Slovenija

Prvi testi potrdili: Na onkologiji spet legionela

Ljubljana, 13. 05. 2010 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ljubljanski onkologiji spet bijejo boj z legionelo. Bakterija naj bi se pojavila v pitni vodi v stari stavbi C ter v objektu teleradioterapije. Tako so pokazali preliminarni rezultati mikrobiološkega testiranja,

Bakterija legionela se zadržuje v vodi.
Bakterija legionela se zadržuje v vodi. FOTO: Reuters
Legionele se ne širijo s človeka na človeka, kar pomeni, da nas bolnik z legionelozo na noben način ne ogroža.

Na ljubljanskem Onkološkem inštitutu se spet ukvarjajo z legionelo. Preliminarni rezultati zadnjega mikrobiološkega testiranja preizkusa pitne vode v stari stavbi C ter v objektu teleradioterapije iz začetka maja namreč kažejo, da je bakterija najverjetneje prisotna v vodi.

Na inštitutu so že začeli izvajati varnostne ukrepe, namestili so filtre na pipe, lotili so se že tudi ugotavljanja vzrokov za pojav legionele. Kot najverjetnejšega so izpostavili prenizko temperaturo vode in dodali, da so bila nihanja temperature vode v obeh stavbah v začetku maja prevelika. Uradni rezultati zadnjih analiz bodo znani predvidoma naslednji teden.

Onkologija se s pojavi legionele bojuje že več let. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali zato uvesti številne ukrepe, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke. To pa je poškodovalo kovinske cevi v novi stavbi, tako da sta se v vodo začela izločati cink in železo.

Težava z vodovodnim omrežjem na inštitutu še danes ni sanirana, minister za zdravje Dorjan Marušič se že od prevzema mandata s predstavniki izvajalcev, podjetja SCT, pogaja o možni rešitvi.

Pred dnevi smrt zaradi okužbe z legionelo

Pred dnevi je odjeknila vest, da je zaradi okužbe z bakterijo legionela umrl 44-letni vzdrževalec kranjskogorskega hotela Alpina. Okužil naj bi se med menjavo tušev.

Nevarna bakterija

Okužimo se lahko med tuširanjem, ne pa s pitjem vode.
Okužimo se lahko med tuširanjem, ne pa s pitjem vode. FOTO: Reuters
Legionele so v naravnih vodnih okoljih, kot so reke, jezera in druge stoječe vode. Število bakterij v naravnem okolju je majhno, kar pomeni, da naravno okolje običajno ne predstavlja tveganja za ljudi. Iz naravnega okolja zaidejo v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo, hlajenje (hladilni stolpi), v bazene s kopalno vodo, bazene z industrijsko vodo. Najbolj se razmnožujejo v topli vodi. V nenaravnem, umetnem okolju se ob primerni temperaturi in drugih dejavnikih okolja močno namnožijo in začnejo predstavljati nevarnost za zdravje ljudi.

Legionela povzroča bolezen, imenovano legioneloza. Poznamo dve obliki: blažjo vročinsko bolezen, tako imenovano pontiaško vročico, in težjo obliko legioneloz, ki jo imenujemo legionarska bolezen. Bolnik s pontiaško mrzlico se slabo počuti, ima bolečine v mišicah in sklepih, vročino in pokašljuje. Po dveh do petih dneh se njegovo stanje izboljša. Bolezen mine sama po sebi brez antibiotičnega zdravljenja.

Bolnik z legionarsko boleznijo pa ima pljučnico. Običajna doba od okužbe do pojava bolezenskih znakov je dva do 10 dni, izjemoma do tri tedne. Bolnik prične suho pokašljevati, boli ga glava, ima vročino in drisko. Slikanje pljuč razkrije pljučnico, potrebno je antibiotično zdravljenje. Diagnozo postavijo tako, da ugotavljajo specifična protitelesa v krvi ali antigen v urinu in poskušajo osamiti bakterijo iz bolnikovega izmečka.

Od pet do 15 odstotkov bolnikov z legionarsko boleznijo umre. Bolj zapleten potek in večja umrljivost sta značilna za starejše, kadilce, pljučne bolnike, bolnike s sladkorno boleznijo, z odpovedjo ledvic, bolnike z oslabljenim imunskim sistemom, kot so z rakom, presaditvijo organov, prejemniki kemoterapije). Otroci jo redko dobijo.

Običajna pot okužbe je z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku, ki vsebuje legionele. Posebno nevarni so aerosoli z legionelami okužene vode, ki nastajajo ob tuširanju, v whirpoolu, ker voda brbota, ob izpuhih iz hladilnih stolpov, okrasnih fontanah in podobno. S pitjem onesnažene vode se ne moremo okužiti, saj gre popita tekočina v želodec, kjer legionele uniči kisli želodčni sok. Izjemoma bi se s pitjem lahko okužili bolniki z močno oslabljen imunskim sistemom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nov mail?
13. 05. 2010 13.49
Odpri.oci
13. 05. 2010 13.45
Glede na pogostost te legionele, se je za vprašat, če ni poleg zanič gradnje SCT-ja morda tudi kak drug vzrok... Po moje je skoraj nemogoče, da bi se legionela pojavljala tako pogosto... razen če ne gre tudi pri "odpravljanju" za popolno šlamparijo, ki jo spet zelo drago plačijemo davkoplačevalci !!!!
Tonček Balonček
13. 05. 2010 12.35
Očitno se tam ne tuširajo!
goldy1234
13. 05. 2010 12.03
Z pitjem vode, okuženo z legionelo, se zelo šeško okužimo!! Preberte si zadnji odstavek članka
zrebec1
13. 05. 2010 11.23
zdej pa že res nobenga biološkega škandala ni blo
Tonček Balonček
13. 05. 2010 11.20
Škandal, a to so bili šele prvi testi? Kaj ne vzorčijo redno, nimajo sistema HACCP ali še česa? S filtri je pa tako, da če jih ne bodo redno menjali (ali avtoklavirali ali karkoli že), se bodo pojavile še kakšne druge patogene bakterije! Kdo bo imel nadzor nad parsto pipami in filtri? Kakšna posebna služba, mogoče novoustanovljena agencija za boj proti legionarjem?
markeljc
13. 05. 2010 11.16
GTR se strinjam s tabo. hehe sicer je pa tko, da bi mogl uvest OBVEZNO dnevno odtakanje vode v bolnicah in podobnih ustanovah. v farmacevtski industriji se to že leta prakticira, pa ni težav
littleSister
13. 05. 2010 11.12
takole se vprasam, kdaj bodo legionarji udarli pri meni iz pipe ... a mi lahko kdo razlozi kaksna je moznost?
bonite
13. 05. 2010 11.06
view si pa res car, da primerjaš nekaj metrov cevi za vodo v hiši z nekim večjim objektom
Tonček Balonček
13. 05. 2010 11.05
Doma nam vodovodne napelajve ni projektiral kak inženir strojništva, ampak sta se kar majster in lastnik dogovorila o tem. Zanimivo, da te bakterije nimajo v laboratorijih IUV! V teh modernih hišah je pač ogromno nrtvih kotov, napaka! Kukovičeva naj takoj odstopi!
tacamaca
13. 05. 2010 10.55
Zdaj se pa že mal norca delajo.A ni čudno,da jo v domačih pipah nimamo.Pa nobeden klor šokov ne dela po ceveh,ko se vseli v novo hišo ali pa stanovanje.
mupet
13. 05. 2010 10.50
Pa pravjo, da alkohol ubija...
GTR
13. 05. 2010 10.46
Nikol neveš kaj vse je v vodi, zato je pa jst nikol ne pijem. Varnejše je pivo. :)