Slovenija

Merkur: zagovorniki zahtevajo izločitev pričevanja nekdanje revizorke

Ljubljana, 13. 06. 2012 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Kordežu in njegovim nekdanjim sodelavcem so njihovi zagovorniki zahtevali izločitev pričevanja nekdanje revizorke. Zahtevali so tudi vpogled v revizijsko poročilo Merkurja.

Na sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu in njegovim nekdanjim sodelavcem se je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču z zaslišanji prič začel dokazni postopek, in sicer brez prisotnosti nekdanje Merkurjeve izvršne direktorice za finance Janje Krašovec, ki je odsotna zaradi izobraževanja v Rusiji. Tožilec Jože Kozina se z razlogom za odsotnost ni strinjal, saj je Krašovčeva vedela, da mora na sodišče, preden je vplačala izobraževanje in kupila letalsko karto. To je namreč storila šele 10. maja, vabilo pa je bilo po besedah tožilca poslano že prej. Dokazni postopek se je po krajši prekinitvi vendarle nadaljeval.

Sedanji predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je najprej odgovoril, da so dokumente za revizijo v Merkurju izročali drugi odgovorni v podjetju, nato pa se je spomnil, da je dokumente izročal tudi sam. Ni pa znal odgovoriti, ali so izročali kopije ali originalne dokumente.

Zagovornica Krašovčeve Darja Roblek je Pesjaka vprašala, zakaj so v Merkurju zaposlili na mesto svetovalke uprave nekdanjo revizorko družbe Deloitte Andrejo Bajuk Mušič, ki je pred tem sodelovala pri reviziji Merkurja.

Ta je zatrdil, da so za to mesto potrebovali nov kader in da je bila Bajuk Mušičeva že zaradi revizije seznanjena s stanjem v Merkurju. Zato so ocenili, da bi njena zaposlitev obenem pomenila dodano vrednost. Roblekova ga je ob tem spomnila, da je to v nasprotju z zakonom o revidiranju.

Danes je bila na sodišču zaslišana tudi računovodkinja družbe Tax Group Tjaša Siniša, ki je opravljala računovodske posle za Merfin. Ker je bila zmedena in nepripravljena, bo znova zaslišana v ponedeljek.

Bine Kordež na sodišču
Bine Kordež na sodišču FOTO: Kanal A

Zahtevali izločitev pričevanje Bajuk Mušičeve

Zagovorniki obtožencev so sicer zahtevali izločitev pričevanja že omenjene nekdanje revizorke Merkurja Andreje Bajuk Mušič ter vpogled v revizijsko poročilo Merkurja, ki so ga opravili v revizijski hiši Deloitte.

Bajuk Mušičeva je bila po mnenju zagovornikov pod vplivom izjav Kordeža, ki je bil v času poteka revizije Merkurja na razgovoru v omenjeni revizijski hiši. Njegov razgovor je tudi del revizijskega poročila. Kot je pojasnila Bajuk Mušičeva, ki je vodila omenjeno revizijo, so jo delali po posebnem postopku, in sicer kot revizijo dogovorjenih poslov.

Bajuk Mušičeva naj bi bila po mnenju zagovornikov pod vplivom tudi zato, ker se je takoj po oddaji revizijskega poročila zaposlila v Merkurju, kar je po njihovem mnenju v nasprotju z zakonom o revidiranju.

Kaj je povedala nekdanja revizorka?

Bajuk Mušičeva je sicer pojasnila, da so imeli za revizijo na voljo zgolj kopije, saj je originalno dokumentacijo zasegel Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Skupaj z njimi so tudi preverjali istovetnost kopij. Med revidiranjem so s Kordežem opravili razgovor, ki pa je bil splošen, in ne konkretno o poslu s trgovskim centrom Primskovo. Sodelovanje z NPU je sicer potekalo ustno, srečevali pa so se v prostorih družbe Deloitte.

Z zaslišanji bo sodišče nadaljevalo v ponedeljek.

Podjetje naj bi bilo oškodovano za več kot 10 milijonov evrov

Obtožnica Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu očita zlorabo položaja in ponareditev listin oziroma pomoč pri izvršitvi kaznivih dejanj.

Pri preprodaji trgovskega centra Primskovo naj bi obtoženi sklenili za Merkur škodljiv posel, zaradi katerega je bilo podjetje odškodovano za več kot deset milijonov evrov. Ob tem pa naj bi obtoženi sebi in Merfinu pridobili protipravno premoženjsko korist.

Po pojasnilih tožilca Jožeta Kozine se je Merkur brezplačno odpovedal predkupni pravici v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem. Da bi protipraven posel skrili, so čez pol leta nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini deset milijonov evrov pa je ostala Merfinu, ki jo je razdelil lastnikom.

Kasneje je bil po posvetovanju z odvetniki sklenjen sporazum, da ima Merkur do Merfina deset milijonov evrov terjatev, s katerim naj bi vodstvo podjetja poskušalo papirno sanirati protipravno stanje. To po mnenju tožilca kaže na jasen naklep za oškodovanje podjetja. Merkur pa je še vedno ostal oškodovan, saj je bil Merfin že tedaj insolventen in ni imel sredstev za plačilo te terjatve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
13. 06. 2012 22.47
+1
Ubogi revček!! K meni lahko pride na golaž!!
srebrnibreg
13. 06. 2012 17.51
+5
Ta zgodba o izločanju dokazov mi je pa od nekje znana.
sanya10
13. 06. 2012 14.31
+6
Ljudje so že naveličani zgodb, ki jih kot papige ponavljalo takile predsedniki uprave! Vsi delajo v dobro firme, rezultat pa je porazen - firma gre v stečaj. Če bi res delali v dobro firme, jo ne bi spravili tako daleč. Pa komu lažejo - vse skupaj je za kozlat!
User416781
13. 06. 2012 12.39
+1
Osebno verjamem, da se je zavedal, da gre nekoliko čez mejo, vendar pa tudi nekako verjamem, kar govori, ker sem bil v tistem času tudi sam zaposlen v sistemih, ki so celoten posel financirali. Mogoče se ne boste strinjali z mano - namen oz. sama izvedba prevzema Merkurja je seveda bila nekoliko sporna (čeprav podobne prakse obstajajo tudi v tujini), ampak ne nezakonita. Verjamem, da je na koncu kratko potegnil ravno Kordež. Sprašujete se, kje je denar - denar je izpuhtel na borzi in ga ni več, hkrati pa je sedaj vse kriv ravno Kordež. Pravi krivci so banke, ki so ta kredit odobrile, razni Hypo in NLB. Hypo je že pred sodiščem, ostali pa še pridejo. In to so pravi krvci plus politika, ki je diktirala privatizacijo podjetij - menedžement je le sprejel ponujeno, kot bi še marsikdo drugi - sedaj pa mediji in ljudstvo išče grešne kozle. Žal je trenutna kriza prečrtala načrte. Mi govorimo o treh ali štirih tajkunih - menedžerskih prevzemov je bilo v Sloveniji čez 80 pod vsemi vladami, tako da tudi nobene vlade ni možno direktno obtožiti. Nobeden denimo ne govori o BTCju in g. Mermalu, pa še kar nekaj bi se jih našlo. Razlika je le v tem, da so ti ljudje prevzeme izplejali ob pravem času. In v bistvu je tudi prav tako, saj kar nekaj teh podjetij danes posluje solidno, enako bi bilo tudi s temi, o katerih ves čas govorimo. Pač želja je bila razumljiva - umik države iz določenih podjetij, žal pa noben ni predvidel krize. Kar sem želel povedat je - g. Kordež je bil ob "pravem času" na pravem mestu, vzel je ponujeno. Žal pa ni noben predvidel krize in tukaj se je zalomilo in je na koncu ostal brez vsega. Če krize ne bi bilo, tudi te debate ne bi nikoli bilo, ampak bi Merkur posloval normalno naprej, g. Kordež pa bil bil na managerjevi listi najbogatejših slovencev.
kameltrajbar
13. 06. 2012 12.57
+5
..torej..mu damo še medaljo???......:))))...
kameltrajbar
13. 06. 2012 13.00
+2
..ni približno to ni res...če bi jemal kredite z ročnostjo 15-20 let...bi se mogoče še izšlo....s kratkoročnimi pa ni šans...še ob taki konjukturi...ko zapade 300 milijončkov se zgodbe nehajo..:))))....precej naivni ti naši kao vrhunski manegerji..:DDD
Katja10
13. 06. 2012 12.05
+0
ZIMA ZDAJ metež odnaša listje po poljih, tihi so milostni streli, zdaj je večer, brat Sonca, in potikajo se prve megle. MOTNI pogledi držijo telesa kot v kleščah, strah spleta lase v kite, trde kot kost, dolgi večeri so slepi, in iz prsti v podplate rada puhti smrt. ZDAJ grenke sanje rjovejo, dnevi pod mostom odtekajo, hiše so prazne in zobje se zajedajo v drob, semena padajo v zmrznjeno prst, vešče v molk, in samo še ogenj zna govoriti. OD solz je svet spran, bledi volkovi so siti življenja zveri: zdaj je čas zime, in samo bolečina ima toplo dlan, samo še stok dom. (Blaž Lukan)
santamaura
13. 06. 2012 11.02
+19
Namesto, da joka in prosi za brezplačno pravno pomoč naj gre raje v kakšno Merkurjevo skladišče za določen čas palete zlagati
Rde?iAlarm
13. 06. 2012 10.47
+2
tale kordež se mi kar smili verjetno pravih ljudi na ablasti ni dovolj podmazal zato zna iti v zapor
bstric
13. 06. 2012 10.42
+9
Večino stvari,ki sem jih potreboval za gradnjo sem kupoval v Merkurju CE.Prodajalci prijazni,nasmejani in na moje presenečenje dobri svetovalci.Ko grem danes tja vidim žalostne obraze od zaskrbljenosti kaj nas čaka jutri.Si vzamem čas in malo z njimi poklepetam in vam povem,da jim je težko ob spremljanju te agonije.Upam samo,da bodo te prevarantske barabe spravli za zapahe in pobrali vso nakradeno premoženje.
Novorazodetje
13. 06. 2012 10.31
+1
On je samo reševal podjetje pred grabežljivimi delavci.
zmago56
13. 06. 2012 10.26
+2
Seveda so nedolžni, treba jih je nagradit, par let počitka v termah Dob, da ne bodo jamral, da so zastonj v dobro podjetij in države delali.
Niko_K
13. 06. 2012 09.29
+9
V dobro podjetja so ga hoteli privatizirat in tajkunizirat? BRUHHHH
olyca
13. 06. 2012 09.23
+16
Bravo poslovneži, vsi nedolžni, firma pa na psu, muca papala !!!!!!!!!!!!! Adijo pamet !!!!!!!!
resslovenka
13. 06. 2012 09.17
+11
Pri nas delajo vsi v dobro podjetij. Res zanimivo. Čudno, da je potem toliko neplačanih prispevkov, davkov in brezposelnih. Ker so povzročitelji tega "dobrega" tisti, ki se danes (ali pa še ne) zagovarjajo o svojih dobrih delih na soidišču.
Krimsky
13. 06. 2012 08.52
+5
A tisto brezplačno pravno pomoč za reveže so mu potem odobrili?
SuperLolek
13. 06. 2012 08.51
+14
No, upam samo da ne bodo tega prikazovali kot janšev epski boj proti tajkunom. Dokler ne obsodijo, zaprejo in razlastijo vsaj Hilde in Zidarja niso proti tajkunom naredili nič.
I G N O R A N T
13. 06. 2012 08.26
+1
To oni niso nic krivi.
balon200
13. 06. 2012 08.09
+2
Nima več vijoličnega brezrokavnika.
Tadej Skof
13. 06. 2012 07.24
+22
kaj še čakate! VSE zarubit pa v zapor!
mbtk123
13. 06. 2012 07.49
+6
Od kdaj pa so lopovski direktorji krivi v Sloveniji? a niso krivi delavci in delavke za propad podjetja?