Slovenija

Slovenski rekord: 49 stopinj pod lediščem

Ljubljana, 09. 01. 2009 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.H./V.L./T.V./T.O./STA
Komentarji
185

Petek je bil najhladnejši dan v letošnji zimi. Na Komni so namerili kar 49 stopinj Celzija pod ničlo. Sneg in nizke temperature pa še naprej povzročajo težave tudi po Evropi.

Močno sneženje je zajelo Španijo.
Močno sneženje je zajelo Španijo. FOTO: Reuters

Rudno polje –23, Rateče - Planica –18, Letališče Jožeta Pučnika in Slovenj Gradec –16, Cerklje pri Krki in Litija –15, Celje –14, Maribor –13 stopinj Celzija ... so le nekatere izmed najnižjih temperatur petkovega jutra v Sloveniji.

Letošnje nizke temperature so relativno blizu rekordno nizkim temperaturam v Sloveniji. V letih 1956 in 1968 so na Babnem polju izmerili kar –34,5 stopinje. Leta 1963 je bilo v Murski Soboti –31 stopinj, leta 1985 pa je bilo v Celju in Slovenj Gradcu –27 stopinj Celzija.

Kot so za 24ur.com povedali na Agenciji RS za okolje, so bile temperature na nekaterih lokalnih mraziščih še nižje. Na prevalu Luknja na Pokljuki je bilo kar –29 stopinj, najnižjo uradno temperaturo petkovega jutra (–23) pa so meteorološke postaje zaznale na 1347 metrov visokem pokljuškem Rudnem polju.

Jutro je sicer prineslo nov, sicer neuraden temperaturni rekord. Kar neverjetnih 49 stopinj pod lediščem so izmerili na Komni nad Bohinjem. Podatek je neuraden, saj ga niso izmerili uradni meteorologi, temveč ljubiteljski. Na Komni je bilo to jutro za kar 15 stopinj hladneje kot pred 50 leti, ko so izmerili rekord — na Babnem polju — skoraj 35 stopinj minusa.

Počasi dvig temperatur

Hud jutranji mraz gre pričakovati vsaj še v soboto, potem pa naj bi se počasi vendarle začelo topliti. “V nižinah bo še vedno mraz, višje pa bo topleje. V začetku prihodnjega tedna bo mraz začel pojenjati, še vedno pa bo ob jutrih nekaj stopinj pod ničlo,” je pojasnil dežurni meteorolog Andrej Pečenko.

Zaradi hude podhlajenosti so na ljubljanski urgenci v zadnjem tednu zadržali dve osebi, ki jima je telesna temperatura padla za neverjetnih 12 stopinj.

Za nizke temperature so tako rekoč idealne razmere. Jasne in dolge noči ter snežna odeja, ki prekriva večji del Slovenije, dodatno vplivajo na mraz. Novih padavin, vsaj večjih, ni pričakovati. Sredi naslednjega tedna se bo sicer pooblačilo in ponekod bi lahko tudi rahlo snežilo.

Konec tedna bo prišlo do inverzije oziroma do temperaturnega obrata. “V višje ležečih krajih bodo temperature okoli nič stopinj Celzija. Pojav inverzije je bilo ponekod zaznati že v petek zjutraj,” je povedal Pečenko. Kot primer začetka inverzije lahko omenimo Krvavec, kjer je bilo na dobrih 1700 metrih sedem stopinj pod ničlo, medtem ko je bilo v nižinah krepko hladneje.

Vendarle pa ekstremnih temperaturnih obratov ne gre pričakovati. Na današnji dan leta 1976 je bilo ob izrazitem temperaturnem obratu in sončnem vremenu ponekod v višjih legah nenavadno toplo. Na Planini pod Mirno goro v Beli krajini se je ogrelo do 17,2 stopinje, na smučišču Golte pa so namerili 14 stopinj Celzija.

Na Hrvaškem rekorden mraz

Močno sneženje je v Španiji povzročilo pravi prometni kaos.
Močno sneženje je v Španiji povzročilo pravi prometni kaos. FOTO: Reuters

Sneg in nizke temperature še naprej povzročajo težave tudi po Evropi in na Hrvaškem. Hrvaški meteorologi so sporočili, da so danes zjutraj zabeležili v povprečju najnižje temperature na Hrvaškem to zimo. Velik del Hrvaške se je danes prebudil v najhladnejše jutro to zimo. Razlika v temperaturi med notranjostjo države, kjer so zabeležili minus 18 stopinj Celzija, in jadranskimi otoki, kjer je bilo enajst stopinj nad ničlo, je bila skoraj 30 stopinj Celzija. Najnižje temperature so tako davi zabeležili na zagrebškem letališču Pleso ter v mestih ob Savi na vzhodu Hrvaške, Slavonskem Brodu in Županji, najtopleje pa je bilo na otoku Palagruža. Medtem ko so bile temperature na Jadranu povprečne za januar, so bile temperature v notranjosti države občutno — najmanj deset stopinj — pod povprečjem.

Mraz in sneg v Španiji, Turčiji, Nemčiji

Tudi iz Španije in Turčije poročajo o nizkih temperaturah in močnem sneženju. Iz Madrida in drugih delov Španije zaradi obilice snega poročajo o prometnem kaosu, zaradi česar so morali začasno zapreti madridsko letališče Barajas. Mesto Guadalajara severovzhodno od Madrida in romarsko središče Santiago de Compostela na severozahodu države se soočata z najmočnejšim sneženjem v novejši zgodovini.

Civilna zaščita je medtem zaradi sibirskega mraza po skorajda vsej Španiji izdala posebna opozorila. Iz Barcelone poročajo, da je mraz danes terjal življenje neke brezdomke. Na med turisti priljubljenih Kanarskih otokih imajo s povprečno sedmimi stopinjami Celzija eno najhladnejših zim v zadnjih 35 letih. Na Mallorci so zaradi temperatur do dveh stopinj pod ničlo zabeležili rekordno porabo plina.

Rekordni mraz so zabeležili tudi meteorologi v bavarskih Alpah, ki so na jezeru Funtensee danes zjutraj izmerili minus 36,6 stopinje Celzija. Drugod po Nemčiji so se davišnje temperature gibale okoli 20 stopinj pod ničlo.

V Carigradu se tudi soočajo z močnim sneženjem, ki je praktično ustavilo življenje v mestu. V avtomobilskih nesrečah je bilo sedem ljudi ranjenih. Ceste so nato večinoma zaprli za promet.

Močno sneženje zajelo Španijo
Močno sneženje zajelo Španijo FOTO: Reuters

Vernike pričakala zmrznjena blagoslovljena voda

Verniki, ki so se ob prihodu v kölnsko katedralo želeli pokrižati z blagoslovljeno vodo, so pri tem naleteli na ledeno oviro. Na vrhu vode je namreč zaradi izredno nizkih temperatur, ki so jim v zadnjih dneh priče v omenjenem nemškem mestu, nastala plast ledu.

Kot je pojasnil predstavnik katedrale, je mogočno gotsko zgradbo zaradi njene izjemne velikosti in kar 10.000 kvadratnih metrov oken nemogoče ogrevati. Zrak znotraj nje je tako le nekaj stopinj toplejši kot zunaj. Tako Köln kot preostalo Nemčijo pa so v zadnjih dneh zajele temperature, ki ostajajo krepko pod lediščem.

Medtem ko se maše med tednom odvijajo v posebni ogrevani kapeli, nedeljska glavna maša poteka v cerkveni ladji s 43 metri visokim stropom. Predstavnik katedrale je ob tem svetoval, naj se obiskovalci maš toplo oblečejo.

Zaradi nizkih temperatur je v preteklih dneh po Evropi (Nemčija, Italija, Poljska ... ) umrlo več kot 10 ljudi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Hišan
12. 01. 2009 09.50
Ja ja seveda. Tako kot ste trdili za TORNADO pri Kamniku. Pa še ponarejeno sliko ste mel nekaj ur na prvi strani.
hrchek
11. 01. 2009 16.30
+0
to je navadna potegavčina!...me prav zanima kdo je to izmeril in s kakšno napravo. S pokvarjenim termometrom je lahko tud v moji dnevni sobi -25
saknukdhwkfnnkj
11. 01. 2009 12.12
waldseemuller: Dobr si ti še sploh da razpravljat in dokazovat .... Drudače pa pohvale vsem ki so bili na ekspediciji - kapo dol!
waldseemuller
11. 01. 2009 12.00
Sinkhole je ponikva, požiralnik ali kaj temu podobnega.. Mrazišče je frost hollow, zagotovo. Slovenska definicija slovenskega meteorološkega foruma pa pravi: Mrazišča so območja, kjer se v jasnih in mirnih nočeh temperatura zraka spusti precej nižje kot v okolici na podobni nadmorski višini. Vzrok je močna temperaturna inverzija, hladen zrak je težji od toplega in tako se ponoči na dnu zaprtih globeli zbira hladen zrak. Tako, zdaj veste... novica ni izmišljena, take mikrolokacije v Sloveniji SO in še naprej se bomo trudili loviti take vremenske ekstreme! Lep pozdrav vsem ;)
Milan Hišan
11. 01. 2009 11.59
+1
Ha ha -49 na Komni. Tako kot Tornado pri Kamniku.
Tonček Balonček
11. 01. 2009 11.11
Georgije, ti bom kar skopiral: Frost hollow (or frost pocket) is the name for low-lying area (e.g. a valley bottom or a smaller hollow) where frosts occurs more frequently than in the surrounding area. This is normally as after a dry, clear and cold night cold air drains down neighbouring slopes into a localized pocket from which it is slow(or unable) to escape. Frost hollows of larger scale (a valley or basin) are also known as cold pools. Cold pools are areas where cold air is trapped under an inversion under calm winter weather conditions. A sinkhole, also known as a sink, shake hole, swallow hole, swallet, doline or cenote, is a natural depression or hole in the surface topography caused by the removal of soil or bedrock, often both, by water. Udornina po domače!
Feels_good_man
11. 01. 2009 10.07
Hm, o frost hollow nimajo nič kej dost napisanega kljub temu da se mraziščem očitno res tako reče. Sinkhole pa mislim da je neki drugega, npr. ko se tla vdrejo zaradi vodne erozije.
Tonček Balonček
11. 01. 2009 08.15
Georgije, mraziščem se po angleško reče sinkholes. Kot že rečeno, zaenkrat v srednji Evropi velja rekord , izmerjen leta 1932 pri Grünlochu, na lokaciji Doline (bi rekel slovensko ime) pri Lunzu, to je v Spodnji Avstriji (100 km zahodno od Dunaja, pri Lunzu. Temperatura: - 52,6 st. C, nadmorska višina Doline je dobrih 1500 m.
waldseemuller
11. 01. 2009 08.05
1. _alpe_: Na podlagi ene zime ne moremo govoriti o podnebju ;) To je tipično januarsko vreme za podnebje zadnjih 30 let (referenčno obdobje). Če bi atlantski tok res izostal, bi imeli -30 povsod, ne samo v Romuniji ;) To je tipična zima, samo ljudje pomnimo za zadnji mesec, pol leta oz. največ 2 leti in zadnji dve zimi sta bili, pardon besedi, bedni ;) 2. bunkicaa: Vremenska hišica je le v mrazišču Luknja, drugje imamo postavljene merilne postaje, torej leseni kol, gor zaklon (proti vetru, snegu in soncu), notri pa minimalne termometre (do - 60 C) in gumbke (avtomatske beležnike temperatur do -40 C). Tako da napak 100% ni, smo pripravljeni do -60 C ;) 3. Georgije: frost hollow ;) Imaš jih polno tudi po planotah Notranjske (Babno polje je najbolj znano, vse večje vrtače in udornice, pa tudi ledene jame (Paradana, Podpeška jama)... 4. pupa8: anticiklonalno vreme pri nas vpliva na zelo intenzivno IR sevanje ponoči IN tekom dneva, zato tako nizke temperature..ne vem kako je na Norveškem. Samo težko je primerjati tako oddaljene kraje. Že včeraj je bilo v LJ -12 C, na letališču Pučnik -16C, na Kredarici pa le -6 C ;) Pa lep pozdrav vsem! ;)
JanezNovakJohn
11. 01. 2009 06.25
Ne moreš verjemt. Kaj pa podnebne spremembe, topla greda.....?
sinmodernedobe
11. 01. 2009 00.19
+1
Jaz sem pa mislil, da se temperature do -50 spuščajo le v Kazahstanu in Rusiji...
anchy8
10. 01. 2009 22.58
na J Evrope mate tok mrzlo...na Norvškem mamo pa le -10...kar je za Norveško neobičajno
Feels_good_man
10. 01. 2009 22.46
Kakose mrazišču reče po angleško? Da grem na wikipedio gledat kaj to sploh je.
bunkicaa
10. 01. 2009 22.25
To je ziher vremensko postajo malo zabilo ko je blo tk mrzlo!! Tud moji vremenski postaji se kdaj pa kdaj zmeša in pokaže max. temp. Tako da mislim da je to tehnična napaka vremenske postaje!!
dzole
10. 01. 2009 22.23
men je poletje bul...sm čist prou je da je mal prave zime taku kut na stara leta
_alpe_
10. 01. 2009 22.08
Pa imamo posledice pretoplega podnebja. Morski tokovi so se zaradi sladke vode (led z Arktike) bolj umirili in ne prinašajo več tako toplega ozračja v Evropo - še posebej ne Severno-atlanski tok. Letos je občutno bolj mraz kot vseh 5 let prej - edino kar je zima kasneje pokazala zobe.
goso
10. 01. 2009 20.14
Nekej tega mraza bo treba uskladiščit za poletje...
waldseemuller
10. 01. 2009 20.11
Še enkrat, hvala Tonček Balonček za spodbudne besede! Tudi to mrazišče, v katerem smo izmerili rekord (btw, zdaj je -49,1 C), se nahaja na Lepi Komni, nedaleč stran od Turških vratc. Imenuje se Mrzla Komna (že ime pove, da je to mrazišče). Narava je zelo zanimiva, sploh ko jo spoznavaš tako, na lastno kožo in na lastne oči! Take revije, kot jih je Tonček naštel, nikoli ne bodo zamrle.. zagotovo ne! Kajti taki rekordi so že bli, zagotovo je bilo v Sloveniji že pod -50 C, morda celo pod -60 C. Vrednosti je potrebno le izmeriti in pa očitno s seboj vzeti tudi uradnike, da bodo rekordne vrednosti uradne! Pa tudi novinarje (kajti rekord ni padel na Komni kot obsežni planoti, kjer je bilo včeraj v povprečju le okoli -15 C, ampak v luknji veliki okoli 50 x 50 m).. zdaj pa novim zmagam naproti! Lep pozdrav vsem ;)
Helianthus
10. 01. 2009 20.09
Mobius: No bo pa pomorilo wsaj lubadarje in nekaj komarjev :)) Pozimi naj bo mrzlo in poleti toplo. Dokler je vse v mejah normale.
veljo@email.si
10. 01. 2009 20.02
Ljubljana, 09.01.2009, 20:03 | L.H./V.L./T.V./T.O./STA loleki...kot je Toncek Baloncek napisal(poudarili, da je temperatura izmerjena v mrazišču)....ampak poptv velikokrat izpusti povdarjene besede ki so velikega pomena in obrazlozitve...drugace bi pa rad obcutil kako je ko stopis na taksen mraz...:) lp...veljo