Slovenija

Na MNZ ne izključujejo odpovedi nekaterih pogodb

Ljubljana, 10. 04. 2012 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Notranji minister Gorenak poudarja, da MNZ deli usodo celotnega državnega proračuna. Materialne stroške in investicije bodo omejevali na vseh področjih. V sredstva za zaščitno opremo policistov ter prevozna sredstva pa ne bodo posegali, dodaja minister.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je poudaril, da ima vlada vrsto težav pri "zapiranju" proračuna, tukaj pa tudi MNZ "ni nič na boljšem", je dodal. V prvi vrsti bodo omejili materialne stroške in investicije, glede plač pa Gorenak pravi, da to vprašanje ni odvisno od njih, temveč od dogovora o plačah v celotnem javnem sektorju.

Kljub temu rebalans predvideva 254 milijonov evrov za plače, kar pa je skoraj 24 milijonov manj od sprva predvidenih sredstev za leto 2012. Materialni stroški bodo znašali 52,4 milijona, transferji pa skoraj 4,8 milijonov. Za investicije bo, če bo rebalans potrjen, šlo 13,4 milijona. Skoraj vse sredstva, 316 milijonov evrov, bo zagotovljenih iz proračuna, namenskih sredstev bo 5,8 milijona, hkrati pa si obetajo 3,2 milijona evrov evropskih sredstev.

Materialne stroške in investicije bodo omejevali na vseh področjih, je dejal minister in hkrati poudaril, da v sredstva za zaščitno opremo policistov ter prevozna sredstva ne bodo posegali. To je osnova, na kateri delujejo, je ocenil. "To je veja, na kateri sedimo, in te si ne moremo žagati," je dodal.

Za opremo policistov bo šlo tako letos 3,6 milijona evrov, sem pa spada vse od osebne opreme policistov do neprebojnih jopičev in zaščitnih mask ter kolesarske, planinske, smučarske konjeniške in pomorske opreme. Iz tega obsega sredstev se bo črpalo tudi za oborožitev policistov.

Minister Gorenak pravi, da MNZ deli usodo celotnega državnega proračuna.
Minister Gorenak pravi, da MNZ deli usodo celotnega državnega proračuna. FOTO: Blaž Garbajs

'Ne izključujejo odpovedi nekaterih pogodb'

Državni sekretar Robert Marolt je ministra glede materialnih stroškov dopolnil, da bodo šli v restriktivno varčevanje in omejevanje naročil po že sklenjenih pogodbah, hkrati pa tudi ne izključuje odpovedi nekaterih pogodb. Kot je dejal, so z aktivnostmi za znižanje pogodbenih obveznosti že začeli, gre pa tako za nižanje obveznosti storitev kot tudi samih cen. Podobno postopajo tudi pri najemnih pogodbah, saj se že pogovarjajo za znižanje najemnin.

Minister napoveduje, da v sredstva za vozila ne bodo posegali, Marolt pa je pojasnil, da samo vzdrževanje in nadomestni deli za vozila zaradi izrabljenega avtoparka v letu dni prinesejo pet milijonov evrov stroškov. Gorenak je tukaj dodal, da so vozila na schengenski meji v dobrem stanju, težave pa so z vozili v notranjosti. Vendar pa vozil z meje po njegovih besedah ne morejo razporejati v notranjost.

Marolt je še dodal, da ima MNZ le s porabo goriva na letni ravni za šest milijonov evrov stroškov, samo zadnja podražitev goriva pa pomeni še 600.000 evrov dodatnih stroškov. Okoli milijona in pol porabijo še za zavarovanje vozil.

Sredstva za investicije bodo letos zadoščala le za kritje že prevzetih obveznosti, med drugim za nadaljevanje gradnje stavbe za Nacionalni forenzični laboratorij, finančne najeme vozil, šli pa bodo tudi v minimalno nadomestitev dotrajanih vozil.

Slovenski policisti
Slovenski policisti FOTO: Reuters

Reorganizacija policije

Minister je že ob prevzemu poslov napovedal reorganizacijo policije v smeri razporejanja iz vrha policije v operativno dejavnost. Primorske novice so sicer danes pisale o projektu Kaskade, s katerim naj bi na ministrstvu tudi uresničili te napovedi. Minister je napovedi potrdil, ob tem pa pojasnil, da je namen projekta zožiti policijski vrh in razširiti temelje policije, predvsem preko policijskih uprav.

Delovna skupina, ki se ukvarja z omenjeno reorganizacijo, po besedah Gorenaka ugotavlja, da se bo lahko prerazporedilo okoli 150 ljudi. To pa ne pomeni, da bo "nek inšpektor, ki je med kariero prišel skoraj do vrha policije in je tik pred upokojitvijo, sedaj odpiral mejni prehod," je pojasnil minister.

Z reorganizacijo bi tako zaposleni z dokončanimi fakultetami šli denimo v kriminalistično policijo in se ukvarjali z neposrednim preiskovanjem kaznivih dejanj ali pa bi zaposlene iz policijskih uprav razporedili na policijske postaje. Finančni učinki te reorganizacije še niso znani, je pojasnil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
10. 04. 2012 22.09
-1
samo kresalkin pesjak naj ukinejo in ga vrnejo mafijcem
saintjozef
10. 04. 2012 22.12
+1
So že to naredili. A nisi slišala za selitev npu-ja?