Slovenija

Na pomoč beguncem iz Darfurja

Ljubljana, 23. 01. 2008 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija bo konec februarja na misijo v nemirni Čad poslala 16 slovenskih vojakov.

Na današnji seznanitvi odbora za obrambo z nekaterimi aktualnimi obrambnimi zadevami je minister za obrambo Karl Erjavec pojasnil, da bo Slovenija poslala na mirovno operacijo v Čad 15 vojakov in enega častnika.

Slovenski vojaki bodo pomagali beguncem iz Darfurja

Minister Erjavec je pojasnil, da bo Slovenija v Čad in Srednjeafriško republiko v slabem mesecu dni poslala 16 pripadnikov Slovenske vojske.
Minister Erjavec je pojasnil, da bo Slovenija v Čad in Srednjeafriško republiko v slabem mesecu dni poslala 16 pripadnikov Slovenske vojske. FOTO: POP TV

Nadaljevali bodo z operacijami, ki jih izvaja EU v BiH, Libanonu, Kongu, Sudanu in Somaliji. Kot je poudaril minister, jih zlasti skrbi še situacija v Keniji. Odpira pa se tudi nova operacija v Čadu in Srednjeafriški republiki. Na Balkanu bo ključno vprašanje ureditev statusa Kosova, ki se bo po Erjavčevih besedah "očitno razrešilo v času našega predsedovanja". Nadalje potekajo tudi obrambne in policijske reforme v BiH.

Odbor za obrambo se je v četrti točki seznanil tudi s sklepom vlade o sodelovanju SV v mirovnih operacijah v Čadu in Srednjeafriški republiki. V zvezi s tem je minister pojasnil, da je EU pooblaščena, da v ti dve državi za eno leto, do prihoda mirovnih sil OZN, pošlje svoje sile. V okviru aktivnosti na tem področju je Slovenija organizirala naborno konferenco. Na tem področju je humanitarna kriza, saj je 250.000 beguncev iz Darfurja, razseljenih pa je še 150.000 ljudi.

Glede na to, da je SV aktivna že na drugih področjih, so na ministrstvu sprejeli odločitev, da na to področje pošljejo enega častnika in 15 vojakov. "Želje EU so bile večje, tudi po tehnični opremi, vendar Slovenija zaenkrat še nima dovolj zmogljivosti," je pojasnil Erjavec. Na vprašanje Anderliča, zakaj na to področje ne pošljemo mobilne vojaške bolnice Role 2 ali helikopterjev, kakšna druga država pa bi prispevala ekipo, je Gutman odgovoril, da helikopterji in tudi Role 2 še nista opremljeni za delovanje na afriškem področju. Minister pa je dodal, da četudi bi poslali tehniko, bi morali zraven poslati tudi svojo ekipo, kar bi za bolnišnico Role 2 znašalo 80 ljudi.

Zaščita in reševanje zaradi rebalansa nista ogroženi

Minister Erjavec zatrjuje, da rebalans proračuna, kjer se predvideva 31 milijonov evrov pridobiti iz obrambnega proračuna, ne bo vplival na sredstva, ki so namenjena za zaščito in reševanje.
Minister Erjavec zatrjuje, da rebalans proračuna, kjer se predvideva 31 milijonov evrov pridobiti iz obrambnega proračuna, ne bo vplival na sredstva, ki so namenjena za zaščito in reševanje. FOTO: POP TV

Poslanec LDS Mitja Slavinec je na ministra naslovil vprašanje, če bo rebalans proračuna, kjer se predvideva 31 milijonov evrov pridobiti iz obrambnega proračuna, kaj vplival na namenjanje sredstev za potrebe zaščite in reševanj. Kot je dejal, opaža, da je stopnja ogroženosti Slovenije na tem področju bistveno višja kot pa tuje agresije. Ob tem je minister za obrambo pojasnil, da rebalans proračuna ne bi vplival na sredstva, ki so predvidena za to področje. "Sredstva tam ostanejo, tako kot so bila sprejeta v državnem zboru," je pojasnil minister.

Ime za Patrio bodo izbirali dijaki četrtih letnikov

Glede problema poimenovanja lahkih oklepnih vozil Patria je predsednik odbora za obrambo Anton Anderlič ministra vprašal, kako mislijo s to akcijo nadaljevati. Ministrstvo je namreč za iskanje imena predlagalo natečaj, na katerem bi sodelovali osnovnošolci in srednješolci, kar je sprožilo nekatere javne polemike. Minister je pojasnil, da bodo z akcijo nadaljevali, a bodo na njej sodelovali le četrti letniki srednjih šol, kjer so učenci že polnoletni in tako ne bo težav.

Anderlič je ministra Erjavca povprašal tudi glede poimenovanja oklepnikov patria.
Anderlič je ministra Erjavca povprašal tudi glede poimenovanja oklepnikov patria. FOTO: POP TV

Anderliča je še zanimalo, ali je vprašanje nabave novih avtomatskih pušk za potrebe slovenske vojske in bajonetov že sanirana. Po tem ko je SV namreč kupila puške in bajonete, so se pojavile določene tehnične napake. Anderliča je zato zanimalo, ali so tehnične napake rešili in ali bo SV to kaj dodatno stalo. Na vprašanje je pojasnil načelnik generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman, ki je dejal, da se cena ne bo spremenila, saj so puške še v garanciji. V podjetju, ki je puške izdelalo, pa so napravili dodatna testiranja. Po testiranjih so, kot pojasnjuje načelnik generalštaba, ugotovili, da je s puškami vse v redu. Končno poročilo pa nameravajo izdelati v kratkem, saj sedaj čakajo le še na statistične podatke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

300nauro
24. 01. 2008 09.10
Najprej sem vzel v roke atlas, ga odprl na "afriški strani" in še preden sem začel iskati tisto sajasto državo, mi je padlo na misel ime N´Džamena (5. navpično: glavno mesto srednjeafriške države . . .). Daleč je to od Slovenije, čeprav so v današnjem času razdalje zelo relativen pojem, še posebno v virtualnem svetu. Pa vendar - čemu pošiljati uniformirance izpod hladnih Alp na vroča tla črne celine? Nekakšna sodobna vrsta neokolonializma? Slovenske fante tam spodaj si predstavljam seveda v kratkih vojaških hlačah (do kolen), bluzi z kratkimi rokavi in s tisto značilno tropsko čelado na glavi, ki se je spominjamo iz filmov o safarijih . . . S seboj bodo vzeli tudi nove avtomatske puške, ki so še v garanciji; seveda se jih splača preizkusiti v praksi, še predem jim poteče jamstvo za brezplačno popravilo. Čaka jih tudi kamuflažno barvanje helikopterjev, oklepnikov in drugih vozil v stilu novega okolja. Itd. Svet se spreminja, tako glede gospodarsko-političnih odnosov kot tudi podnebno. Bojim se, da bo čez nekaj desetletij (lahko tudi občutno prej) objavljen internetni članek, ki se bo začenjal takole: "Skupina vsestransko uporabnih slovenskih vojakov se je izkrcala na obali Antarktike. Tamkajšnji pingvini so namreč . . ." Do 1. aprila sta še dobra dva meseca. Tedaj pa kaj bolj resnega.
mac4_m
23. 01. 2008 19.47
Predlagam, da g. Anderlič od svoje plače (cca. 5.000 eur bruto) žrtvuje polovico in prepriča ostale poslance v isto in bi ta denar vsak mesec dali delavkam Mure, ki životarijo z 380 eur-i na mesec... Glede sudana, naj angleški vojaki nehajo stražit nafto v Iraku in raje preprečijo genocid v sudanu. Tako ne bo treba humanitarne katastrofe. Naj Erjavec predlaga to v evropskem parlamentu. Kot predsedujoča ima slovenija priložnost ta problem obelodaniti, ker če tega ne bo storila bo kot odgovorna sostorilka pri genocidu. Naj se konzultirajo z g. Križnarjem. Res žalostno pa je, da visok vojaški predstavnik javno izjavi, da drage mobilne (MOBILNE! ) bolnišnice ni možno usposobiti v roku enega leta. Kakšna sramota!...
DarthRevan
23. 01. 2008 18.44
Kriss714, hej, pa pojdi ti na parlamentarni odbor za obrambo povedat kako morajo stvari funkcionirat. Moraš biti zraven, če hočeš da te kdo sliši in upošteva tvoje ideje.
doki007@email.si
23. 01. 2008 18.39
kriss714,....pozabil si zraven pripojit kharla ehrjavca,...!!! ----on je načelnik evropske vojske ,...ha ha ha ha..............
kriss714@amis.net
23. 01. 2008 18.35
U dafur poslat Role, pa Anderliča, pa njegove kompanjone.
doki007@email.si
23. 01. 2008 18.22
ha ha ha ha ,.....jst bi poslov cel bataljon slovenskih vojakov v ČAD ,...in naj tam uživajo v lepoti AFRIKE,....za mizerne denarce ,...!!! ----pa kharlo tut bi šel z njimi ,....??!!
Kilz
23. 01. 2008 18.17
Ta anderlič je res kreten. Kaj on dela tle mi res ni jasn. K da bi vegetarijanc biu predsednik lovskega društva.
Biofrutekk
23. 01. 2008 17.21
Ta Anderlič je en idijot.