Slovenija

Na shodu prekarcev opozorili tudi na problematiko trafikantov: Prekarno delo je sramota za državo

Ljubljana, 12. 12. 2017 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat prekarcev je pred ministrstvom za delo v Ljubljani pripravil shod, na katerem so poleg splošne problematike prekarnih delavcev opozorili na položaj delavcev v trafikah. Zahtevajo namreč redne zaposlitve trafikantov pri Delu prodaji oziroma Tobačni. Predstavniki sindikata so se po shodu sestali tudi z ministrico Anjo Kopač Mrak.

Okoli 300 trafikantov, Delo prodaja jih ima 100 trafik, 3dva pa približno 200, je zaposlenih preko franšiznih pogodb in nimajo bolniške odsotnosti in dopusta. "Zahteve so redne zaposlitve pri obeh oligopolistih," je na shodu poudarila sekretarka Sindikata prekarcev Sara Kosirnik in dodala, da sicer s shodom tudi širše opozarjajo na problematiko prekarnosti.

Protestni shod prekarcev pred ministrstvom za delo v Ljubljani.
Protestni shod prekarcev pred ministrstvom za delo v Ljubljani. FOTO: Kanal A

Na problematiko prekarcev je danes opozorilo nekaj več kot 50 protestnikov z nekaj transparenti, med drugim so nanje zapisali Za pošteno delo pošteno plačilo, Prekarke in prekarci vseh poklicev združimo se! Delavske pravice so šle v 3dva krasne! Shoda so se udeležili tudi nekateri vidni predstavniki različnih sindikatov.

"Prekarno delo je sramota. Ni sramota za tiste, ki ga opravljajo, je pa sramota za državo in za tiste odločevalce, ki lahko na tem področju kaj storijo, pa tega ne storijo," je bila ostra predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Prekarne oblike zaposlitve so po njeni oceni neprimerne oblike zaposlitve. "Delo in dostojno delo, varnost zaposlitve in pravično plačilo so skupne zahteve vseh nas," je še dodala Jerkičeva.

"Za vsako zaposlitev iz prekarne oblike se bo treba boriti, ampak ne bo dovolj iti na ulico. Sindikati moramo doseči to, da prekarnost ne bo imela več legitimnosti v našem sistemu," je poudaril Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je medtem ocenil, da je že zdavnaj prišel čas, da bi začeli uporabljati le eno besedo, to je zaposleni. Kakorkoli namreč imenujemo različne oblike dela, npr. franšizci ali izvajalci storitev, na koncu pridemo do ene besede – delavci, zaposleni.

Ministrica napovedala reševanje stanja

Po shodu, z udeležbo sta ga podprla tudi Veno Taufer iz Društva slovenskih pisateljev in David Švarc iz Svobodnega sindikata Slovenije, je nekaj predstavnikov odšlo tudi na ministrstvo za delo, kjer jih je sprejela ministrica Anja Kopač Mrak z ekipo.

Kot je po srečanju pojasnil predsednik Sindikata prekarcev Marko Funkl, so z ministrico in njeno ekipo izmenjali stališča o problematiki prekarcev. "Dogovorili smo se, da naredimo razmislek o minimalni urni postavki, da v prihodnjih tednih tudi v sodelovanju z ministrstvom za zdravje iščemo rešitve za bolniška nadomestila za prekarne delavce samostojne podjetnike," je dejal.

Glede trafikantov pa je ministrica obljubila aktivno sodelovanje inšpektorata za delo, da se tako poskuša razrešiti nastalo situacijo, je še povedal Funkl. Naloga inšpektorata je, da vsako prijavo preveri in pregleda dejansko stanje, je dodal državni sekretar na ministrstvu Peter Pogačar.

Kot je poudaril državni sekretar, morajo tisti, ki izpolnjujejo pogoje za redno zaposlitev, delati na pogodbah o zaposlitvah. "Tukaj je stvar inšpekcijskega organa, stvar sodišč, da v teh primerih odreagira in da se delavcu zagotovo pogodba o zaposlitvi," je dejal in dodal: "Če se delo opravlja na podlagi civilne pogodbe, pa bi morala biti sklenjena pogodba o zaposlitvi, mora biti sklenjena pogodba o zaposlitvi."

Predstavniki gibanja za dostojno delo so predstavnike ministrstva po Pogačarjevih pojasnilih opozorili na perečo problematiko ljudi, ki zakonito delajo v samostojnih poklicih, in tistih, ki nezakonito delajo kot samostojni podjetniki, pa bi morala biti sklenjena pogodba o zaposlitvi. "To je predmet inšpekcijskega nadzora in kasnejšega odločanja ministrstva za delo na drugi stopnji," je dejal.

Na srečanju so sicer izmenjali stališča, kako urediti ekonomsko, pravno in socialno varnost ljudi v atipičnih poklicih. "Gre za vprašanje ekonomske varnosti in minimalne urne postavke in socialne varnosti oz. bolniških nadomestil," je še poudaril državni sekretar.

Na te izzive odgovorov še nimajo, so se pa dogovorili, da bodo ustrezne rešitve glede bolniških nadomestil in minimalne urne postavke poiskali skupaj. Najprej bodo po načrtih zagrizli v problematiko bolniških nadomestil, sestanek naj bi bil še letos, nato sledi premislek o minimalnih urnih postavkah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
12. 12. 2017 21.00
-1
delavci so si sami krivi, kaj pa podpisujejo take pogodbe
Kollerik
12. 12. 2017 22.48
+0
aja? danes, ko podpisuješ pogodbo, morš itak bit že najmanj sam svoj odvetnik, da sploh veš veš, kaj v resnici podpisuješ! Že s tega vidika smo že v štartu v nekako podrejenem položaju.
macek_garfield
12. 12. 2017 19.31
-2
bi se dosolali in ne bi afne guncali, ko so bili mladi pa bi imeli bolj pametne in boljse sluzbe, pa to
Apostol1
13. 12. 2017 09.17
+3
In če bi se vsi doktorirali , kdo bi tvojem mišljenju potem prodajal v trafikah ,ti verjetno.
nikhrast
12. 12. 2017 18.52
+3
Ljuba teta, se ne zavedate da so se cajti spremenili. Poglej sliko, folk ne kupuje več cajteng in revij, skoraj vsak ima mobilec, pa vsak kafič ima Wi-Fi. Po Istri je Glas Istre že par let nazaj zaprl vse svoje kioske, turisti ne kupujejo več cajteng. Knjigarne se tudi zapirajo, knjižnice pa polne komputerjev, posojajo pa e-knjige, DVD-je in CD-je. Bencinske črpalke so se prilagodile novim razmeram, takšne markete je treba odpreti po mestu, vse te službe so pa prekarne, jasno, plačan si na uro, za ostalo pa poskrbi sam.
resort
13. 12. 2017 10.53
+2
Pozabil si na pošte, ki prodajajo že skoraj tudi traktorje
Brtoljo
12. 12. 2017 18.18
+6
Sem se nekako se uspel prebiti cez tekst, dokler nisem prisel do Branimirja.... Sindikalist, ki je sicer vrhunski retorik in demagog eno govori, dejansko zivi pa prav lepo zivljenje visjega srednjega razreda. Sicer ni s tem nic narobe, prav bi pa bilo, da bi bil vsaj tiho.
resort
13. 12. 2017 10.57
+2
41 sindikatov. Kdo to vse "futra". In kaj delajo - zgago. Včasih smo imeli en sindikat, pa v redu službe, počitniške domove in pameten regres.
kiboko
12. 12. 2017 18.11
+0
Ta vojna proti vsem oblikam prekarnega dela je povsem nesmiselna. Npr. odlično plačane službe v agencijah EU, kjer je plača 5.000 eur brez davka, s fantastičnimi pokojninami ta sindikat obravna kot "sramoto prekarno delo" ... jaz si samo želim te službe, četudi je za določen čas. Nadalje, zavedati se moramo, da ukinitev vseh oblik pomeni tudi, da bo delovnih mest manj, kdo pa zaposlil vse te ljudi? Sindikati zagotovo ne.
Apostol1
13. 12. 2017 09.19
+2
Ti si želiš službe s tako plačo ,kdo pa ne , pa pojdi v trafiko prodajat ko prekarec me zanima če bi potem tudi takole pisaril kot si tule.
resort
13. 12. 2017 10.58