Slovenija

Šuštar tožilki: Ali se vam je zmešalo?

Ljubljana, 10. 10. 2011 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na sojenju Šobi je pričal nekdanji državni sekretar Boris Šuštar. Trdi, da o spornih razpisih ne ve nič, na vprašanje o nakazilih njegovi ženi pa je tožilki odgovoril: "Ali se vam je zmešalo?"

Boštjan Šoba
Boštjan Šoba FOTO: POP TV

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so danes nadaljevali sojenje Boštjanu Šobi, ki je soobtožen v zadevi zoper nekdanjega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Borisa Šuštarja, ki naj bi zlorabil svoj položaj. Danes bi moral prav slednji kot priča nastopiti na sojenju Šobi, vendar mu vabila niso vročili, ker naj bi bil po besedah njegove žene Rozane v bolnišnici. Potem ko je sodnica odredila njegovo prisilno privedbo, je nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo vendarle prišel in pričal. Dejal je, da on o fiktivnih računih za vračilo dela subvencij, ki jih je podeljevalo ministrstvo, ne ve nič ter da je v zvezi s to zadevo podal ustavno pritožbo.

Boris Šuštar
Boris Šuštar FOTO: Policija

Šuštar je razložil, da sta se s Šobo poznala prek Slovenske razvojne družbe, kjer sta oba sedela v nadzornem svetu, a zagotovo ne že leta 1999, torej v času, ko se je izvajalo sporne razpise. Kasneje je dodal, da sta se tistega leta poznala formalno, ampak sta bila "vsak na svoji strani", saj je bil Šuštar iz vrst LDS, Šoba pa iz SLS. V istem nadzornem svetu sta sicer po Šuštarjevih besedah sedela še direktor Trgoprevoza Milan Roškarič in direktor Kalkoprema Iztok Vaukan, ki sta bila v tej aferi tudi pogojno obsojena.
Poudaril je, da z Roškaričem o subvencijah ni nikoli govoril. Tudi ko mu je okrožna državna tožilka Jožica Boljte Brus prebrala zapis iz prisluhov, v katerih je Šuštar Šobi dejal, naj "tole za Roškariča preveri, ali bi se dalo direkt", je Šuštar odgovoril, da je morda šlo za kakšne strankarske zadeve.

Šuštar tožilki: Ali se vam je zmešalo?

Boljte Brusova je prebrala tudi Šuštarjeve besede Šobi "če bi naredil še dve dodatni fakturi" in ga vprašala, za kakšne fakture gre, vendar ji je Šuštar odgovoril, da "nima pojma". Šuštar je Boljte Brusovi celo očital, da "strelja čisto mimo, saj tukaj ni nobene povezave". Ko ga je tožilka spraševala o računih iz podjetja GSP njegovi ženi Rozani Šuštar, saj so bili enaki zneski, kot so bil navedeni na teh računih, nakazani na njegov bančni račun, je Šuštar tožilki dejal, "ali se ji je zmešalo".

Poudaril je, da je bilo od 500 datotek, ki so jih našli na računalniku Boštjana Šobe, okoli 30 spremenjenih, gre pa ravno za datoteke, na katerih so računi. Sodnica ga je popravila, da je sodni izvedenec za datoteke, na katerih so fiktivni računi, ugotovil, da se vanje ni posegalo. Tako Šuštar kot Šoba sta se ob tem pojasnilu začela glasno smejati, zato ju je morala sodnica pomiriti.

Sodnica je sicer Šuštarju še naročila, naj pride njegova žena na sodišče v sredo do 12. ure, sicer bo ponjo poslala policiste. Rozana Šuštar bi namreč že danes morala pričati, a na sodišče ni prišla, sodnica pa je zanjo določila 250 evrov kazni in prisilno privedbo.

Kot priča je bil danes zaslišan tudi Stanislav Droljc, ki je predstavljal vezni člen med Šuštarjem in podjetji, sodišče pa ga je leta 2007 obsodilo na zaporno kazen enega leta in pol. Dejal je, da je o zadevi povedal že vse in se stvari ne spomni več čisto točno.

Spomnimo

Šoba je bil s Šuštarjem in Stanislavom Droljcem obtožen nepravilnosti pri dodeljevanju nepovratnih državnih sredstev različnim slovenskim podjetjem med letoma 1998 in 2000, s čimer so nelegalno prišli do večje premoženjske koristi. Podjetja so ob Šuštarjevem posredovanju na razpisih dobila nepovratna sredstva gospodarskega ministrstva, direktorje pa naj bi z nekdanjim državnim sekretarjem povezala Šoba in Droljc.

Policija je Šuštarja prijela leta 2000, ko je prejel 70.000 nemških mark podkupnine, čemur je leta 2004 sledila pravnomočna obsodba s kaznijo dveh let zapora. Še dodaten čas za zapahi mu je sodišče dosodilo leta 2008 zaradi zlorabe uradnega položaja. Med sojenjem je med drugim tudi on pobegnil v Kanado, za njim je bila razpisana mednarodna tiralica, po nekaj mesecih pripora v Kanadi pa so ga kanadske oblasti izročile slovenski policiji.

Boštjan Šoba
Boštjan Šoba FOTO: POP TV

Direktorja priznala sodelovanje s Šobo

V eni od prejšnjih obravnav na sodišču sta Milan Roškarič in Iztok Vaukan, direktorja dveh podjetij, ki sta prejela sredstva z razpisa ministrstva za gospodarstvo in sta bila v tej zadevi tudi pogojno obsojena, priznala sodelovanje s Šobo.

Roškarič, direktor podjetja Trgoprevoz, je pojasnil, da je podjetje leta 2000 na razpisu dobilo 21 milijonov nekdanjih tolarjev, in priznal, da je bil v zvezi z razpisom v stiku z več ljudmi z ministrstva. Ob tem ni izključil možnosti, da je stike navezal tudi z Borisom Šuštarjem, prvoobtoženim v tej zadevi, izpostavil pa je, da se s Šobo o razpisu ni pogovarjal.
A kot je pojasnil v nadaljevanju, Šobo pozna. Podjetje GSP, ki ga je vodil Šoba, je za Trgoprevoz pripravilo idejni koncept prenosa tehnologije podjetja v BiH. Tožilstvo je sicer obtoženim v preteklih procesih pa tudi sedaj Šobi očitalo, da so podjetja, ki so pristala na vračilo dela sredstev z razpisa, denar nakazovala prav podjetju GSP, ki je izdajalo fiktivne račune za nikoli opravljene storitve. Prek tega podjetja naj bi se denar nato vračal Šuštarju. Več o tem...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povrsniste24kur
10. 10. 2011 16.07
prav ji je rekel, našim tožilkam in sodnicam se res meša in to ne od včeraj! vse skupaj je že višek nesposobnosti.
Darko32
10. 10. 2011 15.20
To, da izsiljuje sodnica Šuštarja za njegovo ženo pa je višek sramote v sodstvu. Ve se kakšen je postopek.
HIPOKRATKA
10. 10. 2011 15.11
Kdaj bodo vsi slovenski tajkuni privedeni na sodišče?
azzurro911
10. 10. 2011 12.27
Ja Šušmar je v bolnici in ona je pr njemu na obisku. Kva je tle čudnga? Men se zdi to dobr, da so bliżnji ob človeku, ki umira. Molimo!
Brane Kralj
10. 10. 2011 12.15
upam, da Šuštarju ni kaj hujšega. Če pa mu nič ni...se pa sam iz sebe norčuje.
modelx
10. 10. 2011 12.14
@Nixon87 obležijo namreč pdo težo podkupnin, denarja, ki so si ga natlačili v žepe,...
Nino Kopše
10. 10. 2011 11.49
Res zanimivo da takrat, ko kradejoin zlorabljajo položaje, ni nihče bolan... Ko pa treba pred sodnika, pa vsi v bolnice...