Slovenija

Na OZS trdijo, da se cene pogrebov ne bodo dvignile: plačnik mora imeti možnost izbire

Ljubljana, 16. 06. 2015 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kar precej prahu dviguje nova zakonodaja na področju pogrebne dejavnosti. Na obrtni zbornici pravijo, da bi moral imeti plačnik možnost izbire in da se cene zato ne bodo dvignile. Najbolj sporen se jim zdi t.i. prvi prevoz.

Krsta - 1
Krsta - 1 FOTO: Thinkstock

V osnutku predloga o pogrebni dejavnosti so predvidene naslednje ureditve: pretežno gospodarska javna služba, pretežno tržna dejavnost, tržna dejavnost z minimalnim obsegom storitev v domeni javne službe in pretežno gospodarska javna služba z možnostjo izbire. Po mnenju Zbornice komunalnega gospodarstva, Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije ima pogrebna dejavnost širši družbeni pomen, zaradi česar je ni mogoče prosto prepuščati trgu. Od navedenih ureditev zato podpirajo le gospodarsko javno službo. Svoje poglede argumentirajo, da bi v primeru ureditve kot tržne dejavnosti lahko prišlo do povišanja cen in pogrebnih stroškov, slabšega nadzora ter slabšega standarda storitev in vzdrževanja pokopališč.

Na drugi strani se v Obrni zbornici Slovenije (OZS) s tem ne strinjajo. Poudarjajo, da bi moral imeti plačnik možnost izbire. ''Naše stališče je, da pogrebna dejavnost oz. pokopališke storitve ostanejo javna služba v okviru občin. Ne predvidevamo, da bi se zgodile podražitve. To so stvari lokalne skupnosti ,ki naj bdi nad tem,'' je za 24ur.com uvodoma dejala Jožica Coif, predsednica odbora pogrebnikov pri OZS. Poudarila pa je, da zagovarjajo, da je treba dejavnost ohranjati na takem nivoju, da ima plačnik storitev možnost izbire na trgu.

Pojasnila je, da se z novo zakonodajo ne vzpostavljajo omejitve za uporabnike, ampak da se le uzakonja tisto, kar se 25 let že izvaja. Coifova je poudarila, da so se zavzeli, da se prav zaradi ohranitve nivoja kakovosti vzpostavijo in zapišejo pogoji za izvajanje, da vsi delujejo pod enakimi pogoji, ne glede na to ali je to javna služba ali zasebnik.

''Regulatorji so predvsem naročniki storitev. Mi nismo nastali, ker bi bila to direktiva, mi smo nastali, ker so ljudje želeli drugačno ponudbo. To smo mi vzpostavili, danes želimo, da se vzpostavljen trg tudi uzakoni, seveda z vsemi pogoji in regulacijami,'' je povedala in dodala, da ne morejo pristajati, da to nekdo zdaj onemogoča.

Krsta - 2
Krsta - 2 FOTO: Thinkstock

''Javni interes so pokopališča in da so ljudje dostojno pokopani, za to, koga bo žalujoči izbral za izvajanje te storitve, za svoj denar, to pa je treba ohraniti možnost izbire.''

Problematičen t.i. prvi prevoz

V novem predlogu je tudi t.i. prvi prevoz, ki se Coifovi zdi najbolj sporen. Pojasnila je, da so bili do zdaj prvi prevozi pravzaprav interventni prevozi, ki se vršijo iz kraja smrti, kadar je ta kraj javno mesto - denimo pri prometni nesreči. Pri takih primerih je pogrebno službo vedno poklicala policija. Zdaj pa bi po novem za tak prevoz lokalna skupnost podelila koncesijo in vzpostavila 24 urno dežurno službo.

''S tem se zapira trg, tako naročnik nima izbire. Prav zadaj hočejo, da bi bili ti prevozi monopolizirani,'' je dejala Coifova. S strani lokalne skupnosti izbranega pogrebnika bi moral naročnik poklicati tudi, če bi denimo želel prevoz umrle babice z njenega doma v ustrezne prostore, kjer bi pripravili posmrtne ostanke na zadnjo pot, je našemu vprašanju pritrdila Coifova. Prav zato se ti prevozi ne bi smeli tako imenovati, je dodala in izpostavila, da je denimo v Ljubljani ta zakon napisan na kožo Žalam, ker tako ne bi sploh imeli konkurence.

Opozorila je, da bi ta prevoz pravzaprav predstavljal dvojni strošek - denimo prevoz iz bolnišnice v prostore izbrane javne službe in potem nadaljni prevoz od tam do mrliške vežice, kar pa bi lahko opravila pogrebna služba, ki bi jo izbrali svojci.

Razložila je, da denimo v Ljubljani umrle iz bolnišnic, ker tam ni prostora, vozijo na Žale, tak prevoz pa svojce stane od 150 do 200 evrov. Po tem vzoru so si po besedah Coifove druge občine dovolile voziti umrle iz bolnišnice v svoje komunalne prostore in tako so podjetjem zagotovile nek reden dohodek, zato ker vsak mora plačati tak prevoz, katerega stranka ni naročila.

Coifova je še izpostavila, da ima stranka sicer možnost, da pred smrtjo napiše pooblastilo drugemu prevozniku, a tu je kup težav, češ kdo o takih stvareh razmišlja pred smrtjo, kje bodo ta pooblastila shranjena, ipd. Še enkrat je poudarila, da bi morali v primeru nesreč govoriti o interventnih prevozih. ''Če zdravnik določi obdukcijo, za to je plačnik lokalna skupnost, ne stranka.''

Krsta - 3
Krsta - 3 FOTO: Thinkstock

Coifova je zaključila, da bi moralo glede tega ostati tako kot velja do zdaj, stranka mora imeti možnost odločanja, morajo pa bi ti za opravljanje dejavnosti postavljeni določeni pogoji. Glede pokopališke dejavnosti - izkop, mrliška vežica - to pa je postavljeno v kraju, to je javna površina in to je javno, moralo biti vsem enako dostopno, nad tem pa mora po mnenju Coifove bdeti lokalna skupnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alfina
17. 06. 2015 16.17
+1
Če bo zakon sprejet bodo S.Pji še vedno shranjevali trupla po svojih garažah in čakali,da dobijo še kako truplo. Stroške prevoza pa skrbno zaračunavali vsakemu posebaj! Potemtakem bodo ob bolnišnicah namesto taksistov stala pogrebna vozila in svojcem ponujala svoje vizitke ,ter jih prepričevali,da so oni najbolj ugodni,zato naj izberejo njih!
zinaaziza
16. 06. 2015 22.06
+0
kakšna sramota, da se s pokojnimi trguje in profitira, namesto, da bi jim država omogočila brezplačni pogreb
murate
16. 06. 2015 20.38
+1
Se pravi ,da ko nekdo umre pokličeš 5 pogrebnih služb kdo bo pokopal pokojnega ceneje.Se pravi v LJ bo možnost izbire na podeželju konkurence ne bo in se bodo cene dvignile v nebo.Na podlagi česa je dolžna neka pogrebna služba poskrbeti za pokojnika,če je njegova družina s skromnimi financami?Sedaj je neka korektna storitev,verjetno so neki standaradi ,kaj bo potem?Ko OZS nekaj zagovarja mi vedno smrdi na nateg.
Mamas&Papas
16. 06. 2015 15.13
+0
Pokojni mora imeti možnost izbire ...... joj, joj, joj, joj ....... Butalci ...
ni_mi_vse_eno
16. 06. 2015 15.00
+4
Najboljši biznisi so tisti, pri katerem ti nihče ne uide. - Vaš zaskrbljen pogrebnik. :)
ni_mi_vse_eno
16. 06. 2015 14.55
+1
Naredimo monopol, postavimo zakone in služimo na smrti. :)
Transformerji
16. 06. 2015 14.28
Če pogledaš anketo na desni strani o darovanju organov - večina jiha je ZA! Zakaj bi morali torej imeti stroške za pogreb po ZAKONU???? Če podariš organe, lahko tudi ostanek telesa kar podariš! Samo verjetni moraš, da imaš dušo, ki se reinakrnira!
Domen Dolenc 1
16. 06. 2015 13.47
+2
za 200 eur ga rajš s trolo pelem pa z vlakom naprej.
modelx
16. 06. 2015 13.37
+4
svojci umrlega bi morali imeti možnost, da ga sami odpeljejo. to bi bilo prezplačno. aj, pa spet ideja, ki ne bi ustrezala OZS.
azzurro9111
16. 06. 2015 13.23
+3
Jst sm zase že zrihtal brezplačen prevoz. Pridejo iz Medicinske fakultete, odpeljejo zaston, mal te razmesarjo, kar ostane zakurjo in te zasujejo ke nekam med šavje. Čista zmaga in vse đabe, juhej.
ANATAKA
16. 06. 2015 13.21
+2
Ljudje bi morali imeti možnost izbrati pogrebno službo kjerkoli in pokojnika pokopati kjer želijo. To bi bila konkurenčnost in cene bi padle, saj so danes previsoke. Vzdrževalnina pokopališča se tako in tako plača, tudi vežico bi vsak najel na domačem pokopališču vse ostalo pa bi moralo biti na izbiro.
ecnarf
16. 06. 2015 12.21
+3
Pogrebniki so VELIKI ODERUHI pa naj bo privat ali pa komunalno podjetje.Na Jesenicah laHko pokojnika odpelje iz doma starostnikov samo njihova komunala in to na DOBRAVO ,OD tam naprej pa nek drug pogrebnik iz drugega kraja,tako da moraš dva plačat.
tron3
16. 06. 2015 12.21
+2
Kaj ni član te OZS tudi Klobasa, res tam je zbrana skoraj vsa gniloba našega naroda!! Če bom rabil kakšna obrtniška dela, bom zahteval od izvajalca, da bo prinesel potrdilo, da ni član, te bande!!!
tali?ni tom
16. 06. 2015 12.08
+11
kakorkoli že obrnemo , pogreb , tisti osnovni bi morala častit država iz spoštovanja do pokojnega ki ga je celo njegovo življenje lušila z davki in vsemi mogočimi papirnimi in še kakimi fintami! to si zasluži vsak normalen državljan! če maš 600 plače,pogreb je en napisal da je šetsto , kako pol?? ni mi sploh jasno da se dovoljuje ropanje ljudi v tem segmentu! se pa strinjam da je "postavljanje" z rekviziti pač stvar posameznika in naj se doplača! za osnovo pa zastonj!
ni_mi_vse_eno
16. 06. 2015 14.57
Moralo bi se marsikaj, ampak politiki niso tu, da bi ti pomagali. Politike imamo zato, da nas skregajo na levo in desno in nato v imenu ljudstva sprejmejo nase ogromne dolgove. Plača politika je problem 5.000 EUR, pet miljard dolga - to je pa luknja. Tiho, ne govori o tem. :)
abigail
16. 06. 2015 15.35
+2
odpisan2x
16. 06. 2015 12.02
+2
kdo je tako bogat,da lahko sploh umre.samo potomcem narediš stroške
tali?ni tom
16. 06. 2015 12.10
+2
gleda da bo treba tako kot v himalaji , ko začutiš da gre igra h koncu izginit da te nihče ne najde! drugače bo familija bankrotirala!
AlternativeFacts
16. 06. 2015 10.42
+2
OZS pravi da bi bile cene nižje? Torej bi nižali plače, dajali gratis vse tisto, kar danes zaračunajo bolj ali manj pavšalno, ali hočejo samo povedati, da je 1500€ manj kot pa 900€..? ..Dajte nehat zavajat obubožan folk, privat prinese višje cene, vedno je in vedno bo...razen, če hoče kdo dopovedat', da je bistvo kapitalizma v tem, da se dela za čim manjši dobiček........
hockeyfan
16. 06. 2015 10.51
+4
ne bo držalo....vsak privat je cenejši in to krepko kot pa ljubljana, kjer drži vse niti v rokah MOL. tudi 3x in več so dražji....
iGURT
16. 06. 2015 10.54
+3
iGURT
16. 06. 2015 11.30
-3
cena za pogreb z žaro = 593,34 eur, ŽALE Javno podjetje, d.o.o. Med hmeljniki 2, Ljubljana
piko112
16. 06. 2015 10.30
+1
Najboljša služba je pogrebnik, dela zagotovo ne zmanjka
Aleta
16. 06. 2015 10.45
+2
Odpri firmo pa delaj. Ne vem, če je to delo za vsakega....
graf
16. 06. 2015 10.13
+10
Cene pogrebnih storitev so brez podražitev ŽE ZDAJ astronomske , če se mene vpraša gre za oderuštvo brez primere ! Pogrebne službe dobro vedo da ob smrti svojca nimaš veliko izbire , noben noče da pogreb njegovega bližnjega izgleda kot bi pokopavali občinskega reveža , ko pa vidiš njihov cenik ...pa malo manjka da te kap ne zadene ! Že pred dvema letoma sem za klasičen žarni pogreb mame poleg tistega kar je takrat še subvencionirala država doplačal dobrih 1500€ , v tej ceni seveda ni nobenih rož , pa piskrčka RKC tut ne in še marsikaj ne ...
tron3
16. 06. 2015 10.12
+9
Kaj se Vam je že čisto zmešalo, pogrebniki in ostali, še pokojnikov ne morete pustiti pri miru z svojo požrešnostjo!!!
BMWmunja
16. 06. 2015 10.07
+10
Ko bodo na OZS s svojimi življenji garantirali, da se cene ne bodo dvignile, jim bom morda verjel, pa še tedaj ne čisto. Koliko je dandanes vredna beseda človeka pa vidimo na vsakem koraku. Ljudje, in to ravno tisti, ki bi nam morali biti vzor osebne časti, so najbolj častihlepne in lažljive PlZDE...