Slovenija

Na Ptuju in v občini Markovci našli še tri poginule labode

Ljubljana, 06. 01. 2017 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V občini Ptuj in občini Markovci so v četrtek opazili tri mrtve labode. Za mrtvo ptico je poskrbel delavec veterinarsko higienske službe. Obstaja možnost, da so tudi ti trije labodi poginili za ptičjo gripo. Zaenkrat je ptičja gripa potrjena pri poginulih labodih na Pragerskem.

V četrtek je v naselju Zabovci v občini Markovci občan v potoku opazil mrtvega laboda. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe, za mrtvo ptico pa je poskrbel delavec veterinarsko higienske službe. Nekaj pred 23. uro zvečer pa je občan na Ptujskem jezeru opazil dva mrtva laboda. Tudi o tem dogodku so bile obveščene pristojne službe.

V četrtek so v ograjenem ribniku na območju Hoč odkrili 13 poginulih rac. Ali so race poginile zaradi virusa ptičje gripe, bo znano, ko bodo pristojni opravili potrebne analize. So pa pristojni že potrdili, da so bili labodi na Pragerskem okuženi s ptičjo gripo.

Kot so sporočili z Uprave za varno hrano, prvo poročilo o dosedanjih aktivnostih v zvezi z aviarno influenco s strani Nacionalnega veterinarskega inštituta uprava pričakuje v ponedeljek. To poročilo bo uprava nato vsak naslednji dan dopolnjevala z novimi informacijami, in sicer po 14. uri.

Rezultati analize za določitev stopnje patogenosti virusa ptičje gripe H5N8, ta teden zaznanega pri labodih na Pragerskem, še niso znani. Uradni veterinarji medtem na terenu izdajajo odločbe o ukrepih, dodatno obveščajo lokalne rejce perutnine in pregledujejo pogine ptic.

Virus ptičje gripe H5N8 je zaenkrat potrjen pri poginulih labodih na Pragerskem.
Virus ptičje gripe H5N8 je zaenkrat potrjen pri poginulih labodih na Pragerskem. FOTO: Thinkstock

Virus ptičje gripe H5N8 je zelo nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je treba na omenjenih območjih perutnino in ptice zadrževati v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tako naj bi se zmanjšala možnost prenosa tega virusa s prostoživečih ptic na perutnino v reji, posledično pa tudi gospodarsko škodo.

Poleg tega veterinarji izvajajo dodatno obveščanje lokalnih rejcev ali združenj rejcev perutnine glede izvajanja biovarnostnih ukrepov.

Veterinarji na terenu opravljajo še preglede prijavljenih poginov vodnih ptic, organizirajo odvoz in koordinirajo oddajo trupov veterinarsko-higienski službi. Za pobiranje trupov ptic v vodah aktivirajo gasilce.

Ljudje se z virusom aviarne influence H5N8 ne moremo okužiti in zboleti, saj na površini naših telesnih celic nimamo receptorjev, ki bi omogočili vstop virusa vanje in s tem okužbo, poudarjajo na nacionalnem veterinarskem inštitutu. Ne glede na to pa je treba upoštevati previdnostne ukrepe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
06. 01. 2017 18.02
..."poginule"? Le kaj to po slovensko pomeni ?
flojdi
06. 01. 2017 16.53
.?a pol ptice ne smejo imet gripe ?ldje se Mormo pa cept prot NJEJ.; Ajoj
mihaga28
06. 01. 2017 13.29
+3
Poiskal bom prispevek in vam dal vsem VEDET da je to navadno natolcevanje, da se bodo šli ljudje cepit da bo farmacija lahko PRODALA ŠE KAKŠEN STRUP ZA LJUDI. Farmacija naj bi bila v pomoč ljudem, ne pa za zavanje in uničevanje ljudi. Krši se načelo poštenosti do ljudi, to je kaznivo dejanje.
flojdi
06. 01. 2017 16.07
.sj. noben Labod ne sme umret naravne smrti./ le s čim bodo zdaj Futrali uboge Preživele( nepobite)Žvavce, ki so namenjene Futru največji Zverini
mihaga28
06. 01. 2017 13.13
+2
Res pametne izjave novinarjev in Vursa ne morem verjet naj mi kdo pojasni od kdaj so se labodi zadrževali PRI DOMAČIH KURAH IN FARMAH OZ. PRI REJCIH PERUTNINE POZIV PRISTOJNIM DA NEHAJO Z NORIMI IZJAVAMI. Tako kotje v spodnjem komentarju napisal: BOM TUDI JAZ NAPISAL TE ŽIVALI SE NIMAJO Z NIČEMER HRANIT - RAJE NAJ LOVCI ZA POSKUS NAMENIJO KAK KG HRANE PA NE BO VEČ PREPLAHA O VIRUSIH, KI JIH NI " NEKAJ LET NAZAJ JE BILA MEDIJSKA POTRDITEV DA PTIČJE GRIPE SPLOH NI BILO" NIKOLI NI OBSTAJALA IN NE BO OBSTAJALA. Po tem živali v ptic v afriki že zdavnaj ne bi več bilo.Toliko.
hotchilipoper
06. 01. 2017 12.04
+1
Poginili so od hudega polarnega mraza
venci
06. 01. 2017 11.46
+4
Nekoga moti Perutnina Ptuj