Slovenija

Predstavniki zdravilišč: Visokih koncesnin ne bomo zmogli

Ljubljana, 05. 11. 2015 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je sprejela uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za devet slovenskih zdravilišč. Te bodo podlaga za sklenitev koncesijskih pogodb, na podlagi katerih bodo zdravilišča od leta 2016 plačevala koncesnino. A zdravilišča opozarjajo, da bodo koncesnine previsoke, kar lahko pomeni izgubo delovnih mest in tudi zapiranje zdravilišč.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, gre za prvih devet od skupno 22 uporabnikov termalne vode, ki morajo pridobiti koncesijo za rabo termalne vode.

Izdala je uredbe za kopališča hotelov na Bledu, Terme Paradiso, Terme Banovci, Terme Lendava, Terme Maribor, Terme Zreče, Terme Dobrna in kopališča LifeClass Portorož.

Uporabniki so vloge na ministrstvo oddali že pred leti, a jim ministrstvo koncesije ni podelilo, tako da niso plačevala koncesnine. "Ministrstvo je imelo te vloge že dolga leta v obravnavi, a se ta ni zaključila," je dejala ministrica.

zdravilišče - 3
zdravilišče - 3 FOTO: Thinkstock

Trenutno koncesnino plačujejo le tri zdravilišča, ministrstvo pa je položaj teh uporabnikov na trgu izravnavalo z zaračunavanjem nadomestila za uporabo vode za nazaj za tiste, ki koncesnine ne plačujejo.

Formula, na podlagi katere bodo izračunavali koncesnine, je po mnenju ministrice "odraz realnosti". Na polovico višine koncesnine bo vplivala količina vode, ki jo posamezni uporabnik glede na svoje zmogljivosti črpanja vnaprej rezervira (in zanjo plačuje vodno pravico).

Ministrstvo pričakuje, da bodo uporabniki odslej bolj racionalni pri rezervaciji teh količin. Na nekaterih območjih, predvsem v Pomurju, so namreč te količine tako velike, da ministrstvo ne more več izdajati vodne pravice za druge potencialne uporabnike, ki bi želeli vodo črpati.

Druga polovica zneska koncesnine bo izračunana na podlagi dejansko načrpane vode. Ministrstvo pričakuje, da bo takšna ureditev prinesla bolj racionalno rabo vode.

Vsak uporabnik pa bo koncesnino v delu, ki se nanaša na količine tako rezervirane kot dejansko načrpane vode, znižal za do 80 odstotkov z reinjiciranjem oz. vračanjem že uporabljene, a čiste vode v vodonosnik. Ministrica pravi, da takšen način po eni strani zagotavlja dolgoročno vzdržnost vodonosnikov, po drugi pa uporabnikom omogoča, da si znižajo koncesnino.

Generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban je ocenila, da bi lahko bilo v podjetjih, ki bodo dobila koncesijo, ogroženih okoli 500 delovnih mest. Tudi v sindikatu menijo, da je prav, da se koncesije uvedejo, a bi morale biti takšne, da bi jih bila podjetja sposobna plačati in ne bi bila primorana zniževati stroškov dela oz. števila zaposlenih. Ocenjujejo, da so podjetja že sedaj močno obremenjena z različnimi dajatvami, ob takšnih koncesijah in prihajajočem davku na nepremičnine pa se lahko po besedah Lebanove "kar nehamo ukvarjati s turizmom".

Med ostalimi dejavniki, ki vplivajo na višino koncesnine, sta razlika v temperaturi načrpane in uporabljene vode ter cena toplote, izračunana na podlagi kurilne vrednosti in cene kurilnega olja.

Uredbe bodo podlaga za sklenitev pogodb z uporabniki, ki bodo koncesnino obvezani plačevati z letom 2016. Pri tem bo v letu 2016 znesek znašal 60 odstotkov izračunane koncesnine, v letu 2017 70 odstotkov, v letu 2018 80 odstotkov, v letu 2019 90 odstotkov in od leta 2020 naprej 100 odstotkov izračunane koncesnine.

Generani direktor direktorata za vodo in investicije na okoljskem ministrstvu Leon Behin je povedal, da so z uporabniki že izračunali okvirne višine koncesnin, da pa bodo končne vrednosti znane do podpisa pogodb, saj lahko vhodne podatke do takrat še spremenijo.

Izpostavil je pomen ureditve koncesij za pomursko-zalski bazen, ki si ga Slovenija deli z Madžarsko in kjer je bil ob omenjeni "zasedenosti" vodonosnikov zaradi velikih rezervacij količin vode omejen gospodarski razvoj. Madžarska je po Behinovih besedah neuradno že soglašala z ureditvijo koncesij za termalno vodo na tem območju.

Ministrstvo se je področje koncesij za vodo odločilo urediti med drugim zaradi evropske direktive, opozoril računskega sodišča, neenakopravnega položaja uporabnikov te vode na trgu ter ureditve področja upravljanja z vodami in spremljanja stanja.

zdravilišče - 2
zdravilišče - 2 FOTO: Thinkstock

Predstavniki zdravilišč: Visokih koncesnin ne bomo zmogli

Zdravilišča ob tem opozarjajo, da bodo koncesnine previsoke, kar lahko pomeni izgubo delovnih mest in tudi zapiranje zdravilišč. 

Kot so po sestanku pri okoljski ministrici, na katerem je sodeloval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, sporočili iz skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, niso proti uvedbi koncesnin za uporabo termalne vode - nasprotno, so za to, da se zadeve glede koncesnin uredijo za vsa zdravilišča, ki doslej niso dobila koncesije. 

Predlagali so, da se za izhodišče za izračun koncesije uporabi formula, kot je uporabljena za izračun vodnega nadomestila za leti 2014 in 2015, ki jih bodo morala zdravilišča, ki nimajo koncesije, plačati za nazaj. "Absolutno se ne strinjamo s predlagano formulo za izračun koncesij za obdobje od 2016 dalje, saj bi ob upoštevanju vseh argumentov in po simulacijah izračunov nastale takšne finančne obremenitve, da jih dolgoročno ne bi prenesli in bi posledično lahko privedle do izgube delovnih mest in v najslabšem primeru tudi do zapiranja posameznih zdravilišč," opozarjajo. 

Menijo, da bi bilo treba formulo oblikovati tako, da bodo zdravilišča obravnavana enakovredno, ne kot po formuli v sprejetih uredbah, po kateri bi nekatera zdravilišča plačala koncesijo v višini enega odstotka, druga pa v višini več kot štirih odstotkov celotnih prihodkov, navajajo. Poleg tega po njihovem mnenju izvedba reinjiciranja uporabljene vode v vodonosnik zaradi preveč dilem, povezanih z dodatnim investiranjem, umestitvijo v prostorske plane, oddaljenostjo od matične vrtine in drugih vprašanj, ni mogoča. 

"Poudarjamo, da zdravilišča tako visokih koncesnin ne bodo zmogla, saj se jih že sedaj večji del bori z izgubo. Dobički turističnih podjetij se gibljejo okrog treh odstotkov prihodkov, ministrstvo pa želi z novo uredbo višino koncesije, ki v nekaterih zdraviliščih presega 4,7 odstotka letnega prihodka, kar pomeni, da bo večina zdravilišč, ki še delajo z dobičkom, pristala v izgubi, pri ostalih pa se bo izguba močno povečala. Sledilo bi zapiranje zdravilišč in povečevanje brezposelnosti," so prepričani. 

V skupnosti navajajo oceno ministrstva, da se bo iz naslova na novo podeljenih koncesij nabralo okoli 2,5 milijona evrov letno, pri tem pa opozarjajo, da bo izpad državnega davka na dodano vrednost zaradi zapiranja zdravilišč, ki bodo poslovala z izgubo, bistveno večji. "Če npr. zapremo zdravilišče, ki dela letni promet 20 milijonov evrov, bo ob zaprtju izpad DDV samo od enega zdravilišča tri milijone evrov letno, dodatno državno breme bodo še brezposelni," so zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devote
06. 11. 2015 12.36
+2
kmalu pricakujte se koncesnino za zrak, ki ga vsesava toplotna crpalka... kjerkoli je socializem je revscina, zaostalost in visoki davki ,poglejte na zemljevid drzav.
provokatorr
05. 11. 2015 22.00
+5
preverite cene vstopnic v naših kopališčih in v kopališčih na Dunaju. Presenečeni boste, da so pri nas cene tudi do 3x višje. in verjamem, da AVstrijci koncesijo za vodo že plačujejo, pa ne propadejo.
Alan Bokši?
05. 11. 2015 21.41
+0
TAKO SE PRI NAS PODPIRA TURIZEM IN GOSPODARSTVO!
Alan Bokši?
05. 11. 2015 21.40
-2
LEVIČARJI POŽERUHARSKI
Kapitol
05. 11. 2015 20.48
+2
JA ne vem zakaj sploh bunjenje. Po celem svetu vedo, da se pod levaki in socialisti slabo živi ter da morajo državi plačevati dosti več in dobijo nazaj dosti manj, kot pa v razvitih kapitalističnih državah. Zato se jih praktično po celem svetu tudi izogibajo in jih ne volijo. Pri nas pa jih ljudje veselo volijo iz volitev v volitve, zato ne razumem zakaj potem pritoževanje nad takšnimi zadevami. Če ljudje to želijo to dobijo, pač svobodna volja...Pri nas ljudje uživajo, da imajo pol manjše plače kot Avstrijci, in levi jim z veseljem ustrežejo, tako to gre...
mit75
05. 11. 2015 23.35
+3
V Ameriki kupiš zemljišče in je vse tvoje kar je na njem kaj pa je drzava placala gretje termalne vode da obračunava po ceni nafte?
rokinja
05. 11. 2015 19.48
+3
Istočasno so spet naredili dve bedariji, kako ljudi uničit. To tukaj, da bi ja še turizem crknil in ogrevanje, pri katerem se ne ve, kdo pije,kdo plača, oz. če si varčen boš zaradi tega kazensko ovaden.
mackon08
05. 11. 2015 19.40
+10
Tovarne so že uničili, tudi turizem je treba uničiti.
tron3
05. 11. 2015 19.18
+3
Kaj je sedaj to Počivalšek, totalno zadolžene Terme Olimje, ki ste jih vodili, jih še vodite in boste jih vodili, bodo propadle!!!
rokinja
05. 11. 2015 19.48
+4
Počivalšek ima čisto pravi priimek, počiva na rovolikah.
ecnarf
05. 11. 2015 18.55
+3
provokatorr
05. 11. 2015 18.29
+9
seveda pa so koncesnine za podjetja, kot je SAVA turizem dd, ki je finančno popolnoma uničeno, dober izgovor. Čez nekaj mesecev bi itaq propadli, tudi brez plačila koncesnin, zdaj bodo nesposobni lopovi na čelu podjetja hitro našli "krivca" za svoj propad.
provokatorr
05. 11. 2015 18.27
+7
dajte, novinarji preverite cene vstopnic v naša kopališča in v kopališča na Dunaju. Presenečeni boste, da so šri nas cene tudi do 3x višje. in verjamem, da AVstrijci koncesijo za vodo že plačujejo, pa ne propadejo.
mit75
05. 11. 2015 23.36
L.A. LOST
05. 11. 2015 17.51
+10
Ja, ko je malha prazna vse prav pride!!! Folk poberte žlebove proč, ker bodo še deževnico zaračunal... Pa če vam potok teče mimo hiše, samo stran!!! To vse stane!!!
rokinja
05. 11. 2015 19.49
+3