Slovenija

'Na ministrstvu so pripravljeni poslušati'

Ljubljana, 12. 01. 2009 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je obiskal ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Razpravljala sta o možnih sistemskih rešitvah težav, ki so jih v komisiji opazili v praksi.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Po besedah ministra Aleša Zalarja sta se z Dragom Kosom danes sestala na pobudo slednjega, "sestanek pa je bil zelo operativne narave". V ospredju je bilo vprašanje, katere so tiste zadeve s področja pristojnosti ministrstva za pravosodje, ki se nanašajo na preprečevanje korupcije in kjer bi ministrstvo lahko z nekaterimi svojimi aktivnostmi izboljšalo stanje.

"Govorila sva o sistemskih rešitvah, o tem, katere zakone bi se dalo popraviti v zvezi s tem. Dotaknila sva se nekaterih problemov v odvetništvu, notariatu, pri stečajnih upraviteljih, sodnih cenilcih in izvedencih," je pojasnil Zalar. Kot je dodal, sta govorila tudi o vprašanju transparentnosti kadrovskih odločitev, ki jih sprejemajo nekateri pravosodni organi, in o tem, kako to transparentnost povečati.

Ministrstvo je po Zalarjevih besedah napovedalo, da bo dalo podporo iniciativi, da se Komisija za preprečevanje korupcije določi kot organ, ki je predviden s konvencijo ZN o preprečevanju korupcije. Po šestem členu konvencije ZN mora imeti namreč država nek organ za preprečevanje korupcije. Slovenija je svojega že ustanovila, a v ZN komisije še ni uradno prijavila, je pojasnil Kos.

Na področjih ministrstva za pravosodje je veliko težav

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos FOTO: Dare Čekeliš

Komisija je po Kosovih besedah v preteklih letih zaznala "dosti težav na sistemskih področjih, ki sodijo v delovno področje ministrstva za pravosodje". Kot je dodal, so za razliko od prej na ministrstvu tokrat naleteli na odprta vrata, z ministrom pa se strinjata, da je mogoče veliko stvari dosti učinkoviteje preprečevati, kot pa kasneje sankcionirati ali odpravljati.

Vse sistemske probleme komisija ugotavlja na podlagi konkretnih zadev, in če se konkretna težava pojavlja večkrat na različnih delih Slovenije, je to za komisijo jasen znak, da gre za nekaj, kar je sistemske narave in česar se je treba tudi sistemsko lotiti, je še pojasnil Kos.

"Pogovarjala sva se o vrsti zadev, kjer se bodo včasih tudi samo z dosti večjo transparentnostjo dela nekaterih organov in z nekaterimi mogoče tudi manjšimi spremembami v zakonodaji znatno zmanjšala tveganja, da bi v katerem koli postopku katerega koli organa, ki sodeluje v postopkih sodnega odločanja, prišlo do korupcije," je dejal Kos. Govorila sta tudi o izboljšanju sodelovanja med ministrstvom in komisijo ter o sodelovanju na področju uresničevanja nacionalne protikorupcijske strategije, ki je bila doslej po Kosovem mnenju bolj ali manj pozabljen dokument.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 01. 2009 20.30
NAJBOLJPODKUPLIJIV IN IZDAJALEC TUD
Buena Vita
12. 01. 2009 20.29
DVA TA NRTASLABŠA STE SE SESTALA, KAJ STE KUPČKALA,CENOVNIK STORITEV,KOLIKO BO MAFIJA KASIRALA
bučar
12. 01. 2009 17.42
prava dva sta se spravila razpravljat
Tone Anžlovar
12. 01. 2009 16.22
Ko je novinar Ranc raziskoval ozadje afere Holmec, v kateri so najvišji predstavniki LDS hoteli s ponaredki oblatiti pripadnike TO, je bil Drago Kos tisti, ki je v stilu komunsitičnih varnostnih kriminalnih organizacij nezakonito prisluškoval novinarju. Novinar je tožbo dobil, Kos pa še vedno vedri na položaju, ki sicer pritiče poštenemu človeku brez kriminalnega dosjeja. To je sramota za demokratično državo.
Tonček Balonček
12. 01. 2009 16.14
To je tzarota, baje bo Janša tega Kosa tožil, ker ga je nekaj žalil ali podobno! Tožil bo tudi Vatikan, ker mu en dovolijo obiskovanja tečaja za zaročence, češ da ne izpolnjuje vseh pogojev! Gre seveda z zaroto največjih razsežnosti, baje da bo tožil samega Ratzingerja-Benedikta XVI! Kot svetovalca in pričo bo povanil Franca Rodeta, ki se zelo zavzema, da bi se Sllovenci razmnoževali bolj intenzivno!
Tonček Balonček
12. 01. 2009 15.27
Spet sta se srečala dva rdečkarja, kar ne pomeni ničl dobrega, verjetno za tem stoji Murgelski palček! Bopsta raziskovala smrt našega Krambergerja?
mali_M
12. 01. 2009 15.17
Ajej, pa koga nategujejo? Kos samo nekaj let si prepozen. A prej si pa isi upal sestati in odpreti kljunčka. Daj pojdi počasi u pokoj in prepusti delo kakemu sposobnejšemu človeku. Če pa že moramo imeti organ za odkrivanje korupcije, pa naj se javno objavi vsak €, od kod je prišel in kam,komu je šel in zakaj. Pol se pa bomo šele držali za glavo.
Tisl
12. 01. 2009 14.08
Drago Kos - najbolj podkupljiv v republiki Sloveniji Pomoje je več korupcije osebno prejel kot pa je uspel raziskati.