Slovenija

'Na slovenskih cestah premalo električnih avtomobilov'

Ljubljana, 17. 06. 2011 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Marko Milenkovič
Komentarji
18

Holding slovenskih elektrarn je javnosti predstavil koncept električnih vozil. S temi naj bi dosegli zmanjšanje in učinkovitejšo rabo električne energije. V Sloveniji ob tridesetih polnilnih postajah po cestah vozi le 20 električnih avtomobilov.

Holding slovenskih elektrarn je javnosti predstavil koncept električnih vozil. S temi naj bi dosegli zmanjšanje in učinkovitejšo rabo električne energije. V Sloveniji ob tridesetih polnilnih postajah po cestah vozi le 20 električnih avtomobilov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hiccup
29. 06. 2011 23.00
@Grim_reaper 18.06.2011, 11:021 @Raztezje Karkoli že bodo pogruntali, verjemite mi, bodo pa za tisti vir energije pač dvignili ceno. Če je danes cena elektrike x, bo takrat 10x in naraščala bo. Tako kot se je zgodilo z dieselskim gorivom - še pomnite kako poceni je bilo tedaj dieselsko gorivo - pa poglejte kam pleza danes!! =/
cepec22
19. 06. 2011 04.38
Ze zopet Radiceva govori o neodvisnosti. Imamo dovolj voda in vetra. Vse bi bilo lahko energetsko izkorisceno bolje, a kaj ko okoljevarnostiki, ribiske druzine in lovci imajo vecjo besedo, pa moramo placevati energijo drazje in smo absolutno odvisni od vsega iz tujine. Imamo ljudi, ki vedo, ki stvari znajo, a imamo preglasne papagaje, ki jih preglasijo rezultat je skoda in neumnosti, katere placujemo na koncu vsi.
yarrick
18. 06. 2011 20.35
Raztezje 18.06.2011, 15:26 No ja se oproščam glede antigrav.V mislih sem imel bolj manipulaijo z magnetnim poljem, kar pa je dokazano, da je mogoče.Se pa strinjam glede zakonov; ti so bili napisani tako da je nemogoče narediti napravo, ki bi poganjala sama sebe, pa še del odvečne energije oddajala v okolje.Sam se ne spoznam TOLIKO na te reči, tako da tu ne morem 100% trditi, ampak mislim, da je kar precej prototipov, ki postavljajo te zakone na laž(kot si sam dejal).Seveda pa je problem v tem, da nobeden od teh prototipov ne rabi več nafte, kar pa postavi države izvoznice nafte(opec) in špekulante z nafto na zelo nezavidljiv nivo.In ker so ti oligarhi navajeni na konstanten pritok denarja.... Ko že ravno omenjaš gorivne celice; efektivne elektrolize še niso uspeli narediti, zato je poceni pridelava vodika vprašljiva(v skrajnem primeru bodo verjetno vodik pobirali iz naftnih vrtin, kar pa zopet ne prinese napredka).Glej, ne bom trdil da je bilo res(ker je take vrste informacij izjemno težko potrditi)ampak stanley meyer NAJ BI našel način kako pridobivati vodik iz vode z skoraj NIČ energije.če bi tak proces uspel zvezati z motorjem, ki bi potem poganjal nazaj proces elektrolize...v bistvu bi imel avto na vodo.Na žalost je zaradi tega tip plačal z življenjem.pa ni edini.Poglej o njem če se ti da. Pa kot sem že dejal; ne drži me zabesedo, to sem našel na etu.nekateri pravijo da je mogoče, večino da ni.Sam zopet ima ta večina v mislih tiste zakone o katerih si pisal....
Raztezje
18. 06. 2011 15.26
Grim_reaper 18.06.2011, 11:02 Danes obstaja cel kup alternativnih teorij in naprav, ki jih popularno in nekoliko posmehovalno imenujejo "antigravitacija", kar je seveda neumnost, ker bi brez gravitacije vse takoj razpadlo. Bolj so v ospredju vprašanja, kaj v resnici pomenijo zakoni kot o ohranitvi energije, ki se nanaša le na zaključeno polje, v katerega in iz katerega se nič ne more pretakati, celotna količina energije se ne more spremeniti, vendar v naravi praktično ne poznamo takega sistema. Povsod okoli nas je ves čas polno energije, sodobno znanje in tehnologija pa nam omogoča, da lahko prehajamo med različnimi sistemi, pri čemer lahko del energije iz "zunanjega" sistema izrabljamo za določeno delo, kar prej ni bilo tako preprosto. Podobno se dogaja z drugimi zakoni, kot so pravila termodinamike ali Maxwellovi demoni, ki so v bistvu tehnični izraz za razne anomalije, s katerimi lahko iz kaosa entropije spet generiramo nek urejen tok energije v željeni smeri. Ni nujno, da bodo električni avtomobili uprabljali klasične baterije, na trgu so že razni superkondenzatorji, predvsem pa gorivne celice (Hydropack), ki skladiščijo vodik oziroma metanol ali drugo gorivo v metalnih rešetkah, namesto pod visokim pritiskom, so poceni in jih je mogoče znova napolniti. Če torej uporabimo energijo iz narave, da bi npr. z elektrolizo izločili vodik iz vode ter z njim polnili take baterije, je ves čas na voljo dovolj poceni in čiste energije, za pogon lažjih naprav kot so vozila za osebno rabo. Razvijajo se tudi tehnologije kot so piezzo kristali in podobne, kjer z naravnim gibanjem ves čas generiramo majhne količine energije, ameriška vojska razvija celo obleke, ki so v bistvu solarne celice. Sicer pa poglejte koliko stanejo kitajske vrtne solarne lučke, kupiš nekaj teh za drobiž in si jih namestiš na nahrbtnik, pa imaš pri sebi ves čas dovolj energije za i-poda, mogoče celo električni skiro ali kaj podobnega (hvala, ker mi ne boste zastonj ukradli idejo ;). Glavno vprašanje je, zakaj se nas večina ne sme s tem ukvarjati, občinske oligarhije in njihove tajne službe to dobesedno prepovedujejo, na najrazličnejše podle načine, da ne izgubijo kontrole, v javnosti pa se to sploh ne sme omenjati. Sicer pa poglejte malo tuje revije, zakaj ne razumete, v kaj se je sprevrgla naša abominalna družba?
yarrick
18. 06. 2011 11.02
Raztezje 18.06.2011, 04:11 Do i smell the slight hint on antigrav tech ;)? tu se pa čisto strinjam.Tehnologija obstaj od nekako polovice druge svetovne vojne naprej(ja, nemci so biliverjetno prvi v moderni dobi, ki so imeli vozial ki so lahko manipulirala gravitacijsko polje), problem je v eliti in združbah, ki sedijo na dveh ali večih stolčkih in vlečejo gromozanske profite. @hiccup 17.06.2011, 20:07 Tu se pa izjemno motiš.prvi fuzijski generatorji ŽE obstajajo, v promet bodo šli koncem leta(če se ne bo kaj zalomilo seveda).Potem je še tu zero point energy, katerega je dokazal že tesla, učinkovito pridobivanje vodika direktno iz vode(in s tem zmanjšanje nevarnosti pri hranjenju vodika v rezervoarju) pa še kaj bi se našlo.Ljudje so že davno tga spoznali, da je nafta gorivo preteklosti.Samo še čas je tu vprašanje in ne dobavljivost tehnologije.jaz sem skoraj prepričan, da bod prve koercialne tehnologije prišle ven tam nekje do leta 2020.uzpam samo, da se ne bomo do takrat že pobili med sabo... Pa še tole: zadnjič je bila ena odaja na TV slo(ne vem točno katera), ko so meli te električne avtomobile.LE KAKO naj si človek kupi el. avto, ko pa najcenejši model(smart electro) stane 34K ?!A mislijo, da smo vsi tajkuni ali kaj?
gozdar1
18. 06. 2011 09.35
Zato ker je nafta se vedno poceni.....baterije pa imajo se vedno premajhno kapciteto plus doprinesejo, ker znaten delez k tezi vozila....dovol je primerjati avtonomijo el. in bencinskega avtomobila...tu je seveda se cena ki je pri el. avtomobilu nekajkratnik cene tistega na "nafto"...
GR8_1
18. 06. 2011 08.36
Prihodnost so vozila, ki gredo na stisnjen zrak ne pa na baterije.
Raztezje
18. 06. 2011 04.11
@rageinblack Električno vozilce si je mogoče izdelati že za manj kot 500 evrov, pravi električni avto za 5000, za svoj lastni generator in napajalno postajo na obnovljive vire, pa je dovolj že par tisoč evrov, odvisno od primerljivih prednosti, kje kdo živi. Potem so lahko stroški prevoza za kakšnih 100 prevoženih kilometrov na dan, z malo domišljije praktično 0 evrov ali pest drobiža, če mora kdo potovati kam dlje, bolj udobno in prepeljati še nekaj tovora. Sicer pa je s klasičnim avtom praktično konec, prihaja doba veliko bolj nenavadnih in zmogljivih transpornih sredstev, ki ne bodo omejeni le na ceste. Problem ni več tehnologija ali moralna drža posameznika, problem je totalitarni režim in njihovo pranje možganov.
rageinblack
18. 06. 2011 03.32
In niti ti, če si pošten državljan.
rageinblack
18. 06. 2011 03.32
Jaz hočem električni avto, samo ne za 50.000 €, ker jih res nimam.
Raztezje
18. 06. 2011 02.30
Električni avtomobili ter druge oblike alternativnih vozil, se bodo pri nas seveda razvile šele, ko ne bo več takih totalitarnih komunističnih kolhozov in zaviralcev razvoja, kot je naš Elektro holding. Za oligarhijo bi radi kontrolirali še trg osebnih vozil oziroma javnega transporta, določenim navadnim Slovencem pa ne morejo zagotoviti niti nemotene preskrbe oziroma nočejo priklopiti elektrike? Saj že imamo policijo, pa posebej organizirane razne tajne in socialne službe, ne more in ne sme biti povsod zraven še elektro ter druge službe, ki zagotavljajo normalno življenje, enkrat mora biti konec s to tiranijo. Prihodnost električnih vozil ni v oskrbovalnih postajah, ki bodo tako ali drugače pod kontrolo lobijev, oni naj napajajo podvrženo industrijo, prihodnost civilne družbe pa je v individualnih generatorji električne energije, za osebno rabo. Glede na to, kako smo zahojeni in pod kakšnop represijo živimo, bi lahko začeli s čim bolj preprostim, recimo s šolskimi nahrbtniki, na katerih so nameščene solarne celice, da si lahko otroci sami polnijo svoje elektronske napravice, prihajajo tudi prenosne gorivne celice ter primerne varne baterije, za skladiščenje vodika. Ko bo večina uvidela, kako preprosto se lahko osvobodimo tiranije, bomo hitro napolnili še vse ostalo, oligarhija pa bo itak po zaporih, kjer bodo lahko razlagali svojo utopijo totalitarnno organizirane družbe tujim strokovnjakom.
veselo-na-delo
18. 06. 2011 00.13
Dokler bo dizel in bencin se nebo dost vozilo na štrom ker naftni lobiji nebodo dopuščali da bi elektrika jim prevzela dobiček.
Hiccup
17. 06. 2011 20.07
Naj se vozimo z električnimi avtomobili, za katere elektriko smo pridobili s kurjenjem premoga? Vseeno mislim, da je diesel v tem primeru boljša rešitev, vsaj dokler ne iznajdemo zares čistega vira električne energije (npr: fuzija). Do takrat pa jaz ne bi zganjal panike. Pač bodo šele naši zanamci (2. - 3. generacija) uporabljali elektriko pridobljeno iz fuzije.
NiVec
17. 06. 2011 19.20
dajte 50% subvencije pa jih bo kaj več
neziie
17. 06. 2011 19.15
Ko se bodo državne službe pa vladni uslužbenci (ministri itd)pa poštarji in ostali vozili na elektriko si ga takoj kupim pa magar do konca življenja kredit plačujem.
t4t5t6
17. 06. 2011 19.08
PROBLEM JE V TEM DA NE BRNI MOTOR Z TURBINO BENCINA PA TUDI NI VOHAT
lolipoly
17. 06. 2011 18.51
Kdo bo sploh vozil elektricni avto?
samuelka
17. 06. 2011 18.49
Res čudno... v deželi toliko bogastva, nobene revščine, ljudje pa nočejo kupiti električnih vozil. :( Kaj če bi se kdo malo zamislil nad ceno le teh? Pa nad tem, koliko let mora povprečen Slovenec delati za ta denar - brez da bi jedel in živel?