Slovenija

Prijatelj v parlamentu grozil s pištolo?

Koper, 25. 08. 2010 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nadaljevanju sojenja Prijatelju je pričala tudi hči podjetnika, ki naj bi ga Prijatelj izsiljeval. Dejala je, da je Prijatelj njenemu očetu večkrat grozil, njo pa naj bi v prostorih DZ ustrahoval z nabito pištolo.

Na koprskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje poslancu SNS Srečku Prijatelju. Obravnavo so tokrat premestili v manjšo dvorano in na sodišču poostrili varnostni režim. V ponedeljek naj bi namreč nekdo tožilki izmaknil izvod obtožnice. Tožilstvo smo prosili za pojasnila, ki pa jih še nismo prejeli.

Obtožnica poslanca bremeni kaznivega dejanja izsiljevanja, kaznivega dejanja samovoljnosti ter kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Poslanec je na prvi obravnavi vse obtožbe zanikal.

Srečko Prijatelj ostaja v priporu.
Srečko Prijatelj ostaja v priporu. FOTO: POP TV

Poleg Prijatelja se na sodišču kot soobtožena zagovarja tudi njegova žena Aleksandra Prijatelj, in sicer zaradi pomoči pri kaznivem dejanju. Oba sta že prvi dan napovedala, da bosta odgovarjala le na vprašanja svojih zagovornikov in sodnice, ne pa tudi na vprašanja tožilke in zagovornika novogoriškega podjetnika Marjana Mikuža, ki naj bi ga Prijatelj izsiljeval.

Mikuža na sodišče ni bilo

Mikuž danes na sojenje ni prišel, neuradno zaradi dopusta. Dopoldne so pa kot priče nastopili divaški župan Matija Potokar, direktorica televizije Vitel Dolores Žigon Klaut in Mikuževa hčerka Lara Mikuž.

Slednja je sicer zaposlena v državnem zboru pri poslanski skupini SNS, med pričanjem pa je razložila, da je Prijatelj prek SMS-sporočil njenemu očetu najprej grozil, da ga bo diskreditiral in poslovno uničil. Zatem naj bi mu pisal sporočila z grožnjo o fizičnem nasilju oziroma "da bi mu lahko koga poslal ali da se mu lahko kaj zgodi v prometu". Nato naj bi Prijatelj grožnje razširil nad vso Mikuževo družino.

Na vprašanje, ali je Prijatelj, s katerim je bila od februarja 2008 tudi sodelavka, kdaj njej grozil, je odgovorila, da nikoli neposredno, vendar je omenila dogodek, ki ga je razumela kot posredno grožnjo. V času letošnje redne januarske seje je Prijatelj v pisarno, v kateri je poleg Mikuževe sedel še predsednik SNS Zmago Jelinčič, prinesel pištolo in jo pokazal Mikuževi. Po njenih navedbah je dejal, da je pištola nabita, želel naj bi, da jo Mikuževa prime v roke, vendar je to zavrnila in pištolo po mizi porinila proti njemu. Zmago Jelinčič pa je navedbe Mikuževe označil za "eklatantno laž" in "neumnost". Po njegovem mnenju je njena izjava dogovorjena s policijo. "Tako je na naših sodiščih: določeni ljudje imajo policijsko zaslombo in lahko delajo in govorijo kar hočejo," pravi Jelinčič in dodaja, da bo "z največjim veseljem" enako povedal tudi na sodišču.

Mikuževa je sicer dejala, da naj bi ji Prijatelj še vedno grozil tudi iz zapora, šikaniral pa naj bi jo tudi Zmago Jelinčič. Zato je Prijateljev odvetnik Jelinčiča predlagal za pričo na sodišču.

Potokar s tožbo nad Prijatelja

Srečko prijatelj - 2
Srečko prijatelj - 2 FOTO: POP TV

Potokar je ob koncu pričanja tudi napovedal, da bo proti Prijatelju sprožil odškodninsko tožbo, sicer pa je ponovil zgodbo o zapletu z gradbenim dovoljenjem za trgovski center Sončna hiša v Divači, ki ga je država preklicala, potem ko je Mikuževo podjetje Premik invest kupilo zemljišče stare tovarne – zaradi česar je Prijatelj zahteval od njega vračilo nekakšne podkupnine – 20.000 evrov, čeprav je Premik net baje plačal le 5000 evrov sponzorskih sredstev za izdajo knjige županove žene.

Direktorica televizije Vitel pa naj bi postala žrtev groženj in Prijateljeve samovolje, ko je od nje zahteval 15.000 evrov nekakšnega avtorskega honorarja, čeprav je – kot je povedala – televizija ves sponzorski denar porabila za izdelavo predvolilnih spotov in oddaj – prav za Prijatelja. Obtoženca so danes pripeljali mimo novinarjev skozi zadnja vrata in tudi ob odhodu ni želel govoriti z novinarji.

Prijateljev zagovornik Luka Gaberščik je v ponedeljek zahteval izključitev praktično vseh dokazov. Za nekatere od njih je sodnica že odločila, da predloga ne bo upoštevala, za dokaze, pridobljene med hišno preiskavo, pa se bo odločila med obravnavo. Zagovornik je tudi zahteval odpravo pripora za Prijatelja, a ga je sodnica zavrnila zaradi nevarnosti ponovitve očitanega kaznivega dejanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante123
17. 09. 2010 11.54
danes na sojenju je bilo drugače rečeno torej je to bila laž to je dokazano koliko krat pa se je zlagal golubič pa nič od tega aja on je pozabil to je pa drugo
zahod.west
31. 08. 2010 14.44
in to OGROMNo več denarja, OGROMNO....ampak , če ga dajo naši je vedno itak vse OK............
zahod.west
31. 08. 2010 14.43
samo v zadnjih mesecih je na javen način bilo dano: sirca - zaresovcem golobič - prijateljem kresalova- pogačarju luksić - jankoviću
zahod.west
31. 08. 2010 14.19
bojim se, da so komunisti na oblasti najprej udarili po najbolj bedni slovenski opozicijski stranki (SNS) , da vidijo, če lahko poskusijo preko kučanovega sodstva udariti po pravi opoziciji....... medtem pa, istočasno njihovi mafijači in lopovi delajo in kradejo nemoteno naprej ...vse že videno, na žalost.
zahod.west
31. 08. 2010 14.18
bojim se, da so komunisti na oblasti najprej udarili po najbolj bedni slovenski opozicijski stranki (SNS) , da vidijo, če lahko poskusijo preko kučanovega sodstva udariti po pravi opoziciji.......
zahod.west
31. 08. 2010 14.16
kot sem že napisal Marjan Mikuž , na žalost, je popolnoma neverodostojna priča glede na njegove politične botre....ampak samo ribičičevi nasledniki sodniki , ga lahko jemljejo resno.............
kapitalist
30. 08. 2010 15.36
Mikuž v navednicah skrit pod taščinim priimkom po rodu srbska mafija proti v navednicah srečko prijatelj po rodu albanec nekje iz kosova ????????? v službi pri prvaku SNS - Jelinčiču - sramota za stranko ki ima v vrstah balkance glede na to da nastopa kot nacionalna stranka Sprašujem se komu verjeti - vse skupaj skuhano v balkanskem mafijskem loncu ???????????????????
totnhem
27. 08. 2010 09.17
Ali pa tisto =za prijatelje je treba čas uzet=
totnhem
27. 08. 2010 09.14
Stakšnim sodstvom Slovenija postaja druga Sicilija.
detict
26. 08. 2010 03.26
No, če smo čisto odkriti je največja baraba v tej zgodbi podjetnik Mikuž. Najprej se je omastil z provizijami, ki jih je pozabil razdeliti med vse vpletene, potem pa je odpel jokat na policijo, češ da mu Prijatelj grozi. Ne, še bolj freh je bil. Celo policijo je "prefu...", da so mu posodili denar za "podkupnino". Zdej je pa največji poštenjak naenkrat. Ni samo Prijatelj tisti, ki mu je Mikuž ostal dolžan kaj fičnikov. V Celju denimo je pozabil plačati kar velik račun enemu podjetniku za opravljene storitve, pa sigurno se še kdo najde.
WikiX
26. 08. 2010 03.04
Hja, danes imajo ljudje veliko mobitelov, enega za prijatelje in drugega za prijateljice, razne biznise pa to, da ne omenjam mafijo in tajne službe, zato vsako leto prirejajo tudi tekmovanja, kdo razbije več teh dokazov, niti ne moreš natančno ugotoviti, kdo je za računalnikom, ne glede na vse IPe, MACe, SSIDe in podobno ali drugo virtualno digitalno napravo, ki iz konstruktov zaporedij števil, tvori realnost. Recimo, prijatelja je po enem mobiju klical Mikuž, ta pa mu je iz drugega s polno baterijo, poslal na osebni telefon prijateljsko sporočilo, naj se ne razburja zaradi prometne nesreče in mu lahko pošlje koga na pomoč. Za ziher je potem poslal vsem članom družine ista sporočila, naj mu javijo, ker se ni oglasil, ni menda stari mami Mikuž in otrokom grozil, naj pazijo pri divjanju v prometu in razbijejo šparovčke, drugače jim lahko koga pošlje. Jelinčič ma še boljše, med varnostniki in detektorji, naj bi na šiht pritihotapil muzejski eksponat, plastično igračo, zakamufliran vžigalnik, vibrator ali nekaj, kar je januarja verjetno natančno opisala na smrt prestrašena žrtev, najprej varnostnikom in nato policiji, takoj ko je prišla k sebi od šoka, Zmagotu pa so že popisali orožarno . Nujno mora pričati župan, zakaj je zahteval podkupnino za ženo, ki drugače ne bi mogla objaviti grozote. V navadi je, da se nepremičnina zaara in se nekaj tega denarja prelije drugam, če posel zapade, odvisno od pogodb in dogovorov med strankami, kako so zavarovali svojo aro... Lepo od lokalnih medijev, da nimajo pojma, zakaj se prijatelj razburja, kje je komercialni učinek od reklame, ki so jo plačali, zakaj ne upoštevajo pritožb in podobne razprtije v ekipi, ko je tekma izgubljena. Sponzor je bil zadovoljen, to je glavno ali še bo, stranka ima naposled vedno prav. Ne vem, če je prav najprej obsoditi človeka, po večmesečnem sledenju naše ultra številne in sposobne tajne policije, ki je za tehnike nadzora uporabila kar vso javno logistiko ter infrastrukturo. Premetali so mu omare od strica, ladlce od tete, skrivališča od mulca in njegove ekipe romskih prijateljev, mobitele od smrklje in njenih pubertetniškio podivjanih frendic, osebno poezijo in globoko filozofijo, zapiske Pijateljevega boja v nastajanju in podobno. Tako je lahko vendar vsakdo kriv, in vi in jaz in vsi prijatelji, kdajkoli in za karkoli, vam lahko vdrejo v dom, potem pa stikajo po kložuni in se pogovarjajo, kaj so gledali na CSI Miami ali s čim jih zdaj pumpajo. Na mestu odvetnika, bi že za ziher vložil tudi tožbo proti sodnici ter vsem represivnim posameznikom, ki so sodelovali v sramoti. Lahko se namreč ponovi. Hja, O.J.Simphson, a ne?
InterReflectlons
26. 08. 2010 01.54
.mdC. 25.08.2010, 19:31 4 Bogi prijatelj, saj to je vendar politični konstrukt kot ga ni bilo še v zgodovini človeštva. Še priče so nastavljene od policije.. rofl Ne govor bedarije, o katerih ne veš!
InterReflectlons
26. 08. 2010 01.51
1AZ 25.08.2010, 19:33 9 Prijatelj - vidno shujšan. sedaj ima pravo postavo. Aleksandra - močno utrujena. Lepa pa zagotovo nikoli ni bila, tudi ko ni bila utrujena. Mikuž - ta pa v tujini. morda v kaki državi s katero Slovenija oz. EU nima sporazuma o izročanju. Sodnica - ukradena obtožnica. Pa še kaj. Tema za kako nadaljevanko. in to v sloveniji. Zamislimo se kam vse to pelje. V propad. Morala v Sloveniji je fatamorgana, na vseh ravneh. Če te zanima, kje je Mikuž, ti povem, da je na dopustu v Črni Gori! Vem iz druge roke!
M-teorija
26. 08. 2010 01.48
Mikuž očitno ne bi rad spet dobil kak poljub od frenda, ko bi se srečala..
M-teorija
26. 08. 2010 01.42
Samo tasluzavi se znajo zmuznit.
nefretete
26. 08. 2010 01.41
pajtlerblanka 25.08.2010, 23:10 SAMO FARAONOM SUŽNJI NIČ NE MOREMO,VSAJ V SLOVENIJI NE... Faraoni tega niso počeli. Zgodovino so si malce po svoje razlagali in prevajali hieroglife brez ezoteričnega poznavanja pojmov. Faraoni so SKRBELI za svoje podložnike.
nefretete
26. 08. 2010 01.38
Kakšnega sluzavega polža smo pozabili!
M-teorija
26. 08. 2010 01.30
loden26.08.2010, 00:212 ~Velike ribe še kar prosto plavajo, mi se ukvarjamo z giricami in sardelcami....~ ...piranjami (tud niso tako velike).
nefretete
26. 08. 2010 01.22
Oba sta že prvi dan napovedala, da bosta odgovarjala le na vprašanja svojih zagovornikov in sodnice, ne pa tudi na vprašanja tožilke in zagovornika novogoriškega podjetnika Marjana Mikuža, ki naj bi ga Prijatelj izsiljeval. Kakšne pravice pa so to?
M-teorija
26. 08. 2010 01.17
maintj26.08.2010, 01:11 Lepo da nisi več Savel in da želiš veliko Pavletov tudi ostalim. Je pa res, da so nekateri Pavli že od nekdaj.