Slovenija

Na nevrološki kliniki že izvedli izboljšave pri komunikaciji

Ljubljana, 04. 08. 2015 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ljubljanski nevrološki kliniki poročila nadzora ministrstva za zdravje po aferi Radan ne komentirajo, saj morajo vsebino še preučiti. V zvezi z delom poročila o zdravstveni negi pa pojasnjujejo, da je že več let vzpostavljen sistem vodenja opozorilnih nevarnih dogodkov in da so že izvedli določene izboljšave, poudarek je na komunikaciji.

Na ljubljanski nevrološki kliniki poročila nadzora ministrstva za zdravje po aferi Radan ne komentirajo.
Na ljubljanski nevrološki kliniki poročila nadzora ministrstva za zdravje po aferi Radan ne komentirajo. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot so v pojasnilu za medije navedli na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, vodstvo potrebuje določen čas, da preuči celotno vsebino nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje, zato danes oziroma v naslednjih dneh še ne bodo odgovarjali na ugotovitve. Na zapisnik so posredovali pripombe, saj so v njem navedbe, ki jih je treba popraviti oziroma dopolniti, so dodali.

V zvezi z delom poročila, ki se nanaša na zdravstveno nego, pa so v UKC Ljubljana pojasnili, da imajo na nivoju zavoda in nevrološke klinike že več let vzpostavljen sistem vodenja opozorilnih nevarnih dogodkov ter da se opozorilne nevarne dogodke dosledno sporoča in obravnava prav s področja zdravstvene nege.

Prav tako je po njihovih navedbah že vrsto let vzpostavljen sistem javljanja in vodenja za druge vrste odklonov. Med njih sodi tudi prijava padcev, ki so se jih poglobljeno lotili, predvsem z ugotavljanjem vzrokov in vzpostavljanjem preventivnih ukrepov. Izdelan je protokol, ki se dopolnjuje glede na nova spoznanja, pri spodbujanju prijavljanja odklonov pa so uspešni, saj število prijav raste, so pojasnili.

Na nivoju UKC Ljubljana imajo po njihovih navedbah vzpostavljen tudi sistem notranjega izobraževanja v obliki seminarjev in učnih delavnic, o čemer vodijo tudi evidenco. Konflikte, pritožbe in nezadovoljstva rešujejo skladno z internimi akti in protokoli, pri tem imajo tudi imenovanega pooblaščenca za nenasilje. Za vsa delovna mesta imajo opise del in nalog, ki jih postopno nadgrajujejo s kompetencami, za vse novo zaposlene pa so izdelani tudi programi usposabljanja, so pojasnili.

Kot napovedujejo, bodo počakali na dopolnitve zapisnika s strani ministrstva za zdravje, priporočene ukrepe pa bodo tudi izvedli. Ob tem navajajo, da so že do sedaj izvedli določene izboljšave, pri čemer je velik poudarek na komunikaciji in aktivnem pristopu k medpoklicni komunikaciji. "Sistem vodenja kakovosti je nenehni proces spremljanja in izboljševanja, je proces učenja iz napak," so še pojasnili.

Vsebina poročila, ki ga je ministrstvo za zdravje odredilo po aferi v zvezi z zdravnikom Ivanom Radanom, ki naj bi ga policisti sumili umora osmih bolnikov, še ni znana, saj zakonski postopki še niso zaključeni. Po informacijah, ki so prejšnji teden zaokrožile v medijih, pa je nadzor razkril številne nepravilnosti pri predpisovanju zdravil, na področju varnosti bolnikov in higiene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JosipBrozDrugi
05. 08. 2015 04.39
+4
izboljšave v komunikaciji? vsekakor DA. ampak najprej je treba ODSTAVITI sedanje vodstvo!!!
JosipBrozDrugi
05. 08. 2015 04.41
+3
preučevanje nadzora je le prodajanje megle.
prizemljenec
04. 08. 2015 17.54
+3
Predlagam, da po vzoru Grkov uvedeno dodatek na umivanje rok! Lajkajte ljudje
Antropozofija
04. 08. 2015 17.50
-1
Na nevrološki kliniki že izvedli izboljšave pri komunikaciji. Nabavili so si nove službene telefone. Še Radan bo enega dobil, saj ima najbrž še vedno zdravniško licenco, ali se pa motim.
gorgonalen
04. 08. 2015 17.10
gorgonalen
04. 08. 2015 17.13
+5
Zakaj nihsce ne izpostavi enega dejstva...da so za nastalo situacijo enostavno krivi vodstvo in zdravniki...a veste z slabo umitimi rokami človek se nikoli ni umiral 8ur v mukah...g radan pa odgovarja samo zato ker ne izpostavil problem in piknil v osje gneszdo
LOPOVEpredZID
04. 08. 2015 17.07
+8
"že so izvedli izboljšave v komunikaciji"???? ačeli so se pogovarjati med seboj.....in to je tak dosežek???!!!!
Mirkoca
04. 08. 2015 17.10
+3
Čakej, zdaj se pogovarjajo v jeziku, ki ga vsi razumejo.
Mirkoca
04. 08. 2015 17.04
+4
Higiena mora biti na prvem mestu.