Slovenija

Na ministrstvu se branijo: 'Ne spravljamo se na posameznega zdravnika'

Ljubljana, 21. 02. 2018 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ministrstvu za zdravje so se odzvali na očitke, da bodo z globami ob neustreznih napotitvah zdravniki "kaznovani in "ponižani". Pravijo, da želijo s tem zgolj optimizirati delo in da bodo rešitev s pilotnim projektom najprej uvedli za revmatologijo. "Ne spravljamo se na individualnega zdravnika", se branijo na ministrstvu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrstvo: Ne gre za kaznovalno politiko
    01:46
    Iz SVETA: Ministrstvo: Ne gre za kaznovalno politiko
  • Iz SVETA: Stopnja nujnosti 'zelo hitro'
    02:29
    Iz SVETA: Stopnja nujnosti 'zelo hitro'
  • Iz SVETA: Kazni za bolnišnice, ki pregleda ne opravijo v 14 dneh
    00:31
    Iz SVETA: Kazni za bolnišnice, ki pregleda ne opravijo v 14 dneh
  • Iz 24UR: Ministrstvo za zdravje umirja žogico
    02:35
    Iz 24UR: Ministrstvo za zdravje umirja žogico

Cilj določbe o urejanju neustreznih napotitev v splošnem dogovoru za letos niso globe, kaznovanje ali poniževanje zdravnikov, ampak gre za željo po optimizaciji dela, je danes na očitke iz zdravniški vrst odgovorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Rešitev bodo s pilotnim projektom najprej uvedli za revmatologijo.

Strošek se bo zaračunal izvajalcu, torej javnemu zdravstvenemu zavodu ali koncesionarju, ki bi to storitev moral primarno opraviti, ne spravljajo se na individualnega zdravnika. Se bo pa s posameznim zdravnikom, ki bi imel takih napotitev recimo več kot ostali, verjetno pogovoril direktor zavoda.

Medvedova je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so v splošni dogovor vključili najširši člen, in sicer z namenom, da začnejo urejati enega od vzrokov dolgih čakalnih dob.

Splošni dogovor, ki je bil sprejet na vladi, še ne velja, saj še ni čistopisa. So pa vsem zdravstvenim zavodom poslali dopis in jih seznanili, da začenjajo z revmatologijo. Ko bodo kriteriji, ki jih bo pripravil Razširjeni strokovni kolegij (RSK) za revmatologijo, usklajeni z RSK za družinsko medicino in bodo z njim seznanjeni zdravniki primarne ravni ter bodo opravljene tudi edukacije, se bo pilotni projekt lahko začel. Kot predvideva državna sekretarka, bi se to lahko zgodilo v drugi polovici leta.

Člen, ki je za zdravniške organizacije sporen, govori o tem, da se v primeru, če je RSK za določeno specialnost potrdil kriterije in merila za določanje ustrezne stopnje nujnosti za določene preglede oz. indikacije za napotitev na pregled, zdravnik pa ob izvedbi pregleda ugotovi, da izdajatelj napotne listine teh kriterijev ni upošteval, strošek pregleda zaračuna izvajalcu, ki je napotno listino izdal.

V splošni dogovor so vključili najšibkejši člen, pravijo na ministrstvu.
V splošni dogovor so vključili najšibkejši člen, pravijo na ministrstvu. FOTO: iStock

Ne gre za nikakršno kaznovalno politiko, je zagotovila Medvedova. Strošek se bo zaračunal izvajalcu, torej javnemu zdravstvenemu zavodu ali koncesionarju, ki bi to storitev moral primarno opraviti, ne spravljajo se na individualnega zdravnika. Se bo pa s posameznim zdravnikom, ki bi imel takih napotitev recimo več kot ostali, verjetno pogovoril direktor zavoda.

Pri tem se je Medvedova odzvala na izjavo zdravnikov družinske medicine, da raziskave, ki so jih opravili v zadnjih letih, ne potrjujejo navedb o tem, da je veliko napotitev s strani zdravnikov družinske medicine nepotrebnih ali neustreznih. Kot je izvedela, naj bi bilo po njihovih neuradnih podatkih neustreznih napotitev od šest do sedem odstotkov.

Če je bilo v decembru dnevno izdanih 17.000 e-napotnic, bi teh šest do sedem odstotkov pomenilo, da je bilo dnevno neustreznih napotnic 1100. Na mesečni ravni pa ob 251.740 e-napotnicah, izdanih v decembru, to pomeni 16.400 napotnic, je navedla državna sekretarka. Se je pa strinjala, da so družinski zdravniki obremenjeni in da imajo po uveljavitvi novele zakona o pacientovih pravicah še dodatno delo z vračanjem bolnikov zaradi zapadlih napotnic.

"A če želimo začeti urejati sistem, če želimo začeti urejati dolge čakalne vrste, pač moramo enkrat začeti," je dejala in dodala, da imajo sedajo zdravniki res nekaj več dela, a pričakujejo, da se bodo razmere v mesecu, največ dveh uredile. "Imamo dober sistem, ki pa je na žalost preobremenjen in ga moramo razbremeniti malo in po malem na vsaki točki," je ocenila.

Začeli bodo na revmatologiji ... 

Medvedova je večkrat poudarila, da bodo začeli s področjem revmatologije. Za ostale se z uveljavitvijo splošnega dogovora ne bo nič spremenilo. Za revmatologijo pa so kriteriji skoraj dokončno pripravljeni, je povedal predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Matija Tomšič.

Po njegovih besedah je ideja, da bi z natančnimi navodili družinskim zdravnikom jasno opredelili, kakšen bolnik v resnici sodi v urgentno revmatološko ambulantno (stopnja nujnosti ena), kdaj pa pridejo v poštev stopnje nujnosti zelo hitro, hitro in redno.

Kot je pojasnil Tomšič, se je v zadnjih desetih letih število napotitev s stopnjo nujnosti ena na kliničnem oddelku za revmatologijo povečalo za 80 odstotkov. V revmatologiji pa je le eno urgentno stanje, gigantocelični arteritis. Bolnikov s to diagnozo je letno približno 35, v urgentni revmatološki ambulanti jih pregledajo 2500 do 2600 letno.

"Bolnik, ki mu s stališča revmatologije grozi izguba vida, bo pregledan urgentno kot doslej," je zagotovil Tomšič. Upajo pa, da bo z navodili družinskim zdravnikom število napotnic s stopnjo nujnosti ena upadalo, s čimer bi verjetno naraščalo število napotnic s stopnjo nujnosti zelo hitro. Ti bolniki bi dobili uro in datum, se izognili tudi večurnemu čakanju v ambulanti na pregled ter bili pregledani v roku 14 dni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
22. 02. 2018 08.50
-3
Govori se da so zdravniki mafiozi,največja mafija so pa medicinske sestre katere vpisujejo pa naj bo to v bolnišnicah ali na lokalnem nivoju.
draghci
22. 02. 2018 13.52
+1
Deloma je to res, nekatere sestre si dovolijo zelo veliko, da se ne oglasijo na telefon v času naročanja ali jih ni, ali se jezijo in rečejo pokličite kasneje, kot, da imamo ljudje čas ves dan sedet na telefonu in klicat za naročanje. To je sicer napaka v sistemu. naročanje bi moralo potekati kar direktno preko zdravnika. ko izda elektronsko napotnico se avtomatično poveže z seznamom pri specialistu. Ta potem pacientu sporoči datum in uro pregleda, lahko kar elektronsko, če ta ima e naslov, drgač pa po pošti, če je starejši.
periot22
21. 02. 2018 20.05
+9
REVNE BI NAJRAJE ŽIVE POKOPALI BANDA GNILA!!!!!!!!!!!!!!!!!!TUDI VI KI ODLOČATE O TEM TUDI VI BOSTE ŠLI TJA KOT VSI V ZEMLJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
periot22
21. 02. 2018 20.02
+14
To delajo načrtno samo da bi si vsak sam vse plačeval!!!!!!!!!!!!!
najvsivedo
21. 02. 2018 19.31
+21
G. Ana Medved in G..Matija Tomšič.....ni dolgo nazaj ko sem bil pri zdravniku ki opravlja redno službo revmatologa ...njegov delovni čas je dvakrat tedensko po dve uri in pol ostalo opravi v popoldanskem času v dveh zdraviliščih...ko sem se prijavil na njegovi popoldanski ordinaciji me je koštalo prvi pregled 80 eu....SEDAJ PA VAJU VPRAŠAM ČE BO TA GOSPOD SLUČAJNO ZGREŠIL MOJO DIAGNOZO DOBIM DENAR NAZAJ ALI NE.....pa še to... plačilo brez kakršnega koli računa..
marston
21. 02. 2018 19.29
+22
Čista oblika privatizacije. Ne bo napotnice in bo bolnik sam plačal pregled. Čakalne vrste pri specialistih so umetne. Če plačaš pregled, si v 10 dneh na vrsti namesto 3 mesecev. Pri istem zdravniku, v isti ambulanti. Kaj bi specialisti delali, če ne bi bilo samoplačnikov mimo zavarovalnice? Zdravnikov je dovolj, samo umetno delajo vrste, da privat kasirajo.
najvsivedo
21. 02. 2018 19.33
+18
Tako je... TAkŠNA je moja iskušnja z napoteno napotnico osem mesecev čakanja po klicu v zdravilišče sem dobil rok tri dni.
Shesmeteet
21. 02. 2018 18.46
+7
A je se kje na svetu taksen zakon ali bomo izstopali primerjalnopravno
Jožef Koprivnikar
21. 02. 2018 18.33
+14
Hitro jim popuščajo živci, to je bilo razvidno iz poročil na K-A in to predstavnikom na ministrstvu za zdravje.če se ne motim.Kaj pa bolniki, imajo pravico do svojega mnenja ?
flojdi
21. 02. 2018 18.26
+2
. pa bi se morali ukvarjat z vsakim posameznikom. ker ko je na 100 zdravnikov en sam , ki tega ni sposoben biti, le ta pokvari veliko; in bi ga bilo treba odstranit.
skorumpiranpolitik
21. 02. 2018 18.18
+12
Zapret to minisrstvo in UKC!
oježeš
22. 02. 2018 12.05
Zakaj pa UKC? Da spet nastradajo bolni ljudje, zaradi nevestnih vodilnih ljudi! Saj se hitro vidi kdo obvlada svoje delo in kdo. Pa bi morali hitro ukrepati. Pa ne tako, da se človeka premesti na višji položaj. Službe namenjene sami sebi, pa ukiniti.
Antropozofija
21. 02. 2018 18.05
+16
Pilotni projekt večine volivcev bo v prvi vrsti neizvolitev stranke Miro Cerarja, da se ne ponovi blamaža v zdravstvu, sodstvu, šolstvu, policiji, vojski, II, tir itd...
xyxyxyxyxyxyxy
21. 02. 2018 18.02
+23
Kako se lahko sploh spomnejo tak bedast zakon
polikarbonatka
21. 02. 2018 18.08
+16
spomnejo se vse živo,samo korupciji v zdravstvu pa ne bi stopili na prste
oježeš
22. 02. 2018 12.07
Ni problem. Dokler so zdravi, je celotno zdravstvo za njih nepotrebno. ko zbolijo, gredo pa tako mimo vseh vrst in so takoj nadstandardno obravnavani.
Uporabnik1110355
21. 02. 2018 18.02
+27
Če bom jaz želel pregled, zdravnik ne bo hotel dati napotnice ker ne bo prepričan če bo šlo skozi. Nato sta dve varianti. Če imam denar grem samoplačniško, če ga nimam, ne opravim pregleda in upam na srečen razplet. Dobrodošli v Združene države Slovenije. ZDS, kjer so bogati zdravi, revni pa obsojeni na bankrot.
xyxyxyxyxyxyxy
21. 02. 2018 18.04
+23
Kaj bodo delali specialisti, ko ne bodo družinski zdravniki pošiljali ljudi k njim.Kdo bo odgovarjal če bodo zaradi tega smrtni primeri.
Kajetan
21. 02. 2018 18.33
+12
Vidiš tukaj je napaka - če ti zdravnik ne da napotnice se ve zaradi koga ti je ne da, in lepo se odpraviš na zdravstveno zavarovalnico se lepo vsedes v sprejemno pisarno in ali ti vrnejo denar ko gres k zdravniku v tujino ali pa ti izstavijo napotnico z normalno čakalno dobo. Ne pozabi da ti plačuješ zdravstveno zavarovanje in omejitve ki jih postavlja zdravstvena zavarovalnica so v nasprotju z zakonodajo - torej dostopno zdravstvo za vsakogar. Ne se zadovoljit z ne pri tvojem osebnem zdravniku ali specialistu zahtevaj vzrok da ti ne da in to pisno potem se odpravi do zdravstvene zavarovalnice in tudi od njih zahtevaj pisno. Glede na to da vsakega 10 pokončajo zaradi napak bo to vsak koristlo tvojim otrokom, ženi ali vnukom da dobijo nekaj nazaj...
oježeš
22. 02. 2018 12.09
Prav dobil boš kaj pismenega. To je tako, kot bi sebi podpisal pogreb. Prej te bodo na silo odvlekli če boš trmast pa zaprli. Mogoče je pa tam potem kaka varianta, da dobiš specialista.
Mladen sir
21. 02. 2018 17.46
-8
Kdaj boste te dali zdravnike ,ki so nekateri povezani prek medicinskih sester pa so me hoteli celo ubit da bi imeli kaj delo norci v moji vasi???Niti eden sosed še ni zapret pa so se izživlali nadme še par dni nazaj???kakšno varovanje je to pa plačujem zzzs ???Kaj bomo da ministrica odstopi.
Kajetan
21. 02. 2018 18.37
+7
Iz tvojega pisanja lahko samo razberem da so te metali v Kolpo proti hrvaški pa nisi in nisi hotel iti tja in si vedno priplaval nazaj. Če se motim pa obrazloži kako to da samo tebe v tvoji vasi lovijo in preganjajo ?
Mladen sir
21. 02. 2018 22.21
-2
Kaj si ti da ti razlagam lahko pa povem da so zdravniki leta 1977 leta delali in razmišljali z moji starši kako bi delali vas norcev.Pa nisem ne nor ,ne bolan naj oni vržejo karte na mizo.Moje so odprete če so vaščani nori naj se zdravijo ,če pa zdravniki enako ,kdo je za zapor naj gre tja sedet ne pa da se skrivajo doma pa štejejeo denar,ko ni njihov.Jaz nisem nor niti bolan,da bodo imeli drugi delo.Par miljonov odškodnine zahtevam.
RdecaZvezda
22. 02. 2018 08.45
+2
Mladen sir
26. 02. 2018 18.13
Ne potrebujem RdecaZvezda zdravlenja. Tukaj nekateri imajo že pripore ,,ki bi morali definitivno v DRŽAVNE ZAPORE odit že leta 2011 odit,ko je bila žena tukaj.Nisem bolan ne nor.
Jožef Koprivnikar
21. 02. 2018 17.30
+12
Naj direktivo ki je njihov sad razmišljanja takoj prekličejo ter dodelan predlog dajo najprej v javno obravnavo.Škodo ki so s tem naredili je nepopravljiva.
prince of persia
21. 02. 2018 17.47
Tvoj strankarski "bivši" kolega je naredil ogromno škode v UKC Mb, veš dr.
prince of persia
21. 02. 2018 17.28
+36
Mila dojka...poberi se v penzijo...ti in celo tvoje nesposobno ožje vodstvo!
Zentrum
21. 02. 2018 17.17
+15
O glej ga glej, vlada nima pojma, kaj dela. Kakšen šok.
Heinke
21. 02. 2018 17.13
+48
KAKO BO PA POTEM KAZNOVAN ZDRAVNIK, KER JE NAPISAL "NEPOTREBNO" NAPOTNICO, če se ne spravljajo na posameznega zdravnika ali na posameznega pacienta? PA NEJ ŽE KDO ZAPRE V NORIŠNICO TE MENTALNO ZAOSTALE NORCE, ki nam vladajo - a majo vsi kupljeno diplomo ali kaj?. Včasih so sovražnike sistema zapirali v zapor, a sedaj so te zlobne opice na oblasti pogruntale bolj prefinjene načine pobijanja in mučenja ljudi.
Uporabnik1292093
21. 02. 2018 17.07
+28
kratko bomo potegnili pacienti. Naj za 30% povečajo število zdravnikov, naj zgradijo nove bolnice in ne bo čakalnih vrst. naj plačajo privat storitve (zobozdravstvo) in bomo hodili k privatnikom.
Kajetan
21. 02. 2018 18.39
+7
ne seri najprej morajo urediti frizerski center v ljubljani šimi z sorodniki že čaka. Pol kuharsko akademijo za ostale, ter pa center za preganjanje dolgega časa in pa urad za izdajo socialnih dovoljenj brez čakalnih dob. No čez kakih par let pa se zopet oglasi mogoče ti bo glasba iz minareta postala všeč ...
komarec
21. 02. 2018 17.06
-6
Bogove v belem se ne sme sankcionirati, da ne bodo ponižani. Ti bogovi v belem živijo od ponižanih delavcev v gospodarstvu, ki edini prinašajo denar za to, da živijo javni uslužbenci z zdravniki vred. Te samovšečneže je treba enkrat postaviti na realna tla. Medicina ni še zdaleč to za kar se ima je pa velik lobi z farmacijo vred. Ljudje še vedno umirajo v trpljenju in mukah, da smo si na jasnem. S tem ko so nekaterim rakavim bolnikom podaljšali življenje (beri trpljenje) za 5 - 6 mesecev, niso naredili popolnoma nič. To je njihov posel, ki ga kujejo v pomembnega za to da lahko odirajo ljudi in državo.
trdovrat
22. 02. 2018 11.49
Pipa, lahko se prijaviš k vaškemu "šintarju", pa te bo vzel brezplačno, kajneda?
ŠKIS
21. 02. 2018 16.50
+16
spet mlatenje prazne slame