Slovenija

Spomin na padec Pohorskega bataljona: 'Hvala za vse, kar ste naredili za našo domovino'

Slovenska Bistrica, 09. 01. 2016 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob 73. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona se je več kot tisoč udeležencev spomnilo krvavih dogodkov v drugi svetovni vojni. Slavnostna govornica na Pohorju je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki se je borcem zahvalila za vse, kar so storili za našo domovino.

Na Osankarici je pri Treh žebljih potekala spominska slovesnost ob 73. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. S programom, ki ga je tudi letos pripravilo šest občin izpod Pohorja, se je več kot tisoč udeležencev spomnilo krvavih dogodkov v drugi svetovni vojni. Slavnostna govornica na Pohorju je bila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Katičeva se je v svojem nagovoru poklonila spominu borcem legendarnega Pohorskega bataljona in se jim zahvalila za vse, kar so storili za našo domovino. Ob tem je posebej spomnila, da danes živimo v miru, kar je velik privilegij, ni pa samoumeven.

"Slovenija je danes varna država, ob tem pa se vsi, ki delujemo v nacionalnovarnostnem sistemu, močno zavedamo, da je varnost tudi zelo spremenljiva dobrina. Da je vrednota, za katero si je treba neprestano prizadevati. Za njeno ohranjanje moramo biti kot zrela država notranje usklajeni, usposobljeni, opremljeni in pripravljeni," je dejala ministrica.

Mednarodna skupnost je v doseganje miru vložila ogromno naporov, kljub vsemu pa svet po njenem danes še vedno ni imun za prekomeren pritisk kapitalskih interesov, za zlo, vojne in trpljenje civilistov. Tudi podoba Evrope, ki je v zadnjem stoletju prehodila pot od bolečih medsebojnih nasprotij do združitve v Evropski uniji, se spreminja in nikoli več ne bo tako, kot je bilo, je dodala.

Katičeva je spomnila na aktualni val beguncev in migrantov, ki jim ni dano živeti v svobodi ter si želijo zgolj miru in znosnih razmer za življenje, in ob tem dejala, da so med njimi morda tudi ljudje, ki so se priključili migrantskemu valu zaradi drugih razlogov. Slovenija skuša tem ljudem po njenem nuditi čim dostojnejšo in človeka vredno oskrbo, pri soočanju s temi izzivi pa po njenih besedah pogrešamo večjo angažiranost evropskih voditeljev.

Obrambna ministrica je izrazila spoštovanje do narodnoosvobodilnega partizanskega boja in zagotovila, da bodo odločno storili vse, kar je v njihovi moči, da se v javnosti pomen tega boja ne bo zmanjševal in oskrunil. Tudi zato, da dostojanstven spomin na to junaško obdobje naše zgodovine ohranimo ter ga prenesemo na mlajše generacije, je še dodala.

Tradicionalne slovesnosti so se tudi letos udeležili številni visoki predstavniki države, med njimi predsednik Borut Pahor, minister za kmetijstvo Dejan Židan, nekateri poslanci, župani in drugi predstavniki političnega življenja, ki so položili vence pred spominsko obeležje padlim borcem Pohorskega bataljona.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev, poveljeval pa mu je Rudolf Mede. Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni