Slovenija

Zaradi del na nekaterih cestah poleti po polžje

Ljubljana, 05. 07. 2012 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poletje je poleg gneče na cesto prineslo tudi delavce, ki popravljajo poškodovana cestišča. Na nekaterih odsekih, kjer potekajo cestna dela, so zato občasno zastoji.

Gneča na cestah bo poleti še večja zaradi obnovitvenih del.
Gneča na cestah bo poleti še večja zaradi obnovitvenih del. FOTO: Promet.si

Zapore zaradi del na slovenskih cestah skrbijo za nekaj nejevolje voznikov.

Na primorski avtocesti, kjer je pred Uncem proti Kopru zaradi del zaprt vozni pas, je tako danes že nastal petkilometrski zastoj. 

Predor Kastelec na primorski avtocesti pa je spet odprt. Nekaj časa je bil zaprt zaradi razsutega tovora.

Kje bodo letos poleti zapore zaradi obnove?

Med letošnjo glavno turistično sezono bodo na avtocestah in hitrih cestah v upravljanju Darsa sicer predvidoma tri večja delovišča. Prvo na severni ljubljanski obvoznici med Celovško cesto in Kosezami, drugo na avtocesti proti Fernetičem, tretje pa na primorski avtocesti.

Vozišče na odcepu primorske avtoceste proti Fernetičem, na odsekih Gabrk–Sežana vzhod, Sežana vzhod–Sežana zahod in razcepu Gabrk bosta obnavljala koprski CPK in novogoriški CPG. Dela zajemajo preplastitev približno devet kilometrov smernega vozišča proti Ljubljani. Promet bo med izvajanjem obnovitvenih del potekal dvosmerno po drugi polovici avtoceste, sicer pa zaradi tega delovišča ne bo moten promet na relaciji med Ljubljano in Koprom.

Skupni pogodbeni rok dokončanja del je 50 dni in je deljen, skupna vrednost del pa znaša tri milijone evrov.

Družbi CPK in CPG bosta v skupnem nastopu izvajali obnovitvena dela tudi na primorski avtocesti, ki bodo stekla predvidoma avgusta. Dela zajemajo obnovitev vozišča na odseku med Postojno in Uncem v smeri Ljubljane, in sicer na klančini med priključkom Postojna ter počivališčem Ravbarkomanda.

Pogodbeni rok izvedbe del je 46 dni, vrednost pa 3,1 milijona evrov. Dars bo zaporo na tem odseku organiziral tako, da bosta vedno vzpostavljena po dva zožena prometna pasova v vsako smer vožnje, tako proti Obali kot Ljubljani.

V postopku oddaje del je tudi obnova vozišča na odseku primorske avtoceste med Divačo in Kozino v smeri Ljubljane. Javno naročilo je trenutno v revizijskem postopku, dela se bodo zato najverjetneje začela po vrhuncu turistične sezone.

Poleg severne ljubljanske obvoznice, katere 5,3 milijona evrov vredna obnova med Celovško cesto in Kosezami poteka že od konca maja ter bo zaključena predvidoma do konca avgusta, so to vsa načrtovana obsežnejša obnovitvena dela med poletno turistično sezono. Se bodo pa v tem času manjša investicijska vzdrževalna dela predvidoma izvajala na celotnem starejšem avtocestnem omrežju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toncek.bb
05. 07. 2012 13.51
+2
tudi, ce je zdj veliko ljudi na dopustu - je tok tranzitna slovenija, da gre toliko tujcev mimo v enem dnevu v casu dopustov, kolikor se jih skupaj vozi v enem tednu na delo po doloceni cesti.....tisti, ki racunajo take statistike, itak nimajo pojma - pri teoriji jim rata pa na papirju v realnosti na cesti je pa drugace - tako, da bi bilo veliko oblje NE popravljati cest ob takem casu (oz. ce ze - naj junija delajo na eni strani (v smeeri proti notranjosti), in konec poletja obratno (v smeri proti morju).
wsharky
05. 07. 2012 13.43
+0
... odlicna poteza dars-a ... se bodo turisti vozili 20km/h in bodo lahko obcudovali lepote Slovenije ... upam, da bodo obnavljali se stajerski del proti hrvaski in proti ljubljani, pa dolenski del in gorenskega ...
rko
05. 07. 2012 13.22
+3
AJA ZDEJ SO SE SPOMNILI POPRAVLJATI?
homer2
05. 07. 2012 13.15
+0
zdaj je treba,da tujci vidijo,da smo marljivi,
sast7625
05. 07. 2012 16.11
Smo se česa od hrvatov nalezli..oni tut vse med sezono šraufajo pa rihtajo, da se le vidi kak fejst morjo delat :))
fleks
05. 07. 2012 13.02
+17
sej niso normalni.a prej pa niso mogli popravljat cest(april,maj) ampak so jih zdej začel k gre folk na morje???.bolanooo
BojanMahr
05. 07. 2012 13.06
+17
hja sej smo v Sloveniji...to je naš stil !
mucek4
05. 07. 2012 13.10
+1
V visoki turistični sezoni se popravlja, kjer je takrat najmanj vozil na cesti. Mogoče se sliši čudno ampak statistike kažejo tako.
mucek4
05. 07. 2012 13.18
+2
Sem pričakoval minuse. Poračunajmo si drugače. Dela trajajo 50 dni. To je 7 tednov. Če bodo dela april-maj to pomeni, da boste v koloni stali 5dni in 7 tednov - vsak dan na poti v službo.. Med dopusti bosta pa stali 5dni in 5 tednov + 2x (ko greste na morje in ko se vračate)
gorencdask
05. 07. 2012 13.42
+2
To recimo zdrži za avtocesto. Kaj pa npr. Bled, kjer sta julij in avgust definitivno najbolj obremenjena meseca - in glej ga zlomka, ravno sedaj so se lotili podpornega zidu ob glavni cesti in imamo polovično zaporo. Čas "potovanja" od službe do doma namesto 35 minut tudi do ure in pol. Pa je zid že dolgo tak, pa tudi vremenske razmere letos ne morejo biti razlog.