Slovenija

Dars svetuje: Če nameravate na morje ob sobotah, se na pot odpravite še pred šesto uro zjutraj

Ljubljana, 21. 06. 2017 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čez poletje bodo na naših avtocestah znova zastoji zaradi del. Predvsem na primorski avtocesti in hitri cesti skozi Vipavsko dolino bodo potekala obsežnejša in dolgotrajnejša obnovitvena dela. Na Darsu, agenciji za varnost prometa in policiji zato voznike pozivajo, naj se na pot odpravijo z veliko mero strpnosti in upoštevajo omejitve hitrosti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj nas na cestah čaka med poletjem?
    01:24
    Iz SVETA: Kaj nas na cestah čaka med poletjem?
  • Iz 24UR: Darsova priporočila za pot
    02:31
    Iz 24UR: Darsova priporočila za pot
  • Iz 24UR ZVEČER: Brez gneče tudi letos ne bo šlo
    05:08
    Iz 24UR ZVEČER: Brez gneče tudi letos ne bo šlo

Ob začetku počitnic in pred glavno turistično sezono se zastojem in povečanemu prometu na slovenskih cestah ni možno povsem izogniti, poudarjajo na Darsu. Povečan promet pričakujemo skozi celotno poletno sezono, najbolj obremenjene bodo ceste od severa proti jugu.

Na primorski avtocesti in vipavski hitri cesti bodo večja obnovitvena dela.
Na primorski avtocesti in vipavski hitri cesti bodo večja obnovitvena dela. FOTO: Thinkstock

Povečan promet in vedno večja obremenjenost naših avtocest pa posledično pomenita tudi vse bolj dotrajane avtoceste, ki jih je treba vzdrževati in obnavljati.

V poletnih mesecih bosta na slovenskih avtocestah in hitrih cestah dve večji delovišči z obsežnejšimi in dolgotrajnejšimi obnovitvenimi deli, opozarjajo na Družbi za avtoceste (Dars). Eno od delovišč bo na primorski avtocesti med Uncem in Postojno ter na vipavski hitri cesti med Ajdovščino in Vogrskim. 

Popolne zapore avtoceste, kjer bi zaprli obe smerni vozišči, med obnovitvenimi deli niso predvidene. Na odseku Unec–Postojna bo promet med obnovitvenimi deli v vsako smer vožnje urejen po dveh zoženih pasovih.

Na odseku med Ajdovščino in Vogrskim bo od junija do avgusta promet tam potekal dvosmerno, z enim prometnim pasom v vsako smer vožnje.

Zastoj zaradi del proti Ljubljani že jutri

Dela na naših cestah se bodo nadaljevala tudi po koncu poletja. Na dolenjski in gorenjski avtocesti namreč obnovitvena dela načrtujejo za jesen. 

Na odseku primorske avtoceste obnavljajo vozišče in viadukt. Zapora se bo na tem odseku spreminjala vsak teden. Ko se bodo faze menjavale, bo promet potekal po enem pasu, zato pričakujejo zapore, je pojasnil Ulrich Zorin, vodja službe upravljanja prometa in prometne varnosti pri Darsu. Jutri bo tako zastoj zaradi menjave faze že pričakovati zastoje proti Ljubljani. 

Zorin je še dejal, da na Darsu pazijo, da delavci niso v najhujših prometnih konicah na cesti. A vendarle, dela morajo opraviti, čas, ko jih lahko opravljajo, pa je zelo omejen. Ugodni vremenski pogoji, daljši dnevi in manjša obremenjenost cest z dnevnimi uporabniki v poletnih mesecih so glavni razlogi, da je ta letni čas kljub manjši pretočnosti prometa še vedno najidealnejši za opravljanje nujnih del, pravijo na Darsu. Zato se zastojem žal ne moremo izogniti. 

Poleg obnovitvenih del na slovenskih avtocestah dnevno potekajo tudi redna vzdrževalna dela, ki terminsko niso določena in se izvajajo glede na dejanske potrebe, so pojasnili na Darsu. Zato voznikom svetujejo, da se, preden se odpravijo na pot, preverijo kakšno je trenutno stanje na spletni strani Prometnoinformacijskega centra (PIC).

Tradicionalno zastoji pri Izoli, Portorožu, mejnih prehodih in pred predorom Karavanke

Zgostitve in zastoje je pričakovati na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu in mejnemu prehodu Sečovlje ter od odcepa s hitre ceste v Kopru za smer proti mejnemu prehodu Dragonja, kjer so v konici turistične sezone običajno tudi najdaljše čakalne dobe za prestop meje.

Poleg tega je ob koncih tedna za osebna vozila pričakovati zastoje pred predorom Karavanke (na avstrijski in slovenski strani predora), predvsem ob sobotah na zahodni ljubljanski obvoznici (iz smeri predora Šentvid, mimo Brda do razcepa Kozarje in naprej proti cestninski postaji Log oziroma Vrhniki) ter na koncu podravske avtoceste pri Ptuju in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško je zaradi poostrenega mejnega nadzora pričakovati občasno daljše čakanje. Voznikom priporočajo, da pot na Hrvaško posebej skrbno načrtujejo in pričakujejo daljše potovalne čase. Čakalne dobe so možne tudi na večjih prehodih z Avstrijo in Italijo, še dodajajo.

Kdaj na pot v soboto?

Največ gneče na cestah lahko pričakujemo ob petkih popoldan in sobotah dopoldan, ko se večina odpravi proti turističnim krajem, ob nedeljah popoldan pa je največ prometa v nasprotni smeri. 

Na Darsu so pogledali tudi statistiko, kdaj v soboto se voznikom izplača odpraviti proti morju. Ugotovili so, da se zastoji pri Brezovici začnejo že okoli šeste, sedme ure zjutraj. Zato voznikom svetujejo, da se na pot odpravijo zelo zgodaj zjutraj, torej pred šesto uro, ali pa pot preložijo na popoldanske ure, po 17. uri, ali na nedeljo, ko je po navadi promet povečan proti notranjosti države in ne proti morju.

Ulrich Zorin, Igor Velov in Ivan Kapun so predstavili, kaj lahko pričakujemo na cestah to poletje in kako se pripraviti za pot.
Ulrich Zorin, Igor Velov in Ivan Kapun so predstavili, kaj lahko pričakujemo na cestah to poletje in kako se pripraviti za pot. FOTO: 24ur.com

Promet na naših avtocestah le raste

Na Darsu so opozorili na dejstvo, da se na naših cestah promet v zadnjih letih le povečuje. Še posebej so ceste obremenjene ob prazničnih konicah, ki so v zadnjem času zelo izrazite. To se odraža na avtocestah z zastoji in nesrečami. 

"Na vseh krakih, v vseh smereh se promet povečuje. Skladno s tem se povečuje tudi število nesreč in število poškodovanih, pa tudi obraba cest," je dejal Zorin. 

Če vas ujame toča na avtocesti, se nikar ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi

V poletnem času so pogoste tudi nevihte s točo. Na Darsu še vedno opažajo, da vozniki napačno ravnajo, če se znajdejo na avtocesti, ko se razbesni takšna nevihta. Zato znova poudarjajo, da je ustavljanje na avtocesti, pod nadvozi in v predorih, prepovedano, saj je lahko tudi smrtno nevarno. 

Vozniki naj bodo pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte lahko namreč v hipu spremenijo vozne razmere. Dež lahko denimo po daljšem obdobju vročega in suhega vremena naredi cestišče zelo spolzko. 

Prav tako so opozorili, da v primeru zastojev ljudje ne zapuščajo vozil in pustijo dovolj prostora za intervencijska vozila.

"Ko so zastoji, so prometne nesreče običajno z manjšo premoženjsko škodo. V takem primeru naj se vozniki takoj odstranijo s ceste in lahko sami izpolnijo obrazce, ni treba čakati na policijo," je dejal vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun.

Drugi koristni napotki za voznike:

- Pomembne stvari imejte vedno pri roki

- V avtomobilu imejte zadostne količine pijače, dober zemljevid, zdravila ...

- Poskrbite za zadostno količino goriva in ne nalagajte prtljage na zadnje police, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja ta lahko poškoduje potnike. 

- Vozite zmerno, vnaprej načrtujte pot in postanke.

- Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, zato se za volan usedite povsem spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov. Pretegnite se in na kratko sprehodite. Med prezračevanjem vozila ne pozabite na varnost. Če se oddaljite od vozila, ga zaklenite in zaprite okna. 

- V hudi vročini in pri preveliki hitrosti se pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če je vaš avto obremenjen s težko prtljago.

- Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte, kakšni so prometni predpisi v državah, skozi katere boste potovali.

- Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.

- Spremljajte vremenske napovedi

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
22. 06. 2017 08.19
se ne čudim, folk 50 let poznate samo hrvaško morje katero milo rečeno je zanič, in avto pa ceste,..malo na avion, vlak pa v drugo stran, ne nujno morje, tudi v hribe, pa tud kak drug bolj reven kontinent svetujem za dopust, si boste razširili obzorja in bili bolj zadovoljni...če pa ne razumete turizma in turističnih tokov, ki prinašajo denar pa četudi samo AC vinjetam in benc. pumpam, pol vam pa tudi ni pomoči,..
Optimisty
21. 06. 2017 21.09
+3
mene ne moti delo na cesti kot to da se polaga slaba mesanica asfalta ki jo je treba obnavljati vsako leto.....se pa strinjam da dela potekajo v tem casu saj je res manj obremenjujoce za delavce ki se vozijo v sluzbo v lj ali kam drugam.ce gres na dopust mas pa cajt se ti itk nikamor ne mudi.strpno in pocasi do cilja😋pa bomo vsi zadovoljni.
-BZ-
22. 06. 2017 08.21
+1
na cesti se nam nikoli ne sme muditi, ne v službo ne na dopust, in pot je del dopusta ,. kdro v tem ne zna uživat in samo leta ob vikendih v svojo prikolco v najbližji kemp, kan raje razmisli o pravem dopustu...
nebi
21. 06. 2017 20.52
+2
Vsi, ki ste pametni spodaj... Število SLOVENSKIH dnevnih migrantov je najnižje v času poletja, ko je veliko delavcev na dopustu. Torej je najbolj smotrno opravljati dela poleti, saj najmanj vpliva na dan SLOVENCA, ki se vozi v službo... Da ne omenjam druge faktorje, ki preprečujejo delo pozimi in otežujejo delo spomladi/jeseni.
Optimisty
21. 06. 2017 21.10
+1
clox
21. 06. 2017 20.36
-1
To samo potrjuje, da na DARSu dobiš službo če pogrneš na inteligenčnem testu. Druge razlage jez ne vidim.
macro
21. 06. 2017 18.54
+0
Ponoči pa ne morejo delat?
korintos23
21. 06. 2017 19.18
+4
KungFuPanda
21. 06. 2017 19.34
+0
Lahko delajo ponoči. Samo bomo davkoplačevalci plačali nočno delo. Podnevi bodo pa nedokončane ceste vseeno zaprte...
Kahuna
21. 06. 2017 18.45
+3
Kaj nas na cestah čaka med poletjem? Ej a oni to resno?! Ja KAOS tko kot vsako leto med poletjem... Hahaha sej ne morš verjet... Podobna zgodba je pa pozimi s pluženjem... In to že vrsto let... Kok nas majo za ovce
KungFuPanda
21. 06. 2017 18.47
+0
Se slučajno javiš za pluženje ali popravilo cest? Očitno bi znal bolje...
korintos23
21. 06. 2017 19.18
+2
KungFuPanda
21. 06. 2017 19.35
+0
Snega ni, vozniki pa na 24 ur vsako leto jamrajo, da ceste niso splužene? Daj mi pojasni prosim.
korintos23
21. 06. 2017 14.56
+6
Prav uživam ko živčneža policaji kaznujejo.
Kahuna
21. 06. 2017 18.43
+2
korintos23
21. 06. 2017 14.55
+5
Greš recimo do Splita, uro in pol se dalj časa vozim po magistralki Karlovec, Knin, Sinj, Split, cestnine ne plačam ,in za to ceno še nekaj pojem!
brabusednet
21. 06. 2017 14.28
+6
Pri nas ni važno,kdaj greš čakaš tako ali tako.
JApajaDAja
21. 06. 2017 14.05
+2
dimsi-rupsi sporoča: v piranski zaliv je treba poslati vojno ladjo, ki bo čuvala slo teritorij!!!!!!!
korintos23
21. 06. 2017 14.53
+1
Kahuna
21. 06. 2017 18.42
+4
Praškovarit
21. 06. 2017 13.34
+12
jz pa svetujem darsu naj nas neha jahat poleti in naj svoja dela opravi spomladi oz.jeseni.
jonbonslon
21. 06. 2017 13.38
-1
korintos23
21. 06. 2017 14.53
+5
Tako je, asfalt pa naj vlečejo decembra in januarja.
KungFuPanda
21. 06. 2017 18.48
-2
In potem cesta odstopi marca, ker je asfaltirano na premrzlo podlago.
NiVzdevka76
21. 06. 2017 13.32
+3
Zabetoniramo! :))))
Kahuna
21. 06. 2017 18.41
Skunk Works
21. 06. 2017 13.31
+3
Ne razumem ljudi, ki ne razumejo, da to ni več, to kar je bilo včasih.....8 milijard ljudi na planetu, petkrat več avtomobilov v evropi kot včasih, in višji standard še vzhodnoevropejcev, je zagužvalo vse naokoli, sploh pa kompleten Jadran.....to enostavno ni več kvaliteta dopusta....gužva na avtocesti s tečnimi otroki,...gužva na avtocestnih wcejih s tečnimi otroki, gužva v hotelih s tečnimi otroki, gužva na plaži s tečnimi otroki, gužva v hotelski jedilnici s tečnimi otroki....slaba volja na dopustu po dopustu, zaradi vse te gužve, živčnosti in prenavitih cen, in za to porabljenega prigaranega denarja..,....ne vem, kaj ljudje vidijo v tem....morje je morje, ampak v gužvi, še tako lepa pokrajina izgubi čar...JA kvaliteta je čisto drugje...Morda malo morja globoko v pred ali posezoni...dokler se še to ne zagužva.....Ljudje pa kar po inerciji in s podprogramom v možganih v smer, ki so jo navajeni že desetletja.....podobno, kot volilci v sloveniji.....
SDS_je_poden
21. 06. 2017 13.33
+1
Ne ne bomo volil SDS-a, ker vemo, kam taco moliš. Pa nehajte že fehtat za glasove, ker ste dosadni u 3. p.m.
Praškovarit
21. 06. 2017 13.35
+3
in kaj ? a hočeš rečt, da so za to krivi tečni otroci?
jonbonslon
21. 06. 2017 13.39
-3
zopet ti kitara,pa tako te je Slovenska javnost prosila,da ne komentiraš več...
Skunk Works
21. 06. 2017 13.39
+7
ne, otroci so tečni, ker nasedate njihovim (še nezrelim) zahtevam in jih vodite potem v ta naporni kaos.....za nepravično družbo: pa menda ti ni sds kriv za tvojo slabo voljo na dopustu in oderuške cene, ki si jih zaposleni v tej predragi državi sloveniji vedno težje privoščijo s svojimi vedno skromnejšimi prejemki.........
SDS_je_poden
21. 06. 2017 14.56
+2
cuota: Si spet siten? Sej sem ti povedal, dobiš socialni prispevek, bom z veseljem prispeval, samo da ne boš siten.
kadabra
21. 06. 2017 13.21
+13
Največja umetnost je na Kosezah. Stojimo in se gibljemo proti Brezovici 2uri, potem pa kar na enkrat brez razloga speljemo normalno naprej. To se dogaja praktično vsak dan. Res ne razumem kje poanta.
KungFuPanda
21. 06. 2017 13.35
+4
Če v koloni eden zabremza, se ustvari domino efekt, kjer lahko kolona celo brez razloga obstane. Dostikrat pred odcepi in priključki, kjer je več zaviranja. Meni gre to tudi na živce.
Praškovarit
21. 06. 2017 13.36
+4
to je isto na obvoznici okoli šiške.....pol se pa kar naenkrat odpre
kadabra
21. 06. 2017 15.35
+6
Kje so policisti, da kaznujejo te talente, ki dnevno povzročajo zastoje in škodo več tisoč voznikom?
Kahuna
21. 06. 2017 18.39
+2
Poanta je pri razcepu za gorensko AC... Tist ovik so resno naredl za 40km/h... Klukci
ferencz 1
21. 06. 2017 13.19
+8
Če bi na DARSU polovico ljudi iz pisarno odpustili ne bi blo nobene škode!
macek_garfield
21. 06. 2017 13.07
+5
ha haha slaboumnezi na darsu ob sobotah so avtoceste polne nemcev, cehov avstricev ki v petek ponoci startajo in so okoli 6 ure v sloveniji pa to, slaboimnezi na darsu pa to
KungFuPanda
21. 06. 2017 13.29
-1
Saj zato svetujejo, da se mi odpravimo prej, da se izognemo gužvi. Njim ne morejo svetovat v Nemčijo, Avstrijo in Češko... Ne vem, kdo je tu slaboumnež.
korintos23
21. 06. 2017 14.56
+2
Naj štartajo zjutraj in bodo zvečer pri nas.
Mr. Prdo
21. 06. 2017 12.48
+19
Uporabnik avtocest, ki plačuje vinjeto svetuje: Zaboga začnite delat v večernih urah oz. ponoči, ko je najmanj prometa.
batom@pinkponk.com
21. 06. 2017 12.47
+4
A res mora sezona popravil zmeraj sovpadat s sezono dopustov? In to pri letošnji res zgodnji pomladi??
KungFuPanda
21. 06. 2017 13.32
+4
Sezona je celo leto, samo zdaj se najbolj vidi na zastojih, ker je gostota prometa največja. Pozimi pa pač ne moreš opravljat nekaterih gradbenih del...
Kahuna
21. 06. 2017 18.37
+3
Ja ampak je bil letos marec suh, april suh, maj dokaj tolk pa niso nič delal... Tudi temparature so bile ugodne za beton in asfalt
KungFuPanda
21. 06. 2017 18.50
-2
Mogoče niso delali tam, ker se ti voziš. Jaz imam občutek, da nonstop nekaj delajo...
ferencz 1
21. 06. 2017 12.47
+16
Mi državljani pa svetujemo vladi: Zaprite že enkrat ta DARS, ki je namenjen samemu sebi!
martinov
21. 06. 2017 12.39
+3
Kupite si dve vinjeti, saj bo mogoče vaša vožnja boljša, kot pri neki zdravstveni asistenci ! Če plačaš prideš prej. Milojka pa pravi, da prednostnih linij ni Le kako ne, če nekateri služijo na račun bolanih ! DARS, na račun vinjet in po medijih objavljenih dnevnih informacijah:"Zaradi izjemnega dogodja je odsek preusmerjen preko počivališča" Barabinsko, ker tam izvajajo vinjentno kontrolo. Kak kilometer je pa cesta tako ali tako zaprta, ker se je zgodila nesreča !!!