Slovenija

Stavka na upravnih enotah: 'Število zadev narašča, število zaposlenih pada'

Ljubljana/Maribor, 15. 11. 2023 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.L., STA, K.H.
Komentarji
119

Okoli 800 zaposlenih na upravnih enotah v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Rušah, na Ptuju in Jesenicah stavka. V času stavke, ki bo trajala med 7. in 19. uro, bodo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom. Predstavniki sindikata državnih organov opozarjajo na večletna prizadevanja za rešitev preobremenjenosti zaposlenih, pa tudi na nekatere kršitve pravice do stavke. Njihove glavne stavkovne zahteve so zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, primernejše plače oziroma linearno povišanje za sedem plačnih razredov in razbremenitev uslužbencev v upravnih enotah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Danes stavkalo 800 uradnikov
    02:19
    Iz 24UR: Danes stavkalo 800 uradnikov
  • Iz SVETA: Stavka sedmih upravnih enot
    03:14
    Iz SVETA: Stavka sedmih upravnih enot

 

Stavka poteka na sedežih upravnih enot, pa tudi na krajevnih uradih. Po oceni Sindikata državnih organov (SDOS) stavka okoli 800 uradnikov od skupno 2000. Na poziv k stavki se niso odzvali vsi, najverjetneje zaradi strahu in grožnje ministra Klemna Boštjančiča, da stavka ne bo plačana, je na novinarski konferenci povedal predsednik SDOS Frančišek Verk. Po njegovih besedah so Upravne enote na dveh straneh dobile spisek nalog, ki jih morajo opraviti, med njimi pa so tudi naloge, ki sploh niso v pristojnosti upravnih enot (UE), je povedal Verk. Vse več delovnih nalog imajo tudi na oddelkih za tujce, saj zaradi nizke brezposelnosti v Slovenijo prihaja veliko tuje delovne sile. 

Na upravnih enotah več tisoč zadev trenutno čaka na obravnavo.
Na upravnih enotah več tisoč zadev trenutno čaka na obravnavo. FOTO: Miro Majcen

Ocene o številu nerazrešenih zadev so sicer precej ohlapne, od 12 pa vse do 30.000 zadev danes še ni razrešenih oziroma čaka na obravnavo, ocenjuje Verk.

Opozoril je, da so razmere na UE kritične, zaposleni prejemajo minimalno plačo, nekaterim mora država do minimalne plače celo doplačevati. Slabe plače prejema tudi izobražen kader, je dodal Verk. Na kadrovsko podhranjenost, podvrednotenje delovnih mest in vse večji obseg dela po besedah Verka opozarjajo že 10 let. "Kot bi neodgovoren kmet, ki ima 100 ovac, namesto da bi svoje ovce hranil, da bi mu dale več mleka, jih raje pretepal," je razmere na UE ponazoril Verk. 

Ob tem je sekretar sindikata Renato Romič opozoril, da vodstvo nekaterih upravnih enot naproša sindikalne zaupnike, naj sporočijo število stavkajočih in njihova imena "in zlorabljajo odrejanje nujnih nalog za delovanje upravnih enot". "Stavka je bila napovedana, je ustavna pravica in se izvaja v skladu s predpisi," je dejal in poudaril, da so takšni pritiski na stavkajoče nedopustni, zato bodo takšno dejanje šteli kot oviranje stavke in sindikalnega delovanja in bodo zoper kršitelje podali kazenske ovadbe.

Slobodan Vuk, sindikalist iz UE Ljubljana, je dodal, da se kljub sestankom z ministrstvom ni zgodilo nič. "Število zadev narašča, število zaposlenih pada," je povedal in dodal, da jih je ministrstvo k novim pogovorom povabilo tudi v torek. "A ti sestanki so pokroviteljski, povejo nam le, da nas razumejo." Vuk ocenjuje, da bi samo na UE Ljubljana potrebovali še vsaj 200 dodatnih zaposlenih, da bi lahko "prišli na zeleno vejo". 

Opozoril je, da na upravnih enotah povpraševanje po storitvah raste, ne spremeni pa se nič. "Če bi se povečale plače, bi mogoče obrnili trend zaposlovanja. Pri nas pada število zaposlenih, novih tehnologij pa ni," je dejal.

Strankam bodo na voljo le najnujnejše storitve v skladu z zakonom.
Strankam bodo na voljo le najnujnejše storitve v skladu z zakonom. FOTO: Miro Majcen

Predsednik sindikata ljubljanske upravne enote Dragan Stanković je predstavil problematiko najbolj obremenjene upravne enote v državi in poudaril, da zaposleni zaradi preobremenjenosti in slabih plač zapuščajo svoja delovna mesta in odhajajo v bolje plačane službe.

Leta 2010 je na tej upravni enoti delalo 349 oseb, ki je reševalo 162.024 upravnih zadev, danes pa 280 zaposlenih rešuje 262.129 upravnih zadev, je izpostavil Stanković. 

Na vseh 56 upravnih enotah v državi je zaposlenih okoli 2300 ljudi, upravnih zadev je bilo lani dobrih 1,8 milijona, medtem ko jih je bilo leta 2019 1,2 milijona, je dejal Vuk in dodal, da se število zadev samo še povečuje.

Od današnje stavke sindikalisti sicer ne pričakujejo veliko, bodo pa zaostrovali stavkovne aktivnosti, če se na tem področju v doglednem času ne bo nič spremenilo.

Vodja oddelka za kmetijstvo ljubljanske upravne enote na Linhartovi Danica Juratovec Cvek je opozorila na težave v zvezi z digitalizacijo poslovanja, ki bi sicer olajšalo delo zaposlenih. "Predpisani obrazci za izpolnjevanje vlog na spletni eUprave so nejasni in komplicirani, saj se ne ve, kaj mora prosilec vse oddati," je dejala. V tem letu niti ena vloga po njenih besedah ni popolna zaradi lani spremenjenega načina dela, kjer se zahteva podpis. "In niti eden ni predložil tega podpisa. Zato imamo vsako stvar dvakrat v roki, ker jo moraš dopolnjevati," je pojasnila. Na te stvari so sicer opozarjali, a se ni po njenih navedbah nič spremenilo.

Preobremenjenost zaposlenih na UE Ljubljana
Preobremenjenost zaposlenih na UE Ljubljana FOTO: POP TV

Stavkovne zahteve

Glavne stavkovne zahteve stavkajočih so zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, primernejše plače oziroma linearno povišanje za sedem plačnih razredov in razbremenitev uslužbencev v upravnih enotah.

Kot so denimo opozorili, se upravne enote spopadajo z drastičnim porastom upravnih postopkov, po drugi strani pa s kadrovskim primanjkljajem in fluktuacijo obstoječih uslužbencev, ki zaradi boljšega plačila in delovnih pogojev zaposlitev poiščejo drugje.

Da bi poiskali rešitve za razrešitev stavkovnih zahtev, so se sindikalni predstavniki v torek sestali tudi z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo. Predstavili so mu dolgoletno perečo problematiko, za katero je minister prepričan, da jo je treba "nemudoma reševati". Zavzel se je za začetek rednega sestankovanja in reševanja zadev, ki niso vezane na samo nagrajevanje.

Vodstvo ljubljanske upravne enote razume stavko

Načelnica ljubljanske upravne enote Andreja Erjavec popolnoma razume stavkajoče, ker je na upravni enoti že 36 let in ve, koliko let se opozarja na njihove težave. Kot glavni problem največje upravne enote v državi je izpostavila preveliko obremenjenost uslužbencev, medtem ko je največja težava oddelka za poslovanje izobrazbena struktura.

"Upravna enota trenutno zaposluje 280 ljudi. S tem številom kadra ne moremo zagotoviti uspešnega servisa oziroma ne morem rešiti vseh vlog, s katerimi smo dobesedno zasuti," je dejala za STA. Meni, da sta največja problema upravnih enot kadrovska stiska in preobremenjenost uradnikov. "Smo obraz države in prvi, na katerega se nekdo obrne od rojstva do smrti in vse vmes. To pomeni, da moramo upravne storitve za naše stranke opravljati kvalitetno. Za to pa moramo imeti dovolj zaposlenih, trenutno je 280 zaposlenih, upravnih zadev pa je 100.000 več kot smo jih imeli 2010," je poudarila in dodala, da so največji zaostanki na področju tujcev oziroma je na tem področju 10.800 vlog zaostanka. To poskušajo rešiti s prerazporeditvami in s pomočjo drugih sektorjev.

Prostori UE Ljubljana
Prostori UE Ljubljana FOTO: Miro Majcen

Bistvene nujne naloge za delovanje upravnih enot v času stavke so po njenih besedah predlagale vodje vseh sektorjev. To so naloge s področja matičnih zadev (prevoz pokojnika v tujino in podobno), javnega reda (osebne izkaznice, potni list, nujna službena pot), prometa (izdaja vozniškega dovoljenja za nujno službeno pot), urejanje prebivališč in področja evidenc tujcev, je navedla.

Po oceni vodje oddelka za upravno poslovanje na ljubljanski upravni enoti Ernesta Mencigarja je ena izmed daleč največjih težav na njihovem oddelku izobrazbena struktura, kjer se za referenta zahteva srednješolska izobrazba. "To pomeni, da so vsi naši zaposleni na minimalni plači. Tudi, če jim dvignemo plačo na višjega referenta oziroma za šest evrov, je trenutno zelo težko zaposliti nove kadre," je povedal za STA. Tudi če bi dobili nove zaposlene, jih po njegovih besedah ne bi mogli zadržati. Ko izvedo, kolikšna je plača, se poslovijo od nas in se po njegovih navedbah zaposlijo na drugo boljše plačano delovno mesto.

Ob tem je spomnil, da so "v bistvu v začaranem krogu", saj je v tem trenutku na njihovi elektronski pošti približno 5800 zadev v čakanju. "Enako število zadev je še v fizični obliki za evidentirati. Tako, da je ljubljanska upravna enota v tem času zelo zelo preobremenjena," je še dodal Mencigar.

Ljudje so o stavki dobro obveščeni

Na Upravni enoti Ljubljana današnja stavka sicer poteka brez težav, stranke so bile namreč o stavki dobro obveščene, so za STA potrdili na upravni enoti. Na okenskem poslovanju upravno notranje zadeve na Tobačni je bilo okoli deset strank, na oknu za tujce pa okoli 20. Na upravni enoti za Bežigradom so medtem sprejeli približno pet strank, pet pa so jih odslovili.

Zaenkrat prav tako niso zabeležili nobenih varnostnih težav, ljudje so bili do stavkajočih razumevajoči, so potrdili. Na običajni dan se na upravni enoti za Bežigradom sicer zglasi od 200 do 250 strank, na Tobačni pa med 1000 in 1200, so še pojasnili.

Tudi na Upravni enoti Maribor, ki je druga največja upravna enota v Sloveniji, stavka po besedah načelnice Nike Pozeb Kolenc poteka brez posebnosti. "Ljudje so bili dobro obveščeni, tako da so hodniki praviloma prazni. Slabe volje med ljudmi ni bilo zaznati," je povedala za STA.

Izrazi podpore zahtevam stavkajočih na upravnih enotah

V Policijskem sindikatu Slovenije podpirajo članice in člane Sindikata državnih organov Slovenije, zaposlene na upravnih enotah, pri enodnevni opozorilni stavki, s katero želijo opozoriti na nevzdržen položaj, ki nastaja zaradi nizkih plač, posledično pomanjkanja kadra in preobremenjenosti obstoječega. Vlado pa opozarjajo, da njeno zavlačevanje reševanja nakopičenih pomanjkljivosti pri vrednotenju dela v državni upravi vodi v širši konflikt s celo državno upravo, je v sporočilu za medije zapisal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko.

Podporo stavkajočim so izrazili tudi v Delavski svetovalnici, kjer že dlje časa opozarjajo na preobremenjenost delavk in delavcev na upravnih enotah. Zapisali so, da jim je vodstvo ljubljanske upravne enote sporočilo, da dnevno samo na področju tujcev povprečno prejmejo 200 vlog ter da je na e-predalu dnevni pripad povprečno 400 do 500 dokumentov, periodično pa tudi do 800 dokumentov na dan, "kar je povsem neobvladljivo z vidika tekočega evidentiranja dokumentov".

Na upravni enoti so opozorili tudi na kadrovski manjko, za oddelek tujcev bi nujno potrebovali najmanj šest novih zaposlitev. Uradniki opravljajo tudi nadurno delo, vendar na dolgi rok zaradi preobremenjenosti odhajajo v bolniški stalež oziroma odpovejo delovno razmerje. "Uradniki na teh delovnih mestih opravljajo delo, plačano pod minimalno plačo," so odgovor vodstva Upravne enote Ljubljana povzeli v Delavski svetovalnici.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, podpirajo sindikalne zahteve po dvigu osnovnih plač za sedem plačnih razredov vsem zaposlenim, izenačitev nazivov na upravnih enotah s tistimi na ministrstvih in takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje kot tudi zahteve po ustreznem povečanju števila zaposlenih na upravnih enotah. Pristojnemu ministru Boštjančiču in predsedniku vlade Robertu Golobu sporočajo, da tako ne gre več. "Ne more podplačana in preobremenjena delavka ali delavec na upravni enoti reševati problema pomanjkanja kadra v Sloveniji, ki je pač v osnovi problem prenizkega plačila, ki ga delavcem ponujajo delodajalci," opozarjajo.

Menijo, da bo sledil kolaps sistema, če vlada ne bo ugodila stavkovnim zahtevam in če ne bodo poskrbeli za dodatne zaposlitve ter normalne delavne pogoje, so še zapisali pri Delavski svetovalnici.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povanpireni
29. 01. 2024 10.54
+1
Več štrikajo in nokte čiste, ker sam imel priliko banot v pisarno na OBČINI, ko sta bila neuradne ure. Dve babe sta za isto mizo in v križ roke in udri čenčarije. Moški sam za mizo in si je zadelo imel nokte čistit. V to sam osebno prepričal...
16. 11. 2023 08.54
So bili časi, ko so vsi hoteli delati na občinah. Bile so visoke plače, veliko dopusta, velik regres ipd.
Defragment
15. 11. 2023 20.59
Bo naša velecenjena ministrica za digitalizacijo presekala ta gordijski vozel. S svojo proaktivnostjo itak kmalu ne bomo več rabili upravnih enot, ker bo vsak čas vse teklo online. Za začetek je nabavila nekaj rabljenih kompjuterjev 😂😂😂🍌🍌🍌🍌🍌
periot22
15. 11. 2023 19.37
+2
Naj gredo delat v gospodarstvu lenuhi več kot polovico jih je preveč za meglomesat na upravnih enotah sramota!!!!!!
kvintus
15. 11. 2023 18.56
+4
Vse kar so naši dedki, babice, strici, očetje, mame zgradili v bivši Jugi, vse so slovenčki zapravili. Delajo se pametne, skoraj ni več slovenskega podjetja. Vsa boljša podjetja so prevzeli Madžari, Hrvati, Srbi, Rusi... kar je živ dokaz, da ne znajo gospodarit! Vse bo propadlo v tej državi, še večji reveži bomo in hlapci tujim kapitalistom!
kvintus
15. 11. 2023 18.49
+5
Roko na srce, so takšni ki lepo zaslužijo in so takšni ki nimajo plačila niti minimalne plače! Delavci ne zaslužimo veliko, ne potrebujemo 5-tih tisočakov, radi bi le dostojno preživeli! Upam samo da ni štrajkal Štrukelj, ker pol pa res ne vem čemu on štrajka? V tem trenutku se zavedamo, da balkanizem še kar traja in traja! Kaj smo rinili v evropo, če ne znamo gospodarit! Gospodarstvo nima dela, vse kar počnemo je to, da delamo še samo za parlamentarce, državni svet, ... Požrešnost ne pozna meja! Kot sem že napisal, Slovenci ne potrebujemo parlamenta ne ministrov... Kot tako majhna država bi morali imeti funkcijo predsednika države, ki bi jo vodil sposobnež in upam da se tega tudi 1x včakam, ker sedaj delamo samo za to smetano, ki druga ne vedo kot se prerekat 4 leta v parlamentu! A jih plačujemo zato, da vsak dan spremljamo parlamentarni cirkus? Za nas slovenčke bi rekel samo to: O bog odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo!
oježeš
15. 11. 2023 17.14
+8
Pa saj to je naravno. Bolj so narejene računalniške mreže, povezave, manj je lahko zaposlenih. Ne pa da število zaposlenih narašča. Mogoče bo pa kmalu tako število zaposlenih, kot je bilo v času uporabe svinčnika in beležke, pa je vse klapalo,
flojdi
15. 11. 2023 16.32
+6
Lepo. Naj dajo Vsi Odpoved. Potlej šele Bi Se Premaknilo.(ampak to se ne bo zgodilo.
visoki
15. 11. 2023 16.08
+6
ma ste vi imeli med covidom toliko primerov,koliko ih je že po pisarnah skritih,samo na tobačni ih je zaposlenih 800
prim20
15. 11. 2023 15.54
+10
Veliko jih med delom dela špežo
biggie33
15. 11. 2023 14.59
+12
Le zakaj so UE v letu 2022 in 2023 dobile v reševanje toliko zadev? Zato, ker so bili med corono vsi na delu od doma, kjer so se praskali..
13klu?
15. 11. 2023 14.36
+14
Prezaposlijo se naj v zasebni sektor. Bodo imeli boljše plače in manj dela ter več pravic
vednokontra
15. 11. 2023 14.20
+10
A NISO ŽE SEDAJ ŠTRAJKALI?
Jožajoža
15. 11. 2023 14.16
-5
Ptujska enota strajka,ker jo vodi janšit grah
TargetHacker
15. 11. 2023 14.14
+5
Kako ste vse kar davkoplačevalci že veš čas mirno plačujejo, uspeli še neki tolk simpel kot je javna uprava zafoorati... Slovenska politična elita je res za v knjigo rekordov, Bratuškova pa še kar na ministrskem stolčku 🤣
oježeš
15. 11. 2023 17.17
-2
Je pač treba napeti vse sile, da se prejšnja vlada vrne na svoja pretekla mesta. Samo, da se dobijo nazaj sedeži in da jih grejejo bivši. Je pa treba izkoristiti vsako še najmanjšo možnost. Jalovo upanje.
štajerc65
15. 11. 2023 14.06
+9
Policistov je tudi vedno manj.Posledicno tisti ki so delajo več, pa nobeden ne stavka!
zibertmi
15. 11. 2023 13.07
+5
število nerešenih zadev narašča,tako je tudi v drugih resorjuh,na borzi,socialnem varstvu.po videnem,jih le peščica opravlja,ne samo svoje delo,drugi so večino po trgovinah in kavici,še posebej v letnem času,ko je fino posedat na vrtovih bližnjih kavarnic
Miskic a
15. 11. 2023 13.07
+6
7 placnij razredov visje pa dodatek za gotovinsko poslovanje. Hahajajah🤭
Micimici7
15. 11. 2023 12.49
+7
Ko razni blebetajo o vitki proizvodnji in vitki ne vem kaj.. naj naredijo tudi vitko JU...s transparentnimi postopki, ki so enostavni in učinkoviti.. Kaj je zdaj sledilo.. zakon o evidentiranju delovnega časa... torej spet kompliciranje postopkov... ma dajte no.. vsako leto je vse bolj komplicirano, b. r . u ..h
Finfer
15. 11. 2023 12.45
+11
Nihče od poštenih ljudi ne bo občutil te stavke ,prizadeli bodo edino emigrante,lopove,pijance,klošarje,drogirance,lenuhe in podobne lopove po državi !!