sprejeli strategijo razvoja otroške srčne kirurgije, program pa, kot so zatrdili v UKC, poteka varno in po ustaljenem protokolu, sprejetem julija 2014.

UKC: Nadpovprečni rezultati

Od 120 otrok, ki so bili lani operirani v programu kirurgije otrok s prirojenimi srčnimi napakami, so umrli štirje bolniki s kompleksnimi, težkimi srčnimi napakami. Dva so operirali v UKC Ljubljana in dva v tujini, so za pojasnili v UKC Ljubljana.

"V primerjavi z ostalimi evropskimi centri, ki podatke pošiljajo v evropsko bazo podatkov ECHSA, dosegamo nadpovprečne rezultate z 2,86-odstotno smrtnostjo, medtem ko je evropsko povprečje 4,53-odstotno. Večino posegov sedaj že opravimo v UKC Ljubljana, precej od teh domači kirurg," so navedli v UKC.

Bolnike, ki potrebujejo kirurško zdravljenje, obravnava kardiokirurški konzilij okoli 15 zdravnikov, ki se tudi odloči, kje in kdaj bodo operirani glede na vrsto operacije. V okviru programa sodelujejo štirje tuji in en domači operater. Domači kirurg je lani operiral 53 bolnikov. V UKC predvidevajo, da se bo formalno izpopolnil in pridobil kompetence za samostojno izvajanje za 95 odstotkov operacij v dveh do treh letih, drugi kirurg pa v petih letih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
01. 04. 2017 19.47
Jutri bo Čebaškova razkrila vse svinjarije, korupcijo in privilegije na zdravniški zbornici, Berite!
Nanica
01. 04. 2017 19.35
-1
Potem bi pa radi višje plače, ki so že tako dovolj velike. Glede na to, kako opravljajo svoje delo, bi jih trebalo vrečt na minimalca. Ker večina jih dela na minimalcu, pa si ne smejo privoščiti velikih napak ( pa niso povezane z našimi ževljenji), ker bo lahko odšel, kot je prišel. Tile pa lahko počnejo ravno kar hočejo. Pa tako dolgo so študirali in jim ni jasno, da se osebne zamere ne mešajo z delom. Nagnat vse skupaj. Ne šele takrat, ko jim bo, če jim bo sodišče dokazalo krivdo. NAGNAT, POTEM PA ŠE POŠTENO OBSODIT. Če jim država ne bo stopila na rep, bomo, kolkr še nismo popolne NULE V SISTEMU. HAAALLLLOOOO, ZBUDITE SE.
Karantanija
01. 04. 2017 19.24
+2
V. d. vodja dobiva plačo za vodjo. Komunikacija in medsebojni odnosi pa na psu! In nepotrebna smrt fanta. Kriv pa nihče. Preveč je tega v Sloveniji!
Tomvojo
01. 04. 2017 18.56
+4
Če je vodja zanič so tudi podrejeni zanič. Drugače pa beli bogovi, tanajvečji je pa knedl.
LLLEPI
01. 04. 2017 18.51
+1
ni pokazal nic kaj pa morejo zdravniki cz se je pacient odlocil d
LLLEPI
01. 04. 2017 18.57
+1
Pokazal ni nic tudi zaradi tega ker bo jutri tisti ki preiskuje to zadevo potreboval proti uslugo zaradi smrti nekega drugega pacienta
Teofil
01. 04. 2017 17.41
+0
izredni rezultati a pacijent je umrl
LLLEPI
01. 04. 2017 18.55
+2
To je kot un vic operacija uspela pacien umrl
mallonge
01. 04. 2017 15.34
+3
Kenda ni prav nič čudovit človek. Še danes na televiziji vidi edino sebe in razlaga, kako ne bo odgovarjal in se zanimal za druge, hkrati pa je njihov vodja.
mallonge
01. 04. 2017 15.35
+0
Denar najbolj zanima nesposobne in jih še bolj odvrne od že tako površnega in nestrokovnega dela.
mallonge
01. 04. 2017 15.36
Klečeplazenje v in pred politiko mu je vzelo še tisto malo zainteresiranosti za ustanovo, ki jo je imel prej.
mallonge
01. 04. 2017 15.40
+0
Kenda je bil eden od 26 tako imenovanih uglednih državljanov, ki so leta 2011 podprli vstop Zorana Jankovića v državno politiko..............
mallonge
01. 04. 2017 15.42
+0
Tako imenovani ugedni državljani so katastrofa od ljudi in zasledujejo samo lastne interese.
Neža001
01. 04. 2017 16.02
mallonge
01. 04. 2017 16.06
Dnevno na televiziji skupaj z neznosno aroganco, pametovanjem in pozerstvom.
Neža001
01. 04. 2017 18.20
se mi je zdelo, da na pamet govoriš, ja...
mallonge
01. 04. 2017 18.40
A to je na pamet. Da ne upoštevam poročila, ki je strašno obremenilno. Kje je tvoja pamet?
Karantanija
01. 04. 2017 19.15
pesnitev
01. 04. 2017 15.18
+2
Kenda je lahko čudovit človek, a za tako odgovorno delovno mesto ni primeren, zato ga naj takoj razrešijo. Zdravnika, ki sta opazila otrokovo ogoržujoče stanje pa Kendi tega nista povedala, dokazuje, da je bil Kenda nedostopen in nezainteresiran za probleme na oddelku.Torej je sokriv otrokove smrti!
Neža001
01. 04. 2017 15.26
+2
... meni to dokazuje, da sta dva zdravnika ene sere.... če je nekdo "nedostopen", ni treba pomagat umirajočemu otroki?... pejnonekam...
mallonge
01. 04. 2017 15.32
+1
Dva zdravnika ne moreta storiti nič sama, če je splošna klima nezainteresiranost in če lečeči zdravnik in vodja arogantno ne opravljata dela.
Neža001
01. 04. 2017 16.01
mallonge
01. 04. 2017 16.08
Neža001
01. 04. 2017 18.19
mallonge
01. 04. 2017 18.41
SEJBOBOL
01. 04. 2017 14.31
Need zd.robniki pa niso nkol krivi ....
Ramzess
01. 04. 2017 13.35
+1
Zato pa moraš biti kot starš aktiven in tečen, siten, itd., ko gre za tvojega otroka, ne pa stati kot pes na strani oz. hodniku. Bogu (bogovom) v beli halji ne smeš kloniti, pa čeprav greš preko zakona, dobrobit in življenje otroka upraviči vse, ni izgovorov. Kot starš imaš pravice, kljub stalnemu omejevanju imaš pravice, ki si jih moraš vzeti, zlasti naravne, gre za pravice in dolžnosti, ki so nad človeškimi (človeške vas vedno bolj omejujejo), glede tega nikakor ne smeš imeti slabe vesti, nikakor.
Neža001
01. 04. 2017 11.52
+2
Zelo mi je žal, da tako grdo govorite o Rajku Kendi - imela sem ga priložnost spoznati in videti, kako obravnava svoje paciente, zato MORAM povedati, da tako človeškega, skrbnega in strokovnega zdravnika redko srečaš. Vsak človek zlepa ne pozabi vrednot, ki so mu jih privzgojili v otroštvu, zato z zelo težkim srcem berem komentarje nekih iks ipsilonov, ki Kende sploh ne poznajo (da ne govorim o slovnici...).
mallonge
01. 04. 2017 14.36
+3
če se zdravnik prvenstveno ukvarja s politiko, EPP-jem in televizijo potem naj pusti medicino. Blef je še v politiki neopravičljiv, kaj šele v medicini.
Neža001
01. 04. 2017 15.28
eh, mall, če bi šlo za tvojega otroka, bi drugače govoril...
mallonge
01. 04. 2017 15.29
Saj za to gre: vodilne pozicije zasedejo analfabetski pozerji, ki izsilijo tudi tako obnašanje.
Neža001
01. 04. 2017 18.18
v tem primeru ni tako - vsaj kolikor sem sama videla...
mallonge
01. 04. 2017 18.42
+1
Kaj si le videla v enem primeru? Saj zna on uprizoriti lep EPP.
Karantanija
01. 04. 2017 19.18
Neža, lahko je vse res, toda v tem primeru očitno ni bilo tako. Vem, rešil je stotine otrok, tega ni - verjetno zaradi slabih komunikacij med zdravniki.
Timy15
01. 04. 2017 11.23
+3
Koliko rabijo odgovorni,da že enkrat ukrepajo tudi zoper Rajka Kenda,kateri se sploh ne zaveda svojih odgovornosti in prizna,da za otrokovo težko stanje ni vedel.Seveda,ker ga očitno pacienti ne zanimajo,tudi potrebnih jutranjih sestankov se kod vodja službe za kirurgijo ni udeleževal,kar je skrajno neodgovorno.Žalostni dogodki zaradi malomarnosti UKC Ljubljana se zadnja leta kar vrstijo,le kdo ščiti Kenda in njemu podobne,ki jim gre samo za visoke plače pa nobeno odgovornost.
mallonge
01. 04. 2017 10.32
+3
Jutri bo Čebaškova razkrila vse svinjarije, korupcijo in privilegije na zdravniški zbornici, Berite!
mallonge
01. 04. 2017 10.31
+3
Kenda svoje funkcije ni opravljal. Seveda hodil je na partijske sestanke na televizijo na EPP in si višal nezasluženo plačo. Brez milosti rezati!!!!!!!!1
Neža001
01. 04. 2017 10.17
+11
Če sta DVA dohtarja VEDELA, kaj je treba storiti, da bi rešila življenje otroku, a tega NISTA naredila, ne moreš valiti krivde na sodelavce, šefa, slabo komunikacijo, postopkovna pravila itd., SORI!!!!.. Opraviti bi morala kirurški poseg, četudi bi s tem tvegala izgubo službe - k temu ju ZAVEZUJE HIPOKRATOVA PRISEGA!
Morana7
01. 04. 2017 14.12
+0
Neža vodstvene funkcije kot je ta od Kende, vljučujejo točno to VODENJE! Če imaš dva takšna v timu ju spraviš v red....ali kot vodja čakaš da kdo umre?
pesnitev
01. 04. 2017 15.23
-1
Neža, tema dvema zdravnikoma ni bilo mogoče opraviti operacijo brez Kendove vednosti in dovoljenja, saj nista bila lečeča zdravnika otroka. Saj veš da si ne more en zdravnik omisliti neke operacije na svojo roko! No, če bi bil Brecelj na njunem mestu, bi imel jajca in hitro bi obvestil tudi javnost! Zdaj je prepozno!
Neža001
01. 04. 2017 15.30
-1
pejta vidva nekam - NE MORE biti izgovora, če gre za življenje otroka! Če bi moji v službi tako delali kot tista dva dohtarja, bi ju zbrcala iz službe, še preden bi lahko rekla "A".... Saj zato pa je v naši SLO tako, kot je - ker si ljudje ne upajo ali nočejo sprejeti ODGOVORNOSTI! Šef ne more bit kriv za vse, tut za to, če se nekomu ne dvigne...
mallonge
01. 04. 2017 15.53
Saj zato gre, da mora šef ukrepati prej preden se nekomu ne "dvigne"!
Neža001
01. 04. 2017 16.03
pajade.... očitno nikoli nisi bil šef....
mallonge
01. 04. 2017 16.10
A to misliš zato, ker sovražim pozerstvo..........po tvoje so krivi vsi drugi razen šefa?
Neža001
01. 04. 2017 18.17
mal, ne, tega ne mislim.... ampak škoda debatirat, ker ne bova prišla skupaj.... tudi meni se pozerstvo gravža, vem pa tudi, kako je biti šef... tolk o tem...
mallonge
01. 04. 2017 18.44
srecnokekec
01. 04. 2017 10.16
+4
Saj vsi vemo tisto (pa to resnično drži) VRANA VRANI,... Do izpred dveh let in pol sem na srečo (beri znanje zdravnikov ), da kar sem imel opravka z njimi, imel same dobre izkušnje. Potem se je pa zgodilo, sam prišel na dveh nogah v bolnišnico, končal pa skoraj na invalidskem vozičku. In sedaj trdijo, da je bilo vse narejeno kot veleva stroka in zdravniška doktrina. Skratka kriv sem sam, ker sem zaupal strokovnjaku.
pesnitev
01. 04. 2017 15.26
Tako je! Moja mama je prišla na dveh nogah v bolnišnico po zlomu vretenca, pri slikanju na CT pa jo je tehnik tako grdo premikal, da se je stabilni zlom vretenca spremenil v nestabilnega, ji stisnil hrbtenjačo in jo teko spremenil v invalida!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
01. 04. 2017 10.08
+4
Milojka še ni odstopila?
mallonge
01. 04. 2017 11.48
+2
Ona še niti nastopila ni razen prejemanja plače.
Felias
01. 04. 2017 09.47
+6
Dokler ne bo kakšen dohtar zaradi tovrstnih ali drugih napak, katerih je več kot očitno ob licenco, je vse zastonj. Zastonj so vsi nadzori in vse kar pač počnejo. To je bolj predstava za javnost. Učinka tako ali tako ni nobenega. Takšen zdravnik ne more več zdraviti. Pika!
pesnitev
01. 04. 2017 15.34
Ja, vsi nadzori so farsa! Samo spomnimo na mariborski primer, ko zdravnica ni prepoznala ogrožujočega stanja otroka zaradi previsokih vrednosti amoniaka v njegovi krvi ki je za posledicami njenega neznanja umrl pa nihče za to ni odgovarjal, še Zdravniška zbornica je potegnila z zdravnico, ki se s starši niti ni hotela soočiti!
TheTruth4u
01. 04. 2017 09.29
+13
Hudič je, če si direktor le zato, da prejemaš plačo o vseh skupaj pa nimaš blage veze. Si dohtrji med sabo talajo takšne službice, da si pač povišajo že tko enormne plače. Tale dogodek je lač razkril kakšne s v i nj a ri j e se grejo ampak zgodil se tko ne bo nič. Kenda pa jasno ne bi odstopil, ker je to mesto dobil verjetn kot nagrado za kakšno protiuslugo in on pa si res ne bi rad zmanjšal za par tisoče evrov plače in nič dela.
mikpiki191
01. 04. 2017 09.06
+10
daj bog da najmanj ostanejo brez služb