Slovenija

FOTO: Na paradi ponosa tudi Pahor, Jankovića izžvižgali

Ljubljana, 15. 06. 2013 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Ljubljani je potekala parada ponosa. Osrednje prireditve se je udeležil tudi predsednik Pahor, na oder pa je stopil župan Janković. Bil je izžvižgan, proti njemu pa je poletelo tudi nekaj obarvanih robčkov. Dejal je, da želi do konca svojega mandata poročiti istospolni par.

Letošnja parada ponosa, ki je zaključek prireditve Ljubljana pride 2013, je potekala pod geslom Svoboda in solidarnost sta istospolni par. Udeleženci so se sprva zbrali na Metelkovi v Ljubljani, nato pa je množica več sto ljudi krenila proti Kongresnemu trgu, kjer je potekala osrednja prireditev. Številni so nosili transparente. Na enem od njih je bilo mogoče prebrati: "Svoboda in solidarnost sta istospolni par." Na drugem pa je pisalo: "Biti gej je božji dar."

Proti Jankoviću poleteli obarvani robčki

Prireditve na Kongresnem trgu so se udeležili tudi predsednik Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković, ministrica za delo, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter nekateri ministri. Ko je Janković stopil na oder, se je slišalo glasno žvižganje. Nekateri udeleženci pa so vzklikali: "V politiki nočemo barabe." Proti Jankoviću je poletelo tudi nekaj obarvanih robčkov. Župan je v nagovoru dejal, da želi do konca mandata izpeljati dve stvari. Prva je, da Cafe Open spet odpre svoja vrata v centru mesta. Druga želja pa je, da kot župan opravi prvo istospolno poroko.

Kopač Mrakova je udeležence spomnila, da boj za izenačitev pravic različno spolno usmerjenih v Sloveniji traja vse od sredine 80. let. Po njenih besedah se moramo zavedati, da je naša demokracija "toliko močna, kolikor so trdne človekove pravice najmanj priljubljenih, najmanj sprejetih družbenih skupin".

"Nobenih izgovorov ne sme več biti, da država tako simbolno, še posebej pa vsebinsko neupravičeno različno obravnava zakonsko zvezo kot tudi registrirano istospolno partnersko skupnost," je dejala ministrica. Ob tem je napovedala, da bodo še letos spet začeli sistemsko urejati položaj istospolnih skupnosti, s posebnim poudarkom na pravicah otrok, ki v teh skupnostih živijo. "Nadaljevali bomo tam, kjer smo z družinskim zakonikom končali. Verjamem, da boj za družinski zakonik ni bil zaman in da bomo končno dosegli cilj," je dejala.

Pahor na prireditvi ni govoril, so pa v njegovem uradu dan pred prireditvijo sporočili, da gre za nadaljevanje postavljanja zgodovinskih mejnikov v podporo solidarnosti in enakopravnosti posameznih družbenih manjšin, saj je bil Pahor leta 2002 prvi, ki je kot takratni predsednik državnega zbora sprejel predstavnika lezbičnih in gejevskih nevladnih organizacij.

Zahtevajo enakost pred zakonom

Kot je zapisano na spletni strani Ljubljana pride, geslo parade izraža zahteve po enakosti med istospolno usmerjenimi in vsemi drugimi marginalnimi skupinami. Prizadevanje za emancipacijo posameznih družbenih manjšin in prizadevanje za večjo ekonomsko enakost sta neločljivo povezana.

Udeleženci parade so se zbrali na Metelkovi v Ljubljani

Geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci (GLBT) zahtevajo popolno enakost pred zakonom, ki je zgolj prvi korak do enakopravne participacije pri iskanju rešitev za družbo, ki bo utemeljena na solidarnosti, skrbi za drugega ter ekonomski in socialni varnosti za vse, so še zapisali.

Parada bo sklepni del letošnje prireditve, v okviru katere so se ves teden vrstile številne kulturne, športne in izobraževalne dejavnosti.

Podporo paradi ponosa je med drugim izrazila zunajparlamentarna stranka LDS, katere predstavniki so se udeležili prireditve. Kot so zapisali na svoji spletni strani, parada opozarja, da država določenemu delu svojih državljank in državljanov še vedno ne zagotavlja osnovnih človekovih pravic do enakosti ne glede na spol, raso, vero ali katero koli drugo osebno okoliščino. Sporočilu parade se pridružuje tudi Odbor za pravično in solidarno družbo. Odbor poudarja, da spoštovanje pravic vseh družbenih manjšin in njihova enakost pred zakonom ne moreta biti odvisna od gospodarskih razmer.

Pohod udeležencev Parade ponosa po središču Ljubljane

Prisoten tudi vstajniški duh

Po navedbah organizatorjev se parade niso udeležili samo geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci, ampak tudi brezposelni mladi, neplačani delavci, matere samohranilke, izbrisani ter drugi  socialno ali drugače diskriminirani posamezniki, saj je vsem skupna socialna izključenost.

Nekateri med njimi nad obiskom politikov niso bili navdušeni. Tako so nekateri Pahorja pospremili z vzkliki neodobravanja, pred nastopom ministrice so vzklikali vstajniško geslo "Vsi ste lopovi, ne diskriminiramo", v ljubljanskega župana Zorana Jankoviča pa so metali iz papirja narejene ženske vložke in tampone. Ob tem so poudarili, da gre za parado ponosa in ne parado politikov.

Prireditve na Kongresnem trgu, kjer je po nagovorih sledil koncert, so se med drugim udeležili tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter predstavniki različnih gibanj in zunajparlamentarnih strank. Po navedbah predsednice društva Parada ponosa Nine Hudej se je današnje prireditve udeležilo med 500 in 600 ljudi, kar je najštevilčnejša udeležba doslej.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni