Slovenija

Ministrstvo za pravosodje: Službena kartica ministra Pličaniča ni bila nikoli blokirana

Ljubljana, 22. 02. 2016 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nekdanji minister za pravosodje Senko Pličanič je večkrat jedel v isti gostilni, pomemben del stroškov teh delovnih kosil oziroma sestankov pa so bile tudi alkoholne pijače, nekajkrat pa tudi cigarete. Razkošno pa je prenovil tudi službeno stanovanje. Pličanič je v odzivu dejal, da so bila vsa srečanja organizirana transparentno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zapravljiva ministrstva
    02:07
    Iz SVETA: Zapravljiva ministrstva
  • Iz SVETA: Dodatki v javnem sektorju
    01:45
    Iz SVETA: Dodatki v javnem sektorju
  • Iz 24UR: Nerazumna razsipnost naših ministrov
    02:26
    Iz 24UR: Nerazumna razsipnost naših ministrov

Info hiša je v okviru projekta ''Naš denar, naše informacije'' pridobila podatke o sredstvih, ki so jih nekatera ministrstva porabljala za reprezentanco - torej za poslovna kosila, nočitve in podobno. V okviru projekta so zaprosili za podatke v obdobju vlade Alenke Bratušek (od 20.3. 2013 do 13.7. 2014) za ministrstva za obrambo, pravosodje, finance, izobraževanje, znanost in šport, kulturo in zunanje zadeve.

Pličanič za kosila v letu in pol v eni gostilni zapravil 6800 evrov

Pri Info hiši so ugotovili, da pri številu dejanskih kosil močno izstopa takratni minister za pravosodje Senko Pličanič. Zapisali so, da je imel v gostilni Vila As v omenjenem obdobju več kot 70 delovnih sestankov oziroma delovnih kosil, na katerih sta bili več kot 40-krat samo dve osebi. Pomembnen del stroškov teh kosil so tudi alkoholne pijače. Tudi če sta bili na kosilu samo dve osebi, sta se določeni vrsti vina pili v buteljkah in ne v kozarcih, so še opozorili in dodali, da je bil eden izmed udeležencev teh sestankov tudi kadilec, saj so bile na službeno kartico nekajkrat v gostilni As kupljene tudi cigarete za 3,70 evrov.

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen

Pri Info hiši so opozorili, da gre pri Pličanu za precej odstopajočo prakso delovnih sestankov oziroma kosil v t.i. abonirani restavraciji, vendar je vse po pravilih, dokler ''davkoplačevalci ne plačujemo za dnevno malico ministra, saj za ta namen minister namreč prejme nadomestilo, in si jo je dolžan kupiti sam''

Pirc Musarjevo so šokirali predvsem podatki za Pličaniča

Nataša Pirc Musar, ustanoviteljica Info hiše, je za 24ur.com povedala, da so se projekta lotili že konec leta 2014 in da so jo šokirali predvsem podatki za Pličaniča. ''Zaprosili smo za podatke za šest ministrov glede njihove porabe na službeni kartici. Hoteli smo ugotoviti, kaj in koliko kupujejo s to kartico. In pri vseh je bilo v mejah normale, pri Pličaniču pa smo ugotovili stroške za kosila v Asu v 17 mesecih v višini 6800 evrov. To je 350 evrov na mesec za kosila,'' je povedala Pirc Musarjeva in dodala, da so nato zahtevali tudi račune, da smo videli, kaj se je jedlo in pilo. 

Opozorila je, da je možno slutiti, da ni šlo za delovna kosila, ampak za malice, saj je iz računov razvidno, da je bil na malici oziroma službenem kosilu oziroma sestanku 40-krat z eno in isto osebo, saj so bile naročene enake jedi.

Minister Goran Klemenčič je v svojem mandatu s službeno kartico doslej porabil 673,40 evra. Ministrstvo za pravosodje

Ministrstvo za pravosodje pojasnjuje ...

Za pojasnila smo prosili tudi ministrstvo za pravosodje. Iz službe za odnose z javnostmi so sporočili, da je minister v obdobju od 20.3.2013 do 18.9.2014  za kosila s službeno kartico porabil 4329,90 evra. "Podlaga za izplačila so bila poročila o plačilu s kartico, katerega priloga so bili vsi računi. Službena kartica ministra Pličaniča ni bila nikoli blokirana. Mesečno poročanje o porabi sredstev na službeni kartici je bilo v pristojnosti vodje kabineta. Poleg internega akta je pravna podlaga za porabo reprezentance tudi Uredba o stroških reprezentance," so še pojasnili na ministrstvu.

''Šlo je za investicije v uspešne dolgoročne odnose''

Na navedbe se je odzval tudi Senko Pličanič. Na naša konkretna vprašanja ni odgovoril konkretno, je pa dejal, da je ''kot minister skrbno pazil na porabo in se držal vseh omejitev, kot so določene z veljavnimi predpisi. Moje ministrovanje je bilo intenzivno ter je bilo zato tudi veliko domačih in tujih stikov. Vsa srečanja so bila organizirana transparentno in vsi stroški pregledno evidentirani ter skladni s predpisi o reprezentanci''.

''Prepričan sem, da pri službenih srečanjih, ki so potekala ob kosilih, ni šlo za zapravljanje. Je državni protokol zapravljanje? So politična srečanja ob kosilih in večerjah zapravljanje? So sprejemi za funkcionarje, diplomate in novinarje zapravljanje? So poslovna kosila zapravljanje? Ne, gre za investicije v uspešne dolgoročne odnose. To je jasno povsod po svetu. Medsebojne vljudnosti in pozornosti (diplomatska in poslovna darila, kosila in večerje) so pomemben del službene komunikacije. Ker smo ljudje in ne roboti, so eden od temeljev uspeha v življenju. Seveda pa morajo biti v razumnih okvirih. V naši državi imamo od leta 2009 glede tega jasno predpisana pravila in omejitve, ki sem jih v celoti upošteval,'' je dejal in dodal, da se očitki o zapravljanju pojavljajo zato, ker njegovemu delu ni kaj oporekati.

Prenovil si je tudi službeno stanovanje 

Pirc Musarjeva je povedala tudi, da si je Pličanič s službenimi sredstvi preurejal tudi službeno stanovanje. ''Zapravil je okoli 22.000 evrov, da si je kupil novo kuhinjo, spalnico, izjemno drag lestenec,'' je naštela in dodala, da je problematično predvsem to, ''ker se tem ljudem nikoli nič ne zgodi'' oziroma za svoja dejanja ne odgovarjajo.

Na blogu Info hiša so objavili tudi nekatere račune za obnovo službenega stanovanja. Tako je razvidno, da je za sedežno garnituro odštel 3450 evrov davkoplačevalskega denarja, za posteljo in nočno omarico je odštel 2500 evrov, za luč nad jedilno mizo pa 570 evrov. 

Glede službenega stanovanja pa je Pličanič dejal, da so mu to že očitali, da je kupoval lestence in televizije, česar pa ni bilo. Dodal je še, da gre za povsem povprečno stanovanje.

Veliko (preveč) alkohola

Pri Info hiši so poudarili, da so na vseh ministrstvih ''zelo nedosledni pri spoštovanju Uredbe o stroških reprezentance, tako glede navajanja vrste dogodka, ki opravičuje porabo sredstev za reprezentanco, kot tudi glede navajanja števila udeležencev dogodka, omejitev porabe na osebo in predvsem glede porabe sredstev reprezentance za alkoholne pijače''. Pri ostalih ministrstvih niso zaznali odklonov, kar lahko pomeni, da je vse v skladu s predpisi ali pa, da je dokumenatacija preveč pomanjkljiva.

Nadaljevali so, da drugi računi z ministrstva za pravosodje ne izstopajo, razen v tem, da so bila vsa kosila pospremljena z alkoholom. Problematično se jim zdi predvsem to, ko so stroški za alkoholne pijače dosegli skoraj tretjino računa, ''kot je to v primeru računa Terme Krka z dne 29.1.2014 (na fakturi v skupni višini 1.857,20 evrov je skupni znesek za alkoholne pijače 517,00 evrov), smo prepričani, da je bila zdrava mera presežena, pa tudi poslovni bonton slej ko prej vsaj ogrožen''.

Na financah so radi ''dobro spali''

Na ministrstvu za finance, ki ga je takrat vodil Uroš Čufer, pa so ''dobro spali'' v hotelih, ki stanejo tudi 300 evrov na noč, so ugotovili pri Info hiši. Opozorili so, da si takšne nočitve ni privoščil le minister. ''Tako so stroški nočitve za Marjana Divjaka, generalnega direktorja Direktorata za zakladništvo znašali 890,92 evrov za tri noči od 18. do 21. aprila 2013 (Westin Georgetown), za Matija Mavka, državnega sekretarja, 900 evrov za tri noči od 12.-15.6.2013 (Westin Rome) in 1.154,58 evrov za štiri noči od 9.-13.10.2013 (Renaissance Washington). V istem terminu, torej od 9.-13.10.2013 in v istem hotelu je bival tudi minister Čufer za 1.193,64 evrov,'' so navedli v Info hiši.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na ministrstvo za finance. ''V terminu od 9. do 13. oktobra 2013 sta nekdanji minister Čufer in državni sekretar Mavko bivala v Hotelu Renaissance Washington, Dupont Circle Hotel, ko sta se udeležila Letnega zasedanja Odbora guvernerjev Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Hotelska namestitev je bila usklajeno izbrana skupaj s preostalim delom delegacije Republike Slovenije, Banko Slovenije, saj so se nekateri pogovori, sestanki in priprave na zasedanja odvijali tudi v hotelskih prostorih. Izbrani hotel je bil po ceni in lokaciji najbolj ustrezen. Takratni minister Čufer in državni sekretar Mavko sta s strani organizatorjev dobila povrnjene stroške nočitev v višini vsak po 1050 dolarjev (350 dolarjev na osebo na dan), ki sta jih vrnila na račun Ministrstva za finance,'' so sporočili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (736)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tanek_led
24. 02. 2016 10.15
B?AN
23. 02. 2016 18.50
Ja pjančki marsi kej obljubljajo.
01xxy
23. 02. 2016 17.48
+4
Ta človek je "podn". Kakšna združba je na fakultetah! In Pličaniči se zavlečejo celo med ministre. Kot Mramor. To je katastrofa za Slovenijo.
fljfo
23. 02. 2016 16.36
+4
Senko Pljačkanić
nesre?ko
23. 02. 2016 16.25
+3
Kako je že šlo,kaj on mlati ženo,al žena njega,mi je ušlo???
Neža001
23. 02. 2016 16.53
+0
ne hecaj se - prvo ženo mu je ena nora babura fentala menda... takih stvari ni lahko prežvet, tut če si stroj....
Karantanija
23. 02. 2016 16.17
+3
Marsikdo bi lepo živel s tako službeno kartico.
simple_mind
23. 02. 2016 14.14
-1
Hehe, spet en "naš", ...?
vikendaš
23. 02. 2016 13.43
-3
Komu komunajzerju se je zameril da so ga dali na tron. Ve se kdo je to delal. Najprej v javnost ter linč z njim potem pa diskvalifikacija ter likvidacija.
Flenca
23. 02. 2016 13.41
+1
Ko skozi nekaj govorijo vsi o davkoplačevalskem denarju zakaj pa to noso nadzirali že prej ne da to zdej za 4 leta nazaj ven vlačijo,to bi morali delat skozi. Ampak zdej to na plano privlečtje pa mal morgen a se vam ne zdi.
simple_mind
23. 02. 2016 14.15
-1
V bananastanu obstaja zgolj samoocenjevanje in samonadzor, tudi sedaj ....
vikendaš
23. 02. 2016 13.31
+0
Butli a je to danes glavna novica. Ali nimate kaj druzga za poročat kot zgodbo izpred dveh let.
comment123
23. 02. 2016 11.10
+2
Saj on niti ne ve, da je delal kaj narobe, proračun je bil pač njegova osebna denarnica in navali, dokler ti je dano
proletarec1
23. 02. 2016 10.31
+10
ZARADI TAKIH LJUDI IN TAKIH JE ŠE DANES, V VLADI IN PARLAMENTU VELIKO, JE 50%UPOKOJENCEV NA ROBU OBUPA!!!!!!! KO SE BO MALO OGRELO, BO TREBA ITI NA MNOŽIČNE DEMONSTRACIJE. V NASPROTNEM PRIMERU, BO POLOVICA DRŽAVLJANOV, PREŠLA V REVŠČINO.
RdecaZvezda
23. 02. 2016 09.25
+14
enostavno je z drugim lulekom po koprivah mahat
Darko32
23. 02. 2016 08.54
+8
Nebom se spotikal ob številke, ker poslavna srečanja se nebodo odvijala ob pasulju in ob zelju. Neki kulturni nivo sodi. MEne nekaj drugo skrbi. To pa je, da v 3 letih ni nihče izvajal kontrole porabe davkoplačevalskega denarja. Torej so ljudje, k iso zapsleni delali slabo. Vse zmetati na cesto, saj je ta članek lep dokaz, da jih je 55% preveč. Neverjetno je to, da se vrže stara kost in pusti debatirnja. Sočasno pa se blokira debatiranje v zvezi neredov v Kranju, kjer bodo starši izpisali otroke iz dijaškega doma zaradi manipulacij v zvezi plačil stroškov, kjer bi jim vlada še nabila zraven dodatke, da jih bodo plačali ti starši za politiko vlade.
Morana7
23. 02. 2016 09.56
+5
Toliko jih je, da ne morejo več izvajat kontrole...res malo huda kontrolirat več kot 250.000 oseb, je bilo dosti lažje ko jih je bilo 55.000 so točno vedeli kaj ima kdo za počet, danes pa točno vedo, da imajo še vsaj 10 oddelkov na katere se lahko zagovarjajo v nedogled.
bojseme
23. 02. 2016 08.27
+5
Zakompleksan ostareli playboy.................................vprašanje kolko je še za viagro spalo državnega denarja!?
SDS_je_poden
23. 02. 2016 08.17
+4
Senko Pličanič je zelo aroganten človek. Vsi njegovi nastopi so bili taki, tudi ob primopredaji poslov, ko so odleteli z vlade. Poden od človeka.
Kapitol
22. 02. 2016 21.14
-5
Donald Trump pa je pravi gospod, in luksuz uživa za svoj denar....in ne laže o neki enakosti, kot tole vaše levo plemstvo......je tisočkrat manj dvoličen......pa ogromno ljudem daje delovna mesta, državi pa ogromne davke....lep večer...
mokocoko
22. 02. 2016 21.31
-1
pa ogromno ljudem daje delovna mesta, državi pa ogromne davke...hihihi...kdo...a janez vam pisunom....
Kapitol
22. 02. 2016 21.44
+0
Moko na tvojem mestu me bi bilo sram pisat tukaj in tole zagovarjat........
mokocoko
22. 02. 2016 21.46
+3
ne diši ker bi na tv 3 gledali grimsa pojbiča in druge poslance sds in brali tvoje poste...
SDS_je_poden
23. 02. 2016 08.13
+1
Donald Trump je nesposoben poslovnež, ki ni začel z družbenega dna, ampak je dobil lep kos premoženja od očeta.
Kapitol
23. 02. 2016 09.25
-1
In ga je oplemenitil več tisočktrat, iz milijona je naredil milijarde, medtem ko so vaši F-21 "ljudski, socijalno čuteči" menedžerji iz milijard nekdaj skupnega premoženja naredili milijone, in ljudi revne....No če je bil to cilj, potem je Trump res nesposobnež......hehe, ... kaki kekci ste levaki.....
Kapitol
23. 02. 2016 09.29
-4
Prav je da so slovenci na splošno vedno revnejši, si kar lepo zaslužijo, glede na to kar volijo, prav jim je....
Kapitol
23. 02. 2016 09.38
-3
Za pravičnega so jankovičevi sinovi uspešni poslovneži, dobili več milijonov od očeta, ki je tako ali tako prisesan na državno pipo, zraven pa podjetja skozi v zgubah, izvržbe stečaji.....to je uspeh pravične slovenske družbe, fuj kapitalisti ane? hehe......
deathbite
23. 02. 2016 11.00
+3
real, ti verjetno nisi NIČ ustvaril. In tudi ne boš, ker s pisanjem nebuloz po portalih ne moreš dobro zaslužiti. No, za kavico bo....
Kapitol
23. 02. 2016 11.53
-1
ne morem verjet da je dal kdo minus na moj gornji komentar....ja kar imejte teke "poslovneže" še dosti premalo ste revni....ampak delujete v pravi smeri.....kar tako dalje....
Kapitol
22. 02. 2016 21.12
-1
Hehe, zanimivo tole spremljati, ne vem kaj se ljudje tako razburjajo,....saj tale opcija že leta dobiva večino na volitvah......vse je v skladu s tradicijo, levega tovarištva, kako pa mislite, da je partijska vrhuška živela tudi še v jugi....a mislite, da so se zastonj trudili in borili za delavski blagor. Samo tito je imel preko 80 lovskih rezidenc po vsej jugoslaviji, z vesem osebjem, ogrevanjem, hrano non stop, pa v nekaterih ni bil leta, pa, ko je bil z jovanko na brionih, so jima posebno hrano vsakodnevno dostavljali z avionim iz beograda, če gospa tovarišica ni slučajno zavrnila pošiljke, in so jo pripeljali dvakrat.....Sorazmerno temu so živeli nižji partijski veljaki.....lepo opisuje to v knjigah Milovan Djilas......Slovenski volilci pa tako tole nasledstvo in tradicijo volijo z veliko večino na vsakih volitvah, in s tem kažejo hrbet evropskim vrednotam. Tale senko je še siromak pri vsem skupaj, slovenski volilci pa hinavci, ki se nad tem zgražajo, obkrožajo pa to na vsakih volitvah........
vdolinitihi
22. 02. 2016 21.52
+3
Ne gre za hinavščino - obkrožiš levega ali desnega z mislijo, da bo dobro delal za državo oz. za tisto, za kar kandidira. Zakaj navadni državljani vemo, kaj je prav in kaj ne, zakaj pa tile pri koritih ne? Ker so prepričani, da jim pripada nekaj več. Ampak zakaj so prepričani?
Kapitol
23. 02. 2016 08.26
-6
Dosti časa je bilo in dosti informacijh, ki so sedaj dostopne, da bi ljudje videli, da je bilo 80% zgodovine in NOB zlagane...Zakaj pa so lahko to naredili Poljaki, Čehi, Latvijci ....ljudje to podpirajo na volitvah potem se pa hinavčijo, in to kritizirajo...
deathbite
23. 02. 2016 11.01
+7
real, najbolje, da z leljakom na novo napišeta zgodovino. Anal-itika!
Kapitol
23. 02. 2016 11.55
-5
je že napisana in znana takšna, kot se je dejansko zgodila, samo v slo je še beton v glavah in družbi, pa bolj počasi prodira, kot v S koreji....pa ni važno, bo prodrla prej ali slej, kot vedno in povsod do sedaj po svetu, pa magari čez sto let...
Skunk Works
22. 02. 2016 21.08
+7
tako pa eni svojo nesamozavest hranijo, kaka grozna podoba tale plačanič......
vdolinitihi
22. 02. 2016 21.05
+21
Sem poštena in delavna javna uslužbenka, zdaj mi je pa dovolj. Protestiram proti vsem pijavkam, ki ste v javnem sektorju in državni upravi do sedaj kradli in živeli na račun ljudi. Pristojni organi, začnite od zgoraj navzdol kaznovati taka početja, denar pa morajo vrniti. A se bivši minister zaveda, da je kupil lestenec v višini delavske plače ali višini regresa za tajnico?
mallonge
22. 02. 2016 21.07
+6
vdolinitihi
22. 02. 2016 21.47
+6
No, saj tudi postelja za 2500 ni od muh ... s sedežne za 3500 na kavo v Asa ...
Morana7
23. 02. 2016 10.00
+4
Kot, da računovodska služba nima vpogleda v finance? Ah kje oni slepo podatke v program kucajo...sploh nič ne vedo..skratka zadeva je širša, vpletenih več oseb in vsi lepo tiho...a naj nekdo, ki nima vpogleda v finance poda prijavo? Recimo en naključen človek? To verjetno vsi čakajo v JU, da se bo nekdo x od nekje z jajci prikazal...davkoplačevalski denar pa odteka...brez epiloga.
Karantanija
23. 02. 2016 16.25
+1
Tisti/a, ki vnaša podatke, si ne upa prijaviti. Bi šla služba po vodi ...