Slovenija

Na napake je treba takoj opozoriti

Ljubljana, 21. 05. 2013 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pametni napotki pred dopustom: če gre na potovanju kaj narobe, morate na to čim prej opozoriti predstavnika turistične agencije že na kraju samem. Najbolje je, da pomanjkljivosti fotografirate ali posnamete.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pred poletjem pripravili napotke, na kaj je treba biti pozoren ob sklepanju pogodb s turistično agencijo, kakšne so vaše pravice in kako ravnati, če gre kaj narobe.

Žal gre tudi na dopustu lahko kaj narobe.
Žal gre tudi na dopustu lahko kaj narobe. FOTO: Thinkstock

Če je do odhoda manj kot 20 dni, agencija v nobenem primeru ne sme povišati cene. Če je več kot 20 dni, se lahko cena poviša le, če so se spremenile tarife prevoznikov ali menjalni tečaj valute, spremembe pa so vplivale na ceno potovanja. In možnost zvišanja cene potovanja mora biti predvidena že v potrdilu o potovanju. Če se cena upravičeno zviša za več kot deset odstotkov, lahko odstopite od pogodbe, agencija vam mora vrniti vsa prejeta plačila.

Agencija po sklenitvi pogodbe ne sme spremeniti programa potovanja. Zakon izjemoma dovoljuje spremembo zaradi višje sile, na katere ponudnik ni mogel vplivati, se jim izogniti ali jih preprečiti. Vsi stroški spremembe programa bremenijo turistično agencijo. Če ima agencija zaradi spremembe programa manjše stroške, mora ustrezno znižati ceno aranžmaja in potnikom vrniti razliko.

Če turistična agencija spremeni program brez utemeljenega razloga, imate pravico odstopiti od potovanja in zahtevati vrnitev plačila. Če se program bistveno spremeni, lahko od pogodbe odstopite tudi med njegovim izvajanjem, dolžni ste plačati le stroške že opravljenih storitev.

Na napake takoj opozorite

Če gre kar koli narobe, na ZPS svetujejo, da to čim prej sporočite predstavniku agencije že na kraju samem. Če tega ne boste storili, zaradi te pomanjkljivosti po vrnitvi domov ne boste mogli vložiti pisne pritožbe. Opozorilo o napakah naj bo v pisni obliki, dokazilo o tem pa shranite.

Nekatere agencije v splošnih pogojih zahtevajo, da mora biti izpolnjen reklamacijski zapisnik, ki ga morate podpisati vi ter predstavnik agencije ali hotelirja. Agencija vam mora že pred začetkom potovanja posredovati tudi kontakt lokalnega predstavnika turistične agencije, kamor lahko naslovite reklamacijo. Če ga ni, morate dobiti vsaj telefonsko številko, na katero lahko pokličete agencijo.

Če pomanjkljivosti niso bile odpravljene že na kraju samem, lahko po končanem potovanju zaradi nepopolno ali nekakovostno opravljenih storitev zahtevate sorazmerno znižanje cene. Agenciji se morate pritožiti pisno v dveh mesecih po končanem potovanju, pritožbo je treba čim bolj utemeljiti. Priporočljivo je, da že med potovanjem pridobite čim več dokazil o pomanjkljivostih, kot so na primer fotografije ali posnetki napak v hotelski sobi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.