Slovenija

Na Ptuju obeležili 13. obletnico vstopa Slovenije v EU: 'EU je treba živeti, EU je treba razumeti'

Ptuj, 06. 05. 2017 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Ptuju so s predstavitvijo projekta Spoznajmo države EU obeležili 13. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Tam se je mudila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki glede prihodnosti EU ostaja optimistka.

Ptuj je danes gostil evropsko komisarko Violeto Bulc.
Ptuj je danes gostil evropsko komisarko Violeto Bulc. FOTO: Thinkstock

Na Ptuju so s predstavitvijo projekta Spoznajmo države EU obeležili 13. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Takšni dogodki so po besedah evropske komisarke za promet Violete Bulc izrednega pomena za približevanje raznolikosti unije državljanom. "EU je treba živeti, EU je treba razumeti in jo tudi ves čas soustvarjati," je dejala.

Projekti, kot je današnji na Ptuju, kjer učenci in dijaki ptujskih in okoliških šol predstavljajo države članice EU, po besedah komisarke Bulčeve približajo ljudem raznolikost Evrope in odstranjujejo strah pred neznanim. "To je projekt, ki je vreden, da se ga pokaže tudi drugim. Upam, da bo nekoč obstajala mreža tovrstnih projektov v celotni EU," je dejala. "Raznolikost povezuje, a to raznolikost je treba razumeti," je dodala.

Evropejci lahko po njenih ocenah zrejo v prihodnost z optimizmom. "Ves čas je treba resno, sistematično in trajnostno delovati. Prvi rezultati po ekonomski krizi se kažejo najprej v statistikah, recimo vse države članice bodo prvič imele pozitivno gospodarsko rast v smislu BDP, povsod se nam zmanjšuje število brezposelnih, dviguje se nam inovativnost, ustvarjalnost in dodana vrednost na produkte in storitve, ki jih imamo," je pojasnila.

A to po njenem prepričanju ne pomeni, da je delo opravljeno. "Ves čas moramo skrbeti, da se politične strukture, sistemi odločanja in predvsem sistemi vključevanja ljudi v vsesplošno odločanje nadgrajujejo," je dejala komisarka.

Sama glede prihodnosti EU ostaja optimist, ker vidi, kakšno moč ima unija tudi v svetovnem merilu. "Z boljšim sodelovanjem in uporabo naše raznolikosti, tudi pri ustvarjanju novih poslovnih modelov, poslovnih priložnosti in socialnih razmer, bomo takšna sila tudi ostali," je dodala.

Po nagovoru komisarke Bulčeve zbranih pred ptujsko mestno hišo je sledil voden pogovor z evropskim poslancem Igorjem Šoltesom (Zeleni). Po njegovih besedah se morajo državljani zavedati tako prednosti kot slabosti članstva v EU. "Evropa ima svoje šibkosti in slabosti, a dejstvo je, da bo vsaka država zase mnogo težje reševala vse tisto, kar je pred nami, kot pa vsi skupaj," je dejal. "Treba je obrniti nov list in iti z novim optimizmom naprej ter tudi po brexitu strniti vrste in iti korak naprej. Določene sanje smo dosanjali. Čas je, da začnemo sanjati nove," je dodal.

Pri tem se je po njegovih besedah treba zavedati tudi napak EU, da bi skupnost šla lažje naprej. "Če želi Evropa dobiti nazaj zaupanje svojih državljanov, jim mora prisluhniti. To je bilo doslej pozabljeno poglavje, ker se je birokracija oddaljila od interesov državljanov in je predvsem sledila interesom kapitala. Mislim, da se moramo vrniti nazaj in ugotoviti, da je Evropa kot projekt, seveda miru, tudi projekt solidarnosti, sociale in skrbi za človeka," je še povedal Šoltes.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZK_
06. 05. 2017 19.46
+7
Tisti, ki delamo v gospodarstvu vemo kaj pomeni EU.
LLLEPI
07. 05. 2017 10.06
+3
Evropejci lahko po njenih ocenah zrejo v prihodnost z optimizmom.Bi dodal to velja le za EVROPSKE politike predvsem pa tiste ki v Bruslju mesajo zrak
izprijenec
06. 05. 2017 19.09
+5
Eu je super ja.... da lahko odides v avstrijo s trebuhom....
Jožajoža
06. 05. 2017 19.06
+5
ptuj ste izbrali, pa to je mrtvo mesto, ki ga vodijo nesposobni na pol pismeni politiki in nepismeni princi karnevalov. je mesto, ki ima največ brezposelnih, po pijancih pa vodi, pa samohranilk ima ogromno, ker se skozi mesto vali vse, črno,rumeno in belo.
heello
06. 05. 2017 17.36
+0
Kje so pa desničarji, a ne praznujejo tako pomembne obletnice, pa taki domoljubi !!!!!!!!!!!
violeta12
06. 05. 2017 17.00
+3
V okolici Ptuja -Sesterže pa je daleč najlepše Sesterško jezero kjer je že lepo kazalo,da bo zelo prepoznano po pticah, labodih, lokvanjih-vendar tukaj ni bil povdarek na financah ,da bi nekdo tam služil denar na račun obiskovalcov-hočejo da nebi bilo tam nikogar,faušija-prelepo jezero je,mi je lepše kot na Ranci
Draža
06. 05. 2017 16.18
+5
Eu,moje sožalje
trdovrat
06. 05. 2017 15.50
+6
Kaj je šele po toliko letih žalna maša?