Črna kronika

Z avtom v policijsko vozilo: storilca obravnavali zaradi družinskega nasilja, ta se je očitno odločil maščevati policistom

Ljubljana, 04. 07. 2015 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./N.Š.
Komentarji
43

V trčenju na Ižanski cesti je umrl policist. Po zbranih podatkih naj bi voznik osebnega avtomobila predhodno lažno najavil intervencijo na Igu. Ko je slišal sirene, se je usedel v vozilo, speljal, pospeševal proti Ljubljani in usodno trčil v policijsko vozilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova tragedija za policiste
    02:15
    Iz 24UR: Nova tragedija za policiste
  • Iz 24UR: Drugi policist in povzročitelj v bolnišnici
    00:46
    Iz 24UR: Drugi policist in povzročitelj v bolnišnici
  • Iz 24UR: Motiv naj bi bilo maščevanje
    01:04
    Iz 24UR: Motiv naj bi bilo maščevanje
Spuščena zastava na policijski postaji
Spuščena zastava na policijski postaji FOTO: I.J.
Motiv naj bi bilo maščevanje. 44-letnika so policisti obravnavali zaradi družinskega nasilja, pred dnevi so mu izrekli tudi prepoved približevanja. Zdaj pa se je očitno odločil, da se bo maščeval in ubil policista. Vseeno katerega. Policista, ki ju je napadel, namreč s postopki zoper njega nista bila povezana.

Na Ižanski cesti v Ljubljani je v trčenju vozil okoli 11. ure umrl policist, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Kot pojasnjujejo, sta bila policista policijske postaje Ljubljana-Vič na nujni vožnji zaradi kršitve
javnega reda in miru v zasebnem prostoru na Igu, ko jima je po Ižanski cesti nasproti pripeljal voznik osebnega avtomobila, nato pa, kot kažejo zbrane ugotovitve, namerno
zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v službeno vozilo policistov.

Po zbranih podatkih naj bi voznik osebnega avtomobila predhodno lažno najavil intervencijo na Igu in približno 300 metrov pred krajem prometne nesreče ustavil svoje vozilo in čakal policiste. Ko je slišal sirene, se je usedel v vozilo, speljal in pospeševal proti Ljubljani.

Neposredno pred nasproti vozečim policijskim vozilom je voznik brez zaviranja zapeljal na levo stran vozišča in trčil s sprednjim levim delom svojega vozila v prednji levi del policijskega vozila.

Po sunkovitem trčenju je službeno vozilo policije obstalo na strehi na travniku, vozilo povzročitelja pa je obstalo na cesti.

Po poročanju oddaje 24UR je povzročitelj nesreče hudo poškodovan in je v smrtni nevarnosti. Neuradno se za njegovo življenje zdravniška ekipa še bori. Prestal naj bi že prvo operacijo. A jih bo potrebnih še več. V klinični center pa je bil pripeljan tudi drugi policist, ki naj bi jo odnesel le z lažjimi telesnimi poškodbami.

prometna nesreča na Ižanki
prometna nesreča na Ižanki FOTO: I.J.

Policijsko delo je nevarno

Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da so zaradi tragičnega dogodka globoko pretreseni. Ministrica Vesna Györkös Žnidar pa upa, da bo drugi policist čim prej okreval.

"Ministrica se od začetka svojega mandata odločno zavzema za izboljšanje pogojev in razmer, v katerih delujejo policisti. Ti so pri svojem delu vsakodnevno izpostavljeni nevarnosti in tveganjem, zato bo ministrica tudi v prihodnje naredila vse, da jim zagotovi ustrezne in varne delovne pogoje ter uredi njihov status,"
so še zapisali na ministrstvu.

"Žal se je ponovno potrdilo, da je policijsko delo nevarno. Pri opravljanju intervencije je danes ponovno izgubil življenje policist," je v odzivu na dogodek na svojem Facebook profilu zapisal predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič.

Narava dejanja kaže, kako nepredvidljivo, nevarno in tvegano je opravljanje poklica policista. Lani smo ob običajnem prometnem prekršku izgubili policista, ki ga je umoril voznik na cesti. Danes smo pri varovanju življenja drugih na področju nasilja v družini izgubili še enega policista. To še kako potrjuje, da policist ni uradnik ali javni uslužbenec, ki ima garancijo, da se bo ob zaključku svoje službe vrnil domov živ in nepoškodovan. Marjan Fank, generalni direktor Policije

Ob novi tragediji nova opozorila, da se na plečih policistov preveč varčuje

V Policijskem sindikatu Slovenije medtem pravijo, da so se ob odločitvi za poklic policista zavestno odločili za delo, ki je nevarno, a "časi se spreminjajo in običajni postopki policistov postajajo vse bolj nevarni za življenje". Prav država pa je tista, ki mora z vrsto ukrepov, tudi v takšnih razmerah, zagotavljati najvišjo možno stopnjo varnosti za policiste, tako s sistemskimi ukrepi kot z naboljšo osebno varnostno opremo, so zapisali v izjavi za javnost.
 
"Dejstvo je, da nobena oprema in še tako dobra usposobljenost policistov ne morejo preprečiti takšnih dejanj, pa vendar se upravičeno sprašujemo ali morda posledice ne bi bile milejše v primeru, da bi policista vozila novejše, varnejše in za delo policije posebej opremljeno vozilo? Na podlagi prvih informacij sta policista pri delu v patrulji uporabljala 8 let staro vozilo, z več kot 210.000 prevoženimi kilometri! Da, s takšnimi vozili država policiste pošilja na reševanje najzahtevnješih varnostih pojavov! Kako dolgo še in koliko žrtev bo še potrebnih? Obljub smo siti, hočemo dejanja," še pravijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni