Slovenija

Koalicijo razdvaja dvig prispevne stopnje za s.p.

Ljubljana, 26. 09. 2013 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
472

Interventni zakon na področju zdravstva bi lahko povzročil krizo v vladi. Sprejetju zakona, kot ga predlaga ministrstvo za zdravje, namreč nasprotujejo v DL. Zakon so umaknili s seje vlade, zdaj pa se bodo poskušali dogovoriti glede dviga prispevkov za podjetnike.

Minister Gantar je že pred časom dejal, da bo v primeru nesprejetja interventnega zakona razmislil o odstopu.
Minister Gantar je že pred časom dejal, da bo v primeru nesprejetja interventnega zakona razmislil o odstopu. FOTO: Miro Majcen

Interventni zakon je v dogovoru s premierko Alenko Bratušek umaknjen z današnje seje vlade, je pred sejo novinarjem pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Do prihodnjega četrtka bodo predsedniki koalicijskih strank o zakonu, ki mu nasprotuje DL, skušali najti kompromis, a je tedaj skrajni rok, saj je zakon neizogiben, je opozoril Gantar.

Če podpore ne bo v koaliciji, jo bodo iskali v opoziciji

Po besedah ministra bi bilo prav, da z DL najdejo kompromis. "Vprašanje, če ga bomo, a velja poskusiti," je dejal Gantar. Če se minister ne uskladi z DL, bi utegnil podporo zakonu iskati pri opoziciji. Po njegovih besedah se je smiselno pogovarjati z vsemi, saj gre pri tem problemu za vse, ne le za koalicijo. "Smiselno je iskati podporo povsod, kjer razumejo, da je to neizogibno," je dejal, a dodal, da bi s temi pogovori še počakal. Po njegovem mnenju se morajo dogovoriti najprej v koaliciji. "Če je to še zadnji poskus, je to vredno narediti," je povedal minister, a obenem poudaril, da je prihodnji četrtek skrajni čas za ta zakon.

Zakonu nasprotujejo tudi v gospodarstvu, medtem ko mu v zvezi svobodnih sindikatov izražajo podporo.

Pri finančnem načrtu za prihodnje leto bi zdravstvena zavarovalnica glede na to, da se ne sme zadolževati in imeti primanjkljaja, izvajalcem znova zniževala cene zdravstvenih storitev. Izvajalci pa tega preprosto ne morejo več zdržati, je dejal Gantar.

Z ministrom za notranje zadeve in prvakom DL Gregorjem Virantom sta si v minulih tednih na račun zakona izrekla nekaj ostrih besed. Njuni stranki sta si navzkriž zlasti glede predloga za dvig prispevnih stopenj za samostojne podjetnike. Zakon podpirajo v koalicijskih SD, DeSUS in načeloma tudi PS.

V DL nasprotujejo dvigu prispevne stopnje za s.p.
V DL nasprotujejo dvigu prispevne stopnje za s.p. FOTO: Blaž Garbajs

Po mnenju Gantarja je "najmanj smešno", da Virant govori o očitkih, da se v zdravstvu naredi premalo na področju korupcije. Virant je kot notranji minister zadolžen za ukrepe na tem področju, naredil pa ni nič, je bil v sredo oster Gantar.

Bratuškova: Preveriti moramo, ali si podjetniki upravičeno izplačujejo minimalno plačo

Po seji vlade je premierka Bratuškova pojasnila, da je bil interventni zakon z današnjega dnevnega reda umaknjen na predlog ministra Gantarja. Prav tako je dejala, da se bodo predvidoma v ponedeljek oziroma torek znova usedli za skupno mizo in se končno dogovorili, saj se mudi. Interventni zakon naj bi bil tako pripravljen do naslednje seje vlade.

Iz DL so sporočili, da zadnji predlog ministra Gantarja ni bil pripravljen skladno z dogovorom na sestanku pri predsednici vlade, zato tudi ni koalicijsko usklajen. Neusklajeni zakoni pa se na vladi ne obravnavajo, zato je bil umaknjen z dnevnega reda današnje seje vlade.

Bratuškova je potrdila, da je največ razhajanj glede prispevnih stopenj za samostojne podjetnike. Kot je pojasnila, v DL opozarjajo, da bi dvig prispevne stopnje ogrozil obstoj s.p.-jev, še posebej tistih z minimalnimi dohodki. "Preveriti je potrebno, ali si ti podjetniki upravičeno izplačujejo minimalno plačo," je dejala Bratuškova in dodala, da iščejo rešitev, kako to preveriti. Opozorila je še, da ti s.p.-ji lahko poleg plače uporabljajo tudi druga sredstva, ki jih dobijo na račun, zaradi česar lahko prihaja do velikih izkoriščanj. 

In kaj zakon predvideva?

Da je sprejetje interventnega zakona nujno, se strinja večina. Težava je v njegovi vsebini. Zdravstvo je v hudih težavah, vlada pa velik razlog za težave pripisuje neustrezno urejenemu sistemu vplačevanja prispevkov. Razlike v prispevkih so namreč izredno velike. Minister Gantar je že večkrat poudaril, da več kot 80.000 oseb za zavarovanje plačuje najmanj, to je 14 evrov, uživa pa enake pravice kot drugi.

Pomembno vprašanje je, ali bo 48 milijonov evrov dovolj velik obliž za naše zdravstvo?
Pomembno vprašanje je, ali bo 48 milijonov evrov dovolj velik obliž za naše zdravstvo? FOTO: Thinkstock

Zdaj ministrstvo predlaga podražitev prispevnih stopenj za vse tiste, ki plačujejo zgolj 14 evrov, ter za vse samostojne podjetnike. Prav tako naj bi po novem zdravstveni prispevek plačevali od avtorskih pogodb, podjemnih pogodb in sejnin. Vse to naj bi v zdravstveno blagajno prineslo nekaj manj kot 48 milijonov evrov, ministrstvo pa vztraja, da bi takšna sprememba pomenila tudi več pravičnosti v sistemu.

Predvidene spremembe so: za avtorske pogodbe in sejnine bi po novem plačevali 6,36 odstotka od zneska, popoldanski s.p. bodo po novem plačevali 32 evrov, samostojni podjetniki 133 evrov, tisti, ki si sami plačujejo prispevke, 31,81 evra, po novem pa bodo prispevke plačevali tudi vrhunski športniki, in sicer v višini 46,35 evra. Za zaposlene se nič ne bo spremenilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenija981
27. 09. 2013 19.21
+1
Ladja tone-- MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE SVETUJE potolčite male podjetnike in poberite jim še gate in kruh iz hladilnika dokler se še da......
Polly ß
27. 09. 2013 11.59
Barabe, namesto, da bi jim pomagali, predvsem novim PODJETNIKOM, PA SE NAPOVEDUJE POVIŠANJE. Kam pelje ta ladja? Vse boste uničili, kar še ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29350
27. 09. 2013 09.05
+5
Ta vlada bo unicila vso gospodarstvo. Lahko Bab..., ki dobiva redno placo za prazno nakladanje
Prassek
27. 09. 2013 08.44
+2
Ko se začnejo tako odprto ribati je to jasen znak o stanju financ v državi.
Sputnik
27. 09. 2013 08.19
+1
pa kaj tej se norca delajo res na vsaki seji ali kako???? preverit če si upravičeno izplačujejo minimalca?? a to je resno mišljeno?? vsak bi si izplačal 5000€ če bi si lahko in bi morali preverit če si upravičeno izplačajo toliko ne pa minimalca!!!!!!! sem hotel imet s.p. in ga raje nimam ker bi šel v minus s poštenim delom!!!!!!! bi več dal državi kot bi zaslužil ker bi mi delodajalec dal minimum od minimuma in tako mi ne bi ostalo niiiiiiiič 00000!!! se raje šlepam z statusom študenta pa ko *državo
Raspunin777
27. 09. 2013 08.13
+2
Milan Kučan in Zoki- naša dva Slovenska svetnika rešita nas že ponih denarnic da nas končno sreča pamet amen
comment123
27. 09. 2013 07.35
+7
To so v večini samozaposleni,ne zmorejo že sedaj, še preden kaj zaženejo jim država že na veliko pobira, obupajo in zaprejo.KATASTROFA, TO JE POMOČ GOSPODARSTVU! NAJVEČ BI PRINESLI DRŽAVI S.P. IN MALA PODJETJA, ČE BI SE DRŽAVA MALCE POTEGNILA NAZAJ IN JIM DALA KAKŠNE UGODNOSTI ZA NEKAJ PRVIH LET DELOVANJA.....NIKOLI NE RAZMIŠLJAJO DOLGOROČNO, TI PODJETNIKI, KI SO BREZ KAPITALA, KER BANKE NE DELAJO SVOJEGA POSLANSTVA NE PREŽIVIJO, PADEJO V DOLGOVE ŽE V ŠTARTU, PLAČILNE DISCIPLINE NI, KAKO NAJ IMAJO VOLJO IN ŽIVCE, SAJ, KO ODPREJO S.P SI KOPLJEJO GROB IN V VEČINI TUDI PADEJO NOTRI!
comment123
27. 09. 2013 08.08
+5
Namesto, da bi tem podjetnikom država pomagala, jih pustila, da se razvijajo jih umori na samem začetku, saj ni čudno, da ni novih zaposlitev, še sebe ne more podjetnik vzdrževati, kaj šele zaposlene, ki pa jih bi potreboval!
dule100
27. 09. 2013 06.42
+2
To so tisti, ki bodo poskrbeli za prihodkovno stran ! Vsaj tako so pred kratkim lapali !
KopulacijskiO
26. 09. 2013 23.21
+7
Zadeva je lahko zelo preprosta: uvedejo naj nov dohodninski razred, tak, ki bo udaril bogate! Pa bo denarja kar nekaj. OK, OK, saj vem, da sem optimist in vem, da vrana vrani ne izkljuje oči, ampak upanje umre predzadnje. Zadnji umtre upajoči...
comment123
27. 09. 2013 07.37
+1
TO BO TAKRAT, KO BODO NA OBLASTI REVEŽI;)
rde? in ?rn cinik
26. 09. 2013 23.03
-6
zakaj bi delavec največ vplačeval naj bodo vsi sp in kmetje in advokati enako obdavčeni in sicer z najmanj stopnjo za minimalno plačo.
Ševednonaskradejo
26. 09. 2013 22.42
+11
S.p.-ji edini jamčijo z vsem svojim premoženjem. In ne vprašajte, kako hitro DURS zavoha, če zamujaš z davki ali s prispevki. Da bi se lotili PLAČILNE NEDISCIPLINE in problematike PRISILNIH PORAVNAV, ki je že marsikaterega s.p-ja pahnila v osebni stečaj in celo v samomor - ne, tega pa v Butalah ni za pričakovati. Jaz sem status s.p. že lani ukinila. Pokojninski sklad bo itak zaružil, pa še deden ni. Prijavljeno imam osebno dopolnilno delo. Bolje nalagati po 300 EUR/mes v bilokatero od bank. Saj razumete: v Sloveniji (in povsod po svetu) so prednostne dokapitalizacije bank, ne pa pokojninskih skladov.
slovenija981
26. 09. 2013 22.34
+2
Vlada pripravlja predlog, ko se bo tudi redno zaposlenim začela plačana bolniška 30 dan, kar ne bo dobro, bo pa pravično........
pankration
26. 09. 2013 22.05
+1
pankration
26. 09. 2013 22.02
+7
Naj prvo uredijo plačilno disciplino. Rok plačila max 10 dni oziroma za vsa dela obvezna bančna garancija. Zelo težko je poravnati obveznosti če plačilo za storitve zamuja tudi več kot 1 leto. Od teh 80.000 s.p. je 80% oseb, ki je od države vzela subvencijo. Zdaj životarijo iz meseca v mesec in 2 leti ne smejo zapret s.p.ja saj v nasprotnem primeru morajo vrnit subvencijo.
pankration
26. 09. 2013 21.49
+6
Pri avtorski pogodbi ti že tako poberejo 34% banda pokvarjena. Potem se čudijo zakaj je toliko dela na črno in pozivajo k morali...
Netajkun
26. 09. 2013 21.19
+14
Prispevne stopnje za s.p. so take kot so ( najnižjaje malo višja kot za min. plačo ) . Če jih je večina v najnižjem razredu , tega pač ne more spremeniti minister za zdravstvo . Če se porajajo dvomi o prikazanem prometu in zaslužku , če se predvideva nekaj sive ekonomije ( seveda obstaja ) , je to naloga inšpekcij in davkarije . Drugače pa - zasebniki bistveno manj obremenjujejo zdravstveno blagajno kot drugi zaposleni ( bolniška ni plačana , delo ni opravljeno , . . . )
Cofar
26. 09. 2013 21.47
+5
to kar si na koncu napisal se strinjam s tabo! V 15 letih kar imam s.p. nisem enkrat koristil ene javne stvari.... plačat ne morem ne vem kaj, vendar plačujem redno in nikoli ne zamdum nič. Da ne rečem koliko ljudi vsenaokrog živi od mene, ne samo država! Pa mi zdej hoče slednja še višat prispevke! halo!
Roman Hren
26. 09. 2013 21.47
+1
Plačevanje bolniškega nadomestila bi morala prevzeti država! Potem bi se tudi tiste bolniške do 30 dni hitro zmanjšale! Saj konec koncev zdravstveno zavarovanje plačujejo/mo državi, ne delodajalcu!
Cofar
26. 09. 2013 21.51
+0
še marsikaj bi moral aprevzet država. ne sam bolniške!
?rtomir Janša
26. 09. 2013 21.10
-15
SPjevci so sami utajevalci davkov. Vse se plačuje na roko, brez računa.... KDO BO PA DAVKE PLAČAL???
Cofar
26. 09. 2013 21.21
+9
s.p. smo še edini ki kaj plačujemo in edino nas lahko odrejo. Še malo manjka pa bom zaprl s.p. šel v tujino in vsaj spodobno živel! v SLO me država itak samo obira!
Netajkun
26. 09. 2013 21.22
+1
?rtomir Janša
26. 09. 2013 21.25
-9
vedno ko grem k privatniku me vpraša, če da račun.
Netajkun
26. 09. 2013 21.28
+5
Cofar
26. 09. 2013 21.45
+11
očitno je čas da v SLO ostanejo zgolj javni uslužbenci :) upam da boste imeli potem dovolj davkov da se boste preživeli, ko boste lahko šolniki kasirali storitve policajem in obratno :) Čas je da SLO zapustijo vsi sposobni in delavni!
Roman Hren
26. 09. 2013 21.06
+6
Do kdaj se bodo ministri "nategovali"? Namesto, da bi Virant in Gantar , skupaj z Bratuškovo razrešili slabosti v notranjem in zdravstvenem ministrstvu, ki si jih izrekata in na katere že dolgo opozarja stroka in državljani, se obtožujetaa pred očmi javnosti, slabosti bodo pa ostale, kot še vedno do sedaj! To je tisto očitano NEODGOVORNO delo politike!
Gibson80
26. 09. 2013 21.15
+2
JE-BI-GA
26. 09. 2013 21.03
+14
Dodatno zdrav. zav. je treba ukinit, ker to je čista kraja denarja ljudem, po drugi strani ga pa razni Fakini in podobni spravljajo v svoje žepe. Ta prispevek naj se vključi v obvezno zavarovanje in takoj prišparamo milijone če razspustimo to gnilo in korupcijsko zavarovalnico, pa tudi če bodo zaposleni šli na borzo bo imela država z njimi manj stroška. Fakina pa v preiskavo ker tu so sumljiva posla, sicer ga pa niso zastonj izključili iz bolnice Celje
BNAM2707
26. 09. 2013 20.59
+12
Če 50% podjetnikov zapre štacuno bi ta država padla v hudo hudo situacijo brez izhoda......
BNAM2707
26. 09. 2013 21.00
+6
Ne vem,če bi oligarhi še razmišljali o kakšnem povišanju davkov.
Cofar
26. 09. 2013 21.21
+3
Enik
26. 09. 2013 23.49
+0
če bi pa 50% podjetnikov plačevalo dejanske dajatve, bi bili pa na konju..:)