Slovenija

Na mleku ne bo več slik dojenčkov

Ljubljana, 12. 06. 2013 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na embalažah mleka za dojenčke ne bodo smele biti več fotografije dojenčkov, ki bi vzpodbujale uporabo takšnega mleka, ''saj proizvajalci ne želijo odvračati mater od dojenja''. Nova pravila so tudi za posebno dietno in nizkokalorično hrano.

Poslanci pričakujejo, da komisija zagotovi, da se ostanki pesticidov v omenjenih proizvodih zmanjšajo na minimum.

Evropski poslanci so sprejeli novo zakonodajo, ki natančneje določa pravila o označevanju in vsebini otroškega mleka ter hrane za posebne zdravstvene namene, kot so živila brez glutena in brez laktoze. Prav tako bo bolje zaščitila potrošnike ter uredila razlikovanje med običajno hrano in živili za določene skupine. Nova pravila se nanašajo tudi na nizkokalorično hrano.

Belgijska poročevalka Frédérique Ries (ADLE) je po glasovanju povedala, da dojenčki, majhni otroci in bolni ljudje niso običajni potrošniki in da so zakonodajalci dolžni določiti strožja pravila, ki bodo med drugim urejala sestavo in označevanje živil za njih. Dodala je še, da je treba "vzpostaviti red v kaosu prehrambnih izdelkov, ki ga s konceptom dietetične prehrane ustvarjajo proizvajalci s svojimi tržnimi orodji".

Nova pravila označevanja so tudi za mleko za dojenčke.
Nova pravila označevanja so tudi za mleko za dojenčke. FOTO: Thinkstock

Nova zakonodaja poenostavlja in pojasnjuje pravila o označevanju in sestavi začetne in nadaljevalne mlečne formule za dojenčke, živil na osnovi predelanih žit, kot so žitne kašice, živil za posebne zdravstvene namene in popolnih prehranskih nadomestkov za nadzor nad telesno težo. Zakonodaja vključuje tudi seznam posamičnih snovi, kot so vitamini in minerali, ki se lahko dodajajo živilom.

Pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju mlečnih formul proizvajalci ne smejo več uporabljati fotografij dojenčkov ali drugih slik in besedila, ki bi vzpodbujali njihovo uporabo, ''saj ne želijo odvračati mater od dojenja''. Je pa dovoljena grafična predstavitev, namenjena lažjemu prepoznavanju formul in prikazu priprave.

Na evropskem trgu je tudi vse več mlečnih napitkov in podobnih proizvodov, ki se oglašujejo kot posebej primerni za majhne otroke. Taki proizvodi, ki so lahko pridobljeni iz beljakovin živalskega ali rastlinskega izvora, kot so kravje mleko, kozje mleko, soja ali riž, se pogosto tržijo kot "mleko za rast" ali "mleko, namenjeno majhnim otrokom" ali s podobnimi izrazi. Zato je parlament pozval Evropsko komisijo, naj oceni, ali imajo mlečni napitki, namenjeni majhnim otrokom, morebitno prehransko korist v primerjavi z običajno prehrano otroka, ki se odstavlja od dojenja.

Prav tako mora komisija oceniti, ali je potreba po predpisih glede živil za športnike, ki so včasih označena z ''namenjeno za prehrano po intenzivnem mišičnem delu''.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miskolinka365
12. 06. 2013 14.10
+5
* Poden, res. Ma, res, a da so nevarna? :-)) A še ne bo konec tega dojiljskega posiljevanja? Nazadnje so prepovedali objavo sestave AM. Zakaj že?!? Bo naslednje absolutno obvezno dojenje, sicer ti bodo otroka vzeli?!? Zaenkrat (in za to se bom pa res borila z vsemi sredstvi!) je odločitev o dojenju zgolj in samo mamina. In nobena prepoved oglaševanja tega ne bo preprečila!
Vapo
12. 06. 2013 16.06
-5
Ne razburjaj se, da ti nau kakšna žilica kje počila...
odprioci
12. 06. 2013 13.52
+0
Da ne bo pomote, ta "mleka" so zanič in niso zdrava za otroka, AMPAK da je slika kriva za uporabo, joj kakšne neumnosti. To je isto kot EU hoče da imajo vse znamke cigaret isto škatlo brez napisov, da odvračajo od kajenja, toliko neumnosti od teh birokratov.
Vapo
12. 06. 2013 16.06
Jožajoža
12. 06. 2013 13.26
+3
ne moreš verjet, kaj vse prebereš. si lahko zamišlite, kako pametni trpimo zraven vas ,norcev.
ata_jez
12. 06. 2013 13.23
-1
Prebrisana poteza! Tile euro-poslanci so pa res glavce!
piko112
12. 06. 2013 12.19
+3
Taki mlečni dodatki so potrebni le če mati ne more zadovoljiti zadostno količina mleka, drugače se lahko odraste brez njega
Ramzess
12. 06. 2013 12.11
+8
Sojino mleko ni za otroke, niti za odrasle, to je ekstrakt soje poln strupov, ...Soja ni ravno taka rastlina kot večina misli, ker so jim tako rekli.
piko112
12. 06. 2013 12.18
Pač so tisti ki so rekli bolj pametni od tistih ki to dokažejo ljudje pa nažalost verjamejo ne da bi sami pomislili.
santamaura
12. 06. 2013 11.25
+12
Na mleku ne bo več slik dojenčkov Na mleku bodo lahko samo še slike telic in telet iz evropskega parlamenta
Mafija vodi svet
12. 06. 2013 11.18
+8
no, naslednji korak pa bi lahko bil umik raznih lizik, čunga lung in ostalih sladkih zdravju škodljivih strupov iz območja blagajne.
Mafija vodi svet
12. 06. 2013 11.19
+8
nadomesti pa se jih lahko recimo z zobnimi ščetkami.
Ramzess
12. 06. 2013 12.14
+2
Čunga lunge sem po dolgem času videl na pošti, seveda sem bil presenečen. V trgovinah jih nisem videl leta. Pa tistih žvečilk v modrarozem ovoju 'bazooka' ali nekako tako se je imenovala, tudi že leta nisem videl. Sladkarij naše mladosti ni več, ali pa so drugačne, z ovoji vred.
tantadruj1
12. 06. 2013 10.36
+10
nehajte spodbujat rojevanje s stanovanji, avtomobili, olajšavami... pa bodo imeli otroke tisti,ki jim hočejo dobro. pa bo enkrat mir. manj zanemarjenih, maltretiranih, izkoriščenih, lepil za odrasle in za denar in samih sebi namen otrok. pa manj centrov za socialno delo, ki so itak samo sistemska napaka, nobenega ne dvignejo iz dreka samo uporabljajo jih za svojo službo.
expost
12. 06. 2013 10.24
+18
sem oče dveh otrok, a nikoli nisem kupil nekega izdelka zato, ker bi bila na ovitku podoba lepega otroka (btw: tudi dvomim, da bodo slike rakavih pljuč na škatlicah cigaretov odvrnile kadilce od nadaljnjega kajenja). vsaka mati čuti povezanost z otrokom in ni je bolj naravne stvari kot so stisk k maminim prsim. zato, kar se tiče nedojenja: to v večini primerov sploh ni izbira mater (zato marketing s tem nima nič) ampak bolj fiziološki problem. nekatere matere enostavno nimajo mleka, po drugi strani pa se tudi nekateri dojenčki ne morejo dojiti (heilognatopalatoshiza, težave z jezičkom, ...). le še glede mleka: ljudje NIS(M)O krave, zato ni potrebe, da bi dojenčke dojili s kravjim mlekom! biokemična struktura kravjega mleka je bistveno drugačna od človeškega in nikakor ni prirejena/primerna metabolizmu malega otroka.
damjandd
12. 06. 2013 10.46
-1
res kravje mleko po sestavi res ne more nadomestiti materinega, vendar pa je kozje mleko zelo blizu in konec koncev veliko bolj primerno kot umetno mleko, ki je vsekakor od vseh naravnih najslapša varianta. Zdaj pa talajte minuse. Sama sem imela srečo in pa vložila veliko truda in neprespanih noči in otroke dojila. Ni pa enostavno in lahko treba se je potruditi. To je tako kot pri dudi, to je tolažba za starše da imajo mir ne za otroke ki jih od začetka mečejo ven, saj nič ne priteče iz dude. So pa pri mleku tudi izjeme redke ampak so, ki ga enostavno ne prenašajo.
expost
12. 06. 2013 13.14
za kozje mleko sem tudi sam slišal, da je bistveno boljše kot kravje. glede umetnega mleka: strinjam se z vami.
jcl2010
12. 06. 2013 10.15
+15
mleko iz trgovine je itak največji zločin človeštva
jcl2010
12. 06. 2013 10.16
+8
Resnica je namreč ta, da so mleko in mlečni izdelki v okviru tradicionalnih štirih skupin živil najbolj škodljivi. Imajo veliko maščob, beljakovin in strupenih snovi iz okolja, ob tem pa jim primanjkuje vlaknin in ogljikovih hidratov. Še tiste ogljikove hidrate, ki jih imajo, večina odraslih slabo prebavi, ob tem pa jih mučijo driska, plini in želodčni krči, saj se povprečen človek ravna po načelu, da »nikoli ne prerastemo svojih potreb po mleku«.