Slovenija

Janković: SDS naj raje interpelira kar Ljubljano

Ljubljana, 13. 07. 2010 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanska skupina SDS pripravlja interpelacijo proti ministru Lukšiču, saj naj bi objavil razpis, ki je "pisan na kožo Jankoviću". Na ministrstvu odgovarjajo: eden od osnovnih pogojev za razvoj in rezultate na področju športa so športni objekti.

Lukšič
Lukšič FOTO: Jani Dolinšek
Župan je očitke ostro zanikal. Dodal je, da je to interpelacija zoper mesta Ljubljane in ne zoper ministra Lukšiča. Meni, da so bili tovrstni dogodki pričakovani, saj so lokalne volitve pred vrati.

Včeraj je poslanska skupina SDS sporočila, da je minister za šolstvo Igor Lukšič tik pred interpelacijo, pripravili pa jo bodo v enem tednu. Poudarjajo, da je ministrstvo za šolstvo "po neposrednem navodilu ministra Igorja Lukšiča 2. julija objavilo razpis za sofinanciranje športnih objektov "strateškega" pomena, ki je v celoti napisan na kožo enega samega interesenta: Zorana Jankovića in verigi njegovih klientelistično poslovnih interesov, ki stojijo za megalomanskim in finančno nepokritim projektom javno-zasebnega partnerstva v Stožicah“.

Ministrstvo za šport danes odgovarja, da je "Slovenija leta 2004 uspešnozačela črpati evropska sredstva za izgradnjo športno turistične infrastrukture. Med večje projekte (tudi finančno) sodijo zagotovo izgradnja stadiona Ljudski vrt v Mariboru, Športno-rekreacijskega centra Pokljuka, Veslaškega centra na Bledu, smučarsko-tekaškega centra Rogla … Tovrstnim projektom je namenjen tudi razpis, ki je odprt do 23. julija 2010. Zaenkrat se nanj ni prijavil še nihče.

Zakaj ministrstvo ravna tako?

Predvidevamo, da v Sloveniji obstaja potreba po sofinanciranju investicijskih projektov, ki lahko ustrezajo pogojem nedavno objavljenega razpisa (kot npr. Lipica, gimnastični center Pegan-Petkovšek, Univerzijada v Mariboru, stadion in dvorana Stožice, stadion in plavalni bazen v Kopru).

Zato, ker sledimo športni politiki, odgovarjajo in dodajajo, da je ta v Sloveniji dobra in se izkazuje v vrhunskih rezultatih športnikov, visokem deležu redno športno aktivnega prebivalstva ter v delu z mladimi. Eden od osnovnih pogojev za razvoj in rezultate na področju športa pa so športni objekti, opozarjajo.

Razmišljali so tudi o prihodnosti. Dejstvo je, da v prihodnjih letih Slovenija gosti več velikih mednarodnih športnih prireditev. "Bistven del podpore države pri velikih športnih prireditvah, ki imajo za Slovenijo pomemben gospodarski in promocijski učinek, so vlaganja v športno infrastrukturo, ki kot trajna vrednost ostanejo in predstavljajo javno dobro tudi po zaključku teh prireditev,“ so sporočili za 24ur.com.

Ali je res razpis pisan na kožo ljubljanskega župana, pa bo znano na zaslišanju ob interpelaciji. Seveda, če se v SDS odločijo, da jo bodo res vložili.

Janković: Delajo samo škodo

Janković na stadionu
Janković na stadionu FOTO: Damjan Žibert

Odzval se je tudi župan Janković, ki predlaga SDS, naj interpelacijo vloži kar proti Ljubljani. V SDS po njegovem očitno "raje vidijo, da Slovenija vrne ta sredstva Evropi, kot da pridejo v Ljubljano". Spomnil je, da je prav SDS v rebalansu državnega proračuna za leto 2008 za projekt v Stožicah namenil 10 milijonov evrov sredstev. S predlagano interpelacijo, za kar imajo sicer zakonsko možnost, pa po Jankovićevem "delajo samo škodo" in jemljejo čas ministrstvom.

Kot je še pojasnil, gre pri razpisu, ki se izteče 23. julija, za osem milijonov evrov evropskih sredstev in 1,4 milijona evrov državnih sredstev, do sredstev pa bi v primeru uspešne kandidature lahko mestna občina prišla do konca letošnjega leta.

'Nisva se pogovarjala o razpisu'

Župan je tudi zanikal, da bi se z ministrom za šolstvo in šport pogovarjala o omenjenem razpisu. Kot je navedel, je minister Lukšič pač predlagal, naj Ljubljana, ki zadnjih 15 let ni dobila nobenih državnih sredstev, dobi 20 milijonov evrov iz proračuna, kar pa naj bi finančni minister Franc Križanič zavrnil, češ da za to ni pravne osnove. "Jaz pa pravim, da pravna osnova se da zelo enostavno poiskati, če je le želja za to," dodaja župan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kogashisa
10. 10. 2010 15.20
Zoki je car. Prej sta dve kure nardile eno vzpenjačo na grad, ble sta zapufane za 60miljonov. zdej mamo štadion, dvorano, zaprt in obnovljen centr, garažna hiša pod kongresnim bo, severni park, šmartinski park in še velik manjših projektov, pa je 120mil pufou..dejte mal razmislt.. sej brez pufou se nč ne da narest, najbol da na štadion pa dvorano pol čakamo še 50 let. folk, razmišlite mal.
bingo 1
04. 08. 2010 14.49
kaj so nam naredili prejasnji zupani ljubljane a kaj danes naredil zupan jankovic samo tole je na svetskom nivoju narejeno kot prava najlepsa prestolnica na svetu da ima lep spomenik kulture sporta
Modrii
16. 07. 2010 14.36
Gangrena666 Jst bom pa rekel drugace. Ali res verjames v desno propagandno teorijo zarote, da je Jankovic najbolj pokvarjen clovek v Sloveniji in da mu noben nic ne more ker je vladar sveta? Glede na to koliko mu gledajo pod prste bi reku da ce bi naredil kaj nezakonitega bi bil prvi k bi padel. To da hodi pa po meji zakonitega in pozna vse luknje je pa druga tema... ampak temu se rece da je iznajdljiv. In to je ena njegovih najboljsih lastnosti. Zato tudi uspe tok narediti. Zarote in jokanje desnice je pa postalo komicno. Ko so oni obubozali drzavo, naredili luknjo v proracunu in dejansko zafurali vse projekte katere so prejeli na pol narejene so bili svetniki in nic krivi. Sploh ne vem kako lahko verjamete takim neumnostim. Ce JJ rece da je zunaj soncno vreme bom letel na balkon preverit ce je res. Kredibilnost so izgubili se predno so imeli mandat...
Tonček Balonček
14. 07. 2010 07.17
schutzstaffel, Rupel je v 49. razredu, ene 1900 EUR netto dobi plus kakšne dodatek in čaka na penzijo, nič sanjskega torej!
Spetsnaz
14. 07. 2010 07.16
Toncek, rad berem tvoje iskrive komentarje. A se ti ne zdi, da je bogatenje simpatizerjev levice sumljivo? Ali se ti ne zdi, da je G, Jankovic, le malo prevec aroganten , ter, da je veliko ocitnih dejanj, katera bi morala biti v policijski preiskavi in se ne zgodi NIC? P.s. Pa nisem ne levi ne desni, samo drzavljan RSlovenije.
schutzstaffel
14. 07. 2010 07.06
Tomy_the_grat Tvoj avatar je pa zelo hetero... Pa mimo grede, če si Tomy veliki, se napiše great, ne pa grat. V Ljubljani se boš naučil pravilno pisati v angleškem jeziku, kar pridi, smo zelo odprti.
schutzstaffel
14. 07. 2010 06.49
Če je lahko Pahor za Rupla "ustanovil" novo delovno mesto, ki nikoli prej ni obstajalo, da sedaj vleče tako plačo, o kateri nekateri še sanjati ne morejo, ne vidim razloga, zakaj se stadion ne financira iz EU fonda.Saj vse plačamo, tudi Ruplov mali črni imenik, pa v tem primeru nihče ne tuli.
Mona666
14. 07. 2010 00.14
Ma dej dej.....saj nisi u Srbiji, da bo folk nasedal tvojemu populizmu. Interpelacija zoper Ljubljano.....ne stoj cele Ljubljane v svoje blato tlačit!! Lepo je skrivat vse lumparije za par lepo tlakovanimi ulicami in še tem ultra stadionom. Kako so si pa Maribor, Celje.... sami poštimali stadion? Za te stožice je blo treba pa celo kumarcie in rdečo peso prodajat, zdej naj pa še država plačava....s tem se vidi sposobnost "naj udba menežerjev" ki nimajo nikoli dost v svojem žepu in se ne zavedajo dejstva da v grob bolj težko kaj neseš s seboj....pa tudi če, ti kaj dosti ne pomaga. Na koncu bi pa še dodal, da mi od vsega še najbolj dopade tta klovenski nasmešek....tako vsaj veš s prve, da ti človek laže u faco!!!
Meri.m
14. 07. 2010 00.01
Ena najbolj podlih in že zdavnaj znanih načinov korupcije. Že v prejšnjem režimu se je dogajalo, da so na razpise za direktorje – parafrazirano zapisali velikost čevljev in mere čez pas ipd.
Ljubimir
13. 07. 2010 22.20
M-teorija 13.07.2010, 20:40 3 Radovanu pa vsaka čast za konstruktivnost! Pa ne zato ker naj bi stem podprl levico, ampak, ker je včasih pa le za dobro Slovevenije treba preseči barvo ekipe kateri pripadaš. Kja ga maš Radovaneta? Nč ne vidim de b kej sam sebe presegal in svojo stranko?
M-teorija
13. 07. 2010 22.00
Kako ni kandidata?! Kaj ni strokovnjak za WC račke v igri!?
Tonček Balonček
13. 07. 2010 21.46
Edini problem je, s temi športnimi objekti nima nič en Janša ne opozicija ne nihče od poštenjakov, še več, 3 m3sece pred lokalnimi volitvami nimajo niti kandidata niti kaj za ponuditi, mogoče križev pot na Golovec ali romarsko pot od Kozlerjeve gošče na Morpostu do Sv. Urha nad Bizovikom? Peče, peče kot hudič ta resnica!
M-teorija
13. 07. 2010 21.06
Bilo bi krivično, če bi pozabili, kako je poskrbel za naše rojake na koroškem. Pa same pohvalne besede na račun Slovenije pri srečanju tujimi politiki, tako ustno kot pismo. No zasluga gre tudi tistemu, ki ima knjižico s telefonskimi številkami.
M-teorija
13. 07. 2010 20.57
proofreader13.07.2010, 20:48 No kako se hitro najdejo pozitivna dejanja če pozitivno razmišljamo!
proofreader
13. 07. 2010 20.48
@M-teorija Ne pozabimo, da nam je JJ omogočil otok pred Izolo, ki je popestril našo turistično ponudbo. In zabaviščni park Megalaksija v Hajdini, otroci gredo vedno z veseljem tja.
M-teorija
13. 07. 2010 20.40
Radovanu pa vsaka čast za konstruktivnost! Pa ne zato ker naj bi stem podprl levico, ampak, ker je včasih pa le za dobro Slovevenije treba preseči barvo ekipe kateri pripadaš.
M-teorija
13. 07. 2010 20.31
No ne smemo pozabiti, da se očitno SDS v zvezi z aktualno temo odreka EU denarja. Ma res , kaj ga pa rabimo. Važno da kaj dajemu v skupni EU žakelj.
M-teorija
13. 07. 2010 20.29
RobinHood13.07.2010, 19:47 Pa ne mormo samo govorit kaj ni naredil (čeprav verjamem je težko nehat naštevat). Raje povejmo kaj je naredil. -odprl je skrinjico, ki jo drugim ni uspelo -oprl ljudem oči, da ni Boga -veliko je naredil za spravo -pomagal Prijateljem za izpolnitev njihovih želja -zakon približal ljudem, ga praktično pripeljal na ulice -poskrbel za ribiče, če so imeli slab ulov -izposloval, da je edino prejšna vlada pozitivno poslovala -poskrbel za pismenost z brezplačniki -imel najboljši in izvirni govor, ki je bil nagrajen -poenotil desnico -popestril slo. sceno z letečimi sloni - - - skratka ne mormo rečt, da ni nič naredil!
proofreader
13. 07. 2010 20.14
Dajmo denar raje nazaj v EU, da ga porabijo Grki.
sledi
13. 07. 2010 20.04
Dobro povedano. Tale seznam bi se dalo še dopolnit.