Slovenija

Na skoraj vseh igriščih celjskih javnih vrtcev bodo zamenjali zemljo

Celje, 11. 10. 2017 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za zamenjavo zemljine ob celjskih vrtcih se je občina odločila na podlagi končnega poročila kontrolnega monitoringa stanja tal na igriščih. Na skoraj vseh igriščih so ugotovili presežene opozorilne ali kritične vrednosti kadmija, svinca in cinka. Na nekaterih igriščih je presežena tudi kritična vrednost arzena.

Zemlja je bila vse prej kot primerna za otroke.
Zemlja je bila vse prej kot primerna za otroke. FOTO: POP TV

Celjska občina bo postopoma zamenjala zemljino na vseh igriščih celjskih javnih vrtcev razen na igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Ljubečni, kjer so izmerjene vrednosti analiziranih težkih kovin pod mejnimi vrednostmi, in na igrišču vrtca Anice Černejeve na Polulah, ki je urejen na umetni masi, so danes sporočili s celjske občine.

Za zamenjavo zemljine se je občina odločila na podlagi končnega poročila kontrolnega monitoringa stanja tal na igriščih celjskih vrtcev, ki ga je prejela na začetku oktobra in iz katerega izhaja, da so z izjemo omenjenih igrišč na vseh ostalih presežene opozorilne ali kritične vrednosti kadmija, svinca in cinka. Na nekaterih igriščih je presežena tudi kritična vrednost arzena.

Prednost pri sanaciji bosta imela Vrtec Tončke Čečeve v Gaberjih in enota Sonce Vrtca Anice Černejeve ob Kajuhovi ulici. Za sanacijo vrtčevskih igrišč je v rebalansu letošnjega proračuna že namenjenih 450.000 evrov, v predlogu proračuna za leto 2018 pa 300.000 evrov.

Za vrtec v Gaberjih je občina že začela pripravljati projektno dokumentacijo. Ker je zgradba vrtca pod spomeniškim varstvom, so od Zavoda za kulturno dediščino Slovenije pridobili kulturnovarstvene pogoje. Te bo treba pridobiti tudi za sanacijo igrišča v enoti Sonce, saj je tudi tam vrtčevska zgradba pod spomeniškim varstvom.

Po sanaciji igrišča v enoti Gaberje in enoti Sonce bo celjska občina zamenjala zemljino še na ostalih desetih vrtčevskih igriščih. "Projekt je iz finančnega in logističnega vidika velik zalogaj, zato bomo v naslednjem obdobju sanacije izvajali postopoma," so napovedali na občini.

Sanacija pri vrtcu na Hudinji se končuje 

Sanacija igrišča vrtca na Hudinji, ki ima po novem zemljo iz neonesnaženega kraja v Šmartnem v Rožni dolini, pa se počasi končuje. Ker so se v javnosti pojavili očitki, da naj bi bilo tudi v tej zemlji preveč arzena, je celjska občina naročila kontrolni monitoring saniranih tal, ki je pokazal, da je vsebnost arzena pod mejno vrednostjo. Novembra bodo ob tem vrtcu zasadili še nova drevesa.

Kontrolni monitoring stanja tal na igriščih celjskih javnih vrtcev so izdelali v velenjski družbi ERICo. Vzorce so odvzeli na globini od 0 do 20 centimetrov in na globini od 20 do 30 centimetrov. Oceno stanja tal so izdelali na podlagi vsebnosti potencialno nevarnih kovin, in sicer kadmija, svinca, cinka, bakra, kroma, niklja, arzena in živega srebra. Vrednotili so jih v skladu z uredbo o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednosti nevarnih snovi v tleh.

Celjska občina je kontrolni monitoring stanja tal na igriščih 13 celjskih javnih vrtcev naročila že leta 2005. Glede na to, da sta bila v analizo vključena samo kadmij in svinec in da takrat še ni bilo pravilnika, ki določa način vzorčenja, je izsledke obeh kontrolnih monitoringov težko primerjati, kljub temu pa na splošno kakšnih bistvenih razlik med njima ni, so še navedli na občini.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
11. 10. 2017 15.29
+2
.kam pa bodo odpeljali to strupeno zemljo in od kje bodo pripeljali neStrupeno ? sam prašam . če smem.
macro
11. 10. 2017 16.16
+1
korintos23
11. 10. 2017 12.05
+0
Eden bo spet fajn zaslužil! Kot da otroci preživijo dan samo v vrtcih.
macro
11. 10. 2017 16.17
+3
Chon
11. 10. 2017 11.36
+11
Vredu, zamenjana bo zemlja na igriščih vrtcev. A vsi ostali pa smo imuni na kontaminirane izdelke iz zemlje? Med drugim tudi ti isti otroci, ki se bodo sedaj igrali na "zamenjani" zemlji, doma pa jedli kontaminirano prehrano in se igrali na nezamenjani zemlji. ...in problem je rešen!?
dr.dare
11. 10. 2017 11.30
+5
še sreča je samo v celjski sosednje občine pa imajo menda nevidno bariero in strupi iz cinkarne ne pridejo do njih
JanZiska
11. 10. 2017 12.05
+4
dare skoraj škoda besed, ampak fajn bi bilo da bi imel kakšno pametno informacijo preden nakladaš. Strupi kar ne pridejo sem ali tja. Pri celjskih vrtcih sta načeloma dva ločena problema, in sicer se je vozila iz Črne topilniška in rudniška jalovina, kot mivka za peskovnike, ker je bila najcenejša. Drugi pa, se je v Celju uporabljala topilniška jalovina cinkarne kot nasipni material, kar je značilno za Hudinjo. Skratka v obeh primerih imaš naročnika in prevzemnika, sami pa strupi ne hodijo naokoli.
moelmol
11. 10. 2017 11.11
+2
fajn zdaj pa še vso okuženo zemljo v mežiški dolini zamenjajte
Vig1
11. 10. 2017 11.56
+3
pa vso tisto zemljo na Vrhniki in širši okolici, ki so jo letos obogatili z več kot 500 tonami najbolj strupenih in rakotvornih sestavin na že prej dokaj onesnaženo in strupeno zemljo.