Slovenija

Na policijskem seznamu najdenih stvari tudi precej nenavadne 'najdbe': sef, slepi naboji in rjavo-bela kobila

Ljubljana, 13. 08. 2017 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potniki na javnih avtobusih in vlakih največkrat pozabljajo kose oblačil, dežnike, denarnice, dokumente, telefone in računalnike. Vrednejše predmete pristojni predajo policiji, ki na spletnih straneh redno objavlja seznam najdenih stvari. Na slednjem se sicer znajdejo tudi nekoliko nenavadne najdbe - denimo rjavo-bela kobila.

Dežniki, očala, deli oblačil in mobilni telefoni so med predmeti, ki jih potniki najpogosteje pozabijo, ko potujejo z javnimi prevoznimi sredstvi. Med najdenimi predmeti, ki končajo na policiji, pa je največ mobilnih telefonov, ključev in torbic ter predvsem koles. Je pa na seznamu policije najti denimo tudi kodralnik las, sef in rjavo-belo kobilo.

Na policijskem seznamu najdenih stvari je tudi kodralnik las, sef in rjavo-bela kobilo. (Slika je simbolična.)
Na policijskem seznamu najdenih stvari je tudi kodralnik las, sef in rjavo-bela kobilo. (Slika je simbolična.) FOTO: POP TV

Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da predmete, ki jih potniki izgubijo na vlakih ali na območju Slovenskih železnic, zbirajo in shranjujejo v zbirnih centrih v Ljubljani in Mariboru. Med izgubljenimi predmeti so zelo pogosto nahrbtniki, osebni dokumenti, dežniki, očala, kosi oblačil, ključi, mobilni telefoni, prenosniki in podobno. Zgodilo se je tudi, da je nekdo pozabil otroški voziček.

Seznam najdenih predmetov objavljajo na svoji spletni strani, večkrat pa potnike o njih obvestijo tudi prek družbenih omrežij. V 80 odstotkih primerov jih potniki pridejo iskat, preostale hranijo leto dni, nato jih zavržejo. Tiste večjih vrednosti pa predajo policiji.

Predmete brez večje vrednosti po treh mesecih predajo humanitarnim organizacijam

Podoben nabor izgubljenih predmetov beležijo v ljubljanskem potniškem prometu. Najpogosteje za potniki ostanejo pozabljeni kosi oblačil, dežniki, denarnice, dokumenti, telefoni, računalniki, pa tudi čevlji, zdravila, sadje in zelenjava.

Vrednejše predmete, kot so telefoni, prenosniki, denarnice, dokumente, pridejo ljudje običajno iskat. Sicer o njihovi najdbi obvestijo policijo. Slednjo obvestijo tudi o najdbi dokumentov tujcev, slovenske državljane pa poskušajo obvestiti tudi sami, če uspejo pridobiti njihov kontakt. Predmete, ki nimajo kakšne večje vrednosti, po treh mesecih namenijo humanitarnim organizacijam.

Na Avtobusni postaji Ljubljana pravijo, da potniki, ki hranijo prtljago v prostorih avtobusne postaje, največkrat pozabljajo oziroma ne pridejo iskat dežnikov, kap, mobitelov, bergel in puloverjev. Med drugim se je zgodilo, da je pri njih ostalo žensko spodnje perilo, so pojasnili in dodali, da prtljago v skladu s pravilnikom po daljšem obdobju zavržejo.

Številni najdeni predmeti se znajdejo tudi na policiji, kjer poudarjajo, da občani najdenih stvari ne smejo zadržati, ampak morajo takoj obvestiti lastnika, če je ta znan, sicer pa policijo. V nasprotnem primeru je najditelj storil kaznivo dejanje zatajitve, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta.

Če se lastnik po enem letu ne najde, se lahko stvar proda na dražbi

V skladu s pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi policija najdene predmete s seznama, ki je objavljen tudi na spletni strani, hrani najmanj 30 dni, nato pa jih (razen orožja in prepovedanih drog) odda v hrambo in nadaljnji postopek Finančni upravi RS. Če se po poteku enega leta od najdbe stvari ne najde njen lastnik, se lahko najdena stvar izroči najditelju ali proda na dražbi, ki jo izvede finančna uprava.

Kot je razvidno z objavljenega seznama, na svoje lastnike čaka več koles, mobitelov, denarnic, ročnih ur, torbic in ključev. So se pa na seznamu v zadnjih mesecih znašli denimo tudi visokotlačni čistilec, kotna brusilka, udarno kladivo, kodralnik las, sef, pa nekaj alkoholnih pijač, slepi naboji in nenazadnje rjavo-bela kobila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
13. 08. 2017 21.28
+5
v to verigo , ki je opisana so vleteni uslužbenci z dobro plačo in bogu kradejo dneve ,, ma basta
Ramzess
13. 08. 2017 11.32
+0
Sef, prazen ali poln, oz. z vsebino, in če, s kakšno.
Ramzess
13. 08. 2017 11.31
+2
"denarnice, dokumenti, telefoni, računalniki" Pri teh rečeh lastnika ne bi smelo biti težko najti in obvestiti, ... če pa to predajo policiji, ta zadeve preveri za ... saj veste s čim. Ne pozabite telefona ali računalnika, če imate na njem kaj delikatnega, kar bi vam pokvarilo življenje ali celo stalo zapora.
BaGr67
13. 08. 2017 19.02
+1
Varstvo osebnih podatko...Na policiji nesmejo po novem niti odpret mobilca in pogledat, kdo je ne njegovem seznamu tel. številk...Dajte se malo informirat o tem butastem zaonu..!!!!
Uporabnik113089
13. 08. 2017 10.19
+5
Rjavo - belo kobilo pa šparajo za svojega sodelavca....Zelo zanimivo pa je, da na seznamu ni psov...
rdeč alarm
13. 08. 2017 10.30
+3
Pse predajo zavetišču. Do neke mere imaš prav,prave pse najdeš na policiji.
panda80
13. 08. 2017 10.51
+4
Uporabnik113089
13. 08. 2017 14.10
+5
.... v mislih sem imel čisto drugačne pse in čisto drugačne strice....