Slovenija

Na opomin bo odgovorila sedanja vlada

Bruselj/Ljubljana, 24. 10. 2008 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bo na opomin Evropske komisije zaradi vinjet odgovorila v roku, to je do 2. novembra. Ministrstvo je predlog odgovora že pripravilo.

Ministrstvo za promet je že pripravilo predlog odgovora Evropski komisiji na opomin zaradi vinjet, ki je zdaj v medresorskem usklajevanju. "Predvidoma prihodnji teden ga bo obravnavala in sprejela tudi vlada, nato pa bo posredovan Evropski komisiji. Šele takrat bo mogoče govoriti tudi o njegovi vsebini," so sporočili.

Kot kaže, bo tako Evropski komisiji na opomin vendarle odgovorila dosedanja vlada, pod katero so bile vinjete tudi uvedene. Druga možnost bi bila, da bi Slovenija zamudila rok in dobila drugi opomin. Vsebina odgovora pa bo jasna šele, ko bo ta posredovan Evropski komisiji.

Slovenija je s 1. julijem uvedla vinjete za osebna vozila. Letos je mogoče za 35 evrov kupiti le polletno vinjeto, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov.
Slovenija je s 1. julijem uvedla vinjete za osebna vozila. Letos je mogoče za 35 evrov kupiti le polletno vinjeto, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov. FOTO: POP TV

Kot je znano, je Evropska komisija zavrnila prošnjo Slovenije za podaljšanje roka za odgovor na opomin zaradi vinjet z enega na dva meseca. Slovenija, ki je za podaljšanje zaprosila, ker je ravno v postopku oblikovanja nove vlade, mora tako odgovor posredovati do 2. novembra. Prošnjo Slovenije so zavrnili, "ker pričakujejo hitro rešitev tega vprašanja, tudi zaradi zelo velikega števila pritožb nad veljavno slovensko prakso", so pojasnili.

Evropska komisija je Slovenijo 2. oktobra opozorila, da z veljavnim sistemom vinjet nepravično obravnava tuje državljane, ki slovenske avtoceste uporabljajo le občasno. Presodila je namreč, da so ti zaradi nesorazmernih cestnin za tranzit ali kratkotrajno uporabo avtocest v slabšem položaju kot Slovenci. Po mnenju Bruslja bi bil zadovoljiv odgovor, da bi Slovenija poleg enoletnih in polletnih vinjet uvedla tudi vinjete za deset ali sedem dni.

Slovenija je uvedbo vinjet ves čas branila z argumenti, da ta ukrep nikakor ne diskriminira na podlagi državljanstva, da ne omejuje prostega pretoka oseb v okviru notranjega trga EU ter da ne vpliva na možnost dostopa tujih državljanov na trge drugih držav članic in ne more preprečiti niti omejiti dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po EU.

S prvim pisnim opominom zaradi kršenja pravnega reda EU se začne vsak postopek komisije proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil. Komisija nato preuči odgovor države in če ta ni "zadovoljiv", postopek nadaljuje z drugim opominom, imenovanim obrazloženo mnenje. V skrajnem primeru se lahko primer konča tudi na sodišču Evropskih skupnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksl12
07. 04. 2011 14.03
Samo kimate in pritrjujete Evropi poglejte kaj imate doma.Svetlik prečitaj NEDELCA na strani 4 pa prosim zaq komentar saj ga bi rad slišal in videl.Vi ki si grejete riti v foteljih sploh pojma nimate kaj je delo,potem pa pišete neke zakone ,ki niso za nikamir. pojdite vi z osebnim avtomobilom v Moskvo pa se ne vračajte več nazaj.
Tonček Balonček
25. 10. 2008 15.29
Kar je res, je res, take vlade še nismo imeli!!! Namesto, da bi to \"Evropo\" nategovali tako, kot smo včasih nategovali Beograd, pred njimi klečeplazijo in se hvalijo z dejanji, kako so s ejim prilagodili! To je sramota in poniževanje za večino Slovencev, ne pa prednost! Dosti imamo tega!!!!
tatanka_yotanka
25. 10. 2008 02.47
Da se mene vpraša nobenega opomina od evropske skupnosti nebi bilo - ampak samo kazen, 35 € za turiste kateri imajo samo tranzit skozi Slovenijo in nekaj 100 km avtoceste zaračunati tak znesek je pa čisti ROP. Sem tega vsi smo mi včasih turisti in putojemo okoli. Nobenem od nas nebi bilo všeč da nam kdorkoli v tujini zaračuna tak znesek za nekaj km avtoceste. Pomislite kakšni odmevi bi bili v SLO če bi nam hrvati zaračunavali 35 € dostop do morja. To je samo še eden dokaz in čudovit primer kako v tej državi se dela kar se hoče - država je tajkunska in daleč od socijalne in demokratične !
dchello@yahoo.com
24. 10. 2008 21.31
@hinko Pozabil si na med in mleko :)
LazniviZares
24. 10. 2008 19.54
Vsa komunajzar zdruzba ki jo je smejajoci klovn posedel okrog kraljice bo vse porihtala......hehehe
hinko.murovec@siol.net
24. 10. 2008 17.18
Če bi \" odhajajoči \" hoteli podat vse odgovore glede svojih šlamparij bi rabili vsaj 10 let. Popravili in plačali pa jih ne bomo v 30 letih. Blaginja, demokracija, enakost. Brav JJ. LP
fantodfare
24. 10. 2008 16.56
Dajte nehat že srat in nabijat s temi vinjetami za tujce, dvakrat nabijte cestnino za tovornjake, ki delajo gnečo in peglajo slovenske ceste!
jj-fan
24. 10. 2008 15.08
ja, pa na žalost to nebo edini problem, kateri je ostal za prejšnjo vlado.