Slovenija

Na sojenju Boškoviću izvedenec izpostavil pomanjkljivosti v dokumentaciji

Ljubljana, 15. 05. 2017 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sojenju parohu Srbske pravoslavne cerkve Peranu Boškoviću zaradi očitane zlorabe položaja in uporabe tujega premoženja je izvedenec gradbene stroke Lojze Boh povedal, da je dokumentacija o gradnji pastoralnega centra pomanjkljiva. Zatem pa je obtoženčev zagovornik Krstić dal v spis dodatne dokumente, ki so ves čas sojenja manjkali.

Paroh Peran Bošković, ki je obtožen, da je zlorabil položaj in uporabil tuje premoženje, in njegov odvetnik Milan Krstić.
Paroh Peran Bošković, ki je obtožen, da je zlorabil položaj in uporabil tuje premoženje, in njegov odvetnik Milan Krstić. FOTO: POP TV

V Ljubljani se je nadaljevalo sojenje parohu Srbske pravoslavne cerkve Peranu Boškoviću, ki mu očitajo zlorabo položaja in uporabe tujega premoženja. Na današnjem naroku so zaslišali izvedenca gradbene stroke Lojzeta Boha, ki je povedal, da je dokumentacija o gradnji pastoralnega centra pomanjkljiva. 

Kot je pojasnil Boh, je ugotavljal stanje izvedenih del pri gradnji kulturno-pastoralnega centra v primerjavi z narejenimi obračuni iz dokumentacije v spisu, poleg tega pa tudi, ali si je obtoženi za svojo hišo v Gameljnah prilastil del keramike, ki je bila namenjena centru.

Boh je ugotovil, da v hiši v Gameljnah ni enake keramike kot v pastoralnem centru. Dokumentacija o gradnji centra pa je po njegovih besedah pomanjkljiva, saj ni nekaterih pogodb v zvezi z obrtniškimi deli. Sicer se izdani računi ujemajo z obračuni izvedenih del na objektu.

Težave so bile po besedah Boha v izvedbi del, kar je "tipična folklora slovenskega gradbeništva". Kot je razvidno iz dokumentacije, je nekaj del na strehi naredil Tomica Popović, ki je bil lastnik podjetji Empora Nova in Hum 2000, katerima so izstavili račune. Gradbena dela teh podjetij pa niso zavedena v gradbenih dnevnikih, podjetji pa zdaj ne poslujeta več. Zaradi pomanjkljive izvedbe je nastala škoda, zato so bila potrebna dodatna dela, za katera so plačali drugega izvajalca.

Boškovićev zagovornik Milan Krstić je pripomnil, da je izvedenec mnenje oblikoval glede na dokumentacijo iz spisa, ni pa pregledal gradbenih knjig in dnevnika, ki so pri investitorju. Zato je Bohu predal in tudi v spis vložil vso dokumentacijo s slikami, ki je ves čas obravnave manjkala. Sodnica je nato izvedencu naročila, naj pregleda listine in ugotovi, ali ta dokumentacija vpliva na njegovo mnenje in v katerih točkah. Tako bo moral izvedeniško mnenje dopolniti v roku 30 dni.

Na sojenju je danes podal mnenje tudi izvedenec za grafično stroko Gorazd Golob, in sicer o stenski poslikavi v pastoralnem centru, za katero naj bi se račun od banke in od nadzornikov razlikovala tako po videzu kot po izplačanem znesku. Pojasnil je, da je mnenje oblikoval na podlagi dokumentacije in ogleda.

Kulturno-pastoralni center ob pravoslavni cerkvi v Ljubljani.
Kulturno-pastoralni center ob pravoslavni cerkvi v Ljubljani. FOTO: POP TV

Po besedah Goloba ne gre za običajno tapeto, ampak za t.i. Tatoo wall, tehnologijo za nadomeščanje originalnih fresk, razvito v Italiji. Njena vrednost je višja od običajnih tapet, poleg tega je zahtevnejša tudi izvedba del, ko je treba prenesti barvno poslikavo s papirja na steno. Za stensko poslikavo je poskrbelo podjetje Printlab, delo pa je bilo ocenjeno na dobrih 30.000 evrov. Vanj so bila poleg poslikave všteta material, transport, postavitev, idr.

Ta znesek je bil po besedah Goloba podjetju tudi nakazan na račun. Izvedenec je ugotovil, da je bila sicer cena visoka, vendar realna, saj gre za nadstandardni izdelek v primerjavi z drugimi. Po njegovem prepričanju bi lahko bila izvedba del cenejša, vendar kakovost ne bi bila enaka. Sicer je dopustil možnost, "da si je bilo s poslom mogoče pridobiti kaj več profita, kakor tudi, da je bilo kaj narejeno zastonj".

Tožilstvo Boškoviću očita, da je pri gradnji kulturno-pastoralnega centra v Ljubljani nekaterim družbam plačeval račune za storitve, ki niso bile opravljene. Prilastil naj bi si tudi del keramike in parketa. Očita mu tudi, da je iz denarja Cerkve pokrival stroške članov svoje družine.

Sojenje se bo nadaljevalo 23. junija. Obravnave pa so razpisane tudi za 3. in 4. julij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
16. 05. 2017 11.30
Kako naj se pričakuje od ljudi, da bodo pošteni, če jih taki ljudje, ki bi morali stati v prvih vrstah morale in etike, vodijo za nos. Ljudje, vsaj večina, ima čredni nagon, nekomu morajo slediti, nekdo jih mora voditi in biti njihov zgled. Če je ta zgled slab, kako naj bo potem ta trop kaj boljši? Pohlep je tisti, ki uničije družbo kot naš planet. Nihče ne bo nobene materijalne stvari nesel s seboj, ko umre. Ostanejo le spomini na to osebo, pa še to le kako generacijo in nič več.
sinhron
16. 05. 2017 10.29
+2
Torej je kriv , v takih izgubljenih primerih odvetniki iščejo še edino rešilno bilko , procesne napake , pomanjkljivosti v dokumentaciji ipd.!
acim
15. 05. 2017 22.45
+1
Začela se je vsesplošna kampanja za obrambo upravičeno obtoženega.Nedolžen je kot Cicolina.V ljubljanskem podzemlju šušljajo da je celo pokojnemu Veselinu Jovoviću vračal nekakšen dolg po velikih obrestih?Pa tudi takšno hišo in pa biznise v BiH ni mogoče ustvariti z povprečno učiteljsko (duhovniško) plačo.Šušlja se tudi da je bil radodaren do mnogih v Cerkvi kateri so ga oprostili nečednih dejanj.Sicer ga duhovniški in cerkveni klani močno ščitijo ker se bojijo porušitve sistema lagodnega življenja.Desetletja je v Ljubljanski župniji užival sam,zdaj je tam vsaj 5 duhovnikov in vsi lepo shajajo.Poceni pranje možganov svojim vernim ovčkam.
Simoni?
15. 05. 2017 16.22
+16
Slovenska tolerannost do kriminalcev različnih barv, verskih in nacionalnih korenin, je postala kar pregovorna. Za začetek si ta novica zasluži razvrstitev v rubriko črna kronika. Vsi slovenski lopovi temeljijo svoje zagovore na pomanjkljivi dokumentaciji. Kdo je odgovoren da je bila dokumentacija pomankljiva? Zakaj ni bilo gradbenih dnevnikov? Tožilcem bi predlagal da se obrnejo na našo košarkarsko megazvezdo Radoslava Nesteroviča. On je bil z velikim naskokom največji donator sredstev in če so moji podatki točni, tudi "gazda" Momo Jorgačević bi vedel povedati koliko denarja je bilo doniranega in koliko "ga je uzela magla". Točno se ve koliko zasluži paroh Bošković in točno se ve, (če so vsi izvajalci pošteno odvajali davke) koliko je stala Boškovićeva graščina v Gameljnah... Celotna ekonomija in kazenska zakonodaja, ko gre za takšne akrobacije, v normalnih evropskih držav temelji na davkih, pri nas pa iz zelo enostavnega primera, naša sodnija naredi enačbo z dvajsetimi neznankami. Paroha je najprej zagovarjal odvetnik, ki je nategnil svojo največjo stranko - Zorana Jankovića, gospod Zdolšek; zdaj ga zagovarja Krstić, a kot vse kaže bi mojster potreboval kar Čeferina starejšega osebno...
wolfterier
15. 05. 2017 16.25
+1
Donator je bil tudi apotekar plemeniti padalec Zmago Jelinčić,če ne veste !
Simoni?
15. 05. 2017 16.26
+8
Simoni?
15. 05. 2017 16.31
+6
Po podatkih ki so mi bili na voljo, gospoda Jelinčiča Plemenitega ni bilo med donatorji. Mogoče je kaj doniral "pod krinko". Vem pa kdo je bil "davčni svetovalec" "grupacije".....Drugače pa, gospod srebrnibreg, ni nobene potrebe da se skrivate pod tujimi nicki.
murinar
15. 05. 2017 16.32
-2
CRNALUKNJA
15. 05. 2017 21.12
-3
Kollerik
16. 05. 2017 08.56
+1
...jaz nisem nič toleranten do teh velikih kriminalec. Zato pa v življenju ne pridem nikamor, saj se takšnih izogibajo. Čim kaj zakuhajo, bi jim bilo treba vse pobrat in če še to ni zadosti, bi jih morali poslat gradit drugi tir ali pa kaj drugega, dokler ne odplačajo svoj dolg in to z obrestmi vred!
wolfterier
16. 05. 2017 09.52
+1
Zmagec je bil donator,udeleževal se je njihovih slovesnosti,rad je nosil šajkačo in s srbsko zastavo skakal po mizah,sem videl fotografije,ena je bila celo v Mladini,nje...