Slovenija

Na Peračici še brez dogovora

Ljubljana/Radovljica, 06. 06. 2011 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars, ki je na upravno sodišče vložil tožbo v upravnem sporu in predlagal izdajo začasne odredbe, je znova neuspešno poskušal doseči dogovor z lastnikom zemljišča ob gradbišču Ladislavom Erženom, ki je s tožbo zaustavil dela.

Viadukt Peračica
Viadukt Peračica FOTO: Kanal A

Tik pred zaključkom gradnje gorenjske avtoceste, katere odprtje je bilo predvideno poleti, se zaustavljajo dela na odseku od Peračice do Podtabora. Družba za avtoceste (Dars) je konec prejšnjega tedna družbi Primorje, ki je izvajalec del, in nadzornemu inženirju na projektu izdala pisno navodilo o začasnem prenehanju del.

Nadzorni inženir je Dars seznanil, da so se dela po prejemu omenjenega navodila začela ustavljati. Zaradi tehnologije pa je treba dinamiko določenih del, na primer v zvezi z betoniranjem, postopno zmanjševati, oziroma jih ni mogoče zaustaviti v hipu, ne da bi bila povzročena določena škoda. Tako je bilo tudi danes na gradbišču še moč opaziti nekaj delavcev.

"Kot naročnik graditve viadukta Peračica, v bližini katerega je objekt v lasti Ladislava Eržena, si bomo še naprej prizadevali za dokončanje del v pogodbenem roku, ob upoštevanju upravnih postopkov vezanih na odločbo ministrstva za okolje in prostor," so pojasnili na Darsu, kjer so že konec prejšnjega tedna na upravno sodišče vložili tožbo v upravnem sporu in z vlogo predlagali izdajo začasne odredbe za ureditev razmerij.

Čeprav je ministrstvo za okolje in prostor šele začelo z obnovitvijo postopka za izdajo gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo objektov Peračica, Ljubno, Lešnica ter predora Ljubno z novim stranskim udeležencem, na Darsu skušajo čim prej doseči dogovor z Erženom. Na povabilo pravne službe Darsa je bil tako danes v prostorih avtocestne družbe v Ljubljani sestanek, ki pa ni obrodil sadov.

Predstavniki Darsa so že na sestanku pred enim letom izrazili pričakovanje, da bodo prejeli konkreten predlog s strani lastnika parcele glede plačila morebitne odškodnine. Vendar predloga tudi na današnjem sestanku, na katerem je bil navzoč Erženov pravni zastopnik, niso dočakali. Eržen pa s ponujenim zneskom ni bil zadovoljen.

Ladislav Eržen
Ladislav Eržen FOTO: Kanal A

Eržen je letos dobil tožbo na upravnem sodišču, ki je na podlagi odločbe ustavnega sodišča sklenilo, da je stranka v postopku. Ministrstvo za okolje in prostor je zato Darsu izdalo odločbo o obnovi postopka za izdajo gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo objektov Peračica, Ljubno, Lešnica in predora Ljubno z novim stranskim udeležencem ter s to odločbo zadržalo izvršitev gradbenega dovoljenja.

Eržen se je sicer že, ko se je gradila druga polovica avtoceste na tem delu, z izvajalcem dogovoril za odškodnino za začasno deponijo. Za desno polovico cestišča, ki je sedaj v gradnji, pa naj izvajalec del njegovega zemljišča sploh ne bi potreboval, medtem ko naj bi bila dovozna pot javna. Tako Eržen prvotno ni bil vključen v izdajo gradbenega dovoljenja kot stranka v postopku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
06. 06. 2011 22.14
A za razlastitveni postopek še nihče od pristojnih ni slišal.
Odpri.oci
06. 06. 2011 20.01
Škoda, da ni tudi kazni za "odgovorno osebo"..... ampak samo za DARS.... ki bo konec leta spet prikazal zgubo.... in jo bomo krili vsi davkoplačevalci iz proračuna !!!!!!
Odpri.oci
06. 06. 2011 20.00
Eržen očitno ni osebni prijatelj Duhovnikove, da bi dobil milionsko odškodnino, kot "podjetnik" iz Dolenjske !!!
jd13211
06. 06. 2011 19.07
Ma ta tip je samo še en oportunist, ki gleda samo na lastno rit in ga prav malo briga za ostale voznike in kolone, pač še toliko lažje si bo izpogajal milijonsko "odškodnino", podobno kot je bil primer na dolenjskem. Do konca se nočejo umaknit s trase AC...in potem izsiljujejo...in na žalost kar uspešno.
svegel
06. 06. 2011 18.53
svegel
06. 06. 2011 18.51
Kaj ispektorji nimate nic v glavi,ali se ni dosti mrtvih na nasih cestah, sedaj pa se zavirate ta konec odseka a.c. pa to je vendar povezava z EU.pa kaj mislite ,samo posmeh evropi. pa tke je takoj odvzeti pooblastilaki delajo proti interesom drzave
J.K. & Gang
06. 06. 2011 16.50
dabra
06. 06. 2011 16.16
hoče svoj kos pogače,zaradi njega bo pa še kakšna prometna nesreča več,to je pa to... !!!