FIT 24UR

Na račun terapevtskih zdravil privarčevali 24,6 milijona evrov

Ljubljana, 02. 10. 2014 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uvedba terapevtskih zdravil se je izkazala za pozitivno, pravijo na ZZZS. Uvedba petih skupin je namreč zaradi nižjih cen zdravil na letni ravni prinesla približno 24,6 milijona evrov prihranka. V vseh petih skupinah zdravil so se cene v povprečju znižale za tretjino.

Z začetkom tedna so uvedli že šesto skupino terapevtskih zdravil.
Z začetkom tedna so uvedli že šesto skupino terapevtskih zdravil. FOTO: Thinkstock

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ki je pred letom dni uvedel sistem najvišjih priznanih vrednosti za terapevtske skupine zdravil, ugotavlja pozitivne učinke sistema.

Zavod, ki je do aprila letos uvedel pet terapevtskih skupin zdravil, je obveznemu in dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju tako letno zagotovil približno 24,6 milijona evrov prihrankov zaradi nižjih cen zdravil, je na današnji novinarski konferenci povedal generalni direktor zavoda Samo Fakin.

V Mreži nevladnih organizacij 25x25 napovedujejo, da bodo podali pobudo za spremembo zakona za uravnoteženje javnih financ tako, da se ZZZS odvzame izključna pristojnost odločanja o uvedbi terapevtskih skupin zdravila. Menijo namreč, da bi moralo biti uvajanje teh skupin usklajeno s stroko.

V uvedenih petih terapevtskih skupinah zdravil so se cene po njegovih besedah v povprečju znižale za 33 odstotkov. Tudi zaradi prihrankov pri zdravilih in približno 10 milijonov evrov manj stroškov pri bolniških staležih bo zavod, kot je dejal, "lahko poravnal vse obveznosti do zdravstvenih izvajalcev, ki bodo potem imeli likvidni denar". "Tako naj ne bi imeli težav pri izplačilih plač ali računov do dobaviteljev," je ocenil.

Poraba večine zdravil se glede na dolgoročne trende po uvedbi novega sistema ni pomembno spremenila, prav tako v zavodu niso zaznali pomembnih sprememb v številu uporabnikov zdravil.

Uvedli že šesto terapevtsko skupino

Zavod je s ponedeljkom uvedel terapevtsko skupino zdravil s triptani, namenjeno zdravljenju migrenskih napadov. Prihranek zaradi nižjih cen zdravil, ki ga bodo tako zagotovili obveznemu in dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju, bo na letni ravni znašal približno 336.000 evrov, je dejal vodja oddelka za zdravila pri zavodu Jurij Fürst.

V uvedenih petih terapevtskih skupinah zdravil so se cene v povprečju znižale za 33 odstotkov.
V uvedenih petih terapevtskih skupinah zdravil so se cene v povprečju znižale za 33 odstotkov. FOTO: Thinkstock

Omenjena terapevtska skupina vključuje vsa zdravila s triptani v peroralni obliki s šestimi učinkovinami, katerih skupna terapevtska indikacija je kratkotrajno zdravljenje migrenskih napadov z avro ali brez nje, tako sumatriptan, naratriptan, zolmitriptan, rizatriptan, eletriptan in frovatriptan.

Po zagotovilu zavoda je v vsakem razredu primerljivih odmerkov najmanj eno zdravilo, ki ne presega najvišje priznane vrednosti, ki jo v celoti krije obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje in zato zanj ni potrebno doplačilo razlike med dejansko ceno zdravila in najvišjo priznano vrednostjo.

V primeru zdravstvenih razlogov, ko enakovredno zdravljenje z drugim zdravilom iz terapevtske skupine zdravil ni mogoče, lahko zavarovanec prejme zdravilo brez doplačila, kot to že velja za medsebojno zamenljiva zdravila, poudarjajo na zavodu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
02. 10. 2014 18.18
+10
prihranke bodo pa pokradli
analiza2011
03. 10. 2014 07.28
+5
drži, prihranki so pa na račun zdravja ljudi, NE ZDRAVIL
Leonardo09
02. 10. 2014 18.04
+1
če pa bi še malo prekontrolirali zdravnike iz bivših bratskih republik pri pisanju receptov bi pa prišparali še enkrat toliko
aojz
02. 10. 2014 16.33
+9
Če prištejete še prihranek pri izplačilu pokojnin tistim, ki so prej umrli, je prihranek še večji.
POŠTENO JEBENO
02. 10. 2014 16.51
+7
...in če prištejejo vsa zdravila, ki jih je treba vsak mesec doplačevati po drugi ( višji ) ceni, so prihranili pa še več!!!