Slovenija

Prostovoljci se pripravljajo na morebitni nov val beguncev

Ljubljana, 21. 09. 2015 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
0

Čeprav beguncev na Obrežju več ni, saj so jih vse odpeljali v sprejemne in nastavitvene centre po državi, pa so imeli prostovoljci tam še vedno veliko dela. Pospravljali so tabor, odstranjevali smeti, sušili vlažne stvari. Šotore so tudi nekoliko premestili, da je prostor bolje izkoriščen.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zbiranje pomoči in nastanitveni centri
    02:21
    Iz SVETA: Zbiranje pomoči in nastanitveni centri
  • Iz SVETA: Nastanitveni center v Celju
    01:58
    Iz SVETA: Nastanitveni center v Celju

Šotorišče so preuredili, da bodo lahko bolje izkoristili prostor.
Šotorišče so preuredili, da bodo lahko bolje izkoristili prostor. FOTO: Reuters

"Pripravljamo se, kot da prihaja nov val beguncev, čeprav nimamo nobenih informacij, da se bo to res zgodilo," je dejal Jernej Agrež iz humanitarnega društva Adra Slovenija. Več deset prostovoljcev iz Slovenije, Hrvaške in drugih držav je namreč po odhodu zadnjih beguncev na Obrežju urejalo šotore in okolico. Pobirali so smeti, ki so se nabrale in jih odnašali, čistili šotore, sušili vlažne stvari, pregledovali zaloge hrane, vode in drugih stvari, šotore prestavljali, tako da je prostora več in je bolj smiselno izkoriščen. Pri tem so jim pomagali tudi policisti.

Sicer pa so imeli prostovoljci največ dela z razdeljevanjem pomoči in zagotavljanjem zadostnih zalog le te, ter postavljanjem šotorov. V zadnjih dneh se je na Obrežju izmenjalo od 40 do 50 njihovih prostovoljcev, je pojasnil Kagreš.

Poleg Adre pa so na terenu tudi številni drugi prostovoljci. Samo Rdeči križ ima vsak dan okoli 200 ljudi na terenu, je pojasnila predsednica Rdečega križa Nataša Pirc Musar. Ti ne pomagajo le na mejnih prehodih in nastanitvenih centrih, pač pa tudi v skladiščih po državi, kamor ljudje prinašajo pomoč.

Prostovoljci so čistili begunski tabor na Obrežju.
Prostovoljci so čistili begunski tabor na Obrežju. FOTO: Reuters

Aktiviranih je tudi vseh 91 ekip prve pomoči, ki se izmenjujejo. Vsak dan jih je v povprečju dežurnih pet, v vsaki ekipi je pet ljudi, je pojasnila. Tako je bilo čez vikend 25 medicinskih delavcev, ki so se dnevno izmenjavali pri zdravstveni oskrbi beguncev.

Vsi prostovoljci delajo v povprečju po 12 ur dnevno, je dejala Pirc Musarjeva, nekateri pa so bili v pogonu tudi 36 ur.

Rdeči križ ima sicer registriranih 15 tisoč prostovoljcev, a veliko jih je upokojencev, ki ne morejo opravljati težkih del. Zato so veseli tudi vseh novih prostovoljcev, ki bi radi pomagali, če bo to potrebno.

Šestan: Oskrbovanje beguncev v nastanitvenih centrih nemoteno

Oskrbovanje beguncev v nastanitvenih centrih poteka nemoteno, je povedal poveljnik civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan. Na terenu je med sto in dvesto pripadnikov CZ, ki jim pomaga tudi Slovenska vojska (SV). Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje za oskrbo beguncev neposredno skrbi 25 pripadnikov SV, posredno pa še 35 pripadnikov.

Pripadniki SV, ki za begunce skrbijo posredno, pripravljajo hrano in skrbijo za logistiko.

Kot je pojasnil Šestan, pri oskrbovanju beguncev sodelujejo še Rdeči križ, Karitas, taborniki, skavti in struktura CZ. Gasilce so vključili v zelo majhnem številu. Vojska sodeluje pri tovornih prevozih in opravilih, kot so postavljanje objektov, nakladanje in razkladanje, poleg tega pa skrbi tudi za pripravo toplih obrokov.

En topli obrok dnevno pripravlja Slovenska vojska, dva suha obroka pa zagotavljata Karitas in Rdeči križ. V soboto je CZ nakupila dodatne količine hrane, med drugim konzervirano hrano in energijske ploščice.

Po Šestanovih besedah so nekaj hrane pridobili tudi iz državnih blagovnih rezerv, kjer so zagotovili tudi zdravila in nekaj opreme.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni