Slovenija

Na pot z vozilom prihodnosti!

Ljubljana, 12. 11. 2008 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
68

V Sloveniji je 4500 vozil, ki jih poganja tudi okolju in motorju prijazen avtoplin. Vozilo prihodnosti pa ni izbirčno, rado ima kar tri goriva: bencin, plin in elektriko.

Vozilo prihodnosti ima tri možnosti pogona: bencin, plin in elektrika. Pri Plineksu so tovrsten avtomobil že priredili.
Vozilo prihodnosti ima tri možnosti pogona: bencin, plin in elektrika. Pri Plineksu so tovrsten avtomobil že priredili. FOTO: Luka Hvalc
Hibridno vozilo je vozilo z najmanj dvema različnima pogonoma in z dvema različnima rezervoarjema v samem vozilu, za namen pogona vozila. Definicija Združenih narodov

Ob oktobrskem padanju cen bencina in dizla je vgradnja plinskih pogonov v vozila upadla. Cena bencina in dizla je bila namreč manj kot evro, medtem ko je utekočinjeni naftni plin še vedno stal 0,7 evra na liter. Novembra se je cena plina znižala na 0,6 evra, zato se je povpraševanje za predelavo vozil znova povečalo, je za 24ur.com pojasnil Tadej Tasič iz družbe Plineks, ki se ukvarja z vgradnjo plinskih pogonov v avtomobile.

Plinski pogon je možno vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, cena predelave za povprečno vozilo pa je 1.350 evrov. Prav tako je možno prirediti vozilo na dizelski pogon, vendar pa je predelava dražja, in sicer od 7.000 do 9.000 evrov. Namestitev sistema traja šest ur, rezervoar pa je lahko v prtljažniku, na delu, kjer je rezervna guma, ali pod vozilom. In v čem so prednosti? Bistveno manjša poraba, bistveno nižje emisije v ozračje in čistejši izpuh, ob tem pa še izboljšana moč in vzdržljivost motorja. Ob napovedanem ekološkem davku bodo vozila z vgrajenim plinskim pogonom obravnavana v razredu najmanjših onesnaževalcev.

V Sloveniji je okoli 4500 vozil, ki jih poganja tudi avtoplin, in 30 črpalk, ki ponujajo okolju in motorju prijazno gorivo. Petrol, Istrabenz in OMV načrtujejo povečanje prodaje, tako da naj bi bilo v prihodnjih letih v Sloveniji vsaj 30 bencinskih servisov z avtoplinom.

Bo nova vlada odpisala trošarine?

Avtoplin je splošno sprejet kot zeleno gorivo.
Avtoplin je splošno sprejet kot zeleno gorivo. FOTO: POP TV
Plinski rezervoar
Plinski rezervoar FOTO: Plineks

Težave pa predstavljajo trošarine, ki so v Sloveniji 175 evrov na tono, je povedal Tasič. Predlog za njihovo znižanje so iz Plineksa vladi znova poslali pred tremi tedni, vlada ga je posredovala naprej, vendar ni bil sprejet. Po njihovem mnenju je naloga vlade, da vzpodbuja večjo družbeno odgovornost do okolja in ustvarja stimulativno okolje, da bodo tudi gospodarski in drugi subjekti izvajali ukrepe na področju družbene odgovornosti do okolja.

Kot navajajo v Plineksu, so nekatere države po svetu avtoplin sprejele kot zeleno gorivo, nanj so celo ukinile vse trošarine, cena za liter avtoplina pa je do trikrat manjša od cene litra bencina. Stimulativno z raznimi subvencijami spodbujajo tudi vgradnjo avtoplinskih sistemov v vozila z bencinskimi motorji. Po njihovem mnenju je nujno potrebno tudi v Sloveniji stimulirati avtomobilski pogon na okolju in potrošniku prijazen avtoplin. Tako bi se izognili plačevanja penalov EU zaradi premajhnega števila črpalk z avtoplinom in bistveno prispevali k okolju prijaznejši obliki pogona prevoznih sredstev.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RPM
15. 11. 2008 02.03
@ Apocalypse: lepo te prosim pozanimaj se koliko v resnici stanejo plinski sitemi; za najdražje in najbolj ekskluzivne modele avtomobilov(V8 turbo...) pride pri najdražjem monterju vgradnja nekje 2400€. Pliski sistem je po zadnjih ADAC-ovih testiranjih nekajkrat bolj varen kot bencinski. Megan v nasreči na cesti v Kočevje pred nekaj tedni pa ni zagorel zaradi plina, ampak zaradi bencina, plinski tank je ostal nedotaknjen, bencin ki je iztekal v motrnem prostoru pa se je vnel in naredil vso škodo. Tako da sem prepričan da si o celi temi povezani z avtoplinom zelo slabo obveščen... ali pač živiš v svojem svetu PC igric in filmov Jackiea Chana...
RPM
14. 11. 2008 23.22
AVEN !! lepo da priznaš zmoto in ne komentiraš na gregor65. Tukaj imate podatke za energetske (kalorične) vrednosti: CNG ima le 25 energije v primerjavi z bencinom. LPG ima le 66 energije v primerjavi z bencinom. Metanol ima le 49 energije v primerjavi z bencinom. Nafta (diesel) pa ima 110 energije v primerjavi z bencinom. Oktansko število pa je čisto nekaj drugega. Tega ima LPG res 130, kar pa nima veze s porabo. Je pa elektrika res boljša alternativa. Lahko jo pridobivate na 101 način. Poleg tega bi vozila polnili ponoči, ko je elektrika cenejša, oziroma jo je preveč. že pred več kot 15 leti so se po kaliforniji vozili električni avtomobili. Brez težav. Potem pa je naftni in avto lobi (z Bushem jr.) na čelu sesul zakonodajo, ki je zahtevala in spodbujala električne avte. Za proizvajalce je električni avto slabša izbira, ker potem je vzdrževanje poceni. Ni olja, filtrov in mnogih, mnogih delov, ki bi obrabljali. kako pa bi nas potem lupili. Kar pa se tiče gorivnih celic, ki jih tako opevajo. Te so še več desetletij daleč, če jim bo sploh kdaj uspelo. Razen če ste pripravljeni dati 1.000.000 (million) USD za tak avto. No morda mi bodo zopet zbrisali komentar, ker ne hvalim Plineksa. Ampak so še drugi na naši rodni zemlji. Kateri je najboljši pa ne vem. Vidim pa, da je članek očitno plačan in mnogi \"komentatorji\" delujejo nekako povezani.
Tonček Balonček
13. 11. 2008 15.50
Taki avti seveda obstajajo, so pa smešmno dragi! Elektrika v avtu je nekaj podobnega kot kurjenje na elektriko. Vprašaj strokovnjake! Najracionalneje je seveda kurjenje avtov na naftne derivate, še butan nima ustrezne bilance! To je popoolnoma jasno, Boš poskusil z avtom na lesne odpadke ali bio gorivo, kjer boš za en avto rabil par hektarjev rodne zemlje z vem delom in tretiranjem? Ne sanjajte o neumnostih. Manj s eje treba voziti, pretirava s ev potrošnji., Zakaj korompir in čebulo vozimo po par tisoč km stran, če so povsod podobni naravni pogoji, splača se tovoriti, ne pa pridelovati lokalno, katasrofa! Na ta način povročamo nepotrebno delo, čas, trošimo energijo in pe marsikaj!!!
polo19sdi
13. 11. 2008 14.02
tonček, a veš zakaj ni avta na elektriko,serjisko mislim. Zato ker ko izdelaš tak avto je to to. Servisov ni, rezervnih delov praktično ni,... ni ničesar. Ne pa zarad tega da se ne splača. Preklet se splača.
Ramzess
13. 11. 2008 13.53
Tonček Balonček=\"Plin seveda ni nobena prihodnost. Pač en drug naftni derivad, le da je pri normalnih pogojih plin, utekočinjen mora biti pa pod tlakom!\" Res je, avto-hibridi, takšni in drugačni, nikoli niso bili in ne bodo avtomobili prihodnosti, ker se tehnologija in viri energije preveč oklepajo preteklih vzorcev, skratka nova škatla, staro pakiranje, v šierši izvedbi. Večina ima res čudne pojme o tehnologiji in avtih, v tem primeru, prihodnosti. Energija prihosnosti in s tem tehnologija, ni energija, ki je vezana na obstoječe vire, v drugačnem pakiranju, pač pa gre za povsem, sicer ne nove, a drugačne oblike energiji in posledično tehnologij. Znani so naprimer dodatki za motor v avtu, ki porabo obstoječega goriva zmanjšajo na minimum, pri čemer se motor ne predeluje, le doda se ključen element, na internetu je moč najti kaj o nujem, ki pa uradno ni dovoljen, pa vseeno obstajajo ljudje, ki ga uporabljajo. Še manj je dovoljena dovolj dobro znana orgonska energija in tehnologija za njeno uporabo in ti. energija ničte točke, ki je ravno tako znana, kot tudi tehnologija za njeno uporabo. To je energija prihodnosti, in predstavljate si da ta \"neskončen\" in zastonj vir poganja vaše vozilo in napaja (generator) omrežje vašega doma. Vendar te reči še zaenkrat niso uradno dovoljene, ker močniki, ki distributiraujo obstoječe fosilne vire, ki bi sicer čez noč izgubili bajne dobičke in moč, onemogočajo, velikokrat že pri viru, odkritelji, izumitelji, ipd. (sumljive smrti, uničenje tehnologije in gradiva, oz. ponik le te v tajne arhive in baze), njen razvoj. Večina se niti ne zaveda, da bi brez takih sort liderjev, bil današnji svet, že daleč v prihodnosti, sploh se na zavedamo za kaj vse so nas je majšina zaradi želje po dobičkih, moči in oblasti, prikrajšala. Ničesar kar sicer moramo že stoletja trpeti, nam v resnici ne bi bilo treba trpeti. Zadnji čas smo vse bolj priča očitnemu propadanju obstoječih sistemov, pa če smo na to pripravljeni ali ne, kar je hkrati dokaz, kako zelo je človeštvo zavedeno.
marjankotnik4
13. 11. 2008 11.34
Cena ugradnje na Hrvaškem za sisteme z evropskim standardom (67-01) je od 12400kun oz cca 1720 eur. Vir: Avto magacin 4.studenog.2008 br. 136.
marjankotnik4
13. 11. 2008 11.30
nickey- verjetno misliš da jih je v Srbiji narejenih 40 tisoč. Kar se pa cene tiče pa vse lepo in prav, če nebi upošteval evropske zakonodaje z varnostnimi ventilji, dvo stenskega rezervuarja, 67-01 standarda za multiventil in garancijsko dobo. Kaj pa servisi in nastavitve, ter to, da z sistemom, ki ni ugrajen komponentami, katere ne zadostujejo našim standardom ni mogoče pridobiti homologacije???
Aven
13. 11. 2008 10.14
gregor 65 Ne bom izgubljal besed. brez_faksa S teboj se popolnoma strinjam.
Tonček Balonček
13. 11. 2008 09.45
Plin seveda ni nobena prihodnost. Pač en drug naftni derivad, le da je pri normalnih pogojih plin, utekočinjen mora biti pa pod tlakom! Problem je s požari in eksplozijami, za kurjavo je naprimer najdražja izbira od vseh derivatov! Včasih, pred 20 leti in več, s eje veliko vozilo na plin, doma so ljudje pretakali jeklenke, kot zdaj delajo z nafto oz. kurilnim oljem, potem se seveda izplača, sicer na pa ne kaj dosti. Plin je več ali manj za viličarje, ker ne smrdi, nimajo ga niti mestni avtobusi, je predrag!
nickey
12. 11. 2008 23.00
V Srbiji je več kot 40 avtomobilov predelanih na avtoplin. V Sloveniji pa pičlih 4.500. V Ljubljani bi zaradi onesnaženja morali biti vsi avtomobili predelani na plin, vendar ceno držijo gor naftni lobiji ali serviserji. Sistem italijanskega proizvajalca vgrajen v Srbiji in v Sloveniji pomeni razliko v ceni od 700-800 € kar je čista neumnost.
Abrams
12. 11. 2008 22.26
Fantje Moj dizel kuri 5 litrov na 100 km. Novejši kurijo 4 in manj litrov na 100 km. Se pravi plin je pač bolj ali manj nerodna zamenjava za sodoben dizel ali bencinski motor. Kar se pa tiče ekologije bi se pa o tem težko govorilo. Pa ne pozabite plin ima tudi naftni lobi čez. Prihaja iz istih vrtin.
mucek4
12. 11. 2008 21.48
Še moj komentar. Po cca pol leta, 15000 km in številnih polnjenjih. Vgrajeno je pri opevani firmi, vendar sem na začetku imel težave. Pokrov motorja je bil tako nizko, da so se ventili dotikali pokrova in je avto v višjih obratih preklopil na bencin. Samo so mi pa potem res brezplačno zadevo popravili, šeenkrat naredili vse nastavitve in potem šeenkrat fine nastavitve, ko je bil sistem malo \"utečen\". Od takrat naprej pa nobene težave več. No ja. Razen na bencinskih, ki ti v 42 literski rezervoar \"nalijejo\" 59l plina :) Avto ima sedaj porabo namesto 9.1 cca 10 litov in prihranek je cca 3€ na 100 km. Če pa koga še kaj zanima me pa pod istim nickom najde na forumu elektron .si
CARDA
12. 11. 2008 21.37
Tudi jaz sem si dal vgraditi avtoplinski sistem in sem zelo zadovoljen.Najprej sem se zmenil na Hrvaškem v Puščinah blizu Varaždina in dobro da sem se še prej pri nas pozanimal.Problem je v tem da če se daš v drugi državi vgraditi sistem ti pri nas nepriznajo papirje-atest in pozneje homologacijo tako da sem potem to prečrtal in sem si dal vgraditi pri nas.
AmarkoA
12. 11. 2008 21.12
Glede na vse prednosti, ki jih avtoplinski sistemi prinašajo (cenejša vožnja, varnost, ekološka vožnja,...in ne vem kaj vse še reklamirajo) me čudi, da je v Sloveniji tako malo avtomobilov predelanih na plih. Jaz osebno sem velik zagovornik avtoplinskih sistemov. Trenutno vozim drugi avtomobil na plin. Na ekologijo sicer ne dam veliko, je pa definitivno prednost to, da se pozitivno pozna v denarnici :) Kar se pa tiče podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo avtomobilov na plin, ne mislim kritizirat in delati anti reklame, si pa fantje na Plineksu definitivno zaslužijo mojo pohvalo saj so se držali roka (6 ur), dobil sem nadomestno vozilo, pri homologaciji nisem imel nobenih težav (vsi papirji so bili urejeni) in v 4 mesecih in 12.000 prevoženih kilometrih nisem imel čisto nobenih težav, pa še najugodnejši so.
brez_faksa
12. 11. 2008 21.06
za \"tapametne\" imamo dva različna sistema plinskih naprav za bencinske motorje: -sistem z uparjalnikom, poraba večja za do 20, moč manjša za do 7, odvisno od tipa avtomobila, nekje je moč manjša za 2 in poraba večja za 3. Potrebuješ predgretje na bencin. -sistem direktnega vbrizga, moč večja za do 15, poraba manjša za do 20. (gregi, problem je izkoristek pri bencinu, veš). Ne potrebuje predgretja. Oba sistema manj umažeta olje in avto ima odaljšan servisni interval in večjo trajnost. VW razvija še izboljšan sistem z direktnim vbrizgom, posvečeni smo testirali, izpuh pa \"za dihat\".
krajzler
12. 11. 2008 19.52
Tudi jaz sem dal predelat avto na plin (nissan 350z, 280km). Malo sem računal in na 100km prihranim cca 3€ (pri trenutni ceni goriv). Ne vem sicer kdo se reklamira tukaj gor, ampak jaz sem zasledil tukaj samo eno podjetje ki se ukvarja z predelavo. No .. jaz sem dal predelat avto pri podjetju avtonaplin. Cena vgradnje je bila 2000€ (to je za v6 motor). Predelava je trajala 4 dni. Plinski sistem pa je Prins.
JozaFric
12. 11. 2008 19.45
Končno en pameten članek!
endvatrilovi
12. 11. 2008 19.41
Morda kdo ve, kje na Hrvšakem ali v Srbiji je pooblaščeni serviser in to dobro naredi - predelava? Kakšna izkušnja? Kaj pa EASY JET iz Kopra?
Tonček Balonček
12. 11. 2008 19.38
Tine100, seveda s estrinjam z jedrskimi elektrarnami, končno je tehnologija za 4o let modernejša, bio goriva in elektrika iz Trbovelj in šoštanjka za avte je pa seveda slepa pot! Nafto bomo pa seveda pokurili, sja gre za fosilna goriva, kbvalitetnejša od premoga, mar ne?
dekss
12. 11. 2008 19.24
1350 eurov!? na hrvaškem se isti sistem ki je tukaj 1350 namesti za manj kot 1000 eur, v srbiji pa za 500 eurov. torej za malo število vozil predelanih na pliun je kriv med ostalim tudi plineks, in ne samo vlada, petrol, ali istrabenz.