Slovenija

Na poti v Bruselj

Ljubljana/Bruselj, 27. 11. 2006 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska unija je z vstopom Slovenije dobila posebno doto. Izbrisani Slovenije so postali izbrisani EU, trdijo aktivisti.

Proti Bruslju je odpotovalo 46 predstavnikov izbrisanih, med njimi tudi Aleksander Todorović.
Proti Bruslju je odpotovalo 46 predstavnikov izbrisanih, med njimi tudi Aleksander Todorović. FOTO: Dare Čekeliš

Namen in cilj karavane izbrisanih, ki je krenila iz Ljubljane proti Bruslju, sta evropskim državam in poslancem v evropskem parlamentu odkriti izbrisane v Sloveniji. Tako želijo pokazati, kakšno doto je dobila Evropska unija z vstopom Slovenije v unijo, saj so izbrisani Slovenije sedaj tudi izbrisani EU. Slovenija je ena od držav, ki ne spoštuje svojih ustavnih zakonov in krši temeljne človekove pravice, je pred odhodom 46-članske karavane izbrisanih dejal eden izmed njih, Anton Debevec.

Roberto Pignoni z Univerze v Rimu, aktivist in eden izmed organizatorjev odprave je pojasnil, da je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu 17. novembra sprejelo v obravnavo tožbo, ki jo je julija vložila skupina pravnikov iz Slovenije in Italije. Tožbo so vložili v imenu 11 izbrisanih, ki menijo, da jim je bil po osamosvojitvi Slovenije nezakonito in protiustavno odvzet vsakršen pravni status ter so jim bile kratene temeljne človekove pravice in svoboščine.

Zgodbe izbrisanih v tej tožbi so zgodbe, ki na nek način dokazujejo, da je bila slovenska oblast prva, ki je internacionalizirala problem izbrisa, in to tako, da je prisilila na tisoče ljudi, da so zapustili svoje domove in zbežali v druge evropske države, je dejal Pignoni ter dodal, da je ta tožba dokaz mednarodne solidarnosti. "Zelo pomembno je, da je evropsko sodišče dalo prednost tej tožbi."

Podpora iz Evrope, manj iz Slovenije

Aktivistka Jelka Zorn je pojasnila, da so s problemom seznanili evropske in slovenske poslance. Medtem ko so mnogi evropski poslanci izrazili podporo, jo je iz slovenskih poslanskih klopi izrazil le poslanec SD in član odbora za zunanjo politiko Aurelio Juri. Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Mihael Brejc pa se je po besedah aktivistke odzval izjemno negativno.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je 17. novembra sprejelo v obravnavo tožbo, ki jo je julija vložila skupina pravnikov iz Slovenije in Italije. Tožbo so vložili v imenu 11 izbrisanih, ki menijo, da jim je bil po osamosvojitvi Slovenije nezakonito in protiustavno odvzet vsakršni pravni status ter so jim bile kratene temeljne človekove pravice in svoboščine.

Člani in podporniki Civilne iniciative izbrisanih aktivistov so se v Bruselj odpravili na povabilo evropskega komisarja za pravosodje, svobodo in varnost Franca Frattinija. V Belgijo bodo prispeli v sredo, kjer bodo nekaterim evropskim poslancem predstavili svoj pogled na problematiko izbrisanih v Sloveniji. Istega dne se bodo srečali tudi s Frattinijem, so sporočili iz civilne iniciative.

Na poti v Bruselj se bodo predstavniki izbrisanih ustavili v Italiji, v torek pa v Franciji. Skupaj z gostitelji bodo pripravili več novinarskih konferenc, med drugim tudi v francoskem parlamentu. Kot je napovedal predsednik civilne iniciative Aleksandar Todorović, se bodo v Italiji in Franciji srečali tudi z nekaterimi nevladnimi organizacijami in politiki.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot-shot69
28. 11. 2006 15.48
Niti prebližno ne podpiram izbrisanih, sam tale s cigaretami je pa že mal preveč...
xes
28. 11. 2006 15.41
kokalj: in kaj ni bilo "cisto tako" kot pravis? Datum do kdaj bi si lahko uredili drzavljanstvo je bil dolocen in to tudi dokaj velikodusno ampak gospoda si niso vzela casa, da bi si to uredila... kot si napisal, velja vozni red... in vozni red je veljal, zamudniki pa nimajo kaj stokati... drugic pa naj bodo tocni! In ce ze, bo kratko potegnil narod, cesar pa imam ze pocasi dovolj.... upam, da se zgodijo tudi kaksne demonstracije proti izbrisanim, se bom prav potrudil, da se jih udelezim... zadnje case bi vsi radi sam neke odsnodnine, pa denar, pa bajte pa kajazvem se kaj, delal pa ne bi nihce... pfej!!
bnam 2707
28. 11. 2006 01.15
Zanimivo,da kadarkoli se pojavi tisti vodja izbrisanih na TV ima cigareto v ustih.Zelo nekulturno in nehigienično je,da tudi ob taki priliki ne zdrži brez cigarete. Da sem jaz snemalec ali novinar bi najprej od njega zahteval odstranitev cigarete iz rok in ust. Tu se kaže kakšno spoštovanje in kulturo imajo nekateri,ki iščejo pravice,pa še za vodje se imajo. Dobra stran pohoda v Bruselj z okolico je,da tam vedo,da niso Slovenci,saj imajo nekaj vzorcev v Hagu.
Zvone Kokalj
28. 11. 2006 00.52
xes: Ni bilo čisto tako... V EU veljajo za železnico vozni redi, pravila... V AMBRUSIJI ni bilo tako. Zato bo tokrat najbrž kratko potegnila "železnica" ;-)))
bla bla 1
27. 11. 2006 23.00
Zanimivo, nimajo slovenskega državljanstva?! Super! Delujmo po zakonih pravne države in jih, ko se bodo vračali ne spustimo nazaj notri. Zakaj bi pa jih, dokumentov tako nimajo.
karol.kurnik@kabelnet.net
27. 11. 2006 22.01
Krbo?
27. 11. 2006 17.03
@xes se strinjam.
xes
27. 11. 2006 13.55
Imeli so priliko in so zamudili.... njihov problem... to je isto kot ce bi zamudil vlak potem pa tozil zeleznico za odskodnino ker vozijo tocno... tako ne gre! Imeli so priloznost, ki je niso izkoristili, po toci zvoniti je prepozno.
nask
27. 11. 2006 13.46
Izbrisani v svoji domovini nočejo ali ne morejo živeti, našo državo pa ne spoštujejo, saj se nekateri tudi toliko let -kao-tukaj preživetih niso mogli vsaj malo bolj naučiti govoriti slovensko, grozijo in nespoštljivo govorijo o slovenskem narodu, nevem zakaj pol so sploh tu. Kako so se preživeli vsa ta leta, vsi pa prav lepo zgledajo urejeni, porejeni, in kje živijo. Morali bi biti kaznovani, ker so vsa ta leta tu, brez dokumentov, zdaj pa bi naj šli celo v Bruselj blatiti Slovenijo. Naj prvo svojo vest izprašajo, kam sodijo, poznam dovolj srbov, ki so ponosni na svojo domovino, a kljub temu so si uredili status, zakaj pa izbrisani ne, imajo svoje razloge, mislim pa da na dveh stolih se ne da žioveti.
repatica@moj.net
27. 11. 2006 13.35
Lahko dobijo državljanstvo, samo morajo spoštovat slovenske zakone, se naučit slovensko, in zaprise, da bodo spoštoval slovenske zakone... Ti pa hočejo državljanstvo, pa še plačanega hočejo imet.
harigast@email.si
27. 11. 2006 13.06
Ne vem,kako jih bodo Italijani pustili čez mejo brez papirjev,upam pa da jih Slovenija ne bo spustila nazaj.Tako bomo dokazali,da smo pravna država za katero se izbrisani baje tako zelo zavzemajo
karol.kurnik@kabelnet.net
27. 11. 2006 12.52
dragi izbrisani, drzavljanstvo je bilo leta 1991 sesto tolarjev, ceplenje psa je bilo pa tisoc tolarjev pa ga se nekateri niste hoteli vzeti, sedaj pa jocete , da ste izbrisani. meni je zelo zal za vas odnos do te drzave.
senci
27. 11. 2006 12.20
Če bi bilo po tvoje , da vsi neslovenci gredo iz SLO . Ja bratec moj , kdo ti bo pa ceste gradil in težka dela opravljal
lalive@email.si
27. 11. 2006 11.59
če se bo kdaj rodnost zvišala v naši dragi Sloveniji, se bo na račun priseljencev, romov itd., k se jim tuki res lepo godi..Kakšni splavi, Drobnič, Zver in co. bodo nardil več za dvig rodnosti k pa tele napihnjene strategije kmalu bivšega ministra za delo...
KESS
27. 11. 2006 11.40
Velika večina ni hotela državljanstva, tako da njim se ni zgodila nobena krivica, nej grejo tam kjer so imeli svoj dom, jih pa nemoreš kar tko spoditi..., kolikor se rešitev problema odlaša, toliko težje je poiskati rešitev.... preveč se bojimo evrope, rešimo to inovativno po slovensko, kaj nas bodo učili drugi, saj nimajo takih primerov, pa naj kar javkajo, če jim kej ni všeč naj ostanejo v bruslju, ko so tam tko uredu!!!
doki007@email.si
27. 11. 2006 11.36
spet izbrisani ,..kam pa zdej potujejo v Bruselj ,..kaj bojo pa tam ,...še enkrat povem, da ne bodo nič dosegl, ker so sami krivi ,da nimajo državljanstva,.. zdej pa neki izsiljujejo češ Slovenija jih izkorišča,...
balon200
27. 11. 2006 11.20
Jap, Slovenci smo kot narod sedaj definitivno v puberteti. Še vedno se učimo kako imeti demokratično državo. Država in večinski narod sta sedaj očitno v fazi, ko se morata naučiti obnašanja do manjšin in drugih narodov, ki živijo v tej 'wanna be' demokratični nebalkanski državi. Slovenci sedaj bolj kot kadarkoli prej kažemo svoja potuhnjena ksenofobna nagnenja, ki so zelo močna. To vidijo sedaj tudi ostale evropske države in narodi.
ridzo16@gmail.com
27. 11. 2006 09.58
Polom ej!! Todorović ti si prf*****. Pejt tja od koder si pršu!!!!!!!!!
zavedni@hotmail.com
27. 11. 2006 09.57
Sami niso hoteli vzeti državljanstva, ko se jim ga je ponujalo velikokrat. Takrat so pobegnili na jug, ker so mislili, da se bo Slovenija zlomila. Zdaj bi ga pa radi imeli, ko vidijo, da je v Srbiji kriza in je bolje imeti slovensko državljastvo. Bi jim jaz dal državljanstvo enkrat v rit. Če jim bodo dal državljanstvo vas čakajo polne ulice. 20 000 novih južnakov ne bomo gledali tule.
KESS
27. 11. 2006 09.30
res so prebrisani... me zanima, če jim bo evropa plačala stroške potovanja, ali celo davkoplačevalci, saj jaz se nemorem kar tako odločit za izlet v bruselj....oni pa kar tko, mogoče bodo pa tam ostal, ko se pa tle skoz neki pritožujejo, pa jim bo tam bolj zapasal, čeprav se bojim, da jim je tle preveč lepo, kritizirajo pa sam tko za zunanji izgled, da so taki revčki...