Slovenija

Na pomoč v UKC Maribor prihajajo anesteziologi iz drugih bolnišnic

Maribor, 15. 12. 2015 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V UKC Maribor, kjer močno primanjkuje anesteziologov, so se zaenkrat dogovorili za pomoč 11 specialistov iz drugih slovenskih bolnišnic, računajo pa tudi na okrepitve iz Ljubljane. S to rešitvijo so seznanili predstavnike zdravniške zbornice in ministrstva za zdravje, ki so zaenkrat zadovoljni.

Po besedah predsednika Zdravniške zbornice Slovenije Andreja Možine, ki se je danes skupaj z državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Sandro Tušar v Mariboru sestal tako z vodstvom kliničnega centra kot z zaposlenimi na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, predstavlja predlagana rešitev "izjemno optimalno stanje ta hip".

"To se za prehodno obdobje zdi praktično edina rešitev, če ne želimo preveč prikrajšati bolnikov s tega, mariborskega konca. Za prehodno obdobje je to dobra rešitev," je ocenila tudi Tušarjeva.

Anestezist
Anestezist FOTO: Thinkstock

Po besedah direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca je zaenkrat izrazilo pripravljenost, da pridejo pomagat v Maribor, 11 anesteziologov iz drugih bolnišnic, že od prej pa imajo sklenjene podjemne pogodbe s sedmimi anesteziologi iz Celja in Murske Sobote. Dodatne okrepitve pričakuje še iz UKC Ljubljana, kjer se bo na to temo pogovarjal v sredo.

V Mariboru bodo ti dodatni zdravniki, ki naj bi začeli z rednim delom januarja, lahko delali največ osem ur na teden, kar pomeni, da bi vsak lahko dvakrat na mesec prišel za 16 ur dežurat. "Želimo si pomoči predvsem pri dežurni službi, saj se na ta način naši redno zaposleni zdravniki sprostijo za dopoldansko oziroma redno delo preko dneva, s čimer bi uspeli naše programe varno pripeljati do konca," je pojasnil Pivec. Skupno bi po njegovih ocenah potrebovali vsaj 20 tovrstnih novih pogodb.

Do današnjega obiska v UKC Maribor prihaja mesec dni po tistem, ko so mariborski anesteziologi zaradi kadrovske stiske zaprosili zdravniško zbornico za zaščito in nadzor. "Ne glede na to, da je bilo nekaj nesporazumov v tem času in se morda nismo držali vseh zavez, smo danes ugotovili, da so odkljukane skorajda vse točke v smeri tega, da bo mariborska univerzitetna bolnišnica imela v nadaljevanju izpopolnjen in varen program na področju anesteziologije," je Možina povedal po srečanju.

Prehodno obdobje s pomočjo anesteziologov iz drugih bolnišnic naj bi trajalo, dokler ne bo UKC Maribor pridobil novih specialistov, ali iz vrst sedanjih specializantov na tem področju, morda pa tudi iz tujine. Po besedah Pivca so objavili razpis za dve prosti delovni mesti anesteziologa, dogovarjajo se za zaposlitev enega od celjskih anesteziologov, imajo pa tudi dovoljenje ministrstva za zaposlitev štirih zdravnikov iz tujine, če bo treba. "Glede na sistemizacijo delovnih mest v UKC Maribor potrebujemo za to delo 30 specialistov, trenutno jih imamo 18," je povedal.

Zaradi pomanjkanja anesteziologov so v zadnjem času omejili število nenujnih operacij, medtem ko so vse bolnike z nujnimi stanji po navedbah vodstva kliničnega centra ustrezno in pravočasno oskrbeli. Tudi v prihodnje se bo po besedah Pivca še dogajalo, da bo kakšna operacija preložena, a bodo delovne procese poskušali organizirati čim bolj optimalno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedo9GWTSmedo
15. 12. 2015 20.29
+1
Vsega jim manjka. Samo čistilk ni problem dobiti in obdržati.
-MARIBOR-
15. 12. 2015 19.24
+1
pol zdaj nebom rabo čakat pet let na poseg zdaj bo treba samo štiri.
kurimebolac
15. 12. 2015 18.59
+4
Drugače poznam kar nekaj mladih ki so hoteli it to smer študirat pa jih večina ne pride not, ker so tako visoke omejitve za vpis, naš zastareli šolski sistem tukaj tudi ne pomaga..
lilyallen
15. 12. 2015 19.58
+1
drgač smer je samo splošna medicina, po končanem faksu pa pripravništvu pa lahko kandidirajo za anazteziologijo
skorumpiranpolitik
15. 12. 2015 16.54
+5
Kot v času udarnih brigad, le da je ta pomoč fajn plačana in fajn iztrošena!
specialnih10
15. 12. 2015 16.18
+11
Imamo mladi kader vseh vrst zdravstvenih delavcev v Mariboru. Čas je da se ukc zbudi in zaposli mlade , da nam še ti ne pobegnejo v tujino.