Slovenija

FOTO in VIDEO: Kritično v Ilirski Bistrici in Cerknici

Ljubljana, 07. 11. 2014 05.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Reka Reka zapira pot pritokoma Bistrica in Sušec, zato je ogroženo staro mestno jedro v Ilirski Bistrici. Naraščajo tudi nekatere druge reke. Slovenska vojska je sporočila, da bo od polnoči dalje na zahtevo civilne zaščite v pripravljenosti 260 vojakov.

Fotografije s poplavljenih območij nam lahko posredujete na 24ur.com@pop-tv.si

Če padavine včeraj prek dneva še niso bile tako obilne, da bi povzročale hujše težave po državi, pa se je v noči na petek to precej spremenilo.

Močan dež je prinesel enormne količine meteorne vode, ta pa je pričela vdirati v objekte. Največ težav je povzročila v osrednji Sloveniji in na Notranjskem, prizadeti pa so bili tudi deli Primorske in Koroške.

Danes je na terenu pomagalo in še pomaga več kot 1200 ljudi, predvsem gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Slovenska vojska je sporočila, da bo od polnoči dalje na zahtevo civilne zaščite v pripravljenosti 260 vojakov (na ljubljanskem in mariborskem območju), 30 jih bo jutri zjutraj pomagalo v okolici Ilirske Bistrice.

Preberite še: Kakšno je stanje na Igu in drugod na območju Ljubljanskega barja?

Alarm znova sprožili tudi v Ilirski Bistrici

Razmere so zelo kritične v Ilirski Bistrici, kjer reka Reka zapira pot pritokoma Bistrica in Sušec ter je ogroženo staro mestno jedro. Reka ogroža tudi vasi proti Vremski dolini, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Po njegovih besedah žal kaže tudi na ponovitev nočnega scenarija na Cerkniškem in Igu.

Kot pravi Šestan, je trenutno v pripravljenosti za morebitne intervencije dovolj ljudi, predvsem gasilcev, saj domačim pomagajo tudi drugi iz cele regije. Zaenkrat pa upajo, da stvari ne bodo tako hude, da bi potrebovali še dodatno pomoč. Se bo pa predvidoma na Bistriškem v soboto v jutranjih urah zagotovo v pomoč pri sanaciji in čiščenju vključilo 30 vojakov, je še pojasnil Šestan.

Luka Špilar, predstavnik civilne zaščite Ilirska Bistrica, je za 24ur.com dejal, da so alarm sprožili okoli 16. ure, da bi opozorili prebivalce na nevarnost, ki jim preti. ''Prihaja visok val s strani gornjega toka, kjer so se sprostile močne celice oblakov. To se premika proti srednjemu toku, kjer imamo že sedaj obilne padavine in visok vodostaj. Ne vemo, kam se bo voda razlila. Mogoča so tudi poplavljenja območij, kjer doslej poplav ni bilo že dolga leta,'' pravi.

Alarm so sprožili predvsem zaradi verjetnosti, da poplavi samo središča mesta. ''V starem delu je možnost razlivanja pritokov Sušec in Bistrica. Torej, Sušec se izliva v Bistrico, ta pa nato v Reko. Reka Reka bo verjetno Bistrico zajezila, tokrat še bolj kot ponavadi, saj ima visok val. Ob tem se nam lahko zgodi poplavljanje Bistrice v to staro mestno jedro,'' pojasnjuje. Ne vedo, v kakšnem obsegu bi lahko poplavilo, zato so preventivno sprožili alarm.

Vse razpoložljive ekipe so v pripravljenosti, pravi in dodaja, da bo tako vse dokler ne bo reka v zgornjem in srednjem toku pričela upadati. ''Žal trenutno ni videti, da bi se to zgodilo kmalu,'' pravi.

Sirene so sicer prebivalce Ilirske Bistrice prebudile že ponoči, ko so morali gasilci posredovali na 60 objektih.

Fotogalerija poplav po Sloveniji

Prebivalce Cerknice prebudile sirene

Sirene so prebudile tudi prebivalce Cerknice. Sestali so se štabi civilnih zaščit, gasilci so bili na delu vso noč. Na Cerkniškem voda ogroža preko 200 objektov.

Na območju Cerknice in Blok ter v vaseh v občini Ig je potrebno prekuhavanje vode, sporočajo pripadniki tamkajšnje civilne zaščite.
Po pestri noči se je stanje čez dan nekoliko umirilo, a večer je prinesel novo poslabšanje. Popoldne je zaradi obilnih padavin začel ponovno naraščati potok Cerkniščica, ki ogroža bližnje objekte, nekaj objektov je ogroženih tudi ob potoku Žirovniščica. Kot je povedal poveljnik cerkniške civilne zaščite Jože Turšič, je glavni most čez Cerkniščico še prevozen, sta pa zaprti cesti Selšek-Cajnarje in Bezuljak-Brezje.

Zaradi poplavljenega cestišča je oviran tudi promet med Martinjakom in Grahovim ter med Grahovim in Gornjim jezerom. Dolenje jezero, ki je bilo na udaru ponoči, za zdaj ni ogroženo. So pa gasilci ob Dolenjem jezeru izkopali prekop, s pomočjo katerega se voda razliva po polju in stran od hiš.

Je pa zato začel naraščati potok Žirovniščica. K objektom, ki so najbolj ogroženi, so gasilci že pripeljali protipoplavne vreče. V Cerknici je na terenu še vedno okoli 300 gasilcev in drugih prostovoljcev, ki so napolnili in razdelili že 8000 vreč. Cerkniškim gasilcem so na pomoč priskočili gasilci iz logaške, vrhniške in obalnokraške gasilske zveze. Kot je povedal Turšič, bodo napolnili še vsaj 2000 dodatnih vreč.

Zaradi poplav brez elektrike

V nekaterih delih občine Logatec je zaradi poplav prekinjena oskrba z električno energijo, zaradi česar je brez elektrike 400 odjemalcev, piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kako je na severni Primorski?

S poplavljanjem na območju Ilirske Bistrice in Nove Gorice se je sicer začelo že sinoči. Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko Sama Kosmača je zvečer okoli 20. ure meteorna voda v Volčji Dragi zalila proizvodni objekt in gostinski lokal, ogroženih je bilo tudi več stanovanjskih objektov v Bukovici, Renčah, Vogrskem in v Biljah. Posredovali so na okoli 60 objektih.

Kot je v večernem poročilu sporočil Kosmač, je dan minil veliko bolj mirno kot zadnja noč. Čez dan so odpravljali posledice, pristojni so si ogledali premike zemljine in nekaj manjših plazov.

Razdeljenih je bilo več kot 2000 protipoplavnih vreč, v intervencijah v petih občinah (Nova Gorica, Šempeter - Vrtojba, Renče - Vogrsko, Miren - Kostanjevica ter Brda) pa je sodelovalo več kot 200 gasilcev ter 75 pripadnikov civilne zaščite.

Fotografije poplav na Goriškem

V Mestni občini Nova Gorica je hudourniška voda zalila kletne prostore več stanovanjskih objektov v Kromberku, gostinskega objekta v Rejčevi ulici v Novi Gorici. Narasli potok je poplavil tri objekte v naselju Ajševica, poslovne objekte v poslovni coni Meblo, kjer je na parkirišču v vodi obtičalo tudi več avtomobilov.

V samem mestu je visoka podtalnica zalivala kletne prostore Mestne hiše, pokrajinskega arhiva in ponovno stavbe novogoriškega gasilskega doma. Na terenu je bilo več kot 120 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Sicer pa so vse službe za zaščito in reševanje še naprej v pripravljenosti.

Še vedno je prekinjen železniški promet po Baški grapi zaradi poškodovanja temeljev železniškega mostu pri Grahovem.

Okoli 23. ure je pričela močneje poplavljati tudi Drava, poplavila pa je tudi reka Meža. Več informacij o poplavah ob Dravi in rekah v njenem porečju preberite tukaj.

Ob obilnih padavinah se je zelo povečala tudi nevarnost plazov. Zgornji graf Uprave RS za zaščito in reševanje prikazuje nevarna območja. Na delih, ki so obarvana z rdečo je nevarnost najvišje stopnje.
Ob obilnih padavinah se je zelo povečala tudi nevarnost plazov. Zgornji graf Uprave RS za zaščito in reševanje prikazuje nevarna območja. Na delih, ki so obarvana z rdečo je nevarnost najvišje stopnje. FOTO: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Precej dela tudi na Gorenjskem

Intervencije so potekale po različnih delih Gorenjske. Gasilci so črpali vodo iz posameznih objektov v občinah Škofja Loka, Žiri, Jesenice, Kranj in Tržič. Ponekod so utrdili nekaj nasipov, v Šenčurju pa prekopali potok. Na Seničnem v občini Tržič se ukvarjajo tudi z zemeljskim plazom, ki se je sprožil za hišo.

Kot je poudaril Hudohmet, zaenkrat to deževje na Gorenjskem ni povzročilo česa hujšega. Vodotoki so sicer polni. Vendar kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje, se naraščanje Save v zgornjem toku in njenih pritokov počasi umirja.

V Piranu je morje včeraj okoli 21. ure poplavilo najnižje dele obale ne Punti, pred hotelom Piran in turistični pomol. Malo pozneje so morali gasilci v Strunjanu nekatere hiše zaščititi s protipoplavnimi vrečami, na Kampolinu pa so hišo zaščitili tako, da so za vodo skopali okoli deset metrov dolg jarek.

Poplave v Brestu pri Igu - 4
Poplave v Brestu pri Igu - 4 FOTO: Damjan Žibert

PREBERITE ŠE: Kakšno je trenutno stanje rek in kako kaže?

KAKO LAHKO POMAGATE

Zaradi velikega obsega nesreč v letošnjem letu Rdeči križ Slovenije poziva vse, da prispevajo prostovoljne finančne prispevke in po svojim počeh pomagajo. Prispevke lahko nakažete na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 937061, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR. Vsakdo, pa lahko prispeva tudi z SMS donacijo, tako da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 evro ali POPLAVE5 za donacijo 5 evrov.

Slovenska karitas pomoč za poplavljene zbira v akciji Poplave Slovenija na računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene v Sloveniji lahko prispevate pet evrov tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Za poplavljenje sredstva zbira tudi Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana. Številka računa je: 6100 0000 4395 611, sklic: 00 112014, BIC banke: HDELSI22, koda namena: CHAR.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (350)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LeviGnoji
08. 11. 2014 02.06
+1
Volili ste pač tiste, ki vam škode ne bodo povrnili ... šparanje , pa to ... itaq ... pokočno to prenesite ...
realn
08. 11. 2014 00.00
+12
Še dobro da ni bosne zalil, bi me na tv spet pozival vsakih 5 minut naj darujem. Naši ljudje v sloveniji so si pa sami krivi a ne? Tukaj vam je odgovor, preveč jih je priplaval z juga, zdaj pa lahko rečemo- takle imamo, ko poplavi bosno poberemo vse, da se zvozi dol, slovenci so si pa sami krivi..sramota
Borut Novak 1
07. 11. 2014 23.27
+5
Odkar se je zadnji pameten Slovenec obrnil vstran (zaradi pogromov nad podjetniki in sposobnimi zadnjih 22 let), se je država potopila. Še za vodne odtoke na znate sami skrbet. Kaj šele da bi izvolili poštene in sposobne politike. Vsak poštenjak in sposoben je bil žrtev vaših podtikanj, ogrožanj in metanja polen pod noge. Oni so sedaj na suhem, vi se pa potapljate. Je to pravično?!?
Matakokojama
07. 11. 2014 23.00
-1
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
CastrumFF
07. 11. 2014 23.34
Nic posebnega. Slovenija je najbolj dezevna drzava v EVROPI (poglej podatke!.Uporabi Gugl).
Krta?a 21
07. 11. 2014 21.44
+6
Ze res da je letos nenormalno dezja, ampak dajmo vseeno s prstom pokazat kdo je dejanski krivec za tako stanje poplav. So to ljudje, ki so gradili na napacnem mestu? Kdo jim je pa dovoljenje dal? Obcinski organi? Kdo ni urejal strug kot bi bilo treba in denar vlagal v vse nebodigatreba zadeve, namesto v preventivo glede voda? Spet obcina, drzava? Kdo preprecuje da se uredi okolico voda kot je treba? Kdo ze predstavlja naturo 2000? A niso to uni ki se jim pet tickov smil? Fantje tukaj se pa moja ekologija neha.
Krta?a 21
07. 11. 2014 21.50
+4
skratka za nastalo stanje so krivi samo politiki in to umazani pokvarjeni skorumpirani izdajalski smrdljivi brezhrbtenicni z pogolfano solo in kajjazvem kaj se vse politiki;
EU
07. 11. 2014 21.43
+7
Zahvala za požrtvovalno delo gre socialnim čutnim ljudem.Tako poklicnim gasilcem ,kakor seveda prostovoljnim , ki jih je veliko več za katere država nima sredstev.Kakor vsem ostalim pogumnim državnim ali prostovoljnim službam z namenom pomagati sočloveku.Tisti ,ki pa nimate sočutja je pa itak BREZVEZE ,ker debate iz takimi ljudi ni konca pa še zaslužu bi rad z nesrečo tujega .ZAMISLITE SE MALO.
kleopatra-1
07. 11. 2014 21.40
+24
leta nazaj so tudi padale velike količine dežja, pa ni bilo poplav takšnem obsegu. Ni krivo vreme. Kriva je naša vlada. V stari Jugi smo (četudi velikokrat brigadirstko, ampak je bilo tudi to lepo doživetje) vodotoke čistili in sanirali. Sicer ne vem, kaj si je mislil ta diktator Tito, ampak poskrbel je tudi za to. Odkar smo samostojni (oziroma pod diktatom Bruslja in ostale mafije), za vodotoke ni šel niti cent, zato ne morejo zadržati vode. Kaj nam je torej prinesla ta "osamosvojitev"? Generalno krajo cele države, mi hlapci pa kar tiho. Ja, ne bentite čez naravo, ni toliko kriva za te poplave kot smo krivi mi, ker nismo sposobni naredit revolucije in pometati na cesto lopove. Škoda zaradi poplav je nekajkrat večja od denarja, ki bi ga dali za sprotno sanacijo. Zdaj ga pa ni ne za sanacijo vodotokov in ne za pomoč ljudem, ki imajo zaradi tega škodo, čeprav so vsa leta odvajali davke države, ki naj bi jih namernila za državljane. Ampak mafije (s Cerarjem Janezom in Bratuškovo vred) ne skrbi za narod ampak samo za lastno rr-it
Krta?a 21
07. 11. 2014 21.46
+2
Iz jezika si mi vzela, pa nekatere na oblasti mocno pece in skeli, ampak je res tako kot pravis. Elektrika, poplave itd - d.r.ek vedno izplava, vse bo izplaval, kot gnojnica danes na francoskih protestih v mestno hiso!
mrcina33
07. 11. 2014 21.30
+10
Gasilci iz neogrozenih obmocji smo z mislima pri nasih kolegih ki se ze ves dan in noc bojujejo z naravo.Mi smo pripravljeni se boriti z vami z ramo ob rami.V tem trenutku ni vazno kot vecina pravi ali si slovenec ali si pa na IĆ in ali se bodo organizirali koncerti ali ne.V tem trenutku je treba obvarovati premoženja in živlenja naših državljanov.NA POMOĆ
caspera1
07. 11. 2014 21.33
+5
Lepo. Mislim pa, da priimek nikoli ne bi smel imeti vpliva na neko odločitev.
cvajšajn
08. 11. 2014 07.20
+1
tako je mrcina....z gasilskim pozdravom na pomoč
damko 1
07. 11. 2014 21.26
-1
Slovenska vojska pa v pripravljenosti....da jih ni sram..v reklami pa "v službi domovine" samo za dnar jim je...svaka cast gasilcem
caspera1
07. 11. 2014 21.34
+10
Se mi zdi, da so enkrat že pojasnili, da jih morajo civilni odbori (ali kdo že) poklicati. Tak je protokol.
damko 1
07. 11. 2014 21.39
+0
In pol so oni heroji, ko smo pa vojaki prsli smo pa vse uredil...
wolf666
07. 11. 2014 23.17
+2
@damko je lahko komenterat iz nasljonača ane? vojska deluje tako da se odzove na povelja...če slučajno ne veš brez povelja IN brez tega da civilna zaščita zapros za pomoč, vojska ne gre na teren
jung
07. 11. 2014 21.03
+8
Vzrok,da verjamem v BOGA.???? Verjamem, dal nam je GASILCE !!!
matej1111
07. 11. 2014 20.05
+16
Kje so zdaj razni Nesterovići pa Predini? Kje so kakšni zbiralni centri? Jap, to je Slovenija, mislim Balkanija.
caspera1
07. 11. 2014 21.02
-2
Dobro, Nesteroviču in Dragiču ne moreš očitati, da sta pomagala svojim sorodnikom in ostalim, ki so jih onesrečile poplave. Lepa gesta. Res pa zdaj tuki potrebujemo take geste.
arhišektura
07. 11. 2014 19.56
+1
Arhišektura svetuje Hiše nad vodo. Človek, ki zasede naravno ozemlje nagnjeno k poplavljanju, jo mora zasesti s pravim zavedanjem. To pomeni, da mora zasesti potencialno poplavno območje na način, da bo skupaj z naravnimi pojavi užival bivanje. Za brezkrbno bivanje mora hišo drugače oblikovati. Poplave naj postanejo v prihodnje s pomočjo Arhišekture, le navduševanje nad močjo in lepoto narave! Več o tem na spletni strani Arhisektura.si v blogu: Kaj imajo skupnega slovenske poplave in Brad Pitt?
antiXfashizmXeuXgso
07. 11. 2014 20.02
-1
In kako grej te vaše hiše skupaj s potresi,.....?
*never_mind*
07. 11. 2014 19.49
+21
Najbolj kritično v Ilirski Bistrici po vašem naslovu članka..kje pa imate kakšno sliko od tam, ter mogoče kakšen prispevek iz te lokacije če menite, da je kritično? Če na televiziji predvajate prispevke iz vseh ostalih lokacij, ki jih je poplavilo, bi človek pričakoval, da bi se lahko potrudili narediti prispevek tudi iz Ilirske Bistrice kjer "je kritično", in mislim, da bi si ga marsikdo rad ogledal..Baje, kot ste omenili na tv je konec koncev padlo na temu koncu največ dežja, pa ni nikjer nič prikazano, samo omenjeno..skratka, površno :)
caspera1
07. 11. 2014 21.04
+2
V glavnem jih s fotografijami zalagajo bralci te strani. Kaj misliš, da gredo tja?
*never_mind*
07. 11. 2014 21.22
+3
Seveda slike bralci zalagajo, ampak jaz se v komentarju bolj osredotočam na prispevke.. Za prispevke pa gredo na mesto dogajanja :) Če je že tako kritično, mislim, da bi bilo omembe vredno to prikazati tudi na tv :) sicer pa se seveda tu tudi pokaže, da se očitno tako kritičnih dogodkov ne splača prikazovati temveč zgolj omeniti, še posebej kadar se gre za Ilirsko Bistrico.. Always the same ;)
caspera1
07. 11. 2014 21.36
+2
p_e_t_r_a
07. 11. 2014 21.55
+3
se podpišem pod oba tvoja komentarja. Pa veš, zakaj je tako? Ker ne znajo jamrati in stokati. Štajerci so v tem 'športu' najboljši. Oni imajo že januarja izračunano koliko škode jim bodo prinesle poplave, koliko suše, zdaj še žled...Ko smo imeli na Notranjskem žled, se ni toliko govorilo o tem, kot se o kakšni naravni katastrofi potencira na Štajerskem.
*never_mind*
07. 11. 2014 22.15
+3
Žalostno ampak resnično. Sicer pa vse dobro meščankam in meščanom Ilirske Bistrice in okolice!
bandit1
07. 11. 2014 19.38
+23
Ja kdo pa rabi te javne uslužbence , gasilce, policaje medicinske sestre, zdravnike,CZ in ne vem še koga da ga ne užalim, da delajo ob sobotah, nedeljah, praznikih, ponoči. Hribar Hribar MIlić, ti jih ne potrebuješ, zato jih ukinimo, ali pa jim kar ukinimo vse dodatke za nočno, praznično, delo za 700€, da boste kaj več prikradli. Hvala Lopovi. Hribar in ostali upam, da boste tudi vi potrebovali pomoč teh, ki sem jih omenil in tistih ki jih žal nisem, pa jih rabimo. Hribar hribar j... se ti in tvoj kapi sistem.
caspera1
07. 11. 2014 21.05
-1
Taki kot Hribar vedno dobijo pomoč, poznanstva čudeže delajo. Pa če ukinejo dodatke ali pa ne.
RožleX
07. 11. 2014 18.58
+2
Sars, ebola ,ptičja gripa ,svinska gripa ....itd...so pa že vn iz mode...prihaja HAARP..
Ku?ko pod pru?ko
07. 11. 2014 19.12
+3
RožleX
07. 11. 2014 19.29
+2
Ku?ko pod pru?ko
07. 11. 2014 20.56
+2
A veš, da lahko s HAARP-om naredijo potres na zemlji? Skupaj s chemtraili!!!
laycan
07. 11. 2014 18.10
+25
vlada republike slovenije,poglejde si kdo nesebično nudi pomoč,prizadetim državljanom,in pri katerih hočete po domače povedano šparati.ker ste pokradli denar za sanacijo nasipov,in rek.se ljudje po vaši krivdi utapljajo.
adejnoares
07. 11. 2014 18.43
+10
okoljske ne rabimo, denar med gasilce pa bo hitreje in bistveno ceneje vse narejeno, pa sam nisem gasilec
adejnoares
07. 11. 2014 18.46
+12
sej je lepo ko se zbira denar za prizadete, ampak spet bomo dali tisti ki itak nimamo nič, nej da še lojzek iz bruslja mau sej dobi še 3500e poleg plače, pa še kdo
kmg
07. 11. 2014 18.57
-1
Ah ne sekirajte se..saj bodo zdaj, zdaj prišli na pomoč vaši bratje iz Bosne in Srbije...bodo pomagal in konvoje pomoči poslal
PircGusar
07. 11. 2014 17.33
+8
Sj Ljubljana ima baje protipoplavni načrt. Bomo videl kako deluje...
deny-p
07. 11. 2014 17.27
+37
pol pa še gasilcem znižajte dodatke, rešujejo to, za kar ni država poskrbela........; škoda besed........
jouža
07. 11. 2014 17.09
+15
rdeči križ in karitas že lovita "poslovno priložnost"
RožleX
07. 11. 2014 17.06
+6
Če bi lahko vodo izvažal....bi bli 123 vn iz krize....