Slovenija

Nevarne šolske poti: divjanje, poti brez pločnikov, ceste brez prehodov za pešce, odvržene narkomanske igle

Ljubljana, 10. 09. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Številni otroci se morajo do šole še vedno podajati po nevarnih cestnih odsekih. Poleg tega pa neobzirni vozniki ne ustavljajo pred prehodi za pešce. Še več, nekateri tudi parkirajo tik pred prehodom in tako onemogočajo preglednost.

Čeprav so mnogi za šolarje nevarni cestni odseki na podeželju, kjer ponekod na poti do šole še vedno ni pločnikov in prehodov za pešce, pa kar nekaj nevarnosti preži tudi na šolarje v mestih.

Neobzirni vozniki, ki ne ustavljajo pred prehodi za pešce, silijo v otroke in parkirajo svoja vozila pred prehodom za pešce ali celo na njih, so v velikih mestih stalnica.

Tako je, denimo, vsako jutro zaparkiran prehod za pešce, po katerem v Ljubljani hodijo v Osnovno šolo Toneta Čufarja mnogi šolarji. Prehod je tako nepregleden in za šolarje nevaren.

Napačno parkirna srebrna avtomobila.
Napačno parkirna srebrna avtomobila. FOTO: POP TV

Fotografijo smo posneli ta teden, prizor pa je vsak dan enak, pripovedujejo starši. Avtomobilov tu ni bilo le prvih nekaj dni septembra, ko so vsi vozniki še v strahu pred policisti, ki varujejo šolarje ob pričetku novega šolskega leta.

Le nekaj metrov naprej, en meter od iste šolske poti, pa smo naleteli tudi na odvrženo narkomansko brizgo.

Igla
Igla FOTO: POP TV

O nevarnostih, ki na cestah prežijo na otroke, o tem, kdo vse bi lahko več storil in bil bolj proaktiven, o slabih in dobrih zgledih ... Več v rubriki 24ur Inšpektor v oddaji 24 ur.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dirtmcgirt
12. 09. 2016 15.06
najbolj smešno mi je to da ljudje zahtevajo varnost, a sami počnejo prav nasprotno da bi varnost dosegli. vsi hočejo zasebnost, obenem, pa druge na skirvaj slikajo v neprimernih trenutkih in objavljajo na socialnih omrežjih. to so pač zlobni in nesramni posamezniki ki hočejo enostavno kraljevati slehernemu bitju.
Jožajoža
11. 09. 2016 21.08
+0
ne ga lomit. pa saj nismo več v gozdovih.VIR janšanijska zgodovina . . piše se leto 2016, vse boste požrli,zažrli, , na infrastrukturo so pa pozabili.
kapljač1
11. 09. 2016 19.20
+0
Aha! Varnost je na psu? Zakaj že plačujemo policijo?? V času "miličnikov" so bile "poti" varne. Torej se varnost da doseči, saj smo jo že imeli.
hribiINvoda
11. 09. 2016 21.37
+1
Hja, maš prav. Ampak, v "času miličnikov" je bilo veliko manj prometa (glej podatke o številu registriranih vozil), nekaj časa smo se vozili celo samo vsak drugi dan. Gradile so se nove ceste, za takratne razmere moderne, dovolj široke (primer boksev na parkiriščih: nekateri so še vedno širin takratnih mer avtov), žal pa je veliko cest od takrat ostalo enakih, avti so se pa namnožili, razširili in za volanom nekaterih žal sedijo norci. Pa v "časih miličnikov" je bilo le-teh dovolj, danes pa..., je treba šparat, pa tud če za to zapravimo miljone. Hočem rečt, da časi niso primerljivi (takrat je bil stacionarni telefon luksuz, danes pa iščejo pokemone!!!)
rdecikomunist
12. 09. 2016 15.20
Policija naj začne opravljati svoje delo in naj takim brezvestnežem napiše kazen in ko bo večkrat treba plačati bo tudi mir pred takimi nesramnimi šoferji
ARMEL
11. 09. 2016 18.34
-1
Moje mišlenje je da džamija ne paše v naš prostor a nižje sem prebral da je alah velik ta beseda ne paše v komentar in bojim se da bomo mi slovenci v lastni državi manšina in postali bomo hlapci a še večji ko smo že naši politiki a osnovo pozabljamo na varnost naših prvošolčkov to bi morala biti naša prva briga a ne žamija ki mnogo nas ne briga saj nas ni nihče vprašal ali se lahko gradi ali ne a temu je privolil samodržec to je Ljubljanski župan in potrdila naša politika ki se zgolj briga za sebe da imajo dobre plače a žrtve smo mi a tudi temu bo prišel konec k vrago vse dovolj je vsega konec....
bodi
11. 09. 2016 18.09
+1
žalostno je ko se naredi pločnik otroke potem vozi pa kombi pa ne me narobe razumeti ker je to res tako kot izgradnja kolesarske steze katera je kot da bi bil na rodeju ko se voziš po njih zato bi bilo treba iti malo čez mejo pogledati kako imajo tam urejeno pa po teh vzorcih rešiti stvar kot se šika in še to ko naredijo nove odseke z takim veseljem sadijo drevje čisto ob robu cestišča da ja še s tem ožajo cesto in preglednost da se moraš umikati goščavi ko zraste čez nekaj let in zato nihče ne odgovarja nora hiša vam povem
Soulless
11. 09. 2016 20.17
+3
A sta ti in ARMEL skupaj sedela v šoli pri uri slovenskega jezika?
asdfghjklqwertz
11. 09. 2016 13.40
+3
Glede varnih in nevarnih cest in šolarjev pa tako ... Lepo, da so pločniki, da veš, da bo moj/tvoj otrok skoraj zagotovo prišel do šole in iz nje domov. Je pa res, da ko sem jaz hodil v šolo, pločnikov nismo poznali, pa so bili zelo nepregledni ovinki, ozke ceste, daleč do šole, ljudje bolj pijani za volanom kot danes, itd ... Malo se preveč napihuje glede tega, in to ravno nekaj dni v času, ko se začne 1. september, čez leto ste pa tiho, novinarji dragi. Ne delajte iz muhe slona, ker če bi bilo tako hudo, kot pišete, bi to bil problem čez celo leto, ne pa samo prvih nekaj dni šolskega leta.
FolkloraS
11. 09. 2016 12.49
+3
Sem gledal celotni prispevek. Ampak tile frajerji na Agenciji za varnost cestnega prometa so bolj v sramoto nam državljanom kot v ponos, živijo na naš račun in tip ki je zadolžen za varne poti ne ve za noben nevaren odsek. To bi bilo treba pod nujno ukinit in denar nameniti da se uredijo odseki in da naši otroci hodijo varno v šolo. Najbolj me zmoti to, ko omenjajo kako bi se drastično dvignili stroški, če uredijo varne poti. Strošek je ničen če ni nihče od otrok mrtev zaradi objestnosti voznikov. Volitve bodo najbrž kmalu in tistega ki nima v programu tega z točno določeno časovnico kako bodo potekala dela,se pač ne voli.
hotchilipoper
11. 09. 2016 12.14
+5
Samo da se bela lepotica z svojo raketo šopiri sredi Ljubljane,za pločnike jim ni mar
bodi
11. 09. 2016 18.01
Ciymbalta
11. 09. 2016 09.01
+1
Najlepše se čednit, kje so radarji ter policisti? Naj bi pazili ter pisali kazni za nepravilno parkiranje. Sam raje so kje v bufetu. Plus tega danes otroci grejo po cesti pa v telefone bulijo, na cesto pa ne pol pa ko se kaj zgodi gdo je kriv. otrokae tudi naj kaznijo mobitel vzet pa poklicat starša pa ko pride po mobitel mu napisat lepo kazen
FolkloraS
11. 09. 2016 12.42
-1
to je tudi delo redarjev,,ki jih je recimo v LJ polno.
Explainator
11. 09. 2016 08.05
+5
Kaj pa prepoved nosenja slusalk in poslusanja muske za pesce v prometu?
Ciymbalta
11. 09. 2016 09.04
-2
Ah to ne vidijo ker so slepi, sam nepravilno parkiran avto vidijo
NiVseRes
10. 09. 2016 23.59
-12
Sirimresnico..osebno se bom potrudil da usrezni uradi dobijo tvoje podatke..pa bos njim povedal kaj si mislil s tem da bo gorel islamski center...verjemi da te bodo kriminalisti dobili v 2 sekundah..nebom pustil da se zmuznes brez kazni
dr.dare
11. 09. 2016 08.50
+1
širimresnico
11. 09. 2016 14.59
+1
nivseres....dej mi pokaži ta moj komentar prosim::::ti prakticiraš Taqijo...lažeš namenoma v korist islama...malo bi te bilo podtrebno podučit o islamu ....
NiVseRes
10. 09. 2016 23.56
-12
ADMIN A TI BERES KOMENTARJE OD SIRIMRESNICO..CLOVEK GROZI DA BO ZAZGAL VERSKO USTANOVO....VERJETNO BERES AMPAK SI ISTI KOT ON..V PONEDELJEK BOSTE DOBILI DOPIS V REDAKCIJO...
Sam Il
11. 09. 2016 00.00
+2
Si že vzel tablete danes? Sploh pa: vicmaher.si nas uči: da nasilje ni rešitev spoznaš, ko se ti komar vsede gor na jajčka. Zato nasilja ne vzpodbujaj še ti.
TheGrayMask
11. 09. 2016 00.42
-1
FesterAdams
10. 09. 2016 23.54
-2
Dijaki so sami sebe in svoje pomembnosti tako polni, da direkt zanalašč pred prehodom pospešijo korak, da voznik avtomobila tudi slučajno ne bi mimo prehoda prišel brez zaviranja in ustavljanja. Z idejo te svoje pomembnosti so jih najbrž nafilali njihovi telebanski starši, koliko ne oni pa mediji in šola. Takoj, ko padejo temperature, se ti isti podratajo in si v vuhe porinejo slušalke, se zakukuljijo v kapuce in tudi slučajno ne pogledajo, če se od kod približuje kako vozilo, preden nenadoma mimo prehoda "aterirajo" s pločnika na cesto. Ker pogosto vozim električni avto, kateri nič ne ropota, vam lahko to povem iz prve roke. Ko gruča dijakov pride do rdečega semaforja pa za njih itak nobene barva nič ne pomeni. Enostavno drejo čez cesto kot čreda ovac. No..., saj v ovce tudi morajo odrasti. V naši deželici na napačni strani Alp je prav to zaželjeno...
longform
11. 09. 2016 09.44
-2
to ni njihova pomembnost.. to je tvoje nerazumevanje prometne kulture.. tukaj v nemciji ljudje dobro razumejo da ima pesec na prehodu zmeraj in vedno prednost.. Pri nas bi pa vsak po balkansko..
FesterAdams
12. 09. 2016 17.22
+1
Mene so kot mladinca učili, da v prometu ni posebej razumno, če si pešec in na vsak način hočeš, da nekdo ustavi vozilo, ki tehta vsaj eno tono. Nekatera tehtajo tudi čez 30 ton. Higijensko je, da pogledaš malo pred prehodom in če nič drugega malo upočasniš korak, da vozniku ni treba ravno pri vsakem prehodu popolnoma zaustavljati vozila. Tisti malo bolj razgledani, ki so v šolo hodili z razlogom, vedo, da vso kinetično energijo vozila pri zaustavitvi moramo spremeniti v nepovratno toploto v ustroju, imenovanem zavora. Pri ponovnem zagonu vozila moramo energijo za premikanje izvabiti iz motorja, le-ta pa iz goriva. Bolj razgledanim se torej takoj pojavi vprašanje ekologije in podvprašanje, če se je res tako težko prehodu približati manj "ucenjevalno" in trmasto...
ToJeToZaZdaj
10. 09. 2016 23.13
+3
Glede na komentarje se vidi, da večini dol visi za varnost otrok na cesti. Pokvarjen narod brez primere.
Principat
10. 09. 2016 23.12
+11
a se norčujete v kompletnem naslovu ,, sprehodite se po evropi , ameriko da ne omenjam ,, to je demokracija po kavbojsko , imeli smo dostojno demokracijo , vendar so jo desnjaki razglasili za diktaturo ,, pa imejmo yenkijevsko
Bolje
10. 09. 2016 22.46
+0
Mislim, da na 24 kurah ne razumete pomena besede "inšpektor". Inšpektor je nekdo, ki ima (med drugim) javna pooblastila. Zakaj ste se torej oklicali za inšpektorja, čeprav to niste?
igorli
10. 09. 2016 22.50
-1
Jožajoža
10. 09. 2016 23.08
-2
inšpektor je v službi kapitala, kot je vojska in ,policija in ostali uslužbenci v javnem sektorju.
Morana7
11. 09. 2016 10.03
Martin en si mora vsaj nadeti to ime, ker kot vidiš v realnosti inšpekcijske službe rahlo šepajo, na momente se zdi kot da ne obstajajo saj nadzor nad marsičem v Sloveniji sploh ni izvajan ali pa je površno izvajan.
RožleYXXX
10. 09. 2016 22.35
+2
Kdaj grejo pa kure spat po tanovem...?
dzek.the.ripper
10. 09. 2016 22.35
+4
Lepi novi svet, panika zaradi prehoda za pešce, čez mejo pa milijon fanatikov brez papirjev.
Jožajoža
10. 09. 2016 22.33
+10
pa kaj, samo da imajo javni uslužbenci ogromne plače,regrese, dopuste in neskončno dolge dopuste. njihovi otroci se pa tako in tako ne družijo z otroci navadne rulje.
NiVseRes
10. 09. 2016 23.42
gardist
10. 09. 2016 22.30
-1
pa ne v Lj. to je zih povzeto z Nove 24..ne verjamem